Amsterdamse metro jaar later dicht voor renovatie

Monique Verlind (DJMO)

De sluiting van de Oostlijn van de Amsterdamse metro voor renovaties wordt een jaar uitgesteld. De metrolijn gaat volgend jaar zomer acht weken dicht voor de werkzaamheden. Oorspronkelijk waren de werkzaamheden voor deze zomer voorzien. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Amsterdam donderdag laten weten.

De voorbereidingen die al op stations waren getroffen voor de renovaties dit jaar worden ongedaan gemaakt. Afgesloten ingangen worden heropend en de stations worden opgeruimd.

De Dienst Noord/Zuidlijn voerde een analyse uit van de renovaties die nodig zijn om aan Europese veiligheidseisen te voldoen.. Daaruit bleek dat het project te complex was voor de dienst die tot nu toe aan de leiding stond. De Dienst Noord/Zuidlijn neemt het project nu onder zijn hoede. De renovatie van de Oostlijn begon in 2008.

Wat het uitstel de gemeente kost wilde de woordvoerder niet zeggen. "Als ik nu zeg dat het een bepaald bedrag meer kost, schrijft de aannemer dat bedrag op de factuur." De gemeente verwacht geen verdere kostenstijgingen meer, nu de Dienst Noord/Zuidlijn het project leidt.