Partijkader GroenLinks bezorgd om reputatie

Redactie

Het partijkader van GroenLinks maakt zich zorgen over het functioneren van de Tweede Kamerfractie. Raadsleden, statenleden en afdelingsvoorzitters vrezen reputatieschade na de ophef rond Kamerlid Mariko Peters, schrijft de Volkskrant vrijdag.

De partijleden tonen zich in de krant ongelukkig over Peters, die in opspraak raakte omdat ze in 2005 als diplomaat in Kabul positief advies gaf over een subsidie verzoek van een cultureel ondernemer met wie zij een relatie had. "Het zal moeilijker worden bij anderen het vingertje te heffen nu Peters is aangebleven", zegt Paulien Goedvolk, voorzitter van het provinciaal bestuur van GroenLinks in Utrecht. Ze vindt dat Peters voor de afweging staat of ze moet blijven zitten nu de schijn van belangenverstrengeling is vastgesteld.

Het Alkmaarse raadslid Feiko van der Veen vindt het prima dat Peters aanblijft, maar volgens hem zou ze er goed aan doen haar portefeuille Buitenlandse Zaken over te dragen aan een partijgenoot. "Dan is ze niet zo kwetsbaar." Afdelingsvoorzitter Jelle Kooi uit Apeldoorn vindt dat ze zich moet schamen en de eer aan zichzelf moet houden.

De GroenLinksers hebben bovendien geen goed woord over voor het wegblijven van de halve Kamerfractie bij het debat over de eurocrisis woensdag. "Erg jammer" en "ongelukkig", zeggen ze daarover.