Obama en Chinese premier voeren overleg

De Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese premier Wen Jiabao hebben zaterdag overleg gevoerd over een aantal economische kwesties die spelen tussen de twee landen. De bespreking stond niet formeel op de planning.

Obama is op Bali voor een top van het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen, Asean. De aanwezigen hadden vrijdag samen gedineerd en tijdens het diner sprak Obama al met Wen. Dit gesprek wilden de twee zaterdag voortzetten.

"We hebben over de hele linie een erg gecompliceerde en wezenlijke relatie met China", zei Tom Donilon, Obama's adviseur voor nationale veiligheid, na afloop van het onderhoud tussen Obama en Wen. "Er spelen economische kwesties, zoals de bijdrage die de Chinezen leveren aan de wereldwijde economische groei en daar komen (als gespreksonderwerp, red.) het valutabeleid en ander beleid uit voort."

Volgens Donilon heeft Obama er in het overleg bij China op aangedrongen de waarde van de yuan aan te passen, omdat de munt volgens de Verenigde Staten veel te laag staat. Daarnaast is ook gesproken over de territoriale kwesties in de Zuid-Chinese Zee. China claimt het gebied, maar andere landen in de regio menen dat ten minste een deel aan hun toevalt. Het overleg was volgens een zegsman constructief.

Donilon bagatelliseerde de opvatting dat er sprake is van spanningen tussen de twee landen. Volgens hem zijn China en de VS het op veel terreinen met elkaar eens.

De Asean-top vormt het sluitstuk van een negendaagse reis in de regio, die als doel heeft de banden met de Aziatische bondgenoten aan te halen, nu de macht van China toeneemt.


Obama en Chinese premier voeren overleg (Foto: Novum)