Earth Hour

Een uur het licht uit. Komende zaterdagavond om 20.30 uur moet iedereen dat doen. Althans, als het aan het Wereld Natuur Fonds (WNF) licht. Excuus, ik bedoel ligt. Earth Hour heet dit wereldwijde initiatief, dat bedoeld is om te laten zien dat ‘we’ de toekomst van de aarde belangrijk vinden. Ik heb er helemaal niets mee, maar tóch doe ik mee.

De website van het WNF zegt het volgende over Earth Hour: “De aarde geeft ons alles. Zoals drinkwater, voedsel, mooie natuur, grondstoffen en zuurstof. Maar als we met de aarde blijven omgaan zoals we dat nu doen, kan deze ons in de toekomst niet meer geven wat we nodig hebben.” Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik reageer op dit soort teksten vaak nogal allergisch. Vooral het ge-‘we’ en de standaardteksten over ‘mooie natuur’ doen mij kokhalzen. Maar goed, verder: “Doe daarom mee met Earth Hour en geef een signaal af dat jij de toekomst van de aarde belangrijk vindt.”

Allemaal leuk en aardig, maar zo’n actie van één uurtje werkt natuurlijk niet. Het is iets symbolisch. Als je echt wat wilt veranderen, doe je niet enkel dat ene uurtje het licht uit, maar verander je wezenlijk je leven. Bewust eten en drinken, bewust bezig zijn met hoe je jezelf vervoert, en ga zo maar verder. De actie bestaat sinds 2006, maar pas dit jaar hebben ze een plusje aan het logo toegevoegd. Om aan te geven dat je ook na die 60 minuten bezig moet zijn met het doorgeven van de aarde. Lekker op tijd. Je hoeft toch geen groot licht te zijn om dat te bedenken?

Ik doe dus wel mee, maar niet omdat ik dit initiatief een warm hart zou toedragen: voordat de aarde is vergaan ben ik er volgens mij al lang niet meer. Daarom kan ik me er niet zo druk om maken. Ik heb zelfs heel even overwogen om hier op te roepen zaterdagavond massaal het licht aan te doen, alle elektrische apparatuur aan te zetten en de waterkoker heel de avond te laten koken. Maar dat gaat me toch net wat te ver en zo licht wil ik dit initiatief nu ook weer niet opvatten.

Om na die 60 minuten ook nog wat bij te dragen staan er op de website van het WNF 50 manieren om dat te doen. Waarom geen 60, vraag ik me dan af. Maar goed, één van die manieren is Earth Hour en het WNF onder de aandacht brengen. En jawel, dat doe ik nu. Ook al vind ik de actie weinig hebben, ook al heb ik het WNF nog nooit gesteund, ik breng het hier wel even onder de aandacht van toch zeker 1000 anderen. Ik ben een nobel man.

Op het moment van schrijven hebben iets meer dan 21.000 Nederlanders aangegeven mee te doen met de actie. Dat vind ik niet veel. Het zou me niet verbazen als een flink percentage van die 21.000 zich ook nog enkel hebben opgegeven om wat schuldgevoel weg te nemen. Eén uurtje het licht uit als nieuwe aflaat. De actie delen op de manier zoals ik nu doe zou je wellicht ook een aflaat kunnen noemen.

Máár, ik heb me ook opgegeven voor de actie. Zaterdagavond is bij mij het licht minstens een uur uit. Ik ben zaterdagavond namelijk toevallig niet thuis. Wat doet u?