'In China omgekomen Brit geen spion'

Monique Verlind (DJMO)

De Britse zakenman die vorig jaar in China onder nog onopgehelderde omstandigheden het leven verloor en de aanleiding lijkt te vormen voor een machtsstrijd in de Chinese partijtop was geen spion. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague donderdag in een ongebruikelijk staaltje van openhartigheid gezegd.

In een brief aan de lagerhuiscommissie voor buitenlandse zaken stelt Hague dat hij met opzet breekt met de richtlijnen die voorkomen dat bewindslieden spreken over de identiteit van leden van de inlichtingendiensten. Na het overlijden van de zakenman, Neil Heywood, in november deed al vlug het gerucht de ronde dat hij een spion van de Britse inlichtingendienst MI6 was.

Heywood onderhield nauwe banden met Bo Xilai, partijbons van de miljoenenstad Chongqing. Bo viel na de dood van de Brit snel uit de gratie bij de top van de Communistische Partij en werd als partijvoorzitter van Chongqing ontslag aangezegd, omdat hij zich zou hebben ingelaten met het politieonderzoek naar de dood van Heywood. Het sterke vermoeden bestaat dat de vrouw van Bo een hand had in de dood van de Brit, met wie zij een zakenconflict zou hebben gehad.

Parlementariërs hadden Hague verzocht op te helderen of Heywood voor de Britse geheime dienst werkte.

"Het is het beleid van de regering dit soort speculaties te bevestigen noch te ontkennen", zei de minister. "Echter, vanwege de grote belangstelling die deze zaak wekt, kan ik, in een uitzonderingsgeval, bevestigen dat de heer Heywood op geen enkele wijze in dienst was van de Britse regering."

Heywood had slechts 'nu en dan contact' met de Britse ambassade in Beijing en 'woonde in zijn hoedanigheid als zakenman sommige vergaderingen bij', aldus de bewindsman.


'In China omgekomen Brit geen spion' (Foto: Novum)