Jirga steunt onderhandelingen Afghanistan en VS

Stamoudsten, die in de Afghaanse hoofdstad Kabul bijeen zijn voor een overleg met de Afghaanse president Hamid Karzai, hebben zaterdag hun steun toegezegd aan onderhandelingen met de Verenigde Staten over een toekomstige militaire samenwerking. Wel werden er enkele voorwaarden gesteld.

In de niet-bindende resolutie van de loya jirga - vrij vertaald de 'grote raad' - wordt de steun gegeven aan de onderhandelingen over de militaire aanwezigheid van de VS na 2014. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat er een einde wordt gemaakt aan nachtelijke operaties tegen opstandelingen. Daarnaast moet de verantwoordelijkheid voor alle Afghaanse gevangenen die door de VS worden vastgehouden worden overgedragen. De jirga was tevens van mening dat een overeenkomst maximaal voor tien jaar mag worden gesloten.

De bevindingen van de jirga zijn raadgevend en Karzai heeft geen toestemming nodig van de jirga om onderhandelingen met de VS aan te gaan. De steun van de jirga geeft Karzai echter wel een betere uitgangspositie voor de onderhandelingen met de VS.

"We zullen handelen op basis van het overleg met u", zei Karzai. "Ik ben erg blij dat u het geaccepteerd heeft en voorwaarden heeft gesteld. Ik accepteer deze resolutie. Het is de instructie van de Afghaanse bevolking aan de Afghaanse regering."


Jirga steunt onderhandelingen Afghanistan en VS (Foto: Novum)