'Syrië in principe akkoord met waarnemers'

Harry

De Syrische regering is 'in principe' bereid waarnemers van de Arabische Liga toe te laten. Damascus buigt zich momenteel over de details van een overeenkomst met de Liga. Dat heeft een Syrische bron vrijdag gezegd. Critici menen echter dat Syrië alleen maar instemt om tijd te winnen.

De Arabische Liga ging woensdag over tot de schorsing van Syrië als lid. De maatregel werd genomen als reactie op het aanhoudende geweld in Syrië, dat volgens de Verenigde Naties al zeker 3500 mensen het leven heeft gekost. De Liga wil honderden waarnemers naar Syrië sturen om te helpen het bloedvergieten te beëindigen. Het regime van president Bashar Assad kreeg drie dagen om in te stemmen met een waarnemersmissie. Als het voorstel niet zou worden geaccepteerd zouden er economische sancties worden ingesteld.

Niet alleen vanuit de Liga werd druk uitgeoefend op Damascus. De Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé zei vrijdag dat de VN-Veiligheidsraad moet optreden tegen het regime van president Bashar Assad. "We moeten de druk blijven opvoeren", aldus Juppé op een gezamenlijke persconferentie met zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu. "De VN moeten handelen, het is niet normaal dat de Veiligheidsraad niet optreedt." Juppé zei dat Frankrijk samen met de Arabische Liga, regionale partners zoals Turkije en de Syrische oppositie tegen het regime van Assad wil optrekken.

Davutoglu werd gevraagd of Turkije een no-fly zone boven Syrië zou steunen. De minister leek de optie niet uit te sluiten. Volgens Davutoglu moeten eerst economische stappen worden ondernomen en 'moeten andere opties later bekeken worden'.

Ook vanuit Groot-Brittannië werd druk uitgeoefend. De Britten benoemden een diplomaat die contacten moet onderhouden met de Syrische oppositie. De diplomaat, Frances Guy, is van plan om in de 'nabije toekomst' overleg te voeren met oppositieleden, aldus de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei bij monde van een woordvoerder geen tekenen te zien dat de Syrische regering zich gaat houden aan het voorstel van de Liga. "Ze hebben alle geloofwaardigheid verloren en daarom zijn we van mening dat Assad moet aftreden en moet instemmen met een overgang naar een democratie", aldus de woordvoerder.

Een Iraanse parlementariër noemde het besluit om Syrië te schorsen 'een historische vergissing'. Volgens Alaeddin Boroujerdi zorgt het besluit alleen maar voor meer chaos in Syrië die mogelijk uitmondt in een burgeroorlog. Boroujerdi, die zich in het Iraanse parlement bezighoudt met buitenlandse zaken, is van mening dat de beste oplossing van de crisis in Syrië de hervormingen zijn die Assad in gang heeft gezet.

De Syrische oppositie is sceptisch over de instemming van het regime met het voorstel van de Liga. "We hebben in het verleden gewaarschuwd en we waarschuwen nu opnieuw dat dit de methodes van het regime zijn om tijd te verkwanselen", aldus Omar Idilbi, lid van de Syrische Nationale Raad.

De afgelopen week is het geweld in Syrië uit de hand gelopen. Militairen die zich achter de oppositie hebben geschaard gingen de strijd aan met regeringstroepen en vielen zelfs militaire bases aan. Vrijdag kwamen bij protesten in Syrië zestien mensen om het leven.