Onderzoek naar klebsiellauitbraak Maasstad afgerond

De uitkomsten van het onderzoek naar de uitbraak van de gevaarlijke klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam worden donderdag bekendgemaakt. Een commissie, onder leiding van ex-senator en hoogleraar bedrijfskunde Wolter Lemstra, presenteert de resultaten om 10.30 uur in het ziekenhuis.

De commissie onderzocht onder meer hoe de uitbraak van de tegen gangbare soorten antibiotica resistente bacterie heeft kunnen plaatsvinden. Ook moet duidelijk worden wie er verantwoordelijk voor was.

De uitbraak kwam eind mei vorig jaar aan het licht. Daarvoor hadden verschillende instanties het ziekenhuis al gewezen op de aanwezigheid van de bacterie. De eerste meldingen werden in oktober 2010 vastgesteld, pas in juli 2011 was de uitbraak onder controle.

In de tussentijd raakten 107 patiënten met de bacterie besmet. Daarvan overleden er 28, bij drie was de besmetting zeer waarschijnlijk de doodsoorzaak.

Naar aanleiding van de besmetting stapte Paul Smits op als directeur van het Maasstad. Het ziekenhuis wordt sindsdien geleid door twee interim-bestuurders. Het ziekenhuis stond ook enkele maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De klebsiellabacterie komt normaal voor in de darmen en is daar ongevaarlijk, maar kan een stof aanmaken die de werking van antibiotica tegengaat. De bacterie is voor gezonde mensen relatief ongevaarlijk. Bij mensen met een verzwakte weerstand kan klebsiella zorgen voor ontstekingen die moeilijk te behandelen zijn.