Inwoners Bonaire naar de glasbak

Bonaire gaat glas inzamelen. Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) neemt vrijdag de eerste glasbak op het Caribische eiland in gebruik. Bonaire is sinds vorig jaar een bijzondere gemeente van Nederland.

In totaal worden achttien glasbakken op het eiland neergezet. Ook is een systeem opgezet voor het ophalen van glas dat door hotels, restaurants en bars wordt gebruikt. Behalve drinkwater importeert het eiland alle drank; dat levert jaarlijks een berg glas op van drieduizend kubieke meter. Voortaan wordt dit glas gerecycled.

De bewindsman opent vrijdag ook de gerenoveerde landingsbaan van Flamingo Airport op Bonaire. De 2880 meter lange landingsbaan verkeerde in slechte staat. Renovatie was nodig om weer aan de internationale veiligheidseisen te voldoen. Het rijk heeft de herstelwerkzaamheden à twaalf miljoen betaald. Jaarlijks doen zo'n half miljoen passagiers het vliegveld aan.

Na het bezoek aan Bonaire reist Atsma nog door naar Aruba, waar hij een bijeenkomst heeft met de ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten die in het teken staat van luchtvaart en scheepvaart.