Britse voetballers spelen eerste duel in 41 jaar

Peterselieman

Het nationale elftal van Groot-Brittannië speelt voor het eerst sinds 41 jaar weer een wedstrijd. Het team van bondscoach Stuart Pearce neemt het in de voorbereiding van de Olympische Spelen in Londen op tegen Brazilië. De wedstrijd wordt op 20 juli gespeeld in Middlesbrough.

De wedstrijd tegen de Brazilianen is voor de Britten de eerste wedstrijd sinds 1971. Toen speelde het team een olympisch kwalificatieduel tegen Bulgarije.

Het Britse team, samengesteld uit spelers van Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland, deed in het verleden vaker aan de Olympische Spelen mee omdat er alleen een Brits olympisch comité is aangesloten bij het IOC. In de jaren zeventig werd het team afgeschaft, maar omdat de Britten als gastland van de Spelen in Londen een startbewijs hadden werd het Britse team met speciale toestemming van wereldvoetbalbond FIFA nieuw leven ingeblazen.

Het olympisch voetbaltoernooi begint voor de mannen op 26 juli. Groot-Brittannië neemt het in de poulefase op tegen Senegal, Verenigde Arabische Emiraten en Uruguay.