'Stadsverwarming wordt veel duurder'

Meer dan 250.000 huishoudens moeten 50 tot 150 euro meer betalen voor stadsverwarming als de nieuwe Warmtewet in werking gaat. Op deze manier is de wet onaanvaardbaar, vinden de Woonbond en de Vereniging Eigen Huis (VEH).

De Warmtewet moet ervoor zorgen dat er een einde aan de hoge prijzen voor stadsverwarming komt. Uit cijfers van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) blijkt echter dat voor drie van de vier grote netten de prijs gemiddeld met vijf tot tien procent zal stijgen, wat neerkomt op een verhoging met 150 euro. De NMa berekende een gemiddelde op basis van nota's uit 2008.

De Woonbond en VEH reageren verbaasd. "De Warmtewet moet de consument juist beschermen tegen te hoge tarieven. Het niet-meer-dan-anders-principe, waarbij stadsverwarming niet meer mag kosten dan een gasgestookte ketel, lijkt steeds verder zoek", stellen zij in een verklaring.

De woonorganisaties eisen dat er een redelijk tarief komt voor gebruikers die straks onder de Warmtewet vallen. Het wetsvoorstel ligt momenteel bij de Kamer.