McGregor, Payne en Kruger in jury Cannes

dekatophetspek

Ewan McGregor, Alexander Payne en Diane Kruger maken deel uit van de jury van het filmfestival in Cannes. Dat maakte de organisatie woensdag bekend. De jury staat dit jaar onder leiding van de Italiaanse regisseur Nanni Moretti.

"Deze selectie belichaamt de Amerikaanse cinema van de laatste jaren tussen kleine onafhankelijke films en de grote kaskrakers uit Hollywood", zei festivaldirecteur Thierry Fremaux. Tot de jury, die aan het eind van het festival de Gouden Palm uitreikt, behoort ook de Haïtiaanse filmmaker Raoul Peck.

McGregor is vooral bekend van zijn rol als Obi-Wan Kenobi in de laatste drie Star Wars-films en brak in 1996 door met het drama Trainspotting. Scenarist, producent en regisseur Payne heeft titels als About Schmidt, Sideways en The Descendants op zijn conto staan. De Duitse Kruger speelde rollen in onder meer National Treasure: Book of Secrets en Inglourious Basterds.

Ook couturier Jean-Paul Gaultier zit in de jury. Het is voor het eerst dat een modeontwerper jurylid is. Gaultier is niet helemaal onbekend met de filmscene, hij ontwierp de kostuums van de sciencefictionfilm The Fifth Element uit 1997. Eerder gingen geruchten dat acteur Ryan Gosling ook jurylid zou worden, maar die werden door Fremaux ontkend.

Het festival wordt gehouden van 16 tot en met 27 mei.


McGregor, Payne en Kruger in jury Cannes (Foto: Novum)