Frankrijk weert prominente moslimgeestelijken

Frankrijk heeft donderdag besloten een aantal internationale moslimgeestelijken geen toestemming te verlenen Frankrijk te bezoeken voor een conferentie van fundamentalisten. Onder hen bevinden zich enkele prominente vertegenwoordigers van de soennitische islam.

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken zei donderdag dat 'deze mensen oproepen tot haat en geweld en de principes van de Republiek ernstig schenden en in de huidige context de openbare orde ernstig dreigen te verstoren'. De Franse president Nicolas Sarkozy zei eerder deze week dat deze mensen niet 'welkom' zijn omdat hun overtuigingen niet overeenkomen met Franse waarden en normen.

De Egyptische Sheikh Yusuf al-Qaradawi is een van de moslimgeestelijken die Frankrijk niet binnen mogen. Hij is zeer bekend en populair in het Midden-Oosten vanwege een wekelijkse televisieshow die hij presenteert op Al-Jazeera. Vanwege zijn vermoedelijke banden met extremisten is de 86-jarige Al-Qaradawi niet welkom in de Verenigde Staten en mocht hij eerder ook Groot-Brittannië niet in.

In de islamitische wereld wordt Al-Qaradawi bekritiseerd door conservatievere moslims omdat hij toestaat dat mannen en vrouwen samen studeren en omdat hij westerse moslims oproept deel te nemen aan westerse democratie. Ook veroordeelde hij de aanslagen van 11 september 2001.

De spanningen lopen op in Frankrijk sinds de radicale moslimextremist Mohammed Merah zeven mensen doodde en vervolgens omkwam in een vuurgevecht met de politie. Franse moslims vrezen repercussies door de aanslagen van Merah. Politici hebben het publiek opgeroepen de islam niet gelijk te stellen aan terrorisme.

Sarkozy heeft met het oog op zijn mogelijke herverkiezing op 22 april veiligheid hoog op de agenda gezet.