Dinsdag gesprek Leers en Boot over vluchteling

Burgemeester van Giessenlanden Els Boot en minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) praten dinsdag over de Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay. Dat meldt de gemeente Giessenlanden donderdag. Maandag werd bekend dat de politie van Boot geen medewerking mag verlenen aan de uitzetting van Naibzay.

De moeder van de kinderen van Naibzay, van wie er twee minderjarig zijn, is volgens de burgemeester zwaar depressief en suïcidaal. Dat zou vooral komen door de verblijfssituatie van het gezin. Boot vreest dat de vrouw zelfmoord pleegt als haar man wordt uitgezet.

Leers is niet te spreken over de actie van Boot en heeft haar op het matje geroepen. In een brief aan de burgemeester gaf hij dinsdag aan haar op zeer korte termijn te willen spreken. Een woordvoerder van Leers gaf eerder al aan dat burgemeesters niet gaan over de vreemdelingentaak van de politie, maar alleen iets te zeggen hebben over de openbare orde en veiligheid in de eigen gemeente.

Boot heeft daar tegenin gebracht dat de openbare orde mogelijk in het geding komt als Naibzay wordt uitgezet en zijn vrouw zelfmoord pleegt. Dat leidt mogelijk tot opschudding in de gemeente, vreest ze. Leers schreef in zijn brief 'onaangenaam' te zijn getroffen door deze bewering.