Huis VS verwerpt voorstel sluitende begroting

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag een voorstel voor een grondwetswijziging verworpen. Met het voorstel zou het Congres gedwongen worden jaarlijks een sluitende begroting te presenteren om zo het begrotingstekort, dat jarenlang heeft kunnen bestaan, terug te dringen.

Een meerderheid van de leden van het Huis van Afgevaardigden was voor de maatregel, maar slaagde er niet in een tweederde meerderheid achter het voorstel te krijgen. Dit is een vereiste voor een wijziging van de grondwet.

Republikeinen die het amendement steunden zeiden dat de grondwetswijziging de enige manier was om het Congres te dwingen de begroting op orde te krijgen. Critici van Democratische zijde vreesden echter dat het verplicht stellen van een sluitende begroting zou leiden tot drastische bezuinigingen op sociale programma's op momenten dat de economie terug zou lopen, waardoor een begrotingstekort zou ontstaan.

Met de presidentsverkiezingen voor de deur hebben de Republikeinen nu een middel in handen gekregen om de Democraten te verwijten niet geïnteresseerd te zijn in het terugdringen van de overheidsuitgaven. De Democraten kunnen daar echter tegenin brengen dat ze juist het sociale stelsel beschermden.