Korpsen in vier grote steden leggen werk neer

De politiekorpsen in de vier grote steden gaan volgende week donderdag staken. Ze leggen vier uur lang het werk neer, zei vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Willem van de Pol donderdagavond.

De politiemensen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht leggen donderdag in de ochtend korpsbreed het werk neer. "Dat betekent dat er geen blauw op straat is, de recherche zijn werk niet doet en ook de administratieve processen stilliggen", legt Van de Pol uit. De politie is wel beschikbaar voor noodhulp.

De bonden zijn boos vanwege het 'destructieve beleid' van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Ze eisen onder meer salarisverhoging en willen dat agenten de mogelijkheid krijgen eerder met pensioen te gaan. "Het draagvlak voor de plannen van deze minister is onder politiemensen steeds meer aan het afnemen. Hierdoor zou zijn oogappeltje, de nationale politie, ook wel eens verder kunnen stagneren."

Woensdag maakten de politiebonden ACP, NPB en VMHP bekend dat vanaf komend weekeinde harder actie zou worden gevoerd in een strijd voor een betere politie-cao. De bonden wilden onder meer tijdens de wedstrijd Go Ahead Eagles - FC Den Bosch op vrijdagavond ledenbijeenkomsten organiseren. De rechtbank in Zwolle verbood de actie donderdag echter.