Nederlanders onderwijzen aanklagers Kunduz

In het Afghaanse Kunduz heeft een eerste lichting van zestien officieren van justitie een door Nederlanders gegeven cursus succesvol afgerond. De Afghaanse strafrechtfunctionarissen ontvingen eind deze week hun certificaat uit handen van de trainers van de Europese politiemissie, meldt het ministerie van Defensie zaterdagavond.

De officieren van justitie namen afgelopen week deel aan een cursus, waarbij ze leerden over de wettelijke verantwoordelijkheden en verplichtingen van een officier van justitie tijdens een strafrechtelijk onderzoek. Alle deelnemers kregen naast hun certificaat een set van 24 boeken met alle relevante wetten. De komende tijd worden de officieren op hun werkplek bezocht en krijgen ze daar hulp.

De cursus is een onderdeel van de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz. De lessen die agenten er geven moeten bijdragen aan de opbouw van de rechtsstaat en de kwaliteit van de Afghaanse politie. Aan het einde van dit jaar zijn vijftien Nederlandse agenten actief in Kunduz.