FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 augustus 2011

Vrouw solliciteert bij twee lijken

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Arizona had zich haar sollicitatiegesprek gisteren heel anders voorgesteld. Bij aankomst bij het huis in de buurt van Hayden en Mountain View bleken er twee doden voor de voordeur te liggen.

De vrouw kwam zondagochtend solliciteren naar de vacature van personal assistant. Groot was de schok toen ze een man en een vrouw op de patio te liggen, die niet op natuurlijke wijze het loodje hadden gelegd. Zij belde hierop direct het alarmnummer.

Beide lichamen vertonen sporen van fysiek geweld. De politie heeft de omgeving rond het huis afgezet. Het is overigens onbekend of de vrouw de baan heeft gekregen.


Een nieuwsfilmpje over de schokkende ontdekking

Zeven gewonden bij ongeluk in Beuningen

Zeven mensen zijn vrijdagavond gewond geraakt bij een ongeval tussen een busje en een auto in Beuningen. Vier zijn vermoedelijk zwaargewond geraakt en drie lichtgewond. Een slachtoffer moest door de brandweer worden bevrijd. De bestuurder van de auto bleek te veel te hebben gedronken en is zijn rijbewijs kwijt. Dat meldt de politie.

Het ongeval vond rond 21.00 uur plaats op de Denekamperstraat. De auto reed door nog onbekende oorzaak achterop het busje toen het laatste voertuig linksaf wilde slaan. Het busje schoot over de weg en kwam in een naastgelegen sloot tot stilstand.

De zeven gewonden zaten in het busje. De automobilist, een 30-jarige man uit Denekamp, bleef ongedeerd. Hij is meegenomen naar een politiebureau, waar bleek dat hij met te veel alcohol op achter het stuur was gekropen. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Motoragenten gewond bij achtervolging Baarn

In Baarn zijn vrijdagmiddag twee motoragenten van het Korps Landelijke Politiediensten aangereden. Een van hen is lichtgewond geraakt, meldt een politiewoordvoerder. Zijn collega is voor controle naar een ziekenhuis gebracht.

De agenten achtervolgden een automobilist, die ze op de A1 hadden willen controleren. De chauffeur werkte niet mee, en reed de agenten rond 16.30 uur aan op de Wijkamplaan. Een van de motoren raakte flink beschadigd.

Boven de doorgaans rustige plaats werd een politiehelikopter ingezet. Ook andere politie-eenheden zijn op zoek naar de automobilist.

Squashter Atkinson naar finale Nottingham

Squashter Vanessa Atkinson heeft de finale bereikt van het Nottingham Open. De als eerste geplaatste Nederlandse rekende in haar halve finale af met de Engelse qualifier Sarah-Jane Perry. Het werd 11-9, 11-9, 4-11 en 11-3.

Atkinson maakt in Engeland deze week haar eenmalige rentree na in mei gestopt te zijn. In de finale zal de Nederlandse het morgen op moeten gaan nemen tegen de Engelse Laura Hill.

Berdych schakelt Federer uit

Tomas Berdych heeft vrijdag voor de tweede verrassing van de dag gezorgd in Cincinnati. De Tsjech speelde tegen Roger Federer bijna foutloos tennis en dat leidde tot een 6-2 en 7-6 (3) zege. Berdych benutte in de anderhalf uur durende partij twee van zijn zeven breakpunten, terwijl hij Federer geen enkele breakkans gunde. Eerder vrijdag verloor Rafael Nadal al van Mardy Fish.

In de halve finale krijgt Berdych Novak Djokovic of Gaël Monfils als tegenstander. Fish neemt het op tegen Andy Murray.

Bij de vrouwen had Andrea Petkovic alleen in de eerste set tegenstand te duchten van Nadia Petrova. De als negende geplaatste Duitse denderde na een moeizame 7-5 in het eerste bedrijf over haar Russische opponente heen: 7-5 en 6-1.

In de halve finale is Shuai Peng uit China of de Servische Jelena Jankovic de tegenstander van Petkovic. De andere halve finale is een Russisch onderonsje tussen Maria Sharapova en Vera Zvonareva.

[Bundesliga] Gladbach haalt uit tegen Wolfsburg

Borussia Mönchengladbach heeft vrijdag een ruime 4-1 zege geboekt op VfL Wolfsburg. De bezoekers kwamen via Makoto Hasebe na dertien minuten wel op voorsprong, maar konden daar maar twee minuten van genieten. Toen maakte Marco Reus gelijk. Diezelfde Reus tekende in de 67e minuut ook voor de 4-1. Tussendoor scoorden Filip Daems en Raul Bobadilla.

Dankzij de zege in wat vorig seizoen nog een degradatieduel was, staat Gladbach in elk geval een dag bovenaan in de Bundesliga. De ploeg heeft na twee zeges en een gelijkspel zeven punten, een meer dan FSV Mainz en Hannover 96. Die twee ploegen komen echter zondag pas in actie. VfB Stuttgart kan zaterdag in punten gelijk komen met de ploeg uit Mönchengladbach als het van Bayer Leverkusen wint.


Gladbach haalt uit tegen Wolfsburg (Foto: Novum)

Lindsay Lohan klaagt Nederlandse producer aan

Lindsay Lohan is niet blij met het liedje Give Me Everything. De actrice heeft Pitbull, de artiest, en de producenten aangeklaagd, weet entertainmentwebsite TMZ. Give Me Everything is van de hand van Ne-Yo en de Nederlandse dj en producer Afrojack.

Lohan wordt genoemd in het liedje, dat wereldwijd een hit is. Pitbull maakt een knipoog naar Lohans frequente bezoekjes aan de gevangenis met de zin: I got it locked up like Lindsay Lohan. Die kan volgens de actrice niet door de beugel.

De actrice, die zichzelf 'een professionele acteur van goede reputatie' noemt, vindt het nummer kleinerend en lasterlijk. Ze stelt dat ze imagoschade lijdt door het nummer en eist een onbekend bedrag aan schadevergoeding. Bovendien eist ze dat de wereldhit niet meer gepromoot wordt door Pitbull, Ne-Yo of Afrojack.

Het management van de Nederlandse Afrojack was vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.


Lindsay Lohan klaagt Nederlandse producer aan

Die eikel in zijn paarse Seat Arosa

Als ik van de rotonde af fiets trekken de auto's op en word ik gesneden door een metallic-paarse Seat Arosa. Een lullige auto. Ik rem en houd mijn fiets met kostbare vracht met moeite overeind door mijn voet aan de grond te zetten, het stuur te draaien en vervolgens met beide voeten aan de grond terug te sturen. Mijn hart bonst. Ik ben geschrokken en geprikkeld, en dat maak ik duidelijk kenbaar door de auto na te roepen.

Wat gebeurde er op Pukkelpop?

Midden in de zomer worden er traditioneel veel festivals georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan Lowlands, Solar en Sziget. In België maakte men zich op voor het driedaagse Pukkelpop. Eigenlijk is Pukkelpop het best te vergelijken met het Nederlandse Pinkpop. Grote acts worden afgewisseld met opkomend talent. Niet voor niets is Pukkelpop één van de grotere festivals van de Benelux. Ook dit jaar waren er weer drie dagen volgepland met acts als Eminem, Foo Fighters en The Offspring. Helaas zal Pukkelpop 2011 niet herinnerd worden aan deze acts, maar door een verschrikkelijke hoosbui.

Scheringa weer in de schilderijen

De voormalige topman van de DSB Bank, Dirk Scheringa, houdt zich weer bezig met kunst. Scheringa, die met zijn bank ook zijn Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek op de fles zag gaan, brengt op zijn website schilderijen aan de man.

Scheringa vertelt vrijdag dat hij wat ruimte over had op zijn website dirkscheringa.nl. "Ik ken gezien mijn verleden veel goede kunstenaars. Ik houd enorm van kunst en kunstenaars en het is een moeilijke tijd om kunst te verkopen. Tegenwoordig gaat alles via internet en als ik ze hiermee een beetje kan helpen, dan is dat mooi."

Zijn vroegere museum bevatte 1300 'schitterende schilderijen', herinnert de oud-topman zich. Om zo veel schilderijen gaat het nu vooralsnog niet. Op dit moment promoot hij via zijn website twintig schilderijen van drie kunstenaars, Adriana van Zoest, Ed van der Kooy en Sabine Liebchen. Van commissie is volgens de oud-topman nog geen sprake. "Als het storm loopt, kunnen we daar wel eens over gaan praten."

Scheringa lanceerde begin dit jaar zijn nieuwe onderneming Homerus, een sprekersbureau waar bekende en minder bekende sprekers kunnen worden gehuurd.


Scheringa weer in de schilderijen (Foto: Novum)

Twaalf arrestaties in portiekflat om drugs

Twee vrouwen en tien mannen zijn donderdag in Dordrecht opgepakt op verdenking van de handel in en het bezit van harddrugs. De twaalf werden allemaal in de kraag gevat in een portiekflat aan de Troelstraweg, meldt de politie vrijdag.

De afgelopen maanden waren er meerdere klachten over overlast van omwonenden binnengekomen bij de politie. Daarop werd een onderzoek gestart, dat donderdag resulteerde in de arrestatie van twee vrouwen en tien mannen van 21 tot 55 jaar uit Dordrecht.

Een 29-jarige man die ook werd aangehouden, wordt tevens verdacht van diefstal uit een woning in Zwijndrecht eerder deze maand. In de flatwoning vonden agenten harddrugs. Die zijn in beslag genomen.

Lichaam studente gevonden onderaan Niagara

Het lichaam van de 19-jarige Japanse studente die zondag in de Niagara watervallen viel, is donderdag aangetroffen aan de Amerikaanse kant van de watervallen. Dat hebben de autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

De jonge vrouw bezocht de watervallen in het Niagara natuurpark, dat op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten ligt, zondagavond met een vriend. Ze zat met een paraplu in haar hand schrijlings op de reling toen ze volgens de politie kennelijk haar evenwicht verloor en in het snelstromende water stortte.

Donderdag zag een medewerker van een toeristische attractie het lichaam van de vrouw in het water drijven. Het stoffelijk overschot werd uit het water gehaald en vrijdag werd de identiteit van het slachtoffer bevestigd.


Lichaam studente gevonden onderaan Niagara (Foto: Novum)

Man rijdt verkeersregelaar bij Roda JC aan

De politie heeft vrijdagavond in Kerkrade de bestuurder van een busje aangehouden die waarschijnlijk met opzet tegen een verkeersregelaar is aangereden. Dat gebeurde rond 20.10 uur bij het stadion van Roda JC na aanvang van de eredivisiewedstrijd van de Limburgse club tegen RKC Waalwijk.

Dat maakte de politie bekend. De verkeersregelaar is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Bas Eenhoorn wil publicatie rapporten Tristan

Burgemeester Bas Eenhoorn gaat er bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid op aandringen dat medische rapporten over Tristan van der Vlis worden vrijgegeven. Dat zei de burgemeester van Alphen aan den Rijn vrijdag in het tv-programma Altijd Wat.

"Ik ga me er hard voor maken dat we die wel openbaar maken. De ouders hebben geen bezwaar. De slachtoffers willen achtergronden weten, dat is heel belangrijk voor de rouwverwerking."

De GGZ weigerde rapporten over de dader van het bloedbad in winkelcentrum De Ridderhof vrij te geven en wees daarbij op het medisch beroepsgeheim.

Merkel roept Europeanen op meer te sparen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft er vrijdag bij Europeanen op aangedrongen meer te gaan sparen. Inwoners van de Europese Unie moeten er tevens mee instemmen dat Brussel helpt bij het sluitend maken van de begroting van EU-landen.

Het is tijd om te laten zien dat Europeanen 'niet bereid zijn hun toekomst op het spel te zetten' door boven hun stand te leven, zei Merkel op een partijcongres.

Eerder deze week stelde Merkel samen de Franse president Nicolas Sarkozy voor een 'economische regering' te vormen. Die moet kunnen ingrijpen als de begroting van een EU-lidstaat niet op orde is. Merkel benadrukte vrijdag dat ook de Duitse regering de staatsschuld onder controle moet houden, zoals is afgesproken.


Merkel roept Europeanen op meer te sparen (Foto: Novum)

Wethouder ingerekend om 'kwastendiefstal'

De politie heeft wethouder Marc Jan Ahne van Deventer 'ingerekend’ voor een kwastendiefstal. Ahne stak de kwasten in een bouwmarkt in zijn broekzak, naar eigen zeggen om zijn handen vrij te houden voor andere boodschappen. De onfortuinlijke wethouder vergat de kwasten bij de kassa af te rekenen. Toen hij naar buiten wilde, ging tot zijn grote schrik het alarm af.

De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie (OM) moet nog besluiten wat het met dit proces doet, schrijft Ahne vrijdag op de website van de gemeente Deventer.

Uitslag Roda JC - RKC Waalwijk

Vanavond stond in de Eredivisie het duel tussen Roda JC en RKC Waalwijk op het programma. RKC wist in Kerkrade met 0-2 te winnen door goals van Ard van Peppen en Geoffrey Castillion. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

Roda JC

0 - 2

RKC Waalwijk


   48' Van Peppen
 83' Castillion
 
 Gele kaart: Bandjar (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14.000
Arbiter: Van Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Prus
Monteyne
Wielaert
Vukovic
Hempte (Donald/69)
Delorge (De Beule/15)
Vormer
Ramzi (Malki/60)
Fledderus
Junker
Pluim
  Zoet
Bandjar (Martina/76)
Drost
Ramos
Van Peppen
Auassar
Duits (Sno/58)
Meijers
Braber
Ten Voorde (Fachtali/63)
Castillion



Mads Junker (Roda JC) baalt van een gemiste kans (Foto: Pro Shots)

Atalanta vangt bot bij beroepscommissie

Atalanta Bergamo moet definitief met zes strafpunten aan het nieuwe seizoen in de Serie A beginnen. Een beroepshof van de Italiaanse voetbalbond wees het beroep van de club vandaag af. Atalanta was één van de ploegen die betrokken was bij een omkoopschandaal in het Italiaanse voetbal.

Atalanta-verdediger Thomas Manfredini won zijn beroep tegen een schorsing van drie jaar wel. Hij gaat vrijuit. Aanvoerder Cristiano Doni van Atalanta blijft wel 3,5 jaar uitgesloten. Ook de inmiddels gestopte Giuseppe Signori ving bot. Zijn schorsing van vijf jaar blijft eveneens staan.

Benevento uit de derde divisie had meer geluk dan Atalanta. De straf van die club werd teruggebracht van negen naar zes strafpunten. Voorzitter Gianni Fabri van Ravenna werd vrijgesproken. Hij was oorspronkelijk voor vijf jaar geschorst.

Grote vangst voor Fish

Vanavond kwam Mardy Fish weer in actie. Bij de FOK!sportredacteuren is dat altijd een gevecht want zo'n bericht staat weer bol van de woordgrapjes. Fish had vanavond als taak de haak van Nadal te ontwijken en dat lukte de Amerikaan verrassend goed.

De Spanjaard wist op Wimbledon de Amerikaan nog te verslaan, vanavond bleek echter zijn Fish-vergunning te zijn ingetrokken. De Amerikaan won de eerste set met 6-3 en de tweede set ging wat lastiger, maar ook hier trok Fish het vislijntje van Nadal kapot. Fish plaatste vroeg in de tweede set opnieuw een break en daarmee bleek Nadal uiteindelijk opnieuw achter het net te vissen. Fish plaatste zich door een 2-0 zege (6-3 en 6-4) voor de halve finales en zal daarin Andy Murray als aas zien fungeren.

Murray slaat zich langs Simon in Cincinnati

Andy Murray heeft zich bij het ATP-toernooi in Cincinnati voor de halve finales geplaatst. De Schot was in de kwartfinales Gilles Simon uit Frankrijk met tweemaal 6-3 de baas.

In de halve finales moet Murray het nu opnemen tegen Mardy Fish die zojuist verrassend Rafael Nadal versloeg. De andere kwartfinales gaan tussen Novak Djokovic en Gaël Monfils en tussen Roger Federer en Tomas Berdych.

Jans: "Zomer kan meteen meespelen"

Ron Jans hoopt dat sc Heerenveen zich komend weekeinde tegen FC Twente kan revancheren voor de 5-1 nederlaag die het de vorige speelronde bij Ajax leed.

Na de uitwedstrijd tegen Ajax moet Heerenveen het opnieuw tegen een zware tegenstander opnemen. "Tegen dit soort clubs hoef je als trainer de spelers natuurlijk niet te prikkelen", zegt Jans op de clubwebsite. Hij ziet overeenkomsten tussen zijn speelwijze en die van FC Twente-trainer Co Adriaanse. "Hij wil met zijn ploegen altijd aanvallend voetbal spelen, en dat willen wij ook."

Jans heeft al in gedachten hoe hij Twente moet aanpakken. "Luciano Narsingh en Oussama Assaidi kunnen profiteren van eventuele ruimtes die er achter de verdediging komen te liggen", legt hij uit. Hij denkt niet dat de wedstrijd opnieuw in een 6-2 overwinning zal eindigen, zoals vorig seizoen het geval was.

"Ik verwacht niet dat die uitslag opnieuw behaald wordt, maar we kunnen zeker wat laten zien voor eigen publiek." Ramon Zomer voegde zich bij de selectie. De verdediger kwam over van N.E.C. Nijmegen. "Ramon is fit en speelt wekelijks op dit niveau. Daarom vinden we dat hij meteen kan meespelen", verklaart Jans.

Nieuwe liefde Sterretje toch niet de ware

Michelle was toch niet de ware voor Sterretje. De relatie tussen de twee, die Sterretje een week geleden wereldkundig maakte, is op de klippen gelopen. Dat meldt RTL Boulevard vrijdag.

"Het is een leuke, lieve meid", glunderde Sterretje, bekend van Oh Oh Cherso en Oh Oh Tirol, vorige week donderdag. "Ze wil niet op mijn succes meeliften." Desondanks is de relatie alweer stukgelopen. Michelle was volgens RTL Boulevard te veel onder de indruk van alle media-aandacht voor Sterretje.

"Ik ben single", maakt Sterretje duidelijk via Twitter. "Michelle blijft lief, maar er is totaal geen relatie verder", legt de realityster uit. Tony Wyczynski, beter bekend als Sterretje of dj Tony Star, leerde Michelle kennen op Kreta. Daar was hij in verband met de opnamen van het derde seizoen Oh Oh Cherso.

Sharapova Stosur de baas in Cincinnati

Maria Sharapova heeft bij het WTA-toernooi van Cincinnati de halve finales bereikt. De Russin was Samantha Stosur met 6-3 en 6-2 de baas.

Op 5-0 in de tweede set verloor Sharapova haar concentratie.. Ze sloeg toen ook pas haar eerste dubbele fouten van de partij waardoor Stosur twee games won. Daarna trok Sharapova de set en dus de partij alsnog naar zich toe.

Sharapova Stosur de baas in Cincinnati (Foto: Pro Shots)

Sauber en HRT willen testverbod versoepelen

De teams Sauber en HRT willen het huidige testverbod in de Formule 1 versoepelen. Ze verbinden hier wel de voorwaarde aan dat de huidige kostenbesparingen door moeten gaan en dat het testen de kosten dan ook niet op mag drijven.

Het 'onbeperkt' testen in de Formule 1 is sinds 2009 sterk beperkt om zo de uit de hand gelopen kosten een halt toe te roepen. voorafgaand aan het seizoen zijn er vier testweken, waarna er in het seizoen nog twaalf dagen in rechte lijn getest mag worden. Aan het eind van het jaar is er nog een rookietest. Omdat dit niet genoeg is wil FIA-president Jean Todt onder voorwaarden meer tests toestaan, iets wat op goedkeuring kan rekenen van Sauber en HRT.

"Het is voor ons heel belangrijk dat het verbod niet compleet wordt opgeheven. Toch begrijpen we dat het, vooral voor debuterende jonge coureurs, een opgave is om de Formule 1 te halen omdat ze de auto nauwelijks leerden kennen. Voor hun moet een uitzondering worden gemaakt. Daarin kunnen we absoluut een balans in vinden. Sauber verzet zich daar niet tegen als iedereen zich houdt aan de Resource Restriction Agreement," zei Sauber-directeur Monisha Kaltenborn tegen Autosport.

Eén van mogelijkheden volgens Kaltenborn is het verplaatsen van een van meer van de wintertests. "Wij vinden het vooral belangrijk dat jonge coureurs meer kansen krijgen. Tegenwoordig volgen alle tests elkaar in een rap tempo op. Misschien kun je een paar van die tests op een effectieve en verantwoordelijke wijze verplaatsen. Zo kun je de auto beter ontwikkelen zonder dat de uitgaven exploderen."

De teambaas van HRT, Colin Kolles, wil dat er ook op wordt gelet waar er getest wordt en wanneer. "In principe zijn wij voor een versoepeling. In principe. Het hangt er vanaf waar de test op wat voor manier plaatsvindt. Het kostenplaatje speelt een belangrijke rol. Als er effectief met geld wordt omgegaan juichen wij de versoepeling toe. Dan hebben wij er voordeel van. Het hangt er echter vanaf waar de test plaatsvindt. Als je racet in Hongarije en vervolgens naar Jerez of Paul Ricard moet, dan wordt het een lastig verhaal. Het moet logisch zijn."

Tankink week te vroeg bij criterium

Bram Tankink is een opvallend figuur in het wielerpeloton. De praatgrage renner van Rabobank zei in het verleden bijvoorbeeld al eens dat hij dopinggebruiker Riccardo Riccò 'op zijn muil zou slaan' als hij hem tegen zou komen.

Ook kan Tankink soms wat verward zijn. Tijdens de Tour de France-start van 2008 was hij bij de start nog wat aan het praten met leden van zijn oude ploeg Quick-Step toen hij erop gewezen moest worden dat het peloton inmiddels was vertrokken. Dit moment werd zelfs in de top 10 verkozen van het TV-moment van het Jaar.

Vandaag kan er weer een episode worden toegevoegd. Volgende week vrijdag wordt namelijk de profronde van Almelo verreden, maar Tankink was in de veronderstelling dat het al deze week was. "Hoe dom kun je zijn," zei Tankink op zijn Twitter. "Sta in centrum van Almelo, blijkt het criterium volgende week te zijn. Dju!!!! Mag ik hem vandaag rijden?" 

Het geluk voor Tankink is dat zijn ouderlijk huis in Haaksbergen staat. De 32-jarige wielrenner hoeft dus niet terug te rijden naar Lanaken in België, maar hoeft slechts dertig kilometer terug te rijden om even langs zijn ouders te gaan. Hij kan daar zondag worden opgepikt om af te reizen naar Hamburg, om daar de Vattenfall Cyclassics te rijden.


Tankink bij Tourstart van 2008

FC Utrecht moet Wuytens maand missen

FC Utrecht moet het een maand zonder verdediger Jan Wuytens stellen. De Belg heeft een gekneusde knie die hij gisteren tijdens de training opliep. Met een mri-scan werd vrijdag echter vastgesteld dat de blessure van Wuytens niet zo ernstig was als aanvankelijk werd gevreesd. Zijn meniscus en kruisband zijn in orde.

De blessure van Wuytens is één van de vele bij Utrecht. Coach Erwin Koeman moet bijvoorbeeld ook aanvaller Edouard Duplan en doelman Roberto Fernandez missen.

Singaporaanse bende opgerold in Den Haag

De politie heeft in de Chinese wijk van Den Haag acht mannen van Singaporaanse afkomst aangehouden. Zij vormden volgens het Openbaar Ministerie (OM) een bende die geld uitleende aan illegalen, tegen rentes vanaf 20 procent per maand. Wie niet snel genoeg terugbetaalde, kreeg met geweld te maken.

De acht worden verdacht van onder meer mensensmokkel, het tewerkstellen van illegalen en witwassen. De hoofdverdachte is een 42-jarige man die een adviesbureau heeft in Den Haag, dat bemiddelt bij het aanvragen van vergunningen en leningen, vooral voor klanten van Aziatische afkomst. De overige verdachten komen eveneens uit Den Haag. Vijf van hen zijn illegaal in Nederland.

De arrestaties vonden woensdag plaats, in samenwerking met de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD). De verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat ze nog minstens veertien dagen mogen worden vastgehouden.

De SIOD heeft vier woningen en een bedrijfspand doorzocht. Daarbij is een automatisch vuurwapen met munitie aangetroffen en meer dan vijftigduizend euro aan contant geld. In een van de woningen is bovendien een hennepkwekerij gevonden.

Noors hof verlengt isolatie Breivik

Een Noorse rechtbank heeft vrijdag de afgezonderde detentie van Anders Behring Breivik, de man achter de bloedige aanslagen in Noorwegen, met vier weken verlengd. De rechter besloot hiertoe uit vrees dat Breivik met bewijsmateriaal knoeit of contact opneemt met mogelijke handlangers.

Rechter Hugo Abelseth zei dat Breivik zijn isolatie omschreef als 'saai en monotoon en een sadistische martelmethode'. Desalniettemin besloot hij de afgezonderde detentie te verlengen.

De aanklagers verklaarden Breivik in isolatie te willen houden om te voorkomen dat hij met andere gevangenen praat. "We willen niet dat hij in staat is om met mensen buiten de gevangenis te communiceren", aldus het openbaar ministerie.

Breivik verscheen op de zitting onder zware politiebescherming. Zijn verzoek om in een lang zwart rokkostuum te mogen verschijnen was afgewezen. Het hof voerde aan dat dergelijke kleding 'onnodig verstorend en provocatief' zou zijn.

De 32-jarige Breivik heeft bekend een bomaanslag te hebben gepleegd in Oslo waarbij acht mensen om het leven kwamen. Tevens heeft hij bekend 69 mensen te hebben doodgeschoten op Utøya.

De volgende hoorzitting vindt plaats op 19 september.

[Vuelta] Skil-Shimano als eerste weg in tijdrit

De Nederlandse wielerploeg Skil-Shimano heeft morgenmiddag de eer om de start van de Ronde van Spanje te verzorgen. De formatie begint om 2 minuten over 5 aan de ploegentijdrit over 13,5 kilometer in Benidorm. Rabobank is om halfzes als achtste ploeg aan de beurt, Vacansoleil-DCM daarna. Dat maakte de organisatie van de Vuelta vandaag bekend.

De ploegen starten om de vier minuten. Liquigas, van titelverdediger Vincenzo Nibali, begint kort voor halfzeven als laatste aan de ploegentijdrit.

Skil-Shimano als eerste weg in Vuelta
Skil-Shimano als eerste weg in Vuelta (Foto: ANP)

Jochem Myjer geopereerd aan tumor

De Leidse caberetier Jochem Myjer is gisteren geopereerd aan een tumor. Dat meldt SBS Shownieuws en wordt bevestigd door het Twitteraccount van Myjer zelf.

Donderdag werd Myjer met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Daar werd hij geopereerd wegens een tumor in zijn ruggemerg.  De operatie is geslaagd, meldt zijn manager.  Er wordt nog onderzocht wat voor tumor het is. Jochem kreeg een paar weken geleden nekklachten die niet meer weggingen. Jochem Myjer zal sowieso niet eerder optreden dan 2012. De naam van zijn nieuwe show 'Even geduld AUB' is dus goed gekozen.   

"Even geduld AUB" Foto: Mirjam Ravensbergen.

Capelle niet blij met transfer Graafland

Zaterdagtopklasser Capelle is ontstemd over de transfer van doelman Ronald Graafland naar Feyenoord. De keeper maakte de hele voorbereiding mee bij Capelle. Graafland zadelt de club op met een probleem, nu hij één dag voor de competitiestart is vertrokken.

Capelle-voorzitter Kees Kisjes misgunt Graafland de transfer niet, maar is teleurgesteld over de handelwijze van de 32-jarige goalie. Die had namelijk aangegeven niet meer voor een profclub te willen spelen. Voor Capelle voorwaarde om hem aan te trekken. "Mijn teleurstelling zit 'm op het menselijke vlak. Met Graafland hebben we een aantal maanden geleden expliciet gesproken over dit geval. Hij was toen heel duidelijk door te zeggen dat zijn profcarrière er op zat, zelfs als Feyenoord zich zou melden. Als er in dat verhaal ook maar één procent ruimte had gezeten hadden we Graafland niet genomen. Dan waren we voor een andere keeper gegaan," aldus de preses.

Kisjes is ook niet heel erg te spreken over de manier waarop Feyenoord de doelman weghaalde op sportpark 't Slot: "98 procent van de Capelle-leden is voor Feyenoord, dus wij hebben niets tegen die club. Ze hadden ons wel even mogen bellen om de interesse voor Graafland te melden." Morgen begint Capelle de nieuwe competitie uit bij FC Lisse. Rick van der Burg zal dan het doel verdedigen.

[IndyCar] Tung mag in Sonoma racen

Ho-Pin Tung mag volgende week in de IndyCar Series gaan racen op de Infineon Raceway. De Nederlandse Chinees heeft dit optreden te danken aan zijn sterke optreden voorafgaand aan de Indy 500 waar hij goed voor de dag kwam. Net als in Indianapolis zal hij de #8-bolide van Dragon Racing mogen besturen.

"We zullen donderdag met Ho-Pin op Sonoma testen en hij zal daar ook de race voor ons rijden. Vervolgens zal Paul Tracy onze wagen in Las Vegas besturen," zei de teambaas van Dragon Racing Jay Penske tegen SpeedTV. Het niet-ovalcircuit is eigendom van Toyota en wordt onder meer ook door de NASCAR aangedaan.

Tung mocht eerder dit jaar voor Dragon de Indy 500 rijden en maakte in de trainingen meteen indruk door, ondanks dat hij nog nooit op een oval gereden had, snel te zijn. De Nederlandse Chinees bleef in de trainingen zijn teamgenoot Scott Speed ruim voor en leek in de kwalificatie op weg naar plaatsing voor de race, maar een crash zorgde er voor dat aan de droom om te racen op de Brickyard voorlopig een einde kwam. Het team had geen reserveauto beschikbaar en de doktoren verboden Tung om verder te rijden.

Apple net zo veel waard als 32 banken

Apple is nu net zoveel waard als de 32 grootste banken in de eurozone. Dat heeft het Britse persbureau Reuters berekend. Het technologiebedrijf is nu 340 miljard dollar waard.

De maker van de iPhone en de iPad ziet de koers de afgelopen tijd alleen maar stijgen, terwijl de koersen van de banken in het eurogebied kelderen. De waarde van de grootste 32 banken in de eurozone daalde vrijdag op de aandelenbeurzen met vier procent, naar een gezamenlijke waarde van eveneens 340 miljard dollar.

De banken in de eurozone zijn sinds begin juli een derde minder waard geworden. Beleggers vrezen dat de banken miljardenverliezen zullen lijden als gevolg van de eurocrisis. Sinds mei 2007, voor het begin van de kredietcrisis, zijn de banken zelfs driekwart minder waard geworden.

DVD: Cabin in the Sky

Little Joe (Eddie 'Rochester' Anderson) is een man met het hart op de juiste plaats. Zijn probleem is alleen dat hij het gokken niet kan laten en de charmes van Georgia Brown (Lena Horne) niet kan weerstaan, hoe graag hij ook zou willen. Als hij op een dag tijdens het gokken in een bar wordt neergeschoten, zijn het de gebeden van zijn liefhebbende en zeer religieuze vrouw Petunia (Ethel Clarke) die hem redden van de dood. Echter, zijn tijdelijk buiten zijn lichaam getreden geest krijgt een strenge waarschuwing. Satans zoon Lucifer Jr. (Rex Ingram) en een soldaat van de Heer (Kenneth Spencer) vertellen hem dat hij nog zes maanden extra op aarde krijgt om een beter mens te worden. Betert hij zijn leven niet, dan gaat hij alsnog naar de Hel...

Schippers: 'Sigaretten worden niet verslavender'

Sigarettenfabrikanten verwerken de afgelopen tijd niet méér verslavende of schadelijke ingrediënten in hun tabaksproducten. Althans, minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft daar geen aanwijzingen voor, schrijft ze vrijdag in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

Schippers komt tot een andere conclusie dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat bevestigde een maand geleden juist dat producenten hun sigaretten tegen de richtlijnen in steeds verslavender maken. De richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn echter nog niet opgenomen in nationale wetgeving.

Het RIVM kent ongeveer 2500 additieven voor tabaksproducten, waaronder glycerine, cacao, suikers, drop, menthol en vanille. Het aantal toegevoegde stoffen verschilt sterk per merk en type product. De belangrijkste functies zijn het verbeteren van de smaak, de geur en het uiterlijk.

Schippers vindt het niet nodig om de samenstelling van tabaksproducten verder te beperken of reguleren. Ook hoeft van haar op de pakjes niet gewaarschuwd te worden voor de mogelijke effecten van de hulpstoffen.

Het RIVM heeft nog nooit een middel verboden. Volgens de Tabakswet moeten fabrikanten elk jaar aan het RIVM doorgeven welke ingrediënten ze gebruiken. De Voedsel- en Warenautoriteit controleert vervolgens of de regeling wordt nageleefd. De regels voorzien niet in de mogelijkheid om bepaalde ingrediënten te verbieden, schrijft Schippers.

De bewindsvrouw vindt het ook niet nodig een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar additieven in sigaretten en de gevolgen daarvan voor rokers.

Het RIVM waarschuwde in een rapport uit 2009 al voor de toename van het aantal additieven. Het instituut adviseerde toen het gebruik van deze stoffen aan banden te leggen. "Maar wij gaan niet over het invoeren van nieuwe wetgeving", benadrukte de woordvoerder. "Wij adviseren alleen."


Schippers ziet sigaretten niet verslavender worden (Foto: Novum)

Veel kantoorruimte van de markt af

Meer dan 100.000 vierkante meter kantoorruimte heeft in de eerste helft van 2011 een andere bestemming gekregen, vooral in Amsterdam. Mede daardoor zijn er voor het eerst in vijf jaar meer kantoorpanden verhuurd of van de markt gehaald dan in de periode daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek van vakblad Vastgoedmarkt. De vooruitzichten voor de komende jaren zijn minder rooskleurig.

In de eerste zes maanden van 2011 werd ruim 603.000 vierkante meter aan kantoren verhuurd of van de markt gehaald. In de eerste helft van 2010 was dit nog 476.000 vierkante meter, een verschil van 27 procent.

De verhoogde activiteit op de kantoorvastgoedmarkt kwam vooral doordat 107.000 vierkante meter aan kantoorpanden een andere bestemming kreeg. Hoeveel dit vorig jaar was is niet precies bekend. "Maar dat er zo veel ruimte een andere bestemming krijgt is wel nieuw", legt Vastgoedmarkt uit. "Het is een reactie op het overschot op de markt."

Amsterdam nam het gros voor zijn rekening met 97.000 vierkante meter aan kantoorruimte die werd verbouwd tot studentenkamers of appartementencomplexen. In het voormalige kantoor De Studio aan het Bos- en Lommerplantsoen werd bijvoorbeeld 36 duizend vierkante meter kantoor verbouwd tot woonruimte voor studenten.

In totaal was eind juni 6,44 miljoen vierkante meter kantoorruimte beschikbaar voor de markt, een daling van twee procent ten opzicht van eind juni 2010. Of dit herstel aanhoudt, is de vraag. Volgens Vastgoedmarkt is er veel verborgen aanbod. In veel kantoren staan bureaus en kamers leeg. Daarnaast zijn er allerlei reorganisaties aangekondigd bij bedrijven en overheden. Alles bij elkaar komt er volgens het blad de komende jaren ruim twee miljoen vierkante meter op de markt.

ABN Amro berekende in maart dit jaar dat veertien procent van de kantoren leegstaat. Destijds voorspelde de bank dat het in 2015 gaat om een kwart van de kantoren. De bank pleitte er toen voor meer kantoren van de markt te halen.

Middelkoop buigt voor Riba in San Sebastian

Tennisser Matwé Middelkoop heeft in San Sebastian zijn meerdere moeten erkennen in Pere Riba. De Spaanse nummer 73 van de wereld was in de kwartfinale van het challengertoernooi met 6-3, 6-3 te sterk voor de Leerdammer, die 205 plaatsen lager staat. Riba was als tweede geplaatst bij het graveltoernooi in Spaans Baskenland.

In de eerste set leverde Middelkoop een keer zijn servicebeurt in, terwijl hij zelf drie breakkansen onbenut liet. Nadat hij vroeg in het tweede bedrijf opnieuw zijn opslag inleverde, was bovendien een nieuwe kans om terug te breken niet aan Middelkoop besteed. Toen Riba op 5-2 voor de wedstrijd serveerde, sloeg de Leerdammer alsnog toe. Verder liet Riba het echter niet komen.

Clijsters kan titel op US Open niet verdedigen

Kim Clijsters zal haar titel bij de US Open niet kunnen verdedigen. De Belgische heeft vanwege een buikspierblessure besloten een punt achter het seizoen 2011 te zetten en zich volledig te richten op 2012. Dat jaar zal haar laatste zijn als professioneel tennisster.

"Ik wil een ergere blessure absoluut vermijden," zei Clijsters tegen Sporza over het beëindigen van haar seizoen. "Dit forfait is een nieuwe ontgoocheling na een zomer waarin ik hard had getraind om mijn titel op de US Open te verdedigen. Maar volledig herstellen primeert nu, dus ik maak een kruis over de rest van het seizoen. Langzaam opbouwen en me zo voor 2012 klaarstomen. Zonder tijdsdruk of specifieke timing."

Clijsters is ondanks haar nieuwe blessure nog volledig gemotiveerd om alles uit haar carrière te halen. "Wees gerust: ik zal er flink tegenaan gaan in de herfst. Als ik later dit jaar train zoals ik de voorbije weken in Amerika deed, weet ik dat ik er in 2012 zal staan. De Diamond Games in het Sportpaleis worden een eerste test. In januari wil ik top zijn in Australië. In mijn hoofd richt ik mij nu op 2012,op de Olympische Spelen. Wie weet blijf ik nu wel gespaard van blessures en heb ik nog zin in een laatste US Open."

Lefevere: "Gilbert hield ons aan lijntje"

Patrick Lefevere was onaangenaam verrast toen hij vanmorgen hoorde dat Philippe Gilbert had getekend bij BMC. De Belgische ploegleider van het nieuwe Omega Pharma-Quick-Step was volgens hem nog in onderhandeling met Gilbert, maar hoorde vanmorgen dat de veelwinnaar naar BMC zou vertrekken.

"Je zou beter verwachten van hem," zei Lefevere tegen Sporza over Gilbert, die eerder nog geen beslissing zou hebben genomen. "Twee weken geleden zei Gilbert dat hij nog niks beslist had. Donderdag zat ik samen met zijn manager en hebben we over voorwaarden onderhandeld. Plots kwam hij echter met dwaze redenen waarom Philippe niet naar ons kon komen. Hij zou onder meer in de problemen komen door ons conflict met de UCI over de oortjes. Te dom voor woorden. Ik heb het gevoel dat Gilbert ons aan het lijntje heeft gehouden."

"Maar eigenlijk ben ik totaal niet verrast. Iedereen in het peloton kende de geruchten over BMC, en ik had de hoop al lang opgegeven. Maar toen Omega Pharma kwam, kreeg ik de garantie dat Gilbert ook naar het nieuwe team zou komen. Gilbert had een contract bij hen, maar blijkbaar hoef je dat niet meer te respecteren. Je zou beter verwachten van iemand van zijn niveau."


Lefevere verbaast over nieuws Gilbert. (Foto: Pro Shots)

Ontploffing in ijzergieterij in Nijmegen

In een ijzergieterij in Nijmegen heeft vrijdagmiddag een ontploffing van chemische producten plaatsgevonden. Daardoor ontstond veel rook en zijn door de druk ruiten van het pand van buiten naar binnen kapotgeslagen. Dat heeft de politie vrijdag laten weten.

De chemische producten, die ontploffen als er water bij komt, lagen onder een afdak naast het pand af te koelen. Vermoedelijk kwam er vanaf het dak water bij. Mensen in het pand zijn op eigen gelegenheid naar buiten gerend.

De brandweer heeft wat bluswerkzaamheden verricht. Het afdak is beschadigd geraakt en dat wordt nog gecontroleerd door de brandweer.

Eerder sprak de politie van een uitslaande brand, vermoedelijk door de rookontwikkeling. Het betreft een pand van de Nijmeegsche IJzergieterij, dat op een industrieterrein staat. De gieterij bestaat uit meerdere panden, aldus de onderneming. Om welk gebouw het precies gaat, is niet duidelijk.

[GC11] Niks afhakken in Ninja Gaiden 3

Koppensnellen kun je haast een hobby noemen van menig Ninja Gaiden 2-speler. De hoofden en andere ledematen van tegenstanders, vergezeld van de nodige hoeveelheden bloed, vlogen regelmatig over het scherm bij het spelen van die game. Dat was niet alleen leuk, maar ook nuttig: een tegenstander zonder benen is nou eenmaal minder snel dan een vijand die ze nog wel heeft.

Dat is nu allemaal verleden tijd. In Ninja Gaiden 3 zijn er geen onthoofdingen meer en armen en benen blijven waar ze horen. Volgens een lid van ontwikkelaar Team Ninja is de reden hiervan dat gamers het niet langer willen zien. "Ze kennen het al."

Ninja Gaiden 3 draait om het doden van mensen en Team Ninja richt zich nu op een andere ervaring: de speler moet het voelen wanneer het zwaard het lichaam van een vijand doorboort, bot raakt en vervolgens de torso opensplijt. Team Ninja gaat hierbij voor een realistisch gevoel en heeft daarom voor een andere benadering gekozen.

Ninja Gaiden 3 komt begin volgend jaar uit op PS3 en Xbox 360. Ook zal de game later naar Wii U komen.

Van den Broeck voor vier jaar naar Lotto

Jurgen Van den Broeck zal de komende vier seizoenen rijden voor Lotto. Dit heeft de Belg vandaag bekend gemaakt op een persconferentie. VDB2 had nog een jaar voor een seizoen bij sponsor Omega Pharma, dat verder gaat met Quick-Step.

Van den Broeck moest door de splitsing van de ploeg een keuze maken waar hij zijn carrière zou voortzetten. De klassementsrenner koos voor een vierjarig verblijf bij Lotto, dat zijn pijlen vooral op (jonge) Belgen zal richten.

Rutte voorziet sombere Prinsjesdag

Het kabinet zal op Prinsjesdag komen met 'stevige maatregelen' om Nederland door de eurocrisis te helpen. Dat wordt niet gemakkelijk, maar het is noodzakelijk, zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Hij reageerde op de nieuwste cijfers over de haperende economie, het dalende consumentenvertrouwen en de voortdurende eurocrisis. Nederland staat er relatief gezien nog steeds goed voor. De 'onderliggende kracht' van de economie is goed: zo is de rente op de staatsschuld laag.

Tegelijkertijd zijn hervormingen in de gezondheidszorg en de arbeidsmarkt volgens Rutte cruciaal om deze goede uitgangspositie te behouden. Het is dan ook 'van het grootste belang' dat de afgesproken achttien miljard daadwerkelijk wordt bezuinigd.

De boodschap tijdens Prinsjesdag zal zijn dat het kabinet orde op zaken stelt, zei Rutte. "Ik realiseer me dat dit heel veel mensen onzeker maakt", vervolgde hij. Maar de economische cijfers maken de ingrepen 'des te relevanter'. "Ik ben er rotsvast van overtuigd dat dit de goede koers is."

Duitse privacywaakhond tegen 'Like'-knop

De Duitse dienst voor de bescherming van persoonsgegevens in de deelstaat Sleeswijk-Holstein is niet blij met de 'Like'-knop van Facebook. Thilo Weichert, directeur van de dienst, heeft overheidsinstellingen opdracht gegeven de 'Like'-knop te verwijderen van hun websites en pagina's op de sociale netwerksite te sluiten.

Volgens Weichert blijkt uit een analyse van de dienst dat Facebook persoonlijke profielen van gebruikers samenstelt, maar ook van personen die geen lid zijn van Facebook. Dit gaat in tegen Duitse en Europese privacywetgeving.

Weichert waarschuwde internetgebruikers 'hun vingers in bedwang te houden en niet op allerlei sociale plugins te klikken'. Hij raadt af om een account aan te maken op Facebook om te voorkomen dat er profielen worden bijgehouden.

De diensten die de strenge Duitse privacywetgeving bewaken en internetgiganten zijn al meermaals met elkaar in botsing gekomen. Eerder werd al actie ondernomen tegen Google.

Facebook wilde vooralsnog niet reageren op de oproep van Weichert.

Dief vlucht op scootmobiel

Een 48-jarige man uit Dordrecht heeft donderdagmiddag in zijn woonplaats geprobeerd met een scootmobiel te vluchten nadat hij de ruit van een computerwinkel had ingegooid en twee laptops uit de etalage had gepakt. Een fietser ging achter de man aan, terwijl hij de politie belde. Die heeft de man niet veel later ingerekend, meldt de politie vrijdag.

De dief is in een cel gezet. De laptops zijn in beslag genomen. De 58-jarige fietser uit 's-Gravendeel heeft aangifte gedaan van bedreiging, aangezien de man uit Dordrecht tijdens de achtervolging even van zijn scootmobiel stapte en de fietser verwensingen naar zijn hoofd slingerde.

Mysterieuze minnares blijkt kerel

Stel het je eens voor: je gaat met een vrouw mee naar een hotelkamer. Je wordt geblinddoekt, terwijl zij allerlei geile dingen uitspookt met jouw blanke sabel. Pas als de blinddoek afgaat, blijkt de mysterieuze knarbatster een boomlange vent te zijn. Het overkwam een 19-jarige jongen uit Nieuw-Zeeland.

De anoniem gebleven jongeman had op 17 mei van dit jaar afgesproken met een voor hem volslagen onbekende vrouw, luisterend naar de naam Sam. De niet benijdenswaardige man had Sam leren kennen via Facebook. Tijdens de ontmoeting in een hotel in Wellington werd afgesproken dat de knaap een blinddoek zou dragen, opdat hij niet zou kunnen zien wat Sam met hem zou doen.

De arme knul had de avond van zijn leven. Na de seks wilde de mysterieuze  dame afdruipen. De jonge knul deed echter net op tijd zijn blinddoek af, en zag een man van meer dan 1.82 meter de hotelkamer verlaten.

Het slachtoffer liep hierop direct door naar de politie. Deze wist op 7 juni in hetzelfde hotel ene Dean Alexander Stebbing op heterdaad te betrappen. Hierna begon er een langslepend proces tegen de lange dertiger. Stebbing kan echter niet meer worden vervolgd. Hij heeft namelijk deze week het loodje gelegd na een hartaanval.

Djuric per direct weg bij SC Heerenveen

Igor Djuric is niet langer speler van SC Heerenveen. Het contract van de Servische speler is in goed overleg ontbonden. Daardoor kan de 27-jarige Djuric op zoek gaan naar een nieuwe club.

In 2009 kwam Djuric over van Vojvodina Novi Sad, maar de verdediger kon in Heerenveen niet uitgroeien tot een vaste waarde. In zijn tijd bij de Friese ploeg kwam de Servische speler tot slechts vijf optredens. Djuric keert, in afwachting van een nieuwe club, terug naar zijn thuisland.

Syrië uit kwalificaties WK 2014 gezet

Syrië mag niet meer meedoen aan de kwalificaties voor het WK 2014. Dat heeft de FIFA vrijdag bekendgemaakt. Het Arabische land had in de tweede ronde van de Aziatische kwalificaties tegen Tadzjijikstan een speler opgesteld die niet speelgerechtigd was. De Tadzjieken wonnen daardoor beide duels reglementair met 3-0.

Syrië heeft de uitsluiting te danken aan oud-Willem II'er George Mourad. De in Zweden geboren Syriër speelde in 2005 al eens twee interlands voor Zweden. Tadzjikistan neemt het nu in de derde ronde van het kwalificatietoernooi op tegen Japan, Oezbekistan en Noord-Korea. De nummers een en twee van die poule gaan naar de vierde en laatste kwalificatieronde in Azië.

Wilders vindt optreden Rutte 'ongelooflijk'

PVV-leider Geert Wilders noemt het 'bijzonder pijnlijk' dat premier Mark Rutte (VVD) bij de Grieks-Finse deal dacht aan een eiland. "Ongelooflijk", meldt Wilders per sms.

Het standpunt van het kabinet over wat er nu moet gebeuren, is volgens Wilders 'ook volstrekt onhelder'. "We moeten onze handen er snel vanaf trekken, de Grieken zelf hun puin laten ruimen en geen extra macht geven aan de eurofielen in Brussel."

Rutte zei vrijdag dat hij wist van onderhandelingen tussen Finland en Griekenland over een onderpand, maar dat hij aanvankelijk dacht dat het ging om een eiland en niet om geld. Hij noemde de deal verder onverstandig. Als Finland voet bij stuk houdt, eist Nederland ook een onderpand van de Grieken.


Wilders vindt optreden Rutte 'ongelooflijk' (Foto: Novum)

Bruno Silva tot winterstop uitgeschakeld

Ajax zal verdediger Bruno Silva tot de winterstop moeten missen. De Uruguyaan ondergaat spoedig een nieuwe operatie aan zijn schouder. Silva heeft toestemming van Ajax gekregen om in Brazilië de medische ingreep te ondergaan en vervolgens te revalideren.

Silva raakte afgelopen winterstop tijdens het trainingskamp in Turkije geblesseerd aan de schouder en werd hier al eens aan geopereerd. De verdediger bleef echter klachten houden aan het gewricht en daarom is besloten om een nieuwe operatie te ondergaan.

Eindzege Leukemans in Ronde van de Limousin

Björn Leukemans heeft de 26ste editie van de Ronde van de Limousin op zijn naam geschreven. De Belgische coureur van Vacansoleil eindigde in de laatste etappe als derde in de massasprint en dit was meer dan genoeg om de eindzege op te eisen.

De slotrit, een 181 kilometer lange etappe van Lacs de Haute Charente naar Limoges, werd gewonnen door de Franse coureur Matthieu Ladagnous. De renner van Française des Jeux pakte daarmee zijn tweede dagsucces in deze wielerkoers. De Sloveen Jure Kocjan eindigde als tweede, net voor Leukemans.

Anthony Roux en Theo Vimpére waren verantwoordelijk voor de vlucht van de dag. Het duo werd twintig kilometer voor de eindstreep ingerekend door het peloton. Ladagnous klaarde vervolgens de klus in de massasprint.

'Keller en Calabro verlaten Zwitserland voor ADO Den Haag'

ADO Den Haag heeft in Sander Keller de opvolger voor de naar PSV vertrokken Timothy Derijck gevonden. Volgens Voetbal International moeten slechts enkele details met zijn huidige ploeg Xamax Neuchatel nog geregeld worden.

De inmiddels 31-jarige Keller verruilde afgelopen winter FC Utrecht voor de Zwitserse ploeg. Hij kende een sterke tijd bij Xamax, maar hij werd deze zomer het slachtoffer van een grote reorganisatie. Hij werd naar eigen zeggen "bij het oud vuil gezet".

Behalve Keller is ook Sandro Calabro in beeld om ADO Den Haag te komen versterken. Ook Calabro, in het verleden al eens actief voor ADO, speelde afgelopen seizoen in Zwitserland. De 28-jarige geboren Hagenaar kwam uit voor Sankt Gallen en degradeerde afgelopen seizoen met zijn ploeg uit het hoogste niveau. Calabro kwam in Nederland verder onder meer uit voor FC Utrecht en VVV-Venlo.

Bos sprint naar zege in Veenendaal

Theo Bos heeft vrijdag de Dutch Food Valley Classic op zijn naam geschreven. De 27-jarige renner van Rabobank toonde zich na 202,4 kilometer met start en finish in Veenendaal de sterkste in de massasprint. Hij troefde Wim Stroetinga (nationale baanselectie) en Stefan van Dijk (Veranda's Willems) af.

In het voormalige Veenendaal-Veenendaal wist een kopgroep van dertien renners zich los te maken, met daarin onder meer Niki Terpstra en Jos van Emden. De vroege vluchters redden het niet, waarna Frederik Veuchelen een poging waagde om een massasprint te voorkomen. Rabobank hield echter de controle, waarna Bos de klus wist te klaren.

'El Hamdaoui op weg naar Fulham'

Volgens Het Parool tekent Mounir El Hamdaoui binnen afzienbare tijd een contract bij Fulham. De Marokkaanse spits zou zijn gespot op Schiphol om naar Londen te reizen.

De geboren Rotterdammer zou daar vervolgens een contract gaan tekenen bij Fulham, de ploeg van trainer Martin Jol. Diezelfde Jol haalde hem vorig seizoen naar Ajax. Kort na het vertrek van de oefenmeester raakte El Hamdaoui zijn basisplaats bij Ajax kwijt, mede door de slechte relatie met Frank de Boer, de opvolger van Jol bij Ajax. Aan het begin van dit seizoen werd El Hamdaoui teruggezet naar Jong Ajax.

Jol gaf eerder aan dat hij nog graag een spits aan de selectie van Fulham wil toevoegen. Tevens gaf hij deze week aan dat het "niet ondenkbeeldig is dat Mounir naar Fulham komt".

PSV in gesprek met zaakwaarnemer Matavz

Volgens Omroep Brabant is de zaakwaarnemer van Tim Matavz vandaag in Eindhoven geweest om met PSV te praten over een mogelijke transfer van de Sloveense spits.

Matavz, die aan zijn vierde seizoen bezig is bij FC Groningen, kwam afgelopen voetbaljaar tot zestien treffers. Het Italiaanse Napoli leek lange tijd de beste papieren te hebben om de Sloveen in te lijven, maar tot een transfer kwam het niet. Ook dit jaar is Matavz goed op dreef. Afgelopen weekend scoorde hij een hattrick in de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag.

Behalve Matavz is ook Marko Arnautovic in beeld om de nieuwe spits van PSV te worden. Trainer Fred Rutten liet tegenover Oostenrijkse media weten dat de voormalig speler van FC Twente 'een optie' is. Arnautovic heeft bij zijn huidige ploeg Werder Bremen geen vaste basisplaats.

Rutten liet tevens weten dat Timothy Derijck wellicht komend weekend zijn debuut zal maken voor PSV. De Belgische verdediger kwam over van ADO Den Haag, de ploeg die komende speelronde ook de tegenstander is van de Eindhovense ploeg. Przemyslaw Tyton, de nieuwe keeper van PSV, mag ook hopen op zijn debuut voor PSV. "Ik ben er nog niet helemaal uit of hij keept", aldus Rutten.

Voetballers Spanje leggen het werk neer

De eerste speelronde in de Spaanse competitie gaat dit weekeinde niet door. Spelersvakbond AFE kondigde vrijdag een staking aan, waardoor de competitie een week later lijkt te beginnen. De AFE ligt al enkele weken in de clinch met de organisatoren van de competitie (LFP) over de arbeidsvoorwaarden.

De profs kondigden woensdag al aan dat een staking voor de hand lag als er geen betere voorwaarden voor de spelers komen. Veel clubs komen hun financiële verplichtingen tegenover de spelers niet na. De AFE wil om die reden een noodfonds oprichten voor spelers die te lang op hun salaris moeten wachten.

Het seizoen zou vrijdag beginnen met een duel in de Segunda Division tussen de reserves van Villarreal en het gedegradeerde Hercules Alicante. Op het hoogste niveau was het duel van Malaga, de club van Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen, tegen Barcelona de meest in het oog springende wedstrijd.

De laatste keer dat Spaanse voetballers staakten was in 1984.


Voetballers Spanje leggen het werk neer (Foto: Novum)

'EPD kan doorstart maken'

Een aantal koepelorganisaties van huisartsen en apothekers concludeert dat het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) toch kan worden ingevoerd. Het EPD, waarmee artsen medische informatie over patiënten kunnen uitwisselen, sneuvelde dit voorjaar in de Eerste Kamer.

De senatoren vreesden dat de privacy van patiënten onvoldoende kon worden gewaarborgd. Aan de jarenlange voorbereiding van het megaproject was toen al ongeveer 300 miljoen euro besteed.

De organisaties de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de apothekersorganisatie KNMP en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) hebben een vertrouwelijk voorstel gepresenteerd om toch een digitaal patiëntendossier te kunnen invoeren dat de privacy van de patiënt volledig garandeert. Dit voorstel is in handen van het ANP.

Het EPD zou voortaan Servicecentrum voor Zorgcommunicatie gaan heten.

'EPD kan doorstart maken'
'EPD kan doorstart maken' (Foto: ANP)

Twee doden na politieachtervolging op A2

Een ongeluk op de snelweg A2 (Utrecht - Eindhoven) ter hoogte van Deil heeft twee mensen het leven gekost. Dat gebeurde na een achtervolging door de politie. Een derde raakte zeer ernstig gewond.

Het ongeluk had plaats op het verkeersknooppunt Deil bij de afslag richting Tiel/Nijmegen. Een automobilist die met veel te hoge snelheid reed, botste op die afslag tegen een andere auto. Hij raakte volgens de politie bij de aanrijding zeer ernstig gewond en ligt in het ziekenhuis.

Agenten in een surveillancewagen zagen de hardrijder op de A2 richting Den Bosch. De man haalde in via de vluchtstrook, passeerde rechts en botste aan de linkerkant van de weg meermalen tegen de vangrail. Hij reageerde niet op een stopteken, waarna de agenten achter hem aan gingen. Op knooppunt Deil leek de man de afslag Gorinchem te willen nemen, maar hij gooide op het laatste moment het stuur om naar de afslag Tiel/Nijmegen. Daarbij raakte hij een andere auto. Die vloog daardoor volgens de politie vijfmaal over de kop en belandde in een weiland. De inzittenden waren op slag dood.

Op de A2 staan rond knooppunt Deil in beide richtingen lange files door afsluitingen, die tot het einde van de middag zullen duren. Op de A2 was het bovendien al druk door terugkerend vakantieverkeer.

Twee doden na politieachtervolging op A2
Twee doden na politieachtervolging op A2 (Foto: ANP)

Inwoners Bonaire naar de glasbak

Bonaire gaat glas inzamelen. Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) neemt vrijdag de eerste glasbak op het Caribische eiland in gebruik. Bonaire is sinds vorig jaar een bijzondere gemeente van Nederland.

In totaal worden achttien glasbakken op het eiland neergezet. Ook is een systeem opgezet voor het ophalen van glas dat door hotels, restaurants en bars wordt gebruikt. Behalve drinkwater importeert het eiland alle drank; dat levert jaarlijks een berg glas op van drieduizend kubieke meter. Voortaan wordt dit glas gerecycled.

De bewindsman opent vrijdag ook de gerenoveerde landingsbaan van Flamingo Airport op Bonaire. De 2880 meter lange landingsbaan verkeerde in slechte staat. Renovatie was nodig om weer aan de internationale veiligheidseisen te voldoen. Het rijk heeft de herstelwerkzaamheden à twaalf miljoen betaald. Jaarlijks doen zo'n half miljoen passagiers het vliegveld aan.

Na het bezoek aan Bonaire reist Atsma nog door naar Aruba, waar hij een bijeenkomst heeft met de ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten die in het teken staat van luchtvaart en scheepvaart.

Zeeman geeft vernielingstips voor jeans

Mensen die een afgetakelde designerjeans willen maar die niet kunnen betalen, kunnen inspiratie opdoen bij Zeeman. De winkelketen heeft tips en filmpjes online gezet waarmee mensen met huis-tuin-en-keukengereedschap 'destroyed jeans' kunnen maken.

Zeeman lanceerde de campagne Destroy Your Jeans vrijdag. Die moet volgens de keten aantonen dat 'er goed uitzien niet duur hoeft te zijn'. Bezoekers van de site leren hoe ze gaten, scheuren, vlekken en rafels maken op een gewone spijkerbroek.

Vorige maand stuntte Zeeman ook met het modebewustzijn van Nederlanders. Na de modeshow van de 'nieuwe ontwerper' Frank bij de Amsterdam International Fashion Week onthulde de winkelketen verantwoordelijk te zijn voor de kledinglijn. Eerder maakte de Nederlandse ontwerper Bas Kosters bekend dat hij nachtmode voor het bedrijf gaat maken.


Zeeman geeft vernielingstips voor jeans (Foto: Novum)

Uncharted-trilogie in bundel?

De lancering van de nieuwe Uncharted begin november betekent dat de serie inmiddels een trilogie-status heeft bereikt sinds het eerste deel in 2007. Alle reden voor Sony om de drie games te bundelen, althans, als we de Duitse Amazon moeten geloven.

Op Amazon.de is namelijk een product verschenen met de naam Uncharted Trilogy Edition die gelijktijdig met deel drie verschijnt. De trilogie zou Uncharted: Drake's Fortune, Uncharted: Among Thieves en Uncharted: Drake's Deception bevatten. De prijs van de bundel blijft nog even onbekend.

Het Battlefield 3-feitenlijstje

Onlangs was er een feitenlijst verschenen over Battlefield 3, maar men wist niet zeker of deze echt was. In een chat hebben EA en DICE bevestigd dat deze van hen afkomstig is. Alle wapens, aanpassingen en uitbreidingen zijn bekendgemaakt. Kijk hieronder voor het langste nieuwsbericht ooit.

Interessantste feitjes: BF3 zal een hardcore mode hebben, een infantry-only setting, negen maps en een gigaberg klassespecialisaties.

Product Specifications
Publisher: Electronic Arts
Developer: DICE

Street Date: October 25 in North America, Starting October 27th in Europe
Category: First Person Shooter
Players: 1-64 (PC) 1-24 (Console)
Platforms: PlayStation 3, PC and XboxTM 360

Key Multiplayer Features
Epic scale vehicle and infantry warfare
Infantry only close quarters warfare
Destructible environment
Squad based team play
Huge persistent soldier career
Customisable soldiers and kits
Customisable vehicles
Fully customisable weapons
Soldier specializations
Supported shooting
Suppressive fire
Quick reloads
Multiple firing modes
Reviving team mates (with opt out option)
Vehicles with regenerating health
Infantry only game setting
Hardcore game setting
Assist scoring for successful teamplay

Classes
Assault
Recon
Support
Engineer

Weapons
Assault Rifles-
M16A4
AK74M
M416
AN94
KH2002
AEK971
F2000
G3
ASVAL

Carbines-
M4A1
AKS74u
SCAR H CQB
G36C
A-91
SG553LB

Machineguns-
M249
RPK-74M
M27 IAR
Pecheneg
M60
M240
Type88

Sniper Rifles-
Mk11
SVD
SV98
M98B
M40A5
M82A3

Battle Rifles-
M39
SKS

Submachineguns-
P90
MP7
PDR
UMP-45
P90TR
PP2000

Shotguns-
870MCS
M1014
USAS-12
DAO-12
Saiga 20k

Rocket and Grenade Launchers-
SMAW
RPG-7
Javelin
FIM-92 Stinger
SA-18 IGLA
M136 AT4

Pistols-
M9
PYa MP443
G17
M1911
T44
MP412
G18
M93R

Weapon Accessories
Optics-
M145
RDS Reflex
Kobra
Holographic
PKA-S
ACOG
PSO-1
PK-A
IRNV
PKS-07
8x Rifle Scope
12x Ballistic

Ergonomics-
Foregrip
Bipod
Performance
Heavy barrel
Suppressor
Tactical light
Laser sight
Flash suppressor
Straight pull bolt

Underslung weaponry-
M320
40mm grenades
Bucksot
Smoke grenade
M26 MASS
12 guage
Flechettes
Frag round
Solid slugs

Soldier Equipment
Knife
M67 hand grenades
M18 smoke grenades
Medkit
Defibrillators
M15 Anti-Tank mine
Welding tool
EOD Bot
60mm Mortar
Ammunition box
C4 explosives
M18 Claymore mines
UG sensors
Radio Beacon
SOFLAM
MAV Micro UAV

Soldier Specialisations
Sprint boost
Squad Sprint boost
Flak vest
Squad Flak vests
EOD EXPL vest
Squad EOD EXPL vest
Suppression reduction
Squad Suppression reduction
Marksman training
Squad Marksman training
Extra grenades
Squad extra grenades
Extra ammo
Squad Extra ammo

Vehicles
Camaros-
*Chevrolet Camaro
Fast transport-
Growler ITV
VDV Buggy

Armored transport-
HMMWV
G3937 Vodnik

Infantry Fighting Vehicles-
LAV-25
BMP-2M
Mobile Anti-Air
LAV-AD
9K22 Tunguska-M
Main Battle Tanks
M1 Abrams
T-90

Scout helicopters-
AH-6J Littlebird
Z-11 W
Transport helicopters
UH-1Y Venom
KA-60 Kasatka
Attack helicopters
AH-1Z Super Cobra
MI-28 Havoc
Fighter jets
F/A-18E Super Hornet
SU-35BM Flanker-E
Attack jets-
A-10 Thunderbolt
SU-39

Naval transport-
RHIB

Amphibious assault-
AAV-7A1

Vehicle Specialisations
Coaxial MG
Coaxial HMG
Canister shells
Guided Shells
Zoom optics
Thermal optics
IR Smoke
Reactive armor
Maintenance
Belt speed
Thermal Camo
Auto Loader
Proximity scan
CITV station
ATGM launcher
APFSDS-T shells
Guided rockets
Air Radar
Heatseekers
Laser painter
TV missile
IR Flares
Extinguisher
ECM jammer
Rocket guidance system
Below radar
Guided missile
Beam scanning

Multiplayer Maps
9 total including-
Caspian Border
Operation Métro
Game Modes

Conquest
Conquest 64 (PC only)
Rush
Team Deathmatch
Squad Deathmatch
Squad Rush

Ribbons and Medals
There will be close to 100 ribbons and medals in BF3

Dog Tag Customisations
More than 350 personalized dogtags including-
Rush Ribbon
Recon Service Star
40mm Master
BF2 Veteran

Foto's nieuwe PlayStation Portable verschenen

Jullie hebben enkele dagen kunnen lezen dat Sony met een nieuwe PlayStation Portable gaat komen, naast de volledig nieuwe PlayStation Vita. De PSP gaat slechts 99 euro kosten, heeft Wi-Fi en kan alle UMD's afspelen. Inmiddels zijn de eerste foto's van de zogenaamde PSP-E1000 verschenen.

Te zien is een matzwarte afwerking die vergelijkbaar is met die van de slanke PlayStation 3. De PSP-E1000 zal in november exclusief op de Europese markt verschijnen.

Werkstraf voor trio met tienermeisjes

In Australië diende deze week de rechtszaak tegen ene Mitchell Blake. De 20-jarige militair heeft namelijk een triootje gehad met twee tienermeisjes. De rechter kon dit niet waarderen en veroordeelde de militair tot 120 uur schoffelen.

Blake en de meisjes van destijds 14 en 15 jaar waren vorig jaar april te gast op een verjaardagsfeestje. Hier vloeide de drank rijkelijk en van het een kwam het ander. Blake en de twee meisjes besloten elders de nacht samen door te brengen.

De beste man deed zijn spijkerbroek uit en kroop tussen de beide tienermeisjes. Hierna kwam het tot seks tussen het drietal. Uiteraard had het drietal ook orale seks en werd er stevig gevingerd.

Hoewel de meisjes weigerden een aanklacht in te dienen, werd Blake toch opgepakt. Meisjes onder de 16 zijn namelijk nog te jong om in te stemmen met seks. Volgens de rechter is de militair een jonge man van onbesproken gedrag die een misstap heeft gemaakt. Om hem niet al te zwaar te straffen, legde deze hem een werkstraf van 120 uur op.

'iPad 3 verschijnt begin 2012'

Volgens leveranciers van verschillende iPad-onderdelen is Apple druk bezig met het assembleren en testen van de iPad 3. Het bedrijf uit Californië heeft hiervoor specifieke hardware besteld bij de leveranciers. Volgens hen wil Apple begin 2012 de tabletcomputer uitbrengen om de concurrentie voor te zijn.

De nieuwe iPad zal volgens berichten onder andere een hogere resolutie van 2048 x 1536 ondersteunen. Zowel Apple als Hon Hai Precision Industry hebben verder geen commentaar gegeven.

Prijs voor jazzlegende Rita Reys

Rita Reys wordt volgende maand in het zonnetje gezet tijdens de uitreiking van de Gouden Eeuw Awards. De 86-jarige jazzlegende ontvangt een Gouden Eeuw Award voor haar gehele oeuvre, maakt Stichting Nederland Positief vrijdag bekend. De stichting is initiatiefnemer van de jaarlijkse prijzen.

Reys krijgt de Gouden Eeuw Award omdat ze volgens de jury 'van onschatbare waarde binnen de culturele wereld' is. Daarnaast is de jury van mening dat Reys 'op unieke wijze het muzikale landschap in Nederland verrijkt'.

De Gouden Eeuw Awards worden uitgereikt op de laatste dag van de zomer, 21 september. Eerder vielen onder meer André van Duin, Ans Markus en Rob de Nijs in de prijzen.


Rita Reys krijgt oeuvreprijs

Bezuinigingen jagen studieschulden op

Studenten gaan meer schuld opbouwen door de voorgenomen bezuinigingen van het huidige kabinet op het hoger onderwijs. Hiervoor waarschuwde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vrijdag. De gemiddelde studieschuld is met ruim dertienhonderd euro gestegen.

Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat studenten die in 2011 afstuderen gemiddeld een studieschuld hebben van 14.657 euro. In 2010 was dit nog 13.318 euro. Het Nibud vreest het hogere collegegeld voor langstudeerders en de beperkingen op het ov-recht en de basisbeurs de studieschuld nog verder opdrijft.

De overheid maakt het tegelijkertijd makkelijker om meer geld te lenen. De langstudeerboete van drieduizend euro mogen studenten gaan lenen. Omdat tegelijkertijd de aflostermijn wordt verlengd van vijftien naar twintig jaar zullen veel studenten een hogere eindschuld hebben, berekende het Nibud.

Het instituut is bang dat studenten hun toekomst te rooskleurig inschatten en zo voor een vervelende verrassing komen te staan als ze tot hun 35e of 40e honderd tot tweehonderd euro per maand moeten afstaan om hun studieschuld af te lossen.

Van de afgestudeerden geeft 59 procent aan dat achteraf liever minder hadden geleend. Iets meer dan de helft ervaart de studieschuld als een last, bleek uit onderzoek van het Nibud. Het Nibud waarschuwt de nieuwe lichting studenten dan ook niet meer te lenen dat strikt noodzakelijk.

Ridley Scott maakt nieuwe Blade Runner

Ridley Scott gaat een nieuwe versie van zijn sciencefictionklassieker Blade Runner maken. Onduidelijk is of de film een remake van het origineel, een prequel of een vervolg wordt. Dat maakte productiemaatschappij Alcon bekend. Blade Runner uit 1982, met Harrison Ford en Rutger Hauer in de hoofdrollen, geldt nog altijd als een van Scotts meesterwerken.

Blade Runner, gebaseerd op Do Androids Dream of Electric Sheep? van Philip K. Dick, speelt zich af in het Los Angeles van 2019. De rauwe detective Deckard (Ford) is op zoek naar vier mensachtige robots die hun programmering hebben weten te omzeilen en op zoek zijn naar hun ontwerper. Hoewel destijds geen groot bioscoopsucces heeft de film in de loop der jaren een ware cultstatus gekregen.

Over de plot van de nieuwe film is nog weinig bekend. Het gerucht gaat dat Harrison Ford weer zou worden gevraagd voor de hoofdrol. Plannen voor een eventuele remake, prequel of vervolgfilm circuleren al jaren. Nu heeft Scott dan eindelijk de knoop doorgehakt. De 73-jarige Engelsman is momenteel bezig met de Alien-prequel Prometheus.


Ridley Scott maakt nieuwe Blade Runner (Foto: Novum)

Zwavelzuurgooier Zoetermeer blijft vastzitten

De 38-jarige Hagenaar die dinsdag een vrouw overgoot met zwavelzuur blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft zijn voorlopige hechtenis met veertien dagen verlengd, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De man wordt verdacht van poging tot moord, doodslag en zware mishandeling met voorbedachten rade. De man zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Het 28-jarige slachtoffer ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Ze is mogelijk blijvend verminkt. De vrouw kreeg de agressieve stof in haar gezicht in een woning aan de Freyssinetlijn in Zoetermeer. Het is nog niet duidelijk wat de relatie tussen de twee is.

Dertig politiemedewerkers die betrokken waren bij het incident zijn allemaal naar een ziekenhuis geweest voor controle. Ze kregen na een huiszoeking in de woning last van brandende ogen, hoofdpijn en klachten aan hun luchtwegen. Zij maken het inmiddels redelijk tot goed.

Danny DeVito krijgt ster op Hollywood Walk of Fame

Danny DeVito is geëerd met zijn eigen ster op de Hollywood Walk of Fame. De 66-jarige acteur heeft donderdag tijdens een ceremonie ster nummer 2445 gekregen.

De Emmy-winnaar is al meer dan veertig jaar actief in de filmwereld. Toch kreeg hij niet eerder een ster op de beroemde boulevard in Hollywood.

DeVito werd in de jaren zeventig bekend door de film Taxi. Ook speelde hij in onder meer Batman Returns en Romancing the Stone. Daarnaast heeft hij meerdere films geregisseerd.


Danny DeVito krijgt ster op Hollywood Walk of Fame (Foto: Novum)

Haase in actie in Winston-Salem

Robin Haase maakt komende week in Amerika zijn opwachting in het Winston-Salem Open, een toernooi op hardcourt in North-Carolina. De Haagse tennisser speelt daar zijn eerste wedstrijd sinds zijn eerste eindzege op de ATP Tour twee weken geleden op het gravel van Kitzbühel.

Het toernooi geldt als voorbereiding voor de US Open in New York. Het grandslamtoernooi begint op 29 augustus. Haase is rechtstreeks toegelaten. Bij de vrouwen geldt dat voor Arantxa Rus. Zij bereidt zich bij het toernooi in Dallas voor op de US Open.

'Gasleidingen binnen vijf jaar gesaneerd'

Verouderde gietijzeren gasleidingen onder woonwijken en plaatsen met veel bouwactiviteiten worden binnen vijf jaar vervangen. Dat zei minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid luidde vrijdag de noodklok in De Telegraaf. Verouderde gashoofdleidingen zijn 'tikkende tijdbommen' in de bodem, vooral onder bouwlocaties en plekken met veel verkeer. Het zou om zo'n tienduizend kilometer zwakke leidingen gaan.

Verhagen verklaarde dat het Nederlandse gasnet een van de veiligste van Europa is. Niettemin wordt de veiligheid 'zeer duidelijk' in de gaten gehouden. Ook wordt de beheerder van de leidingen gehouden aan de afspraak om de verouderde leidingen binnen vijf jaar te vervangen. "Ik zal niet aarzelen om in te grijpen", aldus de bewindsman.

Falcao voor vijf jaar naar Atlético Madrid

FC Porto-spits Radamel Falcao heeft een akkoord bereikt met Atlético Madrid. De 25-jarige Colombiaan tekent een verbintenis voor vijf seizoenen in de Spaanse hoofdstad. De clubs kwamen gisteren al tot overeenstemming over een transfersom van veertig miljoen euro. Dat bedrag kan door bonussen met zeven miljoen oplopen.

Falcao verlengde onlangs nog zijn contract bij Porto tot 2015. Vorig seizoen leidde hij zijn ploeg met 34 treffers naar de dubbel in Portugal en de winst in de Europa League. Falcao, voor wie Porto in 2009 een kleine vier miljoen betaalde, is bij Atlético de opvolger van de naar Manchester City vertrokken Sergio Agüero.


Falcao voor vijf jaar naar Atlético Madrid(Foto: Novum)

Rabo: Ook in 2012 dalen huizenprijzen

De huizenprijzen gaan volgend jaar met 2,5 procent omlaag, na een daling van 2 procent in 2011. Dat voorspellen de economen van Rabobank in het vrijdag verschenen kwartaalbericht over de woningmarkt.

"De dalende transactieaantallen en de verdere toename van het aantal te koop staande woningen laten zien dat kopers en verkopers nog steeds niet of zeer moeizaam overeenstemming kunnen bereiken", aldus Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker in Nederland. In het tweede kwartaal werden er 29.532 woningen verkocht, een daling van 7,4 procent.

Rabobank: ook in 2012 dalen huizenprijzen
Rabo: Ook in 2012 dalen huizenprijzen (Foto: ANP)

'Grieks steunpakket niet in gevaar'

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos stelde vrijdag dat het steunpakket voor zijn land niet in gevaar is. Hij reageerde hiermee op de mogelijke eis van vier landen om net als Finland een onderpand te krijgen in ruil voor hun bijdrage aan de steun. Hierdoor was onzekerheid ontstaan over het steunpakket.

Donderdag werd bekend dat Finland als enige land een onderpand in contanten krijgt voor de bijdrage die het levert aan het Griekse steunpakket. In reactie op dit nieuws eisten ook partijen in Nederland, Slovenië, Oostenrijk en Slowakije een waarborg van de Griekse regering.

Door de mogelijke aanvullende eisen van deze landen ontstond onzekerheid op de financiële markten of de Griekse steunmaatregelen van 109 miljard euro, waarover de Europese regeringsleiders het op 21 juli eens werden, nog wel uitgevoerd zouden worden.

Venizelos probeerde tegenover een Grieks radiostation deze zorgen weg te nemen. Hij zei dat het steunpakket niet in gevaar is omdat het 'van vitaal belang is voor de eurozone'.

De Griekse minister benadrukte dat de overeenkomst met Finland nog goedgekeurd moet worden door de andere leden van de eurozone. De Finnen wilden het volgens hem openbaar maken. De regering in Athene had liever willen wachten met bekendmaken tot na deze goedkeuring.


'Grieks steunpakket niet in gevaar' (Foto: Novum)

'Stadsverwarming wordt veel duurder'

Meer dan 250.000 huishoudens moeten 50 tot 150 euro meer betalen voor stadsverwarming als de nieuwe Warmtewet in werking gaat. Op deze manier is de wet onaanvaardbaar, vinden de Woonbond en de Vereniging Eigen Huis (VEH).

De Warmtewet moet ervoor zorgen dat er een einde aan de hoge prijzen voor stadsverwarming komt. Uit cijfers van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) blijkt echter dat voor drie van de vier grote netten de prijs gemiddeld met vijf tot tien procent zal stijgen, wat neerkomt op een verhoging met 150 euro. De NMa berekende een gemiddelde op basis van nota's uit 2008.

De Woonbond en VEH reageren verbaasd. "De Warmtewet moet de consument juist beschermen tegen te hoge tarieven. Het niet-meer-dan-anders-principe, waarbij stadsverwarming niet meer mag kosten dan een gasgestookte ketel, lijkt steeds verder zoek", stellen zij in een verklaring.

De woonorganisaties eisen dat er een redelijk tarief komt voor gebruikers die straks onder de Warmtewet vallen. Het wetsvoorstel ligt momenteel bij de Kamer.

Hockeyers Amsterdam naar Brasschaat voor EHL

De hockeyers van Amsterdam nemen het komend seizoen in de Euro Hockey League op tegen het Engelse Reading en het Ierse Cookstown. Dat heeft de loting vandaag uitgewezen. De landskampioen speelt op het terrein van de Belgische Dragons de eerste Europese ronde, die van 21 tot en met 23 oktober op het programma staat.

Rotterdam staat in de poulefase in Brasschaat tegenover gastheer Dragons en het Zwitserse Rot-Weiss Wettingen. Bloemendaal komt twee weken eerder in actie in het Duitse Mühlheim. Dinamo Kazan uit Rusland en het Oekrainse Olympia Kolos Sekvoia zijn de tegenstanders.

De nummers één en twee van iedere poule plaatsen zich voor de laatste zestien. Die achtste finales worden in Nederland gespeeld.

'Geen paniekmaatregelen nodig bij pensioenfondsen'

Pensioenfondsen die door de malaise op de financiële markten niet meer voldoen aan de minimale dekkingsgraad, hoeven niet direct nieuwe maatregelen te nemen. Wel vraagt De Nederlandsche Bank (DNB) aan de pensioenfondsen om goed te kijken of het huidige herstelplan nog voldoet. DNB informeerde de pensioenfonden hierover vrijdag.

Een flink aantal pensioenfondsen is in de problemen gekomen door de lage rente op kapitaal in combinatie met de slecht presterende aandelenbeurzen. Hierdoor zijn fondsen zoals ABP en Zorg en Welzijn door de minimale dekkingsgraad van 105 procent gezakt. Fondsen die daar al onder zaten, zoals PME en PMT, zagen hun herstel bemoeilijkt worden.

DNB schrijft dat pensioenfondsen die nog niet eerder in de problemen waren, eind dit jaar een herstelplan klaar moeten hebben liggen. Fondsen die constateren dat het huidige herstelplan niet meer voldoet, moeten aanvullende maatregelen nemen en hierover aan de centrale bank rapporteren.

Alleen fondsen waar sprake is van een 'ingrijpende wijziging in de samenstelling, de omvang en de waarde van de beleggingen' dienen zich direct bij DNB te melden. Die fondsen mogen echter alleen kortetermijningrepen doen als dat op de lange termijn ook gunstig is voor het herstelplan, zegt de bank.

DNB heeft het verzoek aan de pensioenfondsen naar buiten gebracht om vragen van het publiek te beantwoorden. "Veel pensioenfondsen worden momenteel opgebeld door consumenten die willen weten hoe het staat met hun oudedagsvoorziening", verklaart een woordvoerder van DNB.

DNB benadrukt dat er alleen bestaand beleid wordt uitgevoerd. "Pensioenfondsen moeten zich altijd melden als de omstandigheden flink veranderen."

EU overweegt nieuwe sancties tegen Syrië

De Europese Unie overweegt nieuwe economische sancties tegen Syrië in te stellen. Een embargo op olieproducten uit Syrië behoort tot de mogelijkheden.

EU-woordvoerder Michael Mann zei vrijdag dat een commissie momenteel de mogelijkheden voor nieuwe sancties bestudeert. De EU trof al vier keer eerder sancties tegen het regime van president Bashar Assad.

Met een olie-embargo zou de EU de lijn van de Verenigde Staten volgen, die gisteren al een importverbod instelden op olieproducten uit Syrië. Syrische olieproducten worden vooral naar Europese landen als Duitsland, Italië en Frankrijk geëxporteerd. Als de EU Syrische olieproducten in de ban doet, kan dat grote gevolgen hebben voor de overheidsinkomsten in Syrië.

Volgens mensenrechtengroeperingen zijn sinds het begin van de opstand in Syrië al bijna tweeduizend mensen om het leven gekomen.

Nog vier Nederlanders in ziekenhuis na Pukkelpop

Van de zes Nederlanders die gewond raakten door het noodweer op het Belgische muziekfestival Pukkelpop in Hasselt, liggen er nog vier in het ziekenhuis. Twee van hen zijn zwaargewond, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Van de overige twee is er een lichtgewond en van een is de medische status onbekend. Burgemeester Hilde Claes van Hasselt liet eerder vrijdag weten dat er in totaal zes Nederlanders gewond zijn geraakt. Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Brussel proberen de slachtoffers te bezoeken.

Door het noodweer, dat donderdag aan het einde van de middag losbarstte, kwamen vijf Belgen om het leven. Ook raakten 150 festivalgangers gewond, van wie tien zwaar. Drie van hen vechten nog voor hun leven. Door de harde wind en regen waaiden tenten en bomen om.

De organisatie besloot na het drama het festival te stoppen. Om mensen vlot naar huis te krijgen zijn extra bussen en treinen ingezet.

Depardieu zegt sorry voor plassen in vliegtuig

Gérard Depardieu biedt zijn excuses aan omdat hij op de vloer van een vliegtuig heeft geplast. Zijn goede vriend Édouard Baer, die getuige was van het incident, heeft in een verklaring aan de Franse media namens de acteur zijn excuses aangeboden. De acteur vertelt dat het misging toen Depardieu in een flesje probeerde te plassen.

De 62-jarige acteur kon niet meer naar het toilet omdat het vliegtuig op het punt stond te vertrekken. Hij kon zijn plas niet ophouden en probeerde in een flesje te plassen. "Gérard was van slag en heeft aangeboden te helpen met opruimen. Hij heeft prostaatproblemen en hij vond het heel gênant", vertelt Baer.

Ook laat Baer weten dat de Fransman absoluut niet dronken was toen het gebeurde. Eerder vertelde een medepassagier dat Depardieu probeerde te gaan staan toen het vliegtuig klaar was om op te stijgen. "Ik wil pissen, ik wil pissen", zou hij hierop hebben geroepen. Volgens deze reiziger was te zien dat Depardieu dronken was.

Na het incident keerde het vliegtuig terug naar een parkeergelegenheid, waar het toestel werd schoongemaakt.

Depardieu speelde in talloze Franse films en Hollywood-producties. Bekende films met de acteur zijn Cyrano de Bergerac, The Man in the Iron Mask, Green Card en de Asterix en Obelix-reeks.

Veel interesse voor opvragen klantgegevens

De website die privacyorganisatie Bits of Freedom (BOF) zaterdag online zette heeft in een week 35 duizend bezoekers getrokken. De site biedt hulp aan mensen die willen weten wat voor informatie bedrijven over hen heeft opgeslagen. De zogenoemde Privacy Inzage Machine heeft inmiddels bijna tienduizend brieven gegenereerd.

Consumenten hebben het recht om inzage te krijgen in wat bedrijven over hen hebben vastgelegd. Veel bedrijven weten dit niet, zegt een woordvoerder van Bits of Freedom. "De reactie van bedrijven op informatieverzoeken wisselt sterk, is de ervaring. Sommige reageren helemaal niet, of heel summier, maar anderen geven wel veel info."

Bij BOF zijn geen negatieve reacties van ondernemingen binnengekomen. "Ze zijn vrij neutraal. Bedrijven merken dat ze dit serieus moeten nemen. Niet alleen om een goede pers te krijgen, maar ook om klachten echt te behandelen." BOF merkt dat bedrijven contact opnemen om een nauwkeuriger adres op te geven, bijvoorbeeld van de juridische afdeling. "Dat is natuurlijk erg gunstig."

Wat voor effect de informatieverzoeken hebben wordt volgende maand duidelijk. Bedrijven hebben tot vier weken de tijd om te reageren op een inzageverzoek. "Dan pas krijgen we echt overzicht", aldus de woordvoerder. De organisatie kan niet zeggen of mensen de brieven ook daadwerkelijk versturen. "We zijn voorzichtig met het bijhouden data."

Bits of Freedom heeft zo'n tweehonderd bedrijven geselecteerd. Wie zijn contactgegevens invoert, kan een brief aan de bedrijven uitprinten. In combinatie met een kopie van het identiteitsbewijs is dat voldoende om inzage te krijgen.

Een van de bedrijven is Trans Link Systems, de organisatie achter de OV-chipkaart. Dat bedrijf had in eerste instantie heel slecht gereageerd, maar daarna juist heel goed. "Het is nu een voorbeeld voor andere bedrijven."

Sommige vragen gaan over bedrijven die gegevens aan derden verkopen, bijvoorbeeld voor marketingdoeleinden, vervolgt de zegsvrouw. "Het is heel divers. Zo had kledingketen H&M geen idee dat mensen recht hebben op inzage van bijvoorbeeld hun klantgegevens."

In de testfase hebben ongeveer dertig studenten een steekproef uitgevoerd. Daaruit bleek dat onder meer telecombedrijven het erg slecht doen. Die gaven weinig of maar mondjesmaat respons.

Mensen die zich zorgen maken over hun 'digitale schaduw' in allerlei databanken, kunnen terecht op pim.bof.nl.


Veel interesse voor opvragen klantgegevens (Foto: Novum)

NASA: Aliens kunnen Aarde vernietigen

Wie de film 'ET' heeft gezien en nu hoopt dat lieve aliens onze planeet komen bezoeken, komt bedrogen uit. Volgens wetenschappers van NASA en Pennsylvania State University willen aliens onze planeet het liefste vernietigen. Zij willen hiermee andere beschavingen beschermen.

Volgens NASA zien buitenaardse beschavingen met lede ogen aan hoe we zelf de Aarde om zeep helpen. Het broeikaseffect, milieurampen en Justin Bieber duiden er allemaal op dat onze beschaving uit de hand is gelopen. De wetenschappers zouden we door intergalactische buren kunnen worden gezien als een serieuze bedreiging.

NASA's Shawn Domagal-Goldman en zijn team hebben een lijst samengesteld van hypothetische situaties, voor het geval we in contact komen met andere levensvormen. De vraag of aliens de mensheid goed of kwaad kunnen doen, valt meestal uit in het nadeel van de mens. In het beste geval kunnen buitenaardse wezens ons leren om ziektes, honger en armoede te bestrijden.

Tot zover de toffe buitenaardse wezens. In het slechtste geval kunnen we een aanval verwachten zoals in de film 'Independence Day'. De hele Aarde wordt dan vernietigd en de complete bevolking uitgeroeid.

Ulderink met 'andere insteek' naar Excelsior

De Graafschap start morgen met dezelfde basiself tegen Excelsior in vergelijking met de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (2-2), van afgelopen zondag.

Andries Ulderink is tevreden over zijn ploeg, die deze week Nenad Sreckovic mocht verwelkomen. "Het is een fijne speler om mee te werken, maar ook als mens past hij goed in de groep", aldus de oefenmeester op de website van De Graafschap. "Tegen Excelsior is Nenad nog niet speelgerechtigd."

"De groep is fit en staat er goed op", vervolgt Ulderink, die met zijn groep bewust niet op kunstgras - dat ook in Woudestein ligt - trainde. "Dat heeft te maken met het feit dat de spelers, als zij een week op kunstgras trainen en daarna weer op gras, anders volgende week te maken krijgen met een reactie van hun lichaam."

Het duel tussen De Graafschap en Excelsior is al vroeg in het seizoen een 'zespuntenduel'. "De verhoudingen tussen De Graafschap en Excelsior liggen dichterbij elkaar dan die met FC Utrecht en Ajax. Het wordt daarom een andere wedstrijd met een andere insteek van onze kant. Er wordt nu meer van ons verwacht; we moeten voor de drie punten gaan en de wedstrijd naar onze hand zetten. We gaan daarheen voor één ding: de punten."

Slamball!

Zo en dan ga ik jullie nu een sport laten zien waar ik het bestaan niet van wist. Men neme een basketbalveld, zet er wat trampolines omheen en vertel dat het niet verboden is om elkaar aan te raken. Het resultaat heet slamball en ik ben er nog niet uit of het nu tof of maf is...

Met dank aan Crashcat voor de submit.

Squashter Atkinson naar halve finale Nottingham

Squashter Vanessa Atkinson heeft bij de Nottingham Open de laatste vier bereikt. De als eerste geplaatse Nederlandse rekende in de kwartfinale met 11-6, 11-4 en 11-8 af met Tesni Evans uit Wales.

Atkinson maakt deze week in Groot-Brittannië haar eenmalige rentree nadat ze afgelopen mei afscheid had genomen van de sport. In de halve finale moet de Nederlandse afrekenen met de Engelse qualifier Sarah-Jane Perry.

Hazare begint aan openbare hongerstaking

Duizenden mensen juichten de Indiase activist Anna Hazare vrijdag in de stromende regen toe, toen hij na zijn vrijlating uit de gevangenis aankwam op het kermisterrein in New Delhi waar hij de komende vijftien dagen een hongerstaking wil houden uit protest tegen de wijdverbreide corruptie in zijn land.

"De jeugd van dit land is wakker geworden, waardoor een prachtige toekomst dichtbij is gekomen", sprak de 73-jarige activist de menigte toe. "De verraders die dit land hebben beroofd zullen niet langer worden getolereerd. Dit is een nieuwe revolutie. Dit is een nieuwe vrijheidsstrijd", zei hij, refererend aan de strijd van zijn voorbeeld Mahatma Gandhi. "We hebben de vlam van de revolutie ontstoken. Laat die vlam nu niet doven."

Bij de gevangenis was Hazare ook al toegejuicht door bijna tweeduizend van zijn aanhangers. Tegen hen zei hij dat zijn strijd een voortzetting is van de geweldloze strijd van Gandhi die in 1947 tot de onafhankelijkheid van India leidde. "We moeten de volledige vrijheid nog bereiken. Een tweede strijd voor onafhankelijkheid is op 16 augustus begonnen." Hazare werd op die dag, afgelopen dinsdag, gearresteerd toen hij aan een openbare hongerstaking wilde beginnen. In de gevangenis ging hij alsnog in hongerstaking en toen de autoriteiten daarop besloten hem vrij te laten weigerde hij te vertrekken zolang hem het recht werd ontzegd om zijn geplande actie te houden. Donderdag werd er een compromis bereikt, dat inhoudt dat Hazares openbare hongerstaking niet langer dan vijftien dagen zal duren.

Met zijn protest hoopt Hazare de regering zover te krijgen dat ze zijn voorstel overneemt om een ombudsman te benoemen die vergaande bevoegdheden krijgt om de corruptie bij de overheid, die het land jaarlijks miljarden euro's kost, aan te pakken. Een anticorruptiewet die ter goedkeuring aan het parlement is voorgelegd gaat volgens Hazare niet ver genoeg om effect te sorteren. De regering beschuldigt de actievoerder ervan het democratische proces te dwarsbomen en gekozen politici zijn wil te willen opleggen, maar de Indiase bevolking lijkt massaal voor Hazare te zijn gevallen.

Hazare is een gepensioneerde chauffeur van het leger, die de afgelopen decennia is uitgegroeid tot de belangrijkste maatschappelijke activist van de deelstaat Maharashtra, waar hij vandaan komt. In april vergaarde hij landelijke bekendheid, toen hij een vierdaagse hongerstaking hield om de regering ertoe te bewegen serieus werk te maken van de corruptiebestrijding. En door zijn arrestatie is hij de belichaming geworden van de volkswoede over de corruptie. In tal van steden in het hele land gingen mensen dinsdag de straat op om hun solidariteit met Hazare te betuigen. Deze steunbetuigingen leidden ertoe dat de autoriteiten inbonden en gedeeltelijk toegaven aan Hazares eisen. Bij de gevangenis hielden demonstranten posters omhoog met de tekst: 'Ik ben Anna (=broeder), jij bent Anna. Het hele land is nu Anna'. Maar de financiële krant Mint schreef vrijdag in een commentaar niet te verwachten dat de protesten tot wezenlijke veranderingen zullen leiden. "Er zal zo weer worden overgegaan tot de orde van de dag", voorspelde de krant.


Hazare begint aan openbare hongerstaking (Foto: Novum)

Vader Winehouse: stichting wordt uitgesteld

De oprichting van de stichting ter nagedachtenis aan Amy Winehouse heeft vertraging opgelopen. Iemand buiten de familie heeft de naam The Amy Winehouse Foundation al geregistreerd. De vader van de overleden zangeres, Mitch Winehouse, wil een stichting oprichten om probleemjongeren te helpen.

"Iemand anders heeft de naam geregistreerd voor wij de kans kregen", vertelt Winehouse aan de Britse BBC. "We weten op dit moment niet wat we moeten doen met alle donaties die binnenkomen."

Winehouse benadrukt dat de stichting er zeker gaat komen. "Het plan is om alle jongeren te helpen, niet alleen verslaafden die moeten afkicken. Het is voor alle jongeren die hulp nodig hebben."

Op de begrafenis van Amy maakte Mitch Winehouse bekend dat hij een stichting gaat oprichten ter ere van zijn dochter. Zij kampte jarenlang met een drank- en drugsverslaving. Zij overleed eind juli op 27-jarige leeftijd. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

Wenger wacht nieuwe straf van UEFA

De UEFA is een disciplinaire procedure begonnen tegen Arsenal-manager Arsène Wenger. De Fransman zat tijdens het duel van zijn club tegen Udinese in de voorronde van de Champions League een schorsing uit, maar hield zich niet aan de regels. Hij gaf via een assistent telefonisch instructies door.

Wenger zat op de tribune met zijn rechterhand Boro Primorac. Die onderhield contact met Pat Rice, de assistent die de taken van Wenger overnam. Arsenal zou vooraf de regels van de UEFA hebben uitgeplozen en ging ervan uit dat dit is toegestaan. UEFA-officials vertelden in de rust dat dit niet het geval is, maar daar trok Wenger zich niets van aan.

De manager zat tegen Udinese een schorsing van één duel uit vanwege zijn kritiek op arbiter Massimo Busacca en de UEFA na de uitschakeling door FC Barcelona vorig jaar. Busacca toonde Robin van Persie een rode kaart in dat duel, in de achtste finale van het miljoenenbal.

[Video] El Clásico blijft gemoederen bezig houden

Ook enkele dagen na alweer de tweede El Clásico van het seizoen blijven de gemoederen in Spanje nog wel even bezig. Er duiken steeds meer beelden op van acties die tijdens de massale vechtpartij in de 93e minuut van het duel hebben plaatsgevonden. Met name Real-coach José Mourinho speelt hierin een hoofdrol.

Was meteen na het duel al duidelijk dat Mourinho Barcelona-assistent Tito Villanova in het gezicht geknepen had, nu is duidelijk geworden dat de Portugees in het tumult ook een tik opgelopen heeft van diezelfde Villanova. Verder zou de Real Madrid-trainer mogelijk op het hoofd van Fàbregas zijn gaan staan, net nadat het opstootje ontstond en de Barcelona-speler nog op de grond lag vanwege de zware overtreding die Marcelo op hem maakte.

Verder heeft Real-speler Mesut Özil van zich laten horen. De Duitser van Turkse afkomst kreeg na al het tumult de rode kaart voorgehouden na een aanvaring met Barçaspeler David Villa die ook de rode prent zag. Özil ontkent iets gedaan te hebben. "Hij beledigde mijn religie. Ik moest mijn godsdienst verdedigen. Maar ik ben onschuldig, zoals op de beelden te zien is. Ik heb het enkel bij woorden gelaten, ondanks dat hij me zwaar heeft beledigd," zei de speler die daarom kwaad was.

De Spaanse voetbalbond zal voorlopig nog de handen vol hebben aan het uitzoeken wie in het tumult wat heeft gedaan. Het is daarom nog niet bekend wie welke straf opgelegd zal gaan krijgen.


Mourinho krijgt tik van Villanova


Mourinho komt dichtbij hoofd Fàbregas

Wapenarsenaal in woning Apeldoorn

Bij een 32-jarige man uit Apeldoorn heeft de politie donderdag een forse voorraad verboden wapens in beslag genomen. Ook werden resten van een wietkwekerij aangetroffen in de woning in de Metaalbuurt.

De politie stelde een onderzoek in na een tip en trof in de woning vijf replica's van geweren aan. Verder werden twee neppistolen, een revolver, een uitgeboorde handgranaat, een boksbeugel, een stiletto en een kleine hoeveelheid verboden vuurwerk aangetroffen.

De Apeldoorner is aangehouden en uitvoerig verhoord. Hij verklaarde de wapens als verzamelaar in huis te hebben. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.


Wapenarsenaal in woning Apeldoorn (Foto: Novum)

Carice van Houten in natuurfilm

Carice van Houten is te horen in de natuurfilm Born to Be Wild. De film waarin het verhaal wordt verteld door de actrice en ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF) draait een halfjaar in het Omniversum in Den Haag. Dat maakte het filmtheater vrijdag bekend.

De voorstelling in het koepeltheater gaat over een opvang voor jonge olifanten in de savannes van Kenia en over jonge orang-oetans in het regenwoud van Borneo. De film volgt de wees geworden beestjes en hun verzorgers, en de uiteindelijke terugkeer in de natuur.

Van Houten is sinds eind 2008 ambassadeur bij het WNF en bezocht voor de organisatie een berggorillaproject in Rwanda. Born to be Wild is vanaf 10 oktober te zien op het scherm van het Omniversum, dat 840 vierkante meter groot is.

Feyenoord aast op Graafland

Feyenoord is in de zoektocht naar een derde doelman uitgekomen bij Ronald Graafland. De club verwacht dat de onderhandelingen met de goalie snel afgerond zullen worden. Ook moet hij nog gekeurd worden.

De Rotterdammers hebben met Erwin Mulder, Darley en Kostas Lamprou weliswaar drie keepers onder contract, maar omdat Darley geblesseerd is waren ze op zoek naar een vervanger. Vorig seizoen stond Graafland nog onder contract bij Ajax. Dit seizoen zou hij gaan spelen voor zaterdagtopklasser Capelle.

Zomer naar Heerenveen

Ramon Zomer verruilt N.E.C. Nijmegen voor sc Heerenveen. De verdediger tekent een contract voor drie seizoenen in Friesland. Zomer speelde vanaf 2008 voor de Nijmegenaren. Hij begon zijn actieve loopbaan bij FC Twente.

N.E.C. zag deze zomer al topscorer Bjorn Vleminckx, Nikki Zimling, Mark Otten, Lorenzo Davids, Bas Sibum en Rick ten Voorde vertrekken uit Nijmegen. Bovendien staat doelman Jasper Cillessen in de belangstelling van Ajax.

Kobayashi: "Spa is altijd erg verraderlijk"

De Grand Prix van België zal, na de zomerstop, de eerste race zijn die verreden wordt in de Formule 1. Coureur Kamui Kobayashi vindt het een fijn circuit en verwacht geen voorspelbare weersomstandigheden.

"Spa is een erg mooi circuit, één van mijn favorieten", liet de Japanner weten. "De baan heeft veel snelle bochten, die goed bij onze auto zouden moeten passen. De gemiddelde snelheid is min of meer gelijk aan Silverstone. Normaalgesproken is het er bepaald niet warm, dus de banden zouden het goed moeten houden. Het weer is echter altijd onvoorspelbaar, net zoals het was in Silverstone, Duitsland en Hongarije, dus dit kan opnieuw een lastige race worden."

"Soms moet je kiezen hoe je de auto afstelt voordat je weet hoe het weer gaat worden. Als de omstandigheden moeilijk zijn, moeten we koel blijven en de juiste beslissingen maken. Dan kunnen we goed scoren."

SGP pikt bezuinigingen grote gezinnen niet

De SGP pikt het niet dat grote gezinnen er volgend jaar op achteruit gaan door de bezuinigingen op het kindgebonden budget. De orthodox-christelijke partij heeft een wetswijziging ingediend.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) stuurde donderdag een nota naar de Tweede Kamer. Daaruit bleek dat zo'n 190 duizend gezinnen met drie of meer kinderen er volgend jaar gemiddeld 265 euro meer op achteruit gaan dan gezinnen met een of twee kinderen. Het kabinet schaft het kindgebonden budget vanaf het derde kind af, omdat gezinnen met twee kinderen het meest voorkomen.

De SGP accepteert dat niet. Juist grote gezinnen hebben deze bijdrage hard nodig, laat de partij weten. Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft een amendement ingediend om dit alsnog te regelen. Het in stand houden van het kindgebonden budget voor grote gezinnen wil hij financieren met een 'zeer beperkte' verlaging van 41 euro van het bedrag voor het eerste kind.

Drievoudig moordenaar Zwijndrecht bekent

De 26-jarige verdachte Faig B. uit Helmond van de drievoudige moord in Zwijndrecht op 16 mei van dit jaar heeft een bekentenis afgelegd. Hij deed dat woensdag tijdens zijn laatste verhoor, na lang te hebben gezwegen. Dat maakte de officier van justitie vrijdag bekend tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Dordrecht.

De in Rusland geboren man bekende ook op 12 mei in Helmond een 20-jarige vrouw te hebben doodgeschoten.

De drievoudige moord in Zwijndrecht betrof een 57-jarige vrouw en haar twee dochters van 29 en 23 jaar. Zij werden in een woning aan de Langeraarstraat door pistoolschoten om het gebracht. De verdachte schoot ook op de 64-jarige vader van het gezin. Die raakte zwaargewond. B. was de ex-vriend van de jongste dochter.

Verdachte drievoudige moord bekent
Verdachte drievoudige moord bekent (Foto: ANP)

[GC11] Limiet op verkopen The Old Republic

EA heeft in een gamescom-presentatie bevestigd dat er een limiet op het aantal verkopen van Star Wars: The Old Republic zal zijn. Vanwege de populariteit van de game willen ze voorkomen dat de servers massaal crashen door de drukte. Het is voor het eerst dat een game digitaal uitverkocht kan worden.

EA wil de kwaliteit van de lancering waarborgen en heeft daarom een beperkte oplage ingesteld, maar wil niet zeggen hoeveel. Wees er dus snel bij zodra de game uitkomt, anders is de kans aanwezig dat je achter het net vist.

SWTOR

Mullings bevestigt positieve dopingtest

De Jamaicaanse atleet Steve Mullings heeft bevestigd dat zijn dopingtest positief was. Dat meldt de BBC. Bij het nationale kampioenschap van het Caribische land in juni werden bij hem sporen van een verboden maskeringsmiddel aangetroffen. De 28-jarige Mullings wacht mogelijk levenslange uitsluiting.

Mullings, die ook in de contra-expertise positief testte, werd in 2004 al voor twee jaar geschorst vanwege te hoge testosteronwaarden. Mullings mist in ieder geval het wereldkampioenschap eind augustus in Zuid-Korea. "De mensen die mij kennen weten dat ik geen verboden middelen gebruik", reageert de Jamaicaan.

"Het ziet er slecht voor me uit vanwege mijn positieve test in 2004. Nu is het 2011 en zeggen ze dat ik dope heb gebruikt, waar ik niet eens van weet", beweert Mullings, die nog wel verhaal kan halen bij de Jamaicaanse bond. "Wat moet ik doen? Ik kan zeggen dat ik nooit heb gebruikt, maar ik heb geen bewijs."

Man wint 2 keer lotto in 3 dagen

Het lijkt erop dat Guus Geluk in Zweden woont. Rolant Christensen heeft namelijk tweemaal de lotto gewonnen. In slechts drie dagen tijd.

De man uit Högsby kocht onlangs een kraslot van Triss, met hoge prijzen. Bij het openkrassen zag Christensen tot zijn stomme verbazing dat hij wellicht vijf miljoen Zweedse kronen had gewonnen. De man stuurde drie dagen later zijn kraslot op naar de loterij om kans te maken op de prijs van ruim 540.000 euro.

Om het te vieren, kocht hij een tweede kraslot. En verdomd, weer had hij een grote prijs gewonnen. "Ik kon werkelijk mijn ogen niet geloven", vertelt de dolgelukkige Zweed. Volgens Svenska Spel, de overkoepelende organisatie voor kansspelen in Zweden, is het nooit eerder voorgekomen dat iemand in zo een korte tijd tweemaal een prijs wint.

Christensen heeft in ieder geval een ton gewonnen. Eind deze maand moet hij zich in een televisieshow bewijzen om de hoofdprijs van vijf miljoen kronen in de wacht te slepen.

Zes Nederlanders onder gewonden Pukkelpop

Bij het muziekfestival Pukkelpop in België zijn donderdag zes Nederlanders gewond geraakt door het noodweer. Dat heeft burgemeester Hilde Claes van Hasselt vrijdag tijdens een persconferentie gezegd. In totaal vielen er vijf doden, allemaal Belgen.

Tien festivalgangers raakten zwaargewond en 140 lichtgewond. Drie van hen liggen nog in kritieke toestand in ziekenhuizen in de buurt. Vier slachtoffers vielen op het festivalterrein, de andere kwam op de camping om het leven.

Het noodweer barstte donderdag aan het einde van de middag los. Het begon flink te regenen en te hagelen en een harde wind stak op. Een aantal bomen waaide om en tenten op het festivalterrein stortten in, evenals lichtmasten.

Donderdagnacht besloot de organisatie het festival te stoppen. Om mensen vlot naar huis te begeleiden zijn extra bussen en treinen ingezet. Zo'n 450 festivalgangers hebben de nacht doorgebracht in sporthallen in de buurt. Ook zijn er velen spontaan opgevangen door buurtbewoners.

Volgens Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine zijn de festivalgangers vooraf niet gewaarschuwd voor de aankomende storm. "We hadden daar geen informatie van. Dat het zo omvangrijk zou zijn wisten we niet."

Mahassine kan nog niets zeggen over de financiële gevolgen voor het stopzetten van Pukkelpop. "Dat moet in de komende maanden duidelijk worden. Uit respect voor slachtoffers, familie en vrienden hebben we dit besloten, wat de gevolgen ook mogen zijn." Zowel de organisatie als de burgemeester sprak over 'de zwartste nacht' die Hasselt heeft meegemaakt.

User Loveless85 was op Pukkelpop en vertelt hier zijn verhaal.

Gevangene met tbc heeft niemand besmet

De gedetineerde in de gevangenis Torentijd in Middelburg bij wie open tbc is vastgesteld, heeft geen medegevangenen of personeel besmet. Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek van GGD Zeeland.

Vorige week ontdekte een arts die de man in de gevangenis bezocht dat de gevangene open tbc had. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht en wordt 'intensief behandeld'. Volgens de GGD blijkt uit onderzoek dat de gevangene maar een heel korte tijd besmettelijk is geweest.

De GGD benadrukt dat tbc een incubatietijd van minstens twee maanden heeft en het dus nog even kan duren voordat aantoonbaar is of iemand de bacterie bij zich draagt. Wie besmet is met de bacterie krijgt overigens niet altijd tuberculose.

Vanwege de incubatietijd wordt in oktober een vervolgonderzoek uitgevoerd. Tot die tijd is er volgens de GGD geen besmettingsgevaar voor de omgeving, omdat alleen open tbc besmettelijk is en de ontwikkeling van die variant langer duurt.

Kvitová, Li onderuit in Cincinnati

Li Na en Petra Kvitová zijn bij het WTA-toernooi in Cincinnati in de achtste finales uigeschakeld. Li, die dit jaar Roland Garros won, ging met 4-6, 6-3 en 4-6 onderuit tegen Samantha Stosur die de Chinese vorige week ook al in Toronto de baas was.

Wimbledon-winnares Kvitová verloor met tweemaal 3-6 van Andrea Petkovic, de Duitse nummer 11 van de wereld. Maria Sharapova bereikte wel de kwartfinales. De Russin versloeg haar landgenote Svetlana Kuznetsova met 6-2 en 6-3.

Kvitová onderuit in Cincinnati (Foto: Pro Shots)

Geen bewijs tegen atlete Herzog

De Nederlandse atletiekunie verwacht niet dat atlete Adriënne Herzog geschorst zal gaan worden. De Nederlandse zag in Spanje in Operacion Galgo, een strijd tegen doping in de atletiek, haar trainer Manuel Pascual opgepakt worden.

Herzog zelf was ook verdachte, maar tot nu toe is het niet tot een aanklacht gekomen. In Operacion Galgo werden bij een arts bloedzakken aangetroffen welke vlak voor belangrijke wedstrijden gebruikt werden om de atleet van extra bloed te voorzien. Een ervan leek voor Herzog bestemd te zijn. De Spaanse justitie heeft nu het onderzoek afgerond en geen belastende zaken tegen Herzog gevonden.

"We gaan ervan uit dat de zaak is afgerond en dat Herzog zich weer volledig op haar loopbaan kan richten. Je kunt natuurlijk nooit iets uitsluiten voor de toekomst. Maar we verwachten geen actie te hoeven ondernemen. Ook van de Dopingautoriteit verwacht ik geen stappen," zei directeur van de Atletiekunie Rien van Haperen.

Zijn bond heeft in deze zaak een afwachtende houding aangenomen. "Er is naar aanleiding van de verhalen wel contact geweest met de Spaanse bond. Maar van officiële zijde hebben we nooit iets gehoord, dus we hoefden nooit iets te doen. Ik hoop vooral dat Herzog nu weer tot rust kan komen."

Duidelijke UFO gefilmd bij daglicht

Op internet zijn beelden opgedoken van een UFO die onlangs boven de Britse snelweg M11 vloog. In tegenstelling tot veel andere UFO-filmpjes, is deze video duidelijk. Ook is het filmpje gemaakt bij helder daglicht.

De beelden zijn geschoten vanuit een rijdende auto. Tientallen automobilisten zien hoe een verlichte bol door de lucht lijkt te zweven. Vervolgens lijkt het vliegende voorwerp vanachter de wolken lichtstralen te schieten naar de langsrazende auto's.

Vervolgens zoeft het mogelijke ruimteschip over een naburig veldje om uiteindelijk op te lossen in het niets. De video is gemaakt ten zuiden van Stansted Airport in Essex. In dezelfde regio stond onlangs nog een BBC-verslaggever oog in oog met een UFO.


Eindelijk een duidelijk UFO-filmpje...

Ecclestone: "Circuit India op tijd af"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft benadrukt dat het nieuwe Formule 1-circuit in India op tijd af zal zijn voor de race die op 30 oktober gehouden zal gaan worden. De Brit verwacht niet dat de situatie op het Buddh International Circuit nabij New Delhi gaat lijken op die van Zuid-Korea waar het circuit maar net op tijd gereed was.

"Ik twijfel er geen moment aan dat het circuit één van de mooiste van de kalender wordt en dat alles op tijd af zal zijn. We houden alles scherp in de gaten, elke dag. We zijn erg blij dat alles volgens plan verloopt. Er zijn geen problemen," zei Ecclestone. "De Formule 1 is natuurlijk nieuw voor India. We zullen nooit de kijkcijfers van het cricket halen, daar ben ik wel zeker van. Maar we zullen wel ons best doen om het te benaderen. Vergeet niet dat India één van de belangrijkste landen ter wereld is, dus onze aanwezigheid betekent vrij veel."

Resistance: Burning Skies op screenshots

Ontwikkelaar Nihilistic Software werkt momenteel aan een nieuwe Resistance-game voor de PlayStation Vita: Resistance: Burning Skies. In een interview heeft de developer aangegeven dat het niet moeilijk was om de overstap te maken van de PlayStation 3 naar de PlayStation Vita.

Nihilistics Rob Heubner vertelde dat de PlayStation Vita alle shaders bevat die ze ook op de PS3 gebruikten en dat het apparaat genoeg CPU heeft voor indrukwekkende beelden. De vergelijkenissen tussen de twee apparaten maakten dat de overstap geen grote gok was.

In Resistance: Burning Skies nemen gamers de rol aan van Tom Riley. De game speelt zich af voor Resistance 2. Burning Skies moet een volledige Resistance-ervaring bieden die we van de PlayStation 3-games gewend zijn. Een release-datum blijft voorlopig uit. Nihilistics laatste game, PlayStation Move Heroes, kreeg weinig goede kritieken. We hebben alvast enkele screenshots van de game.

Penis afgehakt tijdens besnijdenis

Enkele artsen uit de Amerikaanse stad Louisville hebben een lullige zaak aan de broek hangen. Een man heeft hen aangeklaagd omdat ze tijdens een besnijdenis zijn complete penis hebben afgehakt.

Bij Philip Seaton werd in 2007 kanker ontdekt in zijn geslachtsorganen. Om de tumoren te verwijderen, werd besloten de man te besnijden. De beste man ging onder zeil, maar toen hij eenmaal bijkwam, ontdekte hij tot zijn schrik dat hij voortaan zittend moet plassen.

Volgens de ingediende schadeclaim hebben de artsen alleen toestemming gekregen een besnijdenis uit te voeren. Met een complete penisamputatie heeft Seaton nooit ingestemd. Volgens de advocaten van de artsen hadden zij geen andere keus wilden zij de kanker geheel wegnemen bij hun patiënt.

Schalke: "Kunstgras oorzaak verlies"

Schalke 04 ging gisteren in de vierde voorronde van de UEFA Europa League verrassend met 2-0 onderuit bij het Finse HJK Helsinki. De manager van de Duitse club, Horst Heldt wijt de nederlaag aan het kunstgras waar de wedstrijd op gespeeld moest worden.

Schalke trad aan zonder Raúl, maar met Klaas-Jan Huntelaar. "HJK verdedigde met acht man, kort voor het strafschopgebied. We kwamen niet in de buurt van het doel, probeerden het teveel door het centrum en hanteerden een te laag baltempo. We hadden geen schijn van kans, vooral omdat we op kunstgras speelden. Natuurlijk hebben we wel kansen gehad, maar we waren niet scherp in de afronding," zei Heldt die weet dat het in de return beter moet. "We moeten er als een team voor strijden, want we willen natuurlijk de groepsfase van de Europa League bereiken."

Huntelaar speelde voor Schalke de gehele wedstrijd, terwijl aan de kant van de Finnen Jari Litmanen 23 minuten voor tijd zijn inviel voor wat zijn 82e Europese duel zou worden. Op dat moment was de 2-0 eindstand overigens al op de borden gezet.

Evans blij met komst Gilbert

Eerder vanmorgen werd bekend dat Philippe Gilbert vanaf komend seizoen voor de wielerploeg van BMC rijdt. Tour-winnaar Cadel Evans toonde zich erg blij met de komst van de Belg.

Evans en Gilbert reden eerder samen bij Lotto. "Ik ben blij dat één van mijn oude ploeggenoten weer bij mij in het team komt. We zijn altijd vrienden gebleven en zijn komst is fantastisch," aldus Evans. "Ik verwacht dat ik zijn knecht zal zijn in de Ardennen. Maar daar kijk ik naar uit en ik zal het met plezier doen."

'Meer eigen vermogen zorgverzekeraars nodig'

De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat zorgverzekeraars vanaf volgend jaar meer eigen vermogen aanhouden, meldde het Financieele Dablad vrijdag. Als de verzekeraars de hogere kapitaaleis van DNB helemaal doorberekenen in de premie, stijgt volgens de krant de premie per verzekerde hierdoor met ongeveer EUR40.

De solvabiliteitseis gaat, als het aan de centrale bank ligt, voor de basisverzekering omhoog naar elf procent van de negen procent nu. "Gezamenlijk zouden de zorgverzekeraars EUR500 miljoen meer aan buffers moeten aanhouden", schrijft de krant.

DNB bestrijdt dat de nieuwe eis consequenties voor de premies heeft. Volgens de centrale bank hebben de zorgverzekeraars al voldoende eigen vermogen in huis om aan de elf procent te voldoen, schrijft de krant.

Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is een andere mening toegedaan. "DNB verwacht dat verzekeraars een veiligheidsmarge boven op de verplichte solvabiliteit aanhouden", zegt woordvoerder Wouter Kniest. "Hoe hoger de solvabiliteitseis, hoe dichter verzekeraars in de buurt van het minimum komen. Bij een eis van elf procent is, als je uitgaat van een verplichting van anderhalf keer het minimum, een totale buffer van ruim EUR6 miljard nodig, tegen EUR5 miljard nu."

De gezamenlijke zorgverzekeraars hadden aan het begin van 2011 ongeveer EUR7 miljard eigen vermogen in kas. "Over het geheel genoeg dus, maar individuele verzekeraars komen bij een verhoging dicht in de buurt van de veiligheidsmarge", zegt Kniest. Zij zouden hun eigen vermogen dan moeten aanvullen door de premies te verhogen.

Pubers faken overvallen voor YouTube

De Australische politie heeft twee jongens uit Perth opgepakt omdat ze een aantal overvallen in scène hadden gezet. Een van de jongens heeft alles gefilmd, waarna de beelden op YouTube hadden moeten verschijnen.

Het duo van 16 en 13 jaar jong toog volgens de politie gistermiddag naar een snackbar, een restaurant en een apotheek in Perth. In iedere toko zette een van hen hun eisen kracht bij met een nepwapen. De tweede puber filmde vervolgens de hele overval. Telkens wanneer de geschrokken winkelier geld wilde geven, dropen de nepovervallers af.

De politie vermoedt dat de snotneuzen de videobeelden op YouTube wilden zetten. Inspecteur Paul McMurtrie noemt het gedrag van de jongens 'totaal onacceptabel' en beschouwt het als een crimineel vergrijp. "De slachtoffers hadden geen enkel vermoeden dat zij het slachtoffer waren van een grap", verklaart hij. "Zij ervoeren dezelfde angst en stress als bij een echte overval."

De jongens zijn opgepakt en worden aangeklaagd wegens het dragen van een wapen dat kan leiden tot angst. Zij zullen zich op 31 augustus voor de rechter moeten verantwoorden.

Van Geel: "Kans op Guidetti vijftig procent"

Feyenoord hoopt begin volgende week duidelijkheid te krijgen over de eventuele komst van John Guidetti. De Rotterdammers willen de spits huren van Manchester City.

"Ik schat de kans dat hij komt op fifty-fifty", zegt technisch directeur Martin van Geel tegen NUsport. "De komende dagen zal duidelijk worden of hij voor ons financieel haalbaar is." Manchester City en de spits zijn enthousiast over een verhuur aan Feyenoord.

"Guidetti wil graag naar Feyenoord, ook omdat hij heeft gezien hoe Ryo Miyaichi zich hier als huurling van Arsenal heeft ontwikkeld", zegt Van Geel. "Maar hij heeft een zwaar contract bij Manchester City, dus we zullen de grenzen van onze mogelijkheden moeten opzoeken."

Guidetti was eerder deze zomer nog akkoord gegaan met een transfer naar FC Twente. De spits besloot echter zijn contract bij Manchester City te verlengen. Bij de Engelse club kan hij echter niet rekenen op veel speeltijd.

Gilbert naar BMC

Philippe Gilbert rijdt komend jaar voor BMC Racing. Dit maakte de wielerploeg vanmorgen bekend. De Belg, afkomstig van Omega Pharma-Lotto, tekent een contract voor drie jaar.

Gilbert is bezig aan zijn meest succesvolle seizoen. In april won de Belg achtereenvolgens de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik en afgelopen maand droeg hij dankzij een ritzege één dag de gele trui in de Tour de France. Bovendien won hij ook nog Clásica San Sebastián.


Gilbert heeft getekend bij BMC (Foto: Pro Shots)

Zoektocht naar vermiste Amerikaanse uitgesteld

De autoriteiten op Aruba hebben de zoektocht naar het lichaam van de vermiste Amerikaanse Robyn Gardner uitgesteld. Er is meer tijd nodig om de operatie op te zetten, zegt advocaat-generaal Taco Stein.

De zoektocht moet nu begin volgende week plaatsvinden. Naast het lichaam wordt ook gezocht naar eventueel bewijsmateriaal. De politie gaat onder meer zoeken in het gebied waar de 50-jarige Gary Giordano, de reisgenoot van Gardner, haar op 2 augustus als vermist heeft opgegeven.

Giordano wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermoedelijke dood van de 35-jarige Gardner. Hij beweert dat ze zou zijn verdwenen tijdens het snorkelen. Voordat de twee op reis gingen naar het eiland sloot Giordano een reisverzekering van 1,5 miljoen dollar af voor zijn reispartner. Hij zou kort na de verdwijning van Gardner hebben geprobeerd het verzekeringsgeld op te strijken.

Maandag bepaalde een rechter dat er voldoende bewijs is om de man nog in ieder geval zestien dagen vast te houden.


Zoektocht naar vermiste Amerikaanse uitgesteld (Foto: Novum)

Zeldzame zeenaaktslak waargenomen

Sportduikers hebben afgelopen weekeinde voor het eerst sinds 1966 weer de zeer zeldzame gestreepte knotsslak waargenomen. In het Zeeuwse Grevelingenmeer maakten ze foto's van minstens vier kleine zeenaaktslakken, meldt Stichting Anemoon vrijdag op natuurbericht.nl.

Het diertje was nog nooit eerder in Zeeuwse wateren gezien. Ook waren er in Nederland nog nooit onder water foto's van de slak gemaakt. De soort wordt meestal niet groter dan een millimeter of tien en is onder meer te herkennen aan de oranjerode strepen op de kop en witte pigmentvlekken op het hele lichaam. De gestreepte knotsslak voelt zich thuis in de koudere Noordwest-Europese kustwateren.

De gestreepte knotsslak is voor de Nederlandse kustwateren zeer zeldzaam. Het eerste exemplaar werd in 1949 gezien bij Terschelling. Daarna werd het dier in 1959, 1963 en 1966 nog waargenomen langs de Noord-Hollandse kust, maar sindsdien was de zeenaaktslak niet meer gezien.


Zeldzame zeenaaktslak waargenomen (Foto: Novum)

Van Veldhoven zou liever Rutten zijn

Trainer Harm van Veldhoven heeft een roerige zomer achter de rug. De Roda JC-trainer zag dertien van de 26 selectiespelers vertrekken.

Het meest recente geval is de transfer van doelman Przemyslaw Tyton naar PSV. "Soms - bijvoorbeeld na de transfer van Przemyslaw Tyton - ben ik wel een paar dagen ontgoocheld", zegt de trainer in De Telegraaf. "Daar ga je geen punten mee winnen, eerder verliezen. Maar we moeten verder werken. Dus ben ik snel over de teleurstelling heen."

Mogelijk dat er nog meer spelers Kerkrade verlaten. "Het is bijvoorbeeld niet uitgesloten dat ook Ruud Vormer nog weggaat. Hij heeft nog één jaar contract, Roda JC zit in categorie 1, dus zal elk goed bod in overweging nemen. Al acht ik de kans dat hij vertrekt nu wat kleiner. Maar er is die onzekerheid. Wat dat betreft, zou ik liever Fred Rutten zijn die alleen maar mag kopen in plaats van dat ze zijn beste spelers komen halen."

"Het is een overgangsjaar", vervolgt Van Veldhoven. "We kijken wel wat de toekomst brengt. Maar om de zesde plaats van afgelopen jaar te evenaren is onmogelijk. Toch blijven de play-offs om Europees voetbal het uitgangspunt. De jongens die ik nu tot mijn beschikking heb, doen het ongelooflijk goed en alle clubs om ons heen hebben ook hun problemen."

Pukkelpop Skins engste moment ooit

Het drama gisteravond op Pukkelpop was het engste moment uit de 20-jarige carrière van Skin. Dit heeft de zangeres van Skunk Anansie laten weten op haar Facebook-pagina.

"Na een bloedhete, zonnige dag kwam er opeens een kleine orkaan toen wij op het podium stonden. We moesten midden in het optreden rennen voor ons leven", vertelt ze. "Het hagelde en de wind trok het podium aan flarden. Onze vrachtwagen werd geraakt door een vallende mast."

De band zelf kwam ongeschonden uit de strijd. Wel wenst ze de betrokkenen veel sterkte toe. "Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden in deze treurige tijd", besluit ze.

Meisje bevallen in schooltoilet

Een Maleisisch meisje is deze week bevallen van een baby. De plek waar de kleine spruit ter wereld is gekomen, is echter nogal opmerkelijk. Het kind is namelijk geboren in de wc op de school van het meisje.

Een beveiliger van de school in Kangar hoorde woensdagochtend gehuil uit de wc komen. Bij het enige afgesloten hokje klopte hij aan, maar de scholiere weigerde de deur te openen. Een leraar wist haar uiteindelijk over te halen open te doen.

In het toilethokje bleken zich een meisje en een kersverse baby te bevinden. De leerlinge heeft verklaard in november te zijn verkracht. De school heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Moeder en kind maken het naar omstandigheden goed.

Cancellara zes uur in ziekenhuis

In de aanloop naar de Ronde van Spanje, die morgen van start gaat, heeft Fabian Cancellara zes uur in het ziekenhuis doorgebracht. De Zwitser werd tijdens een training door een bij geprikt in de buurt van zijn rechteroog.

Omdat er aan allergische reactie volgde, besloot Cancellara met zijn opgezwollen oog naar het ziekenhuis te gaan. "Maar geen paniek, ik zal de Vuelta gewoon rijden”, liet de renner van Leopard-Trek weten.

Voetrem

Knap staaltje denkwerk van beide partijen, moet ik zeggen. Alles wordt gefilmd vanuit de achtervolgende politiewagen, da's duidelijk. Waarom de bestuurder in kwestie probeert te remmen op uitgerekend deze manier, er geen sirenes te horen zijn of er geen poging door de officier gedaan wordt om iets aan de situatie te doen ... niet. Normaal gesproken is de politie niet vies van een beetje botsen, dacht ik.

Aardbeving treft noordoostkust Japan

Het noordoosten van Japan is vrijdag opgeschrikt door een aardbeving. De beving, die plaatshad voor de noordoostkust van Japan, had een kracht van 6.8. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven.

Volgens het Japanse meteorologische instituut lag het epicentrum van de beving iets ten zuiden van de plek waar de zware aardbeving van 11 maart plaatshad, die de kerncentrale Fukushima Dai-ichi verwoestte.

Het meteorologische instituut heeft een tsunamiwaarschuwing afgegeven en verwacht momenteel golven van zo'n vijftig centimeter langs de kust van de prefecturen Miyagi en Fukushima.

Gebouwen in Tokyo bewogen licht door de beving.

Kate Winslet toch niet in plastische chirurgieliga

Kate Winslet heeft helemaal geen liga tegen plastische chirurgie opgericht. De Britse krant The Daily Telegraph kwam eerder deze week met een interview waarin Winslet haar liga aankondigde, maar dat stuk is volgens een woordvoerder van de actrice nep.

Winslet, die al eerder heeft laten weten fel tegenstander te zijn van plastische chirurgie, zou zich volgens de krant verenigd hebben met collega's. Ook Emma Thompson en Rachel Weisz zouden deel uit gaan maken van de British Anti-Cosmetic Surgery League.

Een woordvoerder van de 35-jarige Winslet laat entertainmentzender E! weten dat het verhaal over de alliantie niet waar is. De zegsvrouwe beweert bovendien dat Winslet nooit een interview heeft gegeven aan de Britse krant. The Daily Telegraph heeft de passage over de liga inmiddels offline gehaald, maar Winslets 'interview' staat nog steeds op de site van de krant.

Rutten vindt uitslag gevaarlijk

PSV kwam op bezoek bij SV Ried niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Trainer Fred Rutten vertrouwt erop dat zijn ploeg thuis wel wint van de Oostenrijkers.

"De uitslag 0-0 is altijd gevaarlijk, ze hebben kansen gehad om een doelpunt te maken. Maar ik heb het vertrouwen dat het thuis gaat lukken. Het is voor ons belangrijk om in de groepsfase te komen", zei de coach na het eerste play-offduel in de Europa League tegen de Oostenrijkers.

PSV had zeker in de eerste fase van de wedstrijd de kans om tot scoren te komen. "In de eerste twintig minuten kregen we twee of drie honderd procent-kansen om een doelpunt te maken. Dan maak je die niet en dan wordt het moeilijk", aldus Rutten op de website van PSV. "De tweede helft bracht ons geen grote mogelijkheden, die was niet zo goed als de eerste helft. Onze doelman houdt ons ook nog twee keer overeind. Het resultaat is teleurstellend, Europees moet je altijd een doelpunt maken."

Dries Mertens heeft een gezwollen voet overgehouden aan de Europa League-wedstrijd tegen SV Ried. De Belg is mogelijk een aantal weken niet beschikbaar voor zijn nieuwe club. Mertens gaat naar het ziekenhuis voor onderzoek, meldt De Telegraaf.

Politie maakt jacht op asociale weggebruiker

De politie maakt volgende week jacht op asociale weggebruikers. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zet onder meer tien onopvallende videoauto's in.

Agenten gaan de hele week controleren op onder meer overtredingen uit de ergernis-top tien van automobilisten als bumperkleven, onnodig links rijden en agressief rijgedrag. De controles worden gehouden in het kader van de Europese snelheidsweek. In heel Europa wordt volgende week extra aandacht besteed aan snelheidsduivels.

Overvallers sneller gepakt met nieuw protocol

De politie gaat vanaf 1 september intensief gebruikmaken van een nieuw protocol om overvallers op heterdaad te pakken. Zodra een overval is gepleegd, wordt een zogenoemde 'Staat van Politie Alarm' (SPA) afgekondigd en gaan alle op dat moment beschikbare eenheden op diverse strategische plekken staan rond de locatie van de overval.

Dit 'drieringensysteem' moet de pakkans van overvallers gericht vergroten, zo meldde de Raad van Korpschefs vrijdag. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft deze aanpak zich de afgelopen maanden al bewezen.

Vooral de coördinator in de meldkamer heeft een belangrijke rol in het snel uitzetten van de diverse auto's en agenten. Het gebeurt nu nogal eens dat er veel politie naar de plaats van het misdrijf komt, wat relatief weinig zin heeft. Behalve naar mogelijke vluchtwegen kijkt de politie ook naar locaties waarvan bekend is dat er veel criminelen komen en waarvan wordt vermoed dat de overvallers daar heen kunnen gaan.

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn de korpsen al procedureel voorbereid op de nieuwe aanpak. De andere korpsen moeten snel volgen, aldus een zegsman.

Weer auto's Berlijn in vlammen op

Aan de golf autobranden in Berlijn komt vooralsnog geen einde. In de nacht van donderdag op vrijdag zijn zeker elf voertuigen in de Duitse hoofdstad in vlammen opgegaan. Sinds het begin van de week werden al meer dan 50 auto's in brand gestoken. Dat heeft de Berlijnse politie laten weten.

De dader of daders slaan toe in heel Berlijn, van achterstandsbuurt tot villawijk, en treffen alle soorten auto’s. De politie vermoedt dat de voertuigen om politieke redenen in brand worden gestoken.

Bondskanselier Angela Merkel sprak donderdag haar bezorgdheid uit over de brandstichtingen. "Mensenlevens worden in koelen bloede op het spel gezet", zei ze.

'Verouderde gasleiding tikkende tijdbom'

Verouderde gashoofdleidingen zijn tikkende tijdbommen in de bodem. Vooral onder bouwlocaties en plekken waar de verkeersdruk hoog is, is het risico op een lek of explosie groot. De Onderzoeksraad voor Veiligheid luidt de noodklok in De Telegraaf.

In totaal is zo'n tienduizend kilometer leidingen te zwak. "Die zogeheten grijze leidingen van gietijzer zijn reden voor grote zorg", zegt voorzitter van de raad Tjibbe Joustra in de krant. Het materiaal is volgens hem niet bestand tegen extreme belasting en zware trillingen.

De onderzoeksraad kwam in 2009 met een alarmerend rapport over de gietijzeren leidingen, die van 1900 tot 1970 werden aangelegd. In 1994 werd het materiaal verboden. Toch is nog altijd maar vijfhonderd van de tienduizend kilometer aan gietijzeren leidingen vervangen.

Joustra noemt het onbegrijpelijk dat overheid en netwerkbeheerders zo laks reageren op de bevindingen van de onderzoeksraad. In 2008 vond in de Amsterdamse Haarlemmerhouttuinen een zware gasexplosie plaats die bleek te zijn veroorzaakt door zwakke leidingen. Ook op andere plekken bezweken de leidingen al met ontploffingen tot gevolg.

De overheid is wel van plan de gasbuizen te saneren, maar zegt dat dit dertig jaar in beslag neemt. Onacceptabel, vindt Joustra.

Partijkader GroenLinks bezorgd om reputatie

Het partijkader van GroenLinks maakt zich zorgen over het functioneren van de Tweede Kamerfractie. Raadsleden, statenleden en afdelingsvoorzitters vrezen reputatieschade na de ophef rond Kamerlid Mariko Peters, schrijft de Volkskrant vrijdag.

De partijleden tonen zich in de krant ongelukkig over Peters, die in opspraak raakte omdat ze in 2005 als diplomaat in Kabul positief advies gaf over een subsidie verzoek van een cultureel ondernemer met wie zij een relatie had. "Het zal moeilijker worden bij anderen het vingertje te heffen nu Peters is aangebleven", zegt Paulien Goedvolk, voorzitter van het provinciaal bestuur van GroenLinks in Utrecht. Ze vindt dat Peters voor de afweging staat of ze moet blijven zitten nu de schijn van belangenverstrengeling is vastgesteld.

Het Alkmaarse raadslid Feiko van der Veen vindt het prima dat Peters aanblijft, maar volgens hem zou ze er goed aan doen haar portefeuille Buitenlandse Zaken over te dragen aan een partijgenoot. "Dan is ze niet zo kwetsbaar." Afdelingsvoorzitter Jelle Kooi uit Apeldoorn vindt dat ze zich moet schamen en de eer aan zichzelf moet houden.

De GroenLinksers hebben bovendien geen goed woord over voor het wegblijven van de halve Kamerfractie bij het debat over de eurocrisis woensdag. "Erg jammer" en "ongelukkig", zeggen ze daarover.

[Upd] Pukkelpop toch stopgezet

Het muziekfestival Pukkelpop gaat niet door. Dat hebben de organisatoren vrijdagochtend bekendgemaakt op de website.

Het evenement zou vrijdag en zaterdag verdergaan, maar is afgelast vanwege het stormdrama van donderdag. Door noodweer vielen zeker drie doden en tientallen gewonden. De organisatoren noemen de gebeurtenissen "uitzonderlijk en zeer onvoorspelbaar".

Pukkelpop laat weten dat er extra bussen en treinen worden ingezet om alle festivalgangers naar huis te brengen.

De organisatoren waren aanvankelijk van plan vrijdagochtend verder te gaan met Pukkelpop. Op de website spraken ze donderdagavond nog van "een nieuwe start" voor het festival.

Update 7.22 uur:
Het aantal doden dat is gevallen, is opgelopen naar vijf, meldt de burgemeester van Hasselt. Afgelopen nacht zijn er helaas nog twee festivalgangers aan hun verwondingen bezweken. Enkele anderen zijn er slecht aan toe.

Pukkelpop toch stopgezet
Pukkelpop toch stopgezet (Foto: ANP)

'Alert' Lowlands vrijdag gewoon van start

Lowlands gaat vrijdag, ondanks het drama op Pukkelpop, gewoon van start. In hoeverre de 19e editie van het muziek- en cultuurfestival in Biddinghuizen wordt geraakt door de ramp, waarbij door noodweer zeker drie mensen om het leven kwamen, is nog onduidelijk.

Beide festivals hebben traditioneel gezien een grote overlap, waardoor veel internationale bands op zowel Lowlands als Pukkelpop optreden. Zo is het optreden van de Amerikaanse band Smith Westerns op vrijdag nog onzeker. De band liet weten dat alle spullen kapot zijn.

In principe zal de Britse band The Wombats Lowlands vrijdag inluiden. Later op de dag doen ook onder anderen De Jeugd van Tegenwoordig, Fleet Foxes, Jungle By Night, dEUS, Arctic Monkeys en Paul Kalkbrenner het terrein aan.

De organisatie verwacht komend weekeinde geen noodweer, maar is extra alert door wat er in België is gebeurd. De poorten gaan vrijdagmiddag om 13 uur open. Het festival duurt tot en met zondag. De ongeveer 55.000 toegangskaarten waren in november al binnen 2 uur uitverkocht.

'Alert' Lowlands vrijdag gewoon van start
'Alert' Lowlands vrijdag gewoon van start (Foto: ANP)

Djokovic naar kwartfinale Cincinnati

Novak Djokovic is ook op het Masters-toernooi van Cincinnati voorlopig onverslaanbaar. De Serviër, die dit tennisseizoen pas één wedstrijd heeft verloren, bereikte ten koste van Radek Stepanek de kwartfinale: 6-3, 6-3. Djokovic leverde in de partij weliswaar drie keer zijn service in, maar wist zijn Tsjechische tegenstander maar liefst zes keer te breken.

Bij de vrouwen bereikte Vera Zvonareva zonder problemen de kwartfinale. De nummer twee van de plaatsingslijst won met 6-2, 6-2 van de Kroatische qualifier Petra Martic. Voor de Chinese Na Li (5) viel het doek. De winnares van Roland Garros verloor met 4-6, 6-3, 4-6 van de Australische Samantha Stosur.


Djokovic naar kwartfinale Cincinnati (Foto: Novum)

Europese leiders: Assad moet vertrekken

Europese regeringsleiders hebben donderdag de Syrische president Bashar Assad opgeroepen direct af te treden. In een verklaring zei buitenlandchef van de Europese Unie Catherine Ashton dat de 'EU het totale verlies van legitimiteit van Bashar Assad in de ogen van het Syrische volk constateert en dat het noodzakelijk is dat hij direct aftreedt'.

Minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal zei dat 'de maat vol is'. Er moet volgens hem een eind komen aan het aanhoudende geweld tegen de bevolking.

In een aparte verklaring zeiden de Britse premier David Cameron, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat Assad 'moet aftreden in het belang van Syrië en de eenheid van zijn volk'.

FNV vraagt daadkracht van kabinet

Het kabinet moet daadkrachtige maatregelen treffen die werk en inkomen van alle Nederlanders beschermen. Werknemers mogen niet de dupe worden van de eurocrisis. Die boodschap heeft FNV-voorzitter Agnes Jongerius donderdagmiddag afgeleverd bij premier Mark Rutte (VVD).

"We hoeven ons nu nog geen zorgen te maken over ontslagen of inkomensverlies als gevolg van de eurocrisis en dat willen we graag zo houden", zei de vakbondsvrouw. Mensen moeten niet door de 'sociale bodem' kunnen zakken vanwege de voortdurende onzekerheid in Europa, aldus de vakcentrale. Jongerius werd bij haar bezoek aan Rutte vergezeld door voorzitter van werkgeversorganisatie VNO/NCW Bernard Wientjes. Ook hij bracht zijn standpunt over de aanpak van de financiële crisis in Europa naar voren. Verder werd gepraat over de steunmaatregelen om de schuldencrisis aan te pakken en de betekenis hiervan voor Nederland.


FNV vraagt daadkracht van kabinet (Foto: Novum)

Operatie Mladic goed verlopen

De van oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic is woensdag met succes geopereerd in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Dat bevestigde zijn advocaat Branko Lukic donderdag tegenover het ANP.

"Het is goed gegaan en hij mag vrijdag het ziekenhuis weer verlaten." Mladic is vermoedelijk geopereerd aan een liesbreuk. Het is nog onduidelijk of hij volgende week voldoende is hersteld om weer voor de rechter te verschijnen.

Een woordvoerster van het Joegoslavië-Tribunaal wilde geen commentaar geven op het nieuws. Zij kon enkel zeggen dat Mladic niet in levensgevaar is, omdat het hoofd van het detentiecentrum dat dan had moeten melden aan de griffie van het tribunaal. Dat is vooralsnog niet gebeurd.

Operatie Mladic goed verlopen
Operatie Mladic goed verlopen (Foto: ANP)

Nederlandse Chinezen actief op arbeidsmarkt

Nederlandse Chinezen doen het relatief goed op de Nederlandse arbeidsmarkt. Vooral de tweede generatie scoort hoog. Vijf procent van hen is werkloos. Onder Turkse en Marokkaanse Nederlanders is dat meer dan tien procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Wel hebben Chinese Nederlanders relatief vaak een laag inkomen.

Bijna de helft van de Chinese huishoudens heeft per jaar minder dan twintigduizend euro te besteden. Onder Nederlandse huishoudens is dit 23 procent. Het gemiddelde inkomen van de Nederlandse Chinezen is de laatste tien jaar wel gestegen, net als voor de meeste andere niet-westerse groepen.

Veel Chinezen hebben na hun komst naar Nederland werk gevonden in de horeca. Hoewel hun aantaal afneemt, werkt nog steeds 43 procent in deze sector. Daarnaast zijn er onder Nederlandse Chinezen veel zelfstandige ondernemers te vinden, namelijk zo'n dertien procent. Onder Turkse en autochtone Nederlanders ligt dit op zeven procent.

Ook in het onderwijs scoort de bevolkingsgroep hoog, vooral in het havo- en vwo-onderwijs. Van de tweede generatie stroomt 85 procent door naar het hoger onderwijs, tegenover 59 procent van de autochtone Nederlanders. Daarmee scoort de groep het best van alle bevolkingsgroepen.

De eerste generatie Chinezen heeft nog steeds veel moeite met de Nederlandse taal en richt zich vooral op de eigen groep. De Nederlandstalige media gaan grotendeels aan ze voorbij en ze gaan minder om met autochtonen. Onder de tweede generatie is dit anders. Die spreekt vaak goed Nederlands. De helft van hen heeft een autochtone beste vriend.

Het SCP heeft voor het onderzoek ongeveer duizend Chinese Nederlanders ondervraagd.

Pillenfabrikant staakt sponsoring artsen

Een van de leiders in de geneesmiddelenmarkt in Nederland stopt met het sponsoren van artsen die naar buitenlandse congressen gaan. Voor conferenties in Orlando, San Diego, Lissabon of Parijs moeten artsen voortaan de eigen knip trekken. Dat meldt dagblad Trouw vrijdag.

Pillenfabrikant AstraZeneca stelt dat het voorheen maximaal de helft van de kosten van congresbezoeken te vergoeden. AstraZeneca is de eerste die niet meer gaat meebetalen aan de reisjes voor dokters. Het bedrijf vindt het niet langer ethisch aanvaardbaar.

Directeur communicatie en PR bij de onderneming vermoedt dat de branche zal moeten wennen aan de nieuwe opstelling, omdat artsen gewend zijn geraakt aan het 'fêteren'. Het geld dat het bedrijf uitspaart wil AstraZeneca inzetten in projecten voor verbetering van de patiëntenzorg.

De krant stelt dat verwacht wordt dat andere pillenfabrikanten het voorbeeld van AstraZeneca gaan volgen, hoewel MSD en Pfizer donderdag nog lieten weten hiertoe geen concrete plannen te hebben.

[Upd] Gewonden en doden op Pukkelpop door noodweer

Op muziekfestival Pukkelpop in het Belgische Hasselt zijn enkele grote tenten ingestort door noodweer. De Chateau-tent, waar op dat moment duizenden mensen aanwezig waren, is ingestort. Volgens ooggetuigen zijn er veel gewonden, ambulances rijden af en aan.

Er zou een boom op de bewuste tent zijn gevallen. Veel mensen zouden het festivalterrein inmiddels verlaten hebben. Ten tijde van het ongeluk stonden de tenten vol met mensen die wilden schuilen. Alle optredens van vandaag worden afgelast, wat er morgen en overmorgen gaat gebeuren is nog niet bekend. Hier een foto van de tent na het instorten. Ook op het forum zijn meerdere foto's te vinden.

Een ooggetuige vertelt het volgende:

''De Amerikaanse band Smith Westerns waren niet eens halverwege hun concert wanneer het tentzeil van de Chateau de eerste scheuren begon te vertonen. Bij een eerste paniekgolf schoten enkele toeschouwers meteen richting uitgang terwijl er op het eerste zicht weinig gevaar zou zijn. Na een hels klinkende scheur aan de linkerkant van de tent schoot de hele massa in een paniek richting de twee smalle doorgangen uit de tent. Op enkele seconden tijd werden verscheidene palen uit de grond gerukt en bleef er van de Chateau nog maar weinig over buiten de plankenvloer. Dat er gewonden zijn gevallen is zeker, maar op de precieze informatie daaromtrent is het nog wachten op gegevens van het Vlaamse Kruis.''

Update 19.49 uur:
De Standaard en verschillende andere media melden dat er zes doden zijn gevallen. Het aantal gewonden is onduidelijk.

Update 20.14 uur:
Verschillende media melden nu dat er één dode is gevallen.

Update 20.59 uur:
Het is momenteel lastig verbinding te krijgen met de festivalgangers op Pukkelpop. Doordat er zo veel mensen contact proberen te zoeken met hun dierbaren, is het netwerk volledig overbelast. Twitterende festivalbezoekers worden op Twitter opgeroepen zich te melden met de hashtag #ppok. Enkele buurtbewoners zouden hun wifi opengezet hebben om hen de mogelijkheid te geven dit te doen. Via #hasselthelpt wordt door veel mensen hulp aangeboden.

Update 21.03 uur:
Tijdens de persconferentie van Pukkelpop is er zojuist gemeld dat er twee doden zijn gevallen. Veertig gewonden worden naar het ziekenhuis vervoerd en een aantal lichtgewonden gaan naar sporthal Kiewit. Welke festiviteiten zullen worden afgelast en welke uiteindelijk toch doorgaan, moet nog worden geïnventariseerd.

Update 21.27 uur:
Inmiddels is het bevestigd dat er een derde dode is gevallen. Elf mensen zijn zwaargewond geraakt, zestig mensen lichtgewond.
De organisatie heeft een noodnummer vrijgegeven: +32 11239711.

Update 22.46 uur:
De optredens die voor vandaag op de planning stonden, zijn afgeblazen. Naar verwachting zal het festival morgenochtend vanaf 11.00 uur wel weer gewoon verder gaan. Komende nacht wordt er hard gewerkt om ervoor te zorgen dat er in ieder geval op de grote podia optredens kunnen plaatsvinden. Welke optredens exact doorgaan, is nog niet bekend.

Update 23.10 uur:
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op dit moment geen aanwijzingen dat zich Nederlanders onder de slachtoffers van Pukkelpop bevinden. Bij Buitenlandse Zaken kwamen donderdagavond twee telefoontjes binnen van verontruste mensen die geen contact konden krijgen met een familielid die het door noodweer getroffen festival bezocht. Korte tijd later bleken de vermiste familieleden echter in orde, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Update 23.58 uur:
De hulpdiensten hebben laten weten dat er drie doden en 72 gewonden zijn gevallen, waarvan elf zwaargewond.

Update 01:05 uur:
Een van de gewonden van het drama op Pukkelpop in het Belgische Hasselt is een Nederlandse man. Hij is opgenomen in een Belgisch ziekenhuis. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag laten weten.

Over zijn toestand wilde een woordvoerder van het ministerie niets zeggen in verband met zijn privacy. Ook andere details wilde de zegsman daarom niet geven. 

Update 01:54 uur:
Het muziekfestival Pukkelpop gaat vrijdagochtend om 11:00 uur verder. Dat heeft de organisatie laten weten via de website van het evenement. Pukkelpop spreekt van "een nieuwe start" na het noodweer dat donderdag zeker drie levens eiste.


 Gewonden en drie doden op Pukkelpop door noodweer

Wekelijkse Nintendo-downloads

Nintendo heeft elke week een aantal nieuwe titels die je kunt downloaden voor jouw DSi of 3DS in de vorm van DSiWare. Nintendo 3DS heeft daarnaast ook oude handheld-klassiekers die je kunt downloaden via de Virtual Console. Dit is de lijst met titels die deze week nieuw in de eShop staan.

Nintendo 3DS Download Software
3D Classics Urban Champion

Nintendo DSiWare
My Asian Farm
Moto eXtreme

WiiWare
Flight Control

Op de site van Nintendo kun je een korte trailer zien met daarin de nieuwe titels.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.