Koninginnedagcontroles vooral in grote steden

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan op Koninginnedag weer de straat op om etenswaren te controleren. De 28 inspecteurs zijn maandag vooral te vinden in de grote steden, laat een woordvoerder van de NVWA donderdag weten.

Eetkramen en onprofessionele koks bij grote evenementen moeten sterk rekening houden met een controle. Ze moeten onder meer hun bederfelijke voedsel goed koelen. De kans dat de inspecteurs bedorven waar aantreffen is gezien de weersverwachtingen niet ondenkbeeldig. De temperatuur kan oplopen tot een graad of 20.

Tijdens de vorige Koninginnedag bleek er bij 250 inspecties wat mis te zijn. "Dit jaar verwachten we op ongeveer hetzelfde aantal uit te komen", licht de woordvoerder toe. Voor tien ernstige overtredingen werden vorig jaar boetes tussen de vijfhonderd en 1050 euro uitgedeeld. Ook moesten overtreders onder het toeziend oog van de inspecteurs hun bederfelijke etenswaar in de prullenbak deponeren

Ook wordt weer streng gecontroleerd op het schenken van alcohol aan jongeren. Bij ruim een op de tien alcoholcontroles werd vorig jaar een waarschuwing of boete gegeven.