'Helft gemeenten controleert zwembaden niet'

Meer dan de helft van de gemeenten houdt geen periodieke controles op zwembaden. Sinds 2001 hebben zich minstens tien incidenten voorgedaan waarbij dakdelen, buizen, ventilatoren en leidingen naar beneden zijn komen vallen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond na onderzoek.

Begin deze maand kwamen in Tilburg twee speakers in zwembad Reeshof naar beneden. Een vijf maanden oude baby kwam hierdoor om. Haar 27-jarige moeder raakte gewond.

De bevestigingsmaterialen waarmee de geluidsboxen waren opgehangen verkeerden in slechte staat en hadden vervangen moeten worden. De gemeente Tilburg, die verantwoordelijk is voor het gemeentelijke zwembad, wist al sinds april van de problemen, maar loste ze niet op.

In oktober gebeurde een soortgelijk incident in het Zeeuwse Sluis. Daar viel ook al een speaker deels naar beneden in zwembad De Eenhoorn. Hierbij raakte niemand gewond.

Het probleem zou vooral zitten in de combinatie van het gebruik van roestvast staal in zwembaden. De chloordampen die in zwembaden vrijkomen tasten samen met urine in het water de roestvast stalen beugels en bouten aan, waarmee onderdelen aan de plafonds zijn bevestigd. De bouten en beugels breken na verloop van tijd door.

Uit het onderzoek blijkt dat 88 zwembaden te kampen hebben gehad met lichte roestvorming en negentien zelfs met zware roestvorming.