Merah in Frankrijk begraven

De Franse moslimextremist Mohamed Merah wordt donderdag begraven in Cornebarrieu, niet ver van Toulouse waar hij vorige week in een vuurgevecht met de politie werd doodgeschoten. De Algerijnse autoriteiten gaven geen toestemming om hem in Algerije te begraven, het geboorteland van zijn vader.

Merah filmde zelf hoe hij eerder deze maand in Toulouse en Montauban drie joodse schoolkinderen, een rabbijn en drie militairen doodschoot. Hij claimde banden te hebben met Al-Qaida.

Merahs vader wilde zijn zoon laten bijzetten in een familiegraf in Algerije, maar de Algerijnse autoriteiten gaven om 'redenen van openbare orde' geen toestemming, zei Abdallah Zekri van de Franse Moslimraad. In overleg met de familie is besloten Merah bij te zetten op de islamitische afdeling van de begraafplaats van Cornebarrieu, zei Zekri.

De moorden door Merah zijn de ergste terreuraanslagen in Frankrijk sinds de jaren negentig. Merah bezocht Afghanistan en Pakistan en beweerde daar te hebben geleerd met wapens om te gaan.

Franse moslims vrezen repercussies door de aanslagen van Merah. Franse politici hebben het publiek opgeroepen de islam niet gelijk te stellen aan terrorisme. Maar de zorg over de radicale islam is groot en de Franse autoriteiten besloten donderdag een aantal internationale moslimgeestelijken geen toestemming te verlenen Frankrijk te bezoeken voor een conferentie van fundamentalisten.