Bleker: Viering betrekkingen Turkije gaat door

Het voorstel van PVV-leider Geert Wilders om de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen met Turkije af te gelasten is een 'hele slechte suggestie'. Dat zei staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) in het radioprogramma Kamerbreed. Het feest gaat wat hem betreft gewoon door.

Hij wees erop dat hij enkele maanden geleden nog op een handelsmissie in Turkije is geweest. "Daar zijn afspraken gemaakt over hoe we er volgend jaar bij de viering een mooi programma van maken", zei hij.

"Niet alles aan Turkije is goed, maar het is een land waarmee we de relaties moeten voortzetten en uitbouwen. Het is een belangrijk land voor de economie, ook vanuit de Europese Unie gezien."

In een ingezonden brief in de Volkskrant schrijft Wilders dat Turkije geen plaats in 'de Europese waardengemeenschap' heeft. Er zou geen reden zijn voor een feestje, omdat Turkije 'herislamiseert'. De Turkse president Abdullah Gül is volgens hem niet welkom voor een staatsbezoek.

De activiteiten rond de viering vinden grotendeels plaats tussen maart en oktober 2012. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken is een speciale vertegenwoordiger aangesteld die zich met de viering bezighoudt.

D66-leider Alexander Pechtold, ook in de uitzending, wees Bleker erop dat hij als staatssecretaris van Handel een groot probleem zou hebben 'als we straks een kwart van de islamitische landen niet meer inkomen. Nederland dreigt volgens hem door de toon van de PVV te vereenzamen. "We hebben de absurde situatie dat we elke keer worden geconfronteerd met een gedoogpartner die niets met het buitenland op heeft."

"We beleven incident na incident", zei Pechtold. "Vorig weekeinde zouden we met een Kamerdelegatie naar Egypte gaan, maar door uitlatingen van de PVV ging dat niet door." Het visum voor PVV-Kamerlid Raymond de Roon werd geweigerd. Hij heeft zich geregeld kritisch uitgelaten over het nieuwe bewind in Egypte.

Omdat zijn visum werd geweigerd, ging de hele delegatie niet. "Dan zijn we natuurlijk solidair", zei Pechtold. "Maar zo vereenzaamt Nederland wel stap voor stap." De Roon zorgde eerder dit jaar voor ophef door te spreken over de Turkse premier Tayyip Erdogan als een 'islamitische aap'. Zelf ontkende De Roon dat zo te hebben bedoeld.


Bleker: viering betrekkingen Turkije gaat door (Foto: Novum)