FOK!filmtips van de dag: The Matrix + The Matrix Reloaded

dekatophetspek

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

The Matrix 02 (geschaalde kopie)

Vanavond wordt het weer knokken om de afstandsbediening. Op Net5 is om 20.30 uur de Clint Eastwood film Mystic River te zien. Een fijne thriller over drie jeugdvrienden, Jimmy Markum (Sean Penn), Sean Devine (Kevin Bacon) en Dave Boyle (Tim Robbins) die elkaar weer tegenkomen als de dochter van Jimmy is vermoord. Devine is rechercheur geworden en doet onderzoek naar de moord. Jimmy wil wraak en de labiele Dave zit met een trauma van vroeger. Door de omstandigheden worden oude wonden opnieuw opengehaald.

The Matrix 01 (geschaalde kopie)

Op Veronica komt de FOK!filmtip van vandaag. Om 20.30 uur beginnen we met The Matrix uit 1999. In de psychedelisch aandoende sciencefictionfilm van de gebroeders Wachowski draait het om Thomas A. Anderson, een man met twee levens. Overdag is hij een saaie kantoorklerk maar 's nachts verandert hij in een razendsnelle hacker genaamd Neo. Neo ontdekt dat het leven op aarde één grote computersimulatie is om de mensheid in bedwang te houden. Nadat Neo door een aantal verzetsstrijders uit de 'Matrix' word gehaald, gaat hij, samen met hen, de strijd met de machines aan, om de mensheid haar vrijheid terug te bezorgen.

The Matrix 03

Een zeer indrukwekkende start van een imponerende trilogie van Andy Wachowski en Lana Wachowski. De film kent een zeer sterke cast met onder meer Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss. Er waren nogal wat acteurs in de running voor de rol van Neo. Zo werd de rol afgewezen door onder meer Will Smith, Nicolas Cage, Tom Cruise en Leonardo DiCaprio. Gelukkig was Keanu Reeves wijzer.

Matrix Reloaded 01 (geschaalde kopie)

Om 23.10 uur vervolgen we op Veronica de avond met het tweede deel van The Matrix trilogie. The Matrix Reloaded uit 2003 sluit (bijna) naadloos aan op het eerste deel van de reeks - de aanvang van dit deel is zo'n zes maanden na het verhaal uit de eerste film. De machines hebben het laatste bolwerk van de mensheid ontdekt en willen Zion, zoals de stad heet, met de grond gelijk maken. De enige hoop voor de mensheid is The Keymaker, die bewaakt wordt door een stel rasta geesten genaamd The Twins. Ondertussen worden Neo, Trinity en Morpheus achternagezeten door de hardnekkige agent Smith, die zichzelf nu als een virus kan klonen.

Matrix Reloaded 02

Waar in de eerste film nog ruimte was voor lange dialogen is het in het tweede deel één en al actie. Vooral de achtervolgingsscène op de snelweg is adembenemend mooi in beeld gebracht. De film werd gemaakt met een budget van 150 miljoen dollar. Daarvan ging zo'n 100 miljoen naar de special effects. De film zou wereldwijd zo'n 750 miljoen dollar opbrengen en kreeg in hetzelfde jaar nog een vervolg met The Matrix Revolutions. Die is aanstaande zaterdag eveneens op Veronica te zien.

Veel kijkplezier.