Molukkers boos over gaswinning Shell in Molukse zee

Monique Verlind (DJMO)

De Zuid-Molukse regering in ballingschap, de RMS, dreigt met juridische stappen tegen Shell vanwege een gaswinningsproject in de Molukse Arafura zee. Shell heeft hierover afspraken gemaakt met de Indonesische regering, maar de RMS-regering stelt dat Shell volgens internationaal recht met haar zaken had moeten doen.

De RMS-regering zou de exclusieve zeggenschap over de natuurlijke rijkdommen van het territorium hebben. De Molukkers zien Indonesië, in tegenstelling tot de Nederlandse staat, als een bezetter. De afspraken die Indonesië met Shell en andere bedrijven heeft gemaakt zouden dan ook onrechtmatig zijn.

De afgelopen decennia is het merendeel van de opbrengsten van de natuurlijke rijkdommen in het gebied volgens de RMS-regering al naar elders weggevloeid. Dat zou ook met het zogenoemde Maselaproject dreigen te gebeuren.

De Zuid-Molukken zouden volgens Indonesische wetgeving maar een aandeel van tien procent in het project krijgen. Daarvoor moet wel een bijdrage van anderhalf miljard dollar in de exploitatiekosten worden betaald, maar dat kunnen de Molukken niet opbrengen.

Shell moet volgens de RMS geen zaken doen met Indonesië omdat het land mensenrechten zou schenden. De regering in ballingschap dreigt Shell en andere deelnemende bedrijven aansprakelijk te stellen voor alle schade die de Molukken wordt toegedaan en beraad zicht op juridische stappen om de exploitatie te verbieden.

Donderdag levert een delegatie van de RMS een petitie af op het hoofdkantoor van Shell. Het is overigens de vraag in hoeverre de RMS juridische actie kan ondernemen. De Nederlandse staat voerde vorig jaar in een proces aan dat de RMS in juridisch opzicht als staat niet bestaat omdat de Molukken Indonesisch grondgebied zijn. Het hof wilde zich hier niet over uitspreken.

Het proces was aangespannen nadat de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono een reis naar Nederland op het laatste moment had afgezegd. De Molukkers in Nederland hadden de rechter gevraagd hem wegens mensenrechtenschendingen aan te houden.

Met het proces wilde de staat bereiken dat de RMS niet meer ontvankelijk is als procespartij. Als dat was gelukt, had de RMS bij een eventueel nieuw bezoek van de Indonesische president niet opnieuw naar de rechter kunnen stappen.