Ajax-aanhang pal achter Cruijff

De Ajax Supporters Delegatie heeft naar aanleiding van de aanstelling van Louis van Gaal bij de eredivisieclub, besloten 'lijnrecht achter de visie van Johan Cruijff' te blijven staan, en heeft de ledenraad opgeroepen om het vertrouwen in de raad van commissarissen op te zeggen.

Het samenwerkingsverband van supportersgroepen had donderdag overleg met de vier commissarissen die Van Gaal als beoogd directeur binnenhaalden zonder dat Cruijff daarvan wist. Vrijdag werd met Cruijff, Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Brian Roy gesproken. De ASD concludeerde vervolgens dat de rvc de supporters eigenlijk voor een onmogelijke keus had gesteld, maar besloot dat de opleidingsfilosofie van Cruijff niet overboord kan worden gezet.

Louis van GaalTrainer Frank de Boer sprak woorden van gelijke strekking, en vergeleek het kiezen tussen Cruijff en Van Gaal met de opgaaf van een vader die voor zijn zoon of dochter moet kiezen. "Dat kan ik niet", aldus De Boer, die hoe dan ook aan wil blijven.

Dat ligt anders met de oud-voetballers die Cruijff voor de opleiding aantrok, waaronder Bergkamp, Jonk, Roy en Ronald de Boer. Die gooien hoogstwaarschijnlijk - samen met Cruijff - de handdoek in de ring als de aanstelling van Van Gaal doorgaat. Laatstgenoemde en Cruijff kunnen al jarenlang niet door één deur.

Cruijff legde vrijdag bij Pauw & Witteman uit waarvoor hij vorig jaar werd aangenomen: om door het vormgeven van een gedegen jeugdopleiding de club naar Europees topniveau te helpen. Hij stelt dat Ajax vermoedelijk nooit genoeg geld zal hebben om dat via aankopen te bereiken. "Wie niet sterk is moet slim zijn", aldus de legendarische nummer 14, die denkt dat de door hem in gang gezette ideeën onder Van Gaal niet zullen gedijen.

Johan CruijffDe ASD stelt niet met lede ogen aan te willen zien hoe 'de inmiddels ruim ingevoerde Cruijff-visie in één klap op de tocht wordt gezet' door een eventueel vertrek van Cruijff en de jeugdtrainers. De supporters zijn verbolgen dat 'een paar bestuurders zonder voetbalachtergrond die nauwelijks een kwartaal rondlopen alles en iedereen binnen Ajax tegen elkaar opzetten'.

De ledenraad vergadert zondagochtend samen met de raad van commissarissen. Ook Cruijff zal dan aanwezig zijn. Formeel ligt het laatste woord echter niet bij de ledenraad, maar bij de aandeelhouders van het beursgenoteerde Ajax.