UEFA Euro 2012

Wesley Oudijk (Wessiej)

Gespeeld op Xbox 360, ook verkrijgbaar voor PlayStation 3

Eens in de twee jaar is het feest bij EA Sports. Dan staat er een WK/EK voor de deur en is het uitbrengen van een game snel gedaan. Vaak wordt hier gesproken dat het over snel cashen gaat, maar zelf vond ik EC 2008 en WC 2010 een van de leukste FIFA-games van de afgelopen jaren. Net wat andere gameplay dan de normale Fifa en leuke content. UEFA Euro 2012 is nu uit, maar in plaats van een retailrelease is de game digitaal te downloaden, als extraatje bij FIFA 12. Is het weer zo leuk als de vorige games?

euro

De game is DLC voor Fifa 12, oftewel je moet die game al in je bezit hebben wil je UEFA Euro 2012 kunnen spelen. Voor een bedrag van rond de twintig euro ben je in het bezit van 650MB aan voetbalplezier. Maar hoewel de game plezierig is, mist het behoorlijk wat om het een echte topdeal te maken. Laten we beginnen bij het ergste, de licenties.

Miralem Sulejkopa
Het spel FIFA World Cup 2010 bevatte meer dan tweehonderd landen, die allemaal net zo waren als 'in het echt'. Officieel shirtje, echte namen enzovoorts. Dan is het schrijnend om te zien dat wanneer een spel dat zich alleen focust op Europa, met maar 55 landen, ongeveer de helft geen licenties bevat. Maar 29 landen hebben de volledige licenties en onder andere de co-host van het EK, Oekraïne, bevat niet de echte namen en shirts. Dit is uiteraard belachelijk, je speelt een EK-spel waarin de helft van de namen (die wel gewoon in de basisgame FIFA 12 zitten) nep zijn en waarvan de shirts gewoon old-school een effen kleur hebben.

euro

Daarnaast nog een groot hekelpunt, je kunt online niet tegen je vrienden spelen. Het is gewoon helemaal niet mogelijk. De enige online modus is de Euro Cup Online-mode, welke wel heel leuk is (vergelijkbaar met de World Cup-mode van de vorige game) maar toch ook zijn steken laat vallen. Zo kun je in de groepsfase bijvoorbeeld drie keer Spanje tegenkomen, wat in de World Cup-variant niet mogelijk was. Het is nog steeds een erg verslavende modus die je waarschijnlijk tientallen uren bezig gaat houden, maar het voelt een stuk minder dan zijn ‘retailbroertje’ van World Cup 2010

Een van de betere dingen in deze DLC is de 'Expedition Mode', een modus waarin je je eigen team vormt (mijn team heet uiteraard FC Bal op Dak 3) en je daarmee Europa moet veroveren. Je team bestaat uit je Virtual Pro en een groep willekeurige spelers, en bij elke gewonnen wedstrijd krijg je een speler van het land waarvan je gewonnen hebt. Een zeer leuke gamemode.

euro

De gameplay is grotendeels hetzelfde gebleven. Het enige verschil dat ik opmerkte ten opzichte van FIFA 12 is dat de bal wat losser leek. Hij schuift makkelijker van je voet en ook de schoten lijken wat meer ‘echt’. Dit zal voor velen een opluchting zijn, ze zijn de gameplay gewend en kunnen direct online gaan om iedereen weer af te slachten. Maar ik vind het jammer. Het leuke aan de EK- en WK-spellen was dat het net een tikkeltje anders was. Andere snelheid, andere balcontrole. Nu ben je weer dezelfde game aan het spelen zoals je al maanden doet, maar dan met een ander visueel laagje erop.

EK-gevoel
Want als de game ergens in schittert dan is het de presentatie. Je krijgt er een heerlijk EK-gevoel van en nadat je een keer een wedstrijd speelt in een EK-stadion kun je niet wachten tot het toernooi begint op 7 juni. Nieuwe liedjes, nieuw commentaar en alle stadions van het eindtoernooi zijn wel aanwezig. Het is wel weer frappant dat EA zinnen van het commentatorteam van WC 2010 hebben meegenomen naar deze game. Ze hebben namelijk ook de ‘foute’ zinnen meegenomen. Zo hoor je uit je speakers als Sneijder een vrije trap wil nemen: "Free kick for Netherlands Antilles." Zucht.

Conclusie:
Ik ga dit spel veel spelen, heel erg veel. De online EK-modus is verslavend en de gameplay is net zoals je in FIFA 12 bent gewend, zeer goed. Maar er ontbreekt te veel aan deze DLC om het goed te kunnen noemen. Niet online tegen vrienden kunnen spelen, het ontbreken van de vele licenties. Het voelt eigenlijk niet goed dat ik hier twintig euro voor heb neergelegd terwijl ik die week ervoor ook twintig euro heb neergelegd voor Fez én Trials Evolution bij elkaar. Was deze DLC tien euro goedkoper was het ondanks zijn mindere kanten een verplichte koop geweest, maar nu is het vooral voor de echte fan die niks van zijn favoriete serie wil missen.

euro