Aantal verkeersdoden na jaren weer gestegen

Het aantal verkeersdoden in Nederland is voor het eerst sinds jaren gestegen. Per miljoen inwoners kwamen vorig jaar 33 mensen om het leven tegenover 32 in 2010, blijkt uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie. De schatting is gebaseerd op gegevens van januari tot en met september.

Nederland is op het Verenigd Koninkrijk (32 doden per miljoen inwoners) na toch nog altijd het veiligste verkeersland van Europa. Nederland deelt de tweede plaats met Zweden. Het gemiddelde in Europa is 62 doden per miljoen inwoners.

Het aantal verkeersslachtoffers in Nederland daalde tussen 2001 en 2011 gemiddeld met zeven procent, maar vorig jaar was sprake van een stijging van twee procent.

Het aantal slachtoffers in heel Europa daalde de afgelopen tien jaar steeds met ongeveer zes procent, maar vorig jaar was de daling nog maar twee procent. Niet alleen in Nederland ziet de Europese Commissie een kentering.

In Nederland is de stijging nog klein vergeleken met de stijging in Duitsland (tien procent, 49 doden per miljoen) en België (vier procent, 77 doden). Polen was vorig jaar overigens het gevaarlijks met 109 verkeersdoden per miljoen inwoners. Daarna volgen Griekenland met 97 en Roemenië met 94 doden.

De EU-commissaris voor vervoer Siim Kallas vindt dat de cijfers de alarmbellen moeten doen rinkelen. "Dit is de traagste daling van het aantal verkeersdoden in tien jaar tijd. Nog steeds sterven er elke dag 85 mensen op de Europese wegen. Dat is onaanvaardbaar." De EU wil het aantal verkeersslachtoffers tussen 2011 en 2020 halveren.