FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 juli 2010

Atleet Som in vorm in Parijs

Atleet Bram Som heeft bij de Diamond League-wedstrijd in Parijs een goede tijd op de 800 meter gelopen. De Nederlander werd met een tijd van 1:44,58 vierde en verbeterde hiermee zijn beste seizoensprestatie.

Hiermee lijkt Som in vorm te zijn voor de Europese kampioenschappen die over drie weken in Barcelona beginnen. Hier verdedigt hij de titel die hij vier jaar geleden behaalde. Zondag neemt Som nog deel aan de Nederlandse titelstrijd in Amsterdam. De wedstrijd in Parijs was hier een goede voorbereiding op. De Sudanees Abubaker Kaki Khamis won de wedstrijd in 1:43,50.

Adrienne Herzog slaagde er niet in om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap. In de door de Keniaanse Vivian Cheruiyot in 14.27,41 gewonnen wedstrijd gaf ze halverwege op.

McClaren: "Engelse talenten krijgen te weinig speeltijd"

Engeland was in de kwalificatie voor het WK ongenaakbaar, maar viel op het eindtoernooi in Zuid-Afrika door de mand. The Three Lions werden in de achtste finales overklast door Duitsland. Oud-bondscoach Steve McClaren denkt de oorzaak van de zwakke prestaties te weten.

Volgens McClaren moeten met name spelers die jonger zijn dan 21 meer speelminuten krijgen. "We doen het op bepaalde niveaus goed, maar tussen achttien en 21 jaar ontstaat er een vacuüm", zegt de trainer van VfL Wolfsburg tegen de BBC. "Simpeler gezegd denk ik dat onze toptalenten niet voldoende aan spelen toekomen in de Premier League."

McClaren was van augustus 2006 tot en met november 2007 bondscoach van Engeland. Onder zijn leiding kwalificeerde het land zich niet voor het EK van 2008. "Jonge talenten moeten meer spelen, maar ze krijgen de kans niet. Ze spelen ook geen Europese duels en doen dus ook niet genoeg ervaring op", vindt hij.

Na de dramatische EK-kwalificatie gaf McClaren zijn carrière weer glans door FC Twente binnen twee jaar naar de eerste landstitel uit haar clubhistorie te loodsen. De Britse tabloids praten daardoor niet meer over The wally with the brolly (de sukkel met een paraplu), maar over King Steve.

[Tour] Vinokourov: ''Kon winnen, maar ben niet boos''

Alberto Contador zorgde er met zijn demarrage op de laatste klim van de twaalfde etappe in de Tour de France voor dat zijn ploegmaat Alexandre Vinokourov de ritwinst op zijn buik kon schrijven. De Kazach neemt zijn kopman echter niets kwalijk. "Ik was niet boos na de finish, maar teleurgesteld", zegt Vino tegenover Sporza.

Toch denkt de renner van Astana dat hij vandaag had kunnen winnen, als Contador zich had ingehouden. "Ik kwam tien seconden te kort voor de ritzege. Had Alberto wat vertraagd, dan had ik kunnen winnen.” De laatste winnaar van Luik-Bastenaken-Luik begrijpt de beweegredenen van de tweevoudige winnaar van de Ronde van Frankrijk wel: “Het hele team rijdt voor het algemeen klassement.”

Ook Contador toonde begrip voor de teleurstelling bij zijn ploeggenoot, maar wilde zijn eigen prestatie niet uitvlakken. “Ik hou echt van deze klim. Ik was het aan mezelf en deze rit verplicht om aan te vallen. Ik had deze rit aangestipt.” Yvon Sanquer, manager van Astana, verwacht niet dat de gebeurtenissen een rol zullen spelen binnen de ploeg: "Vino is ontgoocheld, omdat hij niet beloond werd na een fantastische rit. Maar er zal niets van blijven hangen tussen de twee.”

U2 best verdienende band

De Ierse rockband U2 is op dit moment de best verdienende muziekact. De band hield 130 miljoen dollar over aan een tournee en andere activiteiten. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde lijst op de website van Forbes.

U2 bleef de Australische hardrockformatie AC/DC voor. Zij haalden 114 miljoen dollar op met hun wereldtournee. R&B-zangeres Beyoncé Knowles bekleedde de derde plaats met 87 miljoen dollar aan inkomsten. Waarmee ze drie plaatsen hoger staat dan haar man, rapper Jay-Z.

Bruce Springsteen en zijn E Street Band en popdiva Britney Spears maakten de top vijf compleet.

Volgens het commentaar van Forbes.com loopt de helft van de artiesten op de lijst van dit jaar al zolang mee, dat zij hadden kunnen figureren in de soundtrack van Back To The Future (1985).

Madonna moest genoegen nemen met een achtste plaats, ze werd gepasseerd door Lady Gaga.

[WK zeilen] Nederlandse dames pakken leiding

Het Nederlandse zeilduo Lisa Westerhof/Lobke Berkhout  heeft bij het wereldkampioenschap zeilen in Scheveningen de leiding gepakt in de 470-klasse. Het Nederlandse duo won vandaag alle drie de wedstrijden en steeg daardoor naar de eerste plaats.

"Wat kunnen we erover zeggen? Super Friday", aldus de zeilsters die echter niet te vroeg willen juichen. "We kijken race voor race en dag voor dag. Wij gaan in ieder geval niet lopen rekenen." Het duo Margriet Fokkema/Marieke Jongens kende een teleurstellende dag. Een 24e plaats was vandaag het beste resultaat en het duo zakte uit de top tien naar de zeventiende plaats.

Bij de mannen stegen de broers Sven en Kalle Coster naar de derde plaats in het klassement. Ze wonnen vandaag de tweede race en eindigden in de andere twee wedstrijden tweede en vijfde. Met nog drie races en de medaillerace te gaan, hebben de broers nu een achterstand van zeven punten op het Australische duo Mathew Belcher/Malcolm Page en nog maar één op het Britse koppel Luke Patience/Stuart Bithell.

Zoer derde bij CHIO Aken

Albert Zoer is bij het CHIO in Aken derde geworden in de Grote Prijs Noordrijn-Westfalen. De springruiter die met Uruguay reed moest alleen de Zwitser Steve Guerdat (Ferrari) en de Canadese olympisch kampioen Eric Lamaze (Hickstead) voor laten gaan.

Zoer reed in de barrage foutloos en kwam tot een tijd van 44,91. Hij stond hiermee even aan de leiding, maar uiteindelijk gingen Guerdat (44,04) en Lamaze (44,16) er nog onderdoor. Desondanks was Zoer tevreden: "Als ik nu weer moest rijden, dan zou ik precies hetzelfde doen. Ook dan zou ik die ene seconde net tekortgekomen zijn. Voor mijn gevoel was het een perfecte ronde."

Zondag, tijdens de Grote Prijs, rijdt Zoer overigens niet Uruguay maar Samurai. "Uruguay heeft extreem veel kwaliteiten. Maar hij is pas negen jaar en ik wil niks forceren."

[Tour] Schleck: "Ik voelde me niet goed"

Andy Schleck moest vandaag in de twaalfde etappe van de Tour de France tijd inleveren op naaste belager Alberto Contador. De schade viel uiteindelijk mee maar de Luxemburger zei na afloop dat hij wel had geleden.

"Ik voelde me de hele dag al niet goed. Deze klim ligt me ook niet. Ik ben blij dat ik maar zo weinig heb verloren," aldus Schleck.

Schleck maakt zich overigens weinig zorgen over het vervolg van de Tour de France. "Mijn beste dagen zullen nog komen," zo zei Schleck, die voorspelde dat in de Pyreneeën minder renners mee omhoog kunnen. "Het wordt straks Alberto tegen mij. Ik ben natuurlijk nerveus, maar dat is hij ook. Maar ik ben klaar voor het gevecht."

PAOK versterkt zich met Tunesisch international

PAOK Saloniki, later deze maand tegenstander van Ajax in de voorronde van de Champions League, heeft een rechtsback aan haar selectie toegevoegd. Anis Boussaidi tekent volgens diverse Griekse media een contract voor één jaar. Boussaidi komt over van Red Bull Salzburg, waar hij niet meer in de toekomstplannen van trainer Huub Stevens paste.

De Nederlander zette Boussaidi in januari terug naar het tweede elftal, nadat beide partijen een conflict kregen. De Tunesische verdediger mocht daarom transfervrij vertrekken. De 29-jarige Boussaidi speelde sinds de zomer van 2008 in Salzburg, dat hem toen kocht van KV Mechelen. Eerder droeg hij het tenue van Arsenal Kiev, Metalurg Donetsk en Stade Tunisien. Bij laatstgenoemde club begon de twaalfvoudig international zijn carrière.

PAOK Saloniki is op woensdag 28 juli de tegenstander van Ajax in de voorronde van de Champions League. Precies een week later is de return in Griekenland. Bij winst moet Ajax nog één kwalificatieronde overleven om in de poulefase van het kampioenenbal te belanden.

Kalas verkoos Chelsea boven Arsenal

Tomas Kalas tekende vorige week een profcontract bij Chelsea. De 17-jarige Tsjech blijkt ook aanbiedingen te hebben gehad van Arsenal en enkele clubs uit Duitsland. Kalas geeft in de Tsjechische media tekst en uitleg over zijn droomtransfer naar Londen.

"In mei hebben mijn vader en ik al gesproken met technisch directeur Frank Arnesen", aldus de jonge verdediger. "Die liet ons weten dat Chelsea mij al ruim twee jaar aan het volgen was. Ook Arsenal, Bayer Leverkusen en Hoffenheim wilden mij hebben, en ik ben overal op bezoek geweest, maar Chelsea maakte de beste indruk op mij. Arsenal staat bekend om haar geweldige opleiding, maar mijn vader en ik zagen Chelsea simpelweg als de beste optie", gaat Kalas verder.

Het talent speelt volgend seizoen nog op huurbasis voor zijn huidige club Sigma Olomouc. "Ik ben er van overtuigd dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Een droom wordt werkelijkheid voor me", besluit de Tsjech.

Bolt klopt Powell in Parijs

Usain Bolt heeft in de Diamond League-wedstrijd in Parijs Asafa Powell geklopt. Beide Jamaicanen delen met 9,82 seconden de beste wereldjaarprestatie die in het Stade de France verrassend overeind bleef. Bolt won in 9,84 seconden, waarmee hij Powell 0,07 seconden en de derde Jamaicaan Yohan Blake 0,11 seconden voorbleef.

Het hoogtepunt van de avond bleek niet de 100 meter, maar de 110 meter horden te zijn. Daar wist de Amerikaan David Oliver voor een sensatie te zorgen door de afstand in 12,89 seconden te winnen. Hiermee bleef hij slechts 0,02 seconden boven het wereldrecord van de Cubaan Dayron Robles. De tijd betekende overigens wel een Amerikaans record.

Button hoopt op een betere kwalificatie in Duitsland

McLaren-coureur Jenson Button kwalificeerde zich voor de laatste twee races slechts als zevende en veertiende. Dat kan en moet veel beter, weet de regerend wereldkampioen.

"Na twee teleurstellende kwalificaties in Valencia en Silverstone is het mijn doel om het in Hockenheim beter te doen tijdens de kwalificatie, zodat ik een dag later geen inhaalrace meer hoef te rijden. Het wordt echter wel weer een druk weekend, aangezien we vrijdag weer zullen werken aan de geblazen diffuser. Hopelijk verloopt dat allemaal goed, zodat we er in de race van kunnen gaan profiteren. Ik kijk er erg naar uit." aldus Button, die ondanks zijn slechte kwalificatie in Engeland toch vierde werd.

[Tour] Renshaw biedt excuses aan

Eerder vandaag was Mark Renshaw nog steeds woest op de Tour-organisatie over zijn uitsluiting na zijn kopstoten gisteren in de sprint van de elfde etappe. Nu schijnt de Australiër van HTC-Columbia wat afgekoeld te zijn en zijn excuses te hebben aangeboden aan de organisatie.

De sprintaantrekker voor Mark Cavendish zou telefonisch zijn verontschuldigingen hebben aangeboden aan het Tour-directielid Jean-François Pescheux. Pescheux heeft de excuses geaccepteerd en voor hem is de kwestie nu afgesloten.

Renshaw werd gisteren gediskwalificeerd nadat hij in volle sprint drie kopstoten gaf aan Julian Dean, de renner van Garmin.

Senaat VS wil BP op hoorzitting Lockerbie

De commissie voor buitenlandse betrekkingen van de Amerikaanse Senaat wil dat het olieconcern BP komt uitleggen welke rol het heeft gespeeld in de beslissing van de Schotse regering om de Libische Lockerbie-dader Abdel Baset al-Megrahi vrij te laten. Dit heeft de Democratische senator John Kerry gezegd.

Kerry zei dat BP wordt uitgenodigd op 29 juli te verschijnen op een hoorzitting, waarbij Al-Megrahi's vrijlating uitvoerig aan de orde komt. Kerry noemde de beslissing om 'de enige die ooit veroordeeld is voor die vreselijke misdaad' vrij te laten, een foute beslissing.

Al-Megrahi is veroordeeld voor zijn rol bij de bomaanslag in december 1988 op Pan Am-vlucht 103, waarbij 270 mensen de dood vonden, veelal Amerikanen. De Libiër werd vorig jaar augustus op een vliegtuig naar Tripoli gezet. De Schotse regering zei om humanitaire redenen -de Libiër zou aan kanker lijden en hooguit nog maar een jaar te leven hebben- tot vrijlating te hebben besloten. Al-Megrahi leeft nog steeds; de diagnose is intussen bijgesteld.

In de Britse pers werd vorig jaar al gesuggereerd dat BP de regering in Edinburgh onder druk had gezet om Al-Megrahi vrij te laten. BP had belang bij goede betrekkingen met het regime in Tripoli vanwege olieboringen voor de kust van Libië. BP gaf toe dat het de Britse regering dringend had verzocht om een overeenkomst met Libië te sluiten om gevangen uit te ruilen, maar benadrukte dat het niet specifiek over Al-Megrahi ging.

Kenny MacAskill, de toenmalige Schotse minister van justitie en degene die Al-Megrahi vrijliet, zei vrijdag dat hij destijds geen contact had met BP over de vrijlating van de Libiër. "We hadden geen contact met de oliemaatschappij en we hadden geen steun of assistentie van de Britse regering", aldus MacAskill.

In mei 2007 tekende BP het oliecontract in Libië en de toenmalig Britse premier Tony Blair bezegelde de overeenkomst als teken van verbeterde relaties tussen beide landen. "Een aantal jaar geleden hadden Groot-Brittannië en Libië nooit een dergelijke relatie kunnen hebben", zei Blair tijdens een ontmoeting met de Libische leider Moammar Gadhafi. "Dit komt ten goede aan Libië, Groot-Brittannië en de rest van de regio."

In dezelfde maand ondertekenden Groot-Brittannië en Libië een informele diplomatieke nota waarin stond dat er over overeenkomsten onderhandeld zou worden op het gebied van uitlevering, juridische bijstand, burgerlijke en commerciële wetgeving en de uitwisseling van gevangenen (de zogeheten PTA; prisoner transfer agreement). De PTA werd vorig jaar goedgekeurd door het Britse parlement.

Volgens Britse regeringsmedewerkers was de PTA onderdeel van een belangrijke diplomatieke poging om Libië uit de hoek van steun voor terroristische groeperingen te trekken en het nucleaire programma van het Noord-Afrikaanse land te ontmantelen. Ook benadrukten ze dat de PTA niet specifiek met Al-Megrahi te maken had.

In juli 2007 moest de toenmalig Britse minister van justitie, Jack Straw, bepalen hoe Al-Megrahi achter de tralies kon worden gehouden. Op het moment dat BP zich er in mengde, schreef Straw aan zijn Schotse ambtgenoot MacAskill dat hij Al-Megrahi niet kon uitsluiten. "Libië is een van de twee landen die vrijwillig en open hun nucleaire programma hebben ontmanteld", schreef Straw in februari 2008 in een brief aan de Schotse premier Alex Salmond. "In het verleden steunden ze terroristische aanslagen, maar nu zijn ze een belangrijke partner geworden in de strijd tegen terrorisme. Ik denk niet dat het nodig of verstandig is om de gunstige relatie met Libië te beschadigen door een specifieke uitsluiting in de PTA in te voegen."

Britse regeringsmedewerkers hebben sindsdien benadrukt dat de Schotse regering uiteindelijk verantwoordelijk was voor de vrijlating van de Libiër. MacAskill besloot ten slotte om Al-Megrahi niet op grond van de PTA vrij te laten maar uit humanitaire overwegingen. Volgens een bron bij de Schotse regering die anoniem wil blijven, had Schotland niets te maken met de overeenkomsten tussen Groot-Brittannië en Libië. "De nota die tot de PTA leidde, is overeengekomen zonder onze kennis en tegen onze wens", aldus de bron.

Verschillende Amerikaanse senatoren proberen nu om de zaak Lockerbie aan het olielek in de Golf van Mexico te koppelen. Bewijs laat volgens hen zien dat het bedrijf winst boven mensenlevens plaatst. "De vraag die we nu moeten beantwoorden is of dit bedrijf bereid was om gerechtigheid voor de moord op 270 mensen te ruilen tegen oliewinsten." De antwoord op die vraag 'helpt ons om te begrijpen of BP bloedgeld zou gebruiken om schadeclaims te betalen in de zaak van de Golf van Mexico'.

De Britse ambassadeur in de VS heeft gezegd 'dat het duidelijk is dat de huidige Britse regering de vrijlating van Al-Megrahi als vergissing beschouwt', maar dat 'we de onafhankelijkheid van het proces moeten respecteren'.

Senaat VS wil BP op hoorzitting Lockerbie
Senaat VS wil BP op hoorzitting Lockerbie (Foto: Novum)

'Mel Gibson mag dochter blijven zien'

Mel Gibson mag zijn dochtertje Lucia voorlopig blijven zien. Dat heeft de rechter volgens ingewijden beslist. Gibson ligt in de clinch met zijn ex-vriendin Oksana Grigorieva, die er alles aan doet om de acteur uit te sluiten van de voogdij.

Gibson en Grigorieva kwamen eerder overeen dat de acteur zijn dochtertje overdag mag bezoeken. Het acht maanden oude meisje mag een nacht in de week overnachten bij haar vader. De rechter besloot donderdag dat de overeenkomst voorlopig gehandhaafd blijft.

Deze maand doken er diverse geluidsopnames op waarop ruzies tussen Gibson en Grigorieva te horen zijn. Met de tapes wil Gibsons ex-vriendin aantonen dat de heetgebakerde acteur een gevaar voor zijn dochter vormt.

Volgens bronnen heeft Oksana geprobeerd om Mel af te persen met de banden, schrijft entertainmentwebsite TMZ. Ze zou meer dan tien miljoen dollar hebben geëist van de acteur in ruil voor het geheimhouden van de opnames. Gibson zou bewijs voor de afpersing hebben.

'Mel Gibson mag dochter blijven zien'
'Mel Gibson mag dochter blijven zien' (Foto: Novum)

Yamamoto vervangt Chandhok in Duitsland

Sakon Yamamoto zal volgend weekend weer voor het team van Hispania Racing Team gaan rijden. De Japanner was tijdens het raceweekend op Silverstone ook al achter het stuur van de HRT-Bolide te vinden, maar toen was hij vervanger van Bruno Senna. Tijdens de grand prix van Duitsland zal Yamamoto, Karun Chandhok vervangen.

Senna werd vlak voor de Britse grand prix op Silverstone aan de kant gezet door de HRT-teambaas Colin Kolles, maar racet wel weer in Hockenheim.

"We hebben besloten dat Sakon Yamamoto in Duitsland een nieuwe kans krijgt om zich te bewijzen, nadat hij goed werk heeft geleverd op Silverstone. Karun maakt nog altijd deel uit van het Hispania Racing Team en zal waarschijnlijk later dit seizoen weer racen." volgens een verklaring van het team.

Nieuw wapen voor commando's

Commando's kunnen als het nodig is voortaan meteen schieten zodra zij uit het water komen. Het nieuwe wapen Heckler & Koch 416 dat zij krijgen, hoeft niet eerst drooggemaakt te worden zoals de Diemaco-karabijn die tot nu toe in gebruik was. Dat heeft Defensie vrijdag gemeld.

De HK416 is op veel punten beter dan zijn voorganger, aldus het Korps Commandotroepen van de landmacht. Zo kan dit wapen alle soorten 5.56 mm munitie schieten en is het voorzien van ultramoderne snufjes als geluiddempers, richtmiddelen, laser- en lichtmodules. Per minuut kunnen 700 tot 900 schoten worden gelost.

Het nieuwe persoonlijk wapen wordt inmiddels verspreid onder de leden van het elitekorps.

ANPID199142
Nieuw wapen voor commando's (Foto: ANP)

Fuat Usta assistent Hiddink bij Turkije

Fuat Usta is aangesteld als assistent van bondscoach Guus Hiddink bij Turkije. De voormalig speler van onder meer Fortuna Sittard, Cambuur, Sparta en MVV heeft een contract getekend voor twee jaar. Usta reisde vorige maand al met Turkije mee naar de VS voor een oefencampagne en die samenwerking is beide partijen goed bevallen.

Usta, die zelf van Turkse komaf is, was vorig seizoen werkzaam bij Fortuna Sittard als assistent van trainer Roger Reijners. Tevens had hij bij de Limburgse eerstedivisionist de A1 onder zijn hoede.

Verdachte (17) fatale steekpartij vrijgelaten

De 17-jarige jongen die zondagavond was aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de fatale steekpartij in Nieuwegein is vrijdag vrijgelaten. Bij de steekpartij zondag raakte een 25-jarige man gewond, die nog dezelfde nacht overleed. De 33-jarige man uit De Meern die woensdagavond werd aangehouden, zit nog vast.

Zondag, even na 23.15 uur, rende iemand naar agenten op de Markt om te zeggen dat tegenover het politiebureau iemand was neergestoken. De agenten surveilleerden op de Markt vanwege de WK-finale. Ze reanimeerden het slachtoffer. Hij werd met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Uit een onderzoek en getuigenverhoor kwamen de 17- en de 33-jarige man als verdachten naar voren. De toedracht van het incident wordt nog onderzocht. De politie doet verder geen mededelingen.

[Tour] Uitslag en standen na twaalfde etappe

Vandaag werd de twaalfde etappe verreden in de Tour de France. Elke avond na de etappe om 20:30 uur de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

 


Uitslag twaalfde etappe

# Naam ploeg tijd
1 Joaquim Rodríguez  (Spa) Katusha 4.58,26
2 Alberto Contador (Spa) Astana z.t.
3 Alexandre Vinokourov (Kaz)
Astana + 0,04
4 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 0,10
5 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank z.t.
6 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel z.t.
7 Andreas Klöden (Dui) RadioShack z.t.
8 Denis Menchov (Rus)
Rabobank z.t.
9 Robert Gesink Rabobank + 0,15
10 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas z.t
45 Bram Tankink Rabobank + 2,14
59 Koos Moerenhout Rabobank + 3,35
99 Maarten Tjallingii Rabobank + 5,25
128 Karsten Kroon BMC Racing Team + 6,35
163 Martijn Maaskant Garmin + 12,39
174 Lars Boom Rabobank + 26,18

Klassement na de twaalfde etappe

# Naam ploeg tijd
1 Andy Schleck (Lux)
Saxo Bank 58.42,01
2 Alberto Contador (Spa)
Astana + 0,31
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 2,45
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,58
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3,31
6 Levi Leipheimer (VS) RadioShack + 4,06
7 Robert Gesink Rabobank + 4,27
8 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 4,58
9 Luis León Sánchez (Spa) Caisse d'Epargne + 5,02
10 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas + 5,16
34 Bram Tankink Rabobank + 24,02

Klassement Groene trui

# Renner Ploeg Punten
1 Thor Hushovd (Noo)
Cervélo 167
2 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre 161
3 Robbie McEwen (Aus) Katusha 138
4 Mark Cavendish (GB) HTC Columbia 132
5 Jose Joaq. Rojas (Spa)
Caisse d'Epargne 122


Klassement Bolletjestrui

# Renner Ploeg Punten
1 Anthony Charteau (Fra)
Bouygues 107
2 Jérôme Pineau (Fra) Quick-Step 92
3 Andy Schleck (Lux)
Saxo Bank 64
4 Christophe Moreau (Fra) Caisse d'Epargne 62
5 Mario Aerts (Bel) Omega Pharma-Lotto 58


Klassement Witte trui

# Renner Ploeg Tijd
1 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank 58.42,01
2 Robert Gesink Rabobank + 4,27
3 Roman Kreuziger (Tsj)
Liquigas + 5,16
4 Cyril Gautier (Fra) Bouygues + 31,01
5 Julien el Fares (Fra) Cofidis + 33,54


Ploegenklassement

# Ploeg Tijd
1 RadioShack 176.11,16
 
2 Caisse d'Epargne + 0,21
3 Astana + 15,43
4 Rabobank + 16,13
5 AG2R + 20,22
6 Omega Pharma-Lotto + 25.38

'Sloop huizen schadelijk voor vredesproces'

De Palestijnen hebben de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten George Mitchell vrijdag gewaarschuwd dat het lastig wordt om de vredesgesprekken te hervatten als Washington Israël niet kan tegenhouden bij het slopen van Arabische huizen en het bouwen van huizen voor de joodse bevolking in Oost-Jeruzalem.

Eerder deze week sloopte Israël zes gebouwen van Arabieren in Oost-Jeruzalem, waaronder drie woonhuizen. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei in een brief aan Mitchell dat de sloop van de gebouwen, samen met Israëls plannen om meer huizen voor joden in Oost-Jeruzalem te bouwen, een bedreiging zijn voor het vredesproces. "Als de Verenigde Staten dit niet kan stoppen, dan leiden deze Israëlische praktijken tot een ondermijning van alle pogingen om het vredesproces te hervatten", aldus Erekat.

Het is waarschijnlijk dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas onder grote druk van de Verenigde Staten komt te staan om toch directe gesprekken met Israël te voeren, ook als geen van zijn eisen wordt ingewilligd door Netanyahu. Erekat zei dat de ministers van buitenlandse zaken van de Arabische Liga op 29 juli de kwestie bespreken, gevolgd door een overleg van de PLO.

De verwachting is dat Mitchell zal proberen om Abbas over te halen directe gesprekken met Israël te voeren. Vertrouwelingen van Abbas zeiden dat het waarschijnlijk is dat Mitchell Abbas gaat vertellen wat Israël bereid is hiervoor terug te doen.

Abbas heeft echter gezegd niet aan de onderhandelingstafel plaats te nemen voordat Israël alle bouwplannen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem heeft opgeschort. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de bouwactiviteiten op de Westoever aan banden gelegd. Hij weigert echter om een bouwstop in te stellen in Oost-Jeruzalem.

Abbas eist tevens dat Israël doorgaat met de gesprekken waar ze de vorige keer zijn afgebroken. Netanyahu wil dit niet.

Ook Magath hekelt interland Duitsland in augustus

In navolging van Louis van Gaal vindt ook Felix Magath het onzin dat Duitsland op 11 augustus een oefenwedstrijd tegen Denemarken gaat spelen. Van Gaal riep zijn spelers op om het duel te boycotten en Magath kan die reactie wel begrijpen.

"De verhouding tussen het geven en nemen tussen de bonden en de clubs klopt al lang niet meer", zei de trainer van Schalke 04 in de Duitse pers. "Ik geloof niet dat er een clubtrainer is voor wie dit geen grote irritatiefactor is."

Magath denkt echter dat de clubs weinig kunnen doen. "Wij trainers hebben al jaren onze bezwaren, desondanks is er nog niets gebeurd. Ik zie geen oplossing voor deze praktijken." Van Gaal ergerde zich al aan het feit dat zijn Duitse internationals het grootste deel van de voorbereiding misten. Nu moeten ze dus ook nog een interland spelen als de Bundesliga nog moet beginnen.

Het lijkt erop dat de oefenwedstrijd tegen de Denen gewoon op de planning blijft staan. "De interland zo vroeg in het seizoen is voor niemand ideaal. Maar deze datum staat op de internationale kalender die we allen hebben geaccepteerd", aldus bondssecretaris Wolfgang Niersbach.

China wil WK van 2026 organiseren

China gaat zich binnenkort officieel kandidaat stellen voor de organisatie van het WK van 2026. Dat meldt persbureau Reuters vandaag. Twee jaar geleden was Bejing het decor voor de Olympische Spelen.

De Chinezen hebben dus ervaring met het organiseren van grote sportevenementen. Het land is door het WK van Zuid-Afrika enthousiast om nu ook een WK naar China te halen. "We zijn onder de indruk van alle gunstige bijkomstigheden voor Zuid-Afrika na het organiseren van een succesvol toernooi", zegt bondsvoorzitter Wei Di in de Bejing Youth Daily.

"In Zuid-Afrika heb ik mogen ervaren hoe een WK een land kan verenigen en het voetbal in zijn totaliteit kan verbeteren", aldus Wei, die aanvankelijk geen gooi wilde doen naar een WK-organisatie vanwege het lage niveau van de nationale ploeg. De voorzitter wil er echter alles aan doen om in 2026 een representatief elftal te hebben.

"Zuid-Afrika kon het ook, dus er is geen reden waarom wij het niet zouden kunnen. Dit is het juiste moment." China staat momenteel 78e op de ranglijst van de FIFA, die wordt aangevoerd door wereldkampioen Spanje. Op de tweede plaats staat Nederland en Zuid-Afrika bezet de 66e plek.

Hoogbejaarde vrouw (98) bestolen in Zeeland

Een 98-jarige vrouw uit het Zeeuwse Sluiskil is donderdagmiddag bestolen. Twee vrouwen die zich voordeden als medewerkers van de thuiszorg stalen eerst de bankpas van de hoogbejaarde vrouw, waarna een handlanger haar de pincode ontfutselde. Vervolgens werden honderden euro's van haar rekening gehaald.

De twee vrouwen kwamen rond 16.30 uur de woning van de vrouw aan de Spoorstraat in Sluiskil binnen. Nadat ze wat hadden rondgesnuffeld vertrokken ze weer. Even later werd de 98-jarige vrouw gebeld door een man die zich voordeed als een medewerker van de bank en haar vroeg om de pincode te geven. Dit deed het nietsvermoedende slachtoffer.

Toen zij haar zoon vertelde wat die dag gebeurd was nam hij direct contact op met de bank. Het bleek dat er in korte tijd veel geld was opgenomen.

'Babymoordenaar ontoerekeningsvatbaar'

De jongeman die vorig jaar in een crèche in het Belgische Dendermonde twee baby's en een leidster doodstak, is niet toerekeningsvatbaar. Dat is de conclusie van een psychiater die de jongeman, Kim De Gelder, heeft onderzocht, zo heeft de Vlaamse krant De Morgen vrijdag gemeld.

Psychiater Karel Ringvoet werd op verzoek van de advocaat en de familie van Kim De Gelder aangesteld. Volgens hem lijdt De Gelder aan een psychose in het kader van schizofrenie. Eind maart kwamen vijf psychiaters, die De Gelder in opdracht van justitie in Dendermonde onderzochten, unaniem tot de conclusie dat hij wel toerekeningsvatbaar was.

De toen 20-jarige Kim De Gelder stak in januari 2009 met een mes twee baby's en een leidster neer in de crèche Fabeltjesland in Dendermonde. Eerder vermoordde hij ook al een bejaarde boerin.

Mandzukic volgende aankoop McClaren

Mario Mandzukic speelt komend seizoen voor VfL Wolfsburg. De aanvaller komt over van Dinamo Zagreb en tekent bij de ploeg van Steve McClaren een vierjarig contract. "In het systeem dat ik voor ogen heb, is het belangrijk dat aanvallers multifunctioneel en doelgericht zijn. Ik had Mario al langer in het vizier en ben blij dat het gelukt is hem binnen te halen", reageert McClaren op de officiële website van de club.

Wolfsburg versterkte zich eerder al met Duits international Arne Friedrich, die overkwam van het gedegradeerde Hertha BSC. Ook de Braziliaan Cicero verruilde de Berlijnse club voor de nieuwe ploeg van McClaren, die de afgelopen twee seizoenen succes had bij FC Twente.

Zijn derde aankoop is dus Mandzukic, die met Dinamo Zagreb twee keer kampioen van Kroatië werd. De 24-jarige international scoorde in zijn land ongeveer één doelpunt per twee duels. Mandzukic speelde tot nu toe ruim tien interlands voor Kroatië.

Goedkoop wasmiddel net zo schoon als A-merk

Nederlanders die een A-merk als wasmiddel gebruiken, zoals Ariel, Dreft, Persil of Robijn, zijn nog steeds duurder uit. Uit een test van de Consumentenbond onder vijfentwintig bontwasmiddelen blijkt dat goedkope merken van ALDI en Lidl een net zo schone was opleveren. Dat meldde de Consumentenbond vrijdag.

De onderzoekers maakten 2100 verse vlekken en draaiden 1145 wasjes. Daarbij werden in totaal vijfentwintig wasmiddelen getest, zowel vloeibare als in poedervorm. De goedkope merken van ALDI en Lidl leveren een schone was op en zijn ook nog eens 2,5 keer goedkoper dan de A-merken. In 2000 en 2004 deed de Consumentenbond soortgelijke tests. Ook toen kwam de bond tot dezelfde conclusies.

Mexicaan Barrera naar West Ham

Pablo Barrera heeft met zijn goede spel op het WK in Zuid-Afrika een transfer naar West Ham United gekregen. De Mexicaanse vleugelspeler tekent op Upton Park een contract voor vier seizoenen. West Ham betaalt bijna vijf miljoen euro voor Barrera, die overkomt van UNAM Pumas.

De 23-jarige international is de tweede aankoop van The Hammers. De club versterkte zich eerder deze zomer al met Thomas Hitzlsperger van Lazio. "Ik ben heel blij met mijn contract en de prachtige ontvangst die ik heb gekregen van teamgenoten en de manager", reageert Barrera op de website van West Ham. "Deze club heeft in het verleden grote spelers voortgebracht, dus ik kan niet wachten om aan de slag te gaan."

Barrera, die in Mexico de bijnaam Dynamite heeft, hoopt veel voor West Ham te kunnen betekenen. "Ik ben snel en tweebenig. Ik houd van directe duels met een tegenstander om zo een man uit te spelen. Hopelijk kan ik de supporters hier vermaken."

Mountainbiker Paulissen test positief en stopt

De Belgische mountainbiker Roel Paulissen heeft per direct zijn fiets aan de wilgen gehangen. Aanleiding voor de plotselinge beslissing is dat er twee keer het verboden middel clomifeen in zijn urine is aangetroffen.

Zowel de A-staal als de B-staal van de zevenvoudig Belgisch kampioen waren positief. "Ik ben geschokt. Als voorvechter van een cleane wielersport en fair-play kan ik niet begrijpen hoe dit mogelijk is", aldus de tweevoudig wereldkampioen op de marathon. Paulissen heeft een onderzoek laten instellen naar de oorsprong van het verboden middel in zijn lichaam.

Clomifeen is een geslachtshormoon dat wordt gebruikt bij behandeling tegen onvruchtbaarheid, of het middel prestatiebevorderend is, is niet bekend. In 2005 werd de Australische wielrenner Rory Sutherland voor vijftien maanden geschorst nadat er in zijn urine ook sporen van clomifeen waren ontdekt.

Tuchtcollege: alternatieve arts moet stoppen

De Haagse alternatieve arts Mayta Sickesz wordt uit het artsenregister geschrapt en mag zich niet meer uitgeven als dokter. Het Regionaal Tuchtcollege van Den Haag heeft dat deze week besloten, zo is vrijdag bekendgemaakt.

De hoogbejaarde vrouwelijke dokter ontwikkelde in de jaren zestig een eigen geneeswijze, de orthomanuele therapie. Inmiddels hebben ongeveer 250 andere alternatieve artsen haar methode overgenomen.

De vrouw werd door een patiënt aangeklaagd. Die had last van rugklachten, duizeligheid en evenwichtsproblemen. Sickesz oordeelde dat ze beginnende schizofrenie had, veroorzaakt door een scheve nekwervel. De keizersnede waarmee de patiënt ooit ter wereld was gekomen, had volgens Sickesz bovendien een doorbloedingsstoornis van de hersenen veroorzaakt.

Rechtbank bevestigt vonnis The Pirate Bay

De omstreden Zweedse downloadsite The Pirate Bay moet al zijn activiteiten in Nederland staken. Als de beheerders van de illegale website dit weigeren, verbeuren ze dwangsommen van 50.000 euro per dag.

Dit heeft de rechtbank in Amsterdam in een bodemprocedure bepaald. De bodemrechter bevestigt daarmee een eerder vonnis in kort geding dat de stichting Brein, die opkomt voor de rechten van de entertainmentindustrie, tegen de beheerders van The Pirate Bay had aangespannen.

De rechtbank zegt dat Peter Sunde Kolmisoppi, Fredrik Neij en Gottfrid Svartholm Warg de website thepiratebay.org en alle daarbij horende trackers en databases ontoegankelijk moeten maken voor Nederlandse gebruikers. Volgens de rechters handelt de site onrechtmatig omdat deze gebruikers in staat stelt op grote schaal inbreuk te maken op auteursrechtelijk beschermde werken.

Beide gerechtelijke procedures zijn bij verstek behandeld: de Zweedse gedaagden achter The Pirate Bay kwamen niet opdagen.

ANPID199127
Rechtbank bevestigt vonnis The Pirate Bay (Foto: ANP)

Booy: "Luzern is niet ongunstig"

Foeke Booy is tevreden met de loting van FC Utrecht voor de derde voorronde van de Europa League. De club uit de Domstad moet het opnemen tegen FC Luzern, maar Utrecht had ook tegenstanders uit verre landen kunnen treffen.

"Zeker als je kijkt naar de tegenstanders die we ook konden treffen, is Luzern niet zo ongunstig. De mogelijkheid bestond dat we clubs uit Azerbeidzjan en Wit-Rusland konden loten. Deze tegenstander uit Zwitserland is goed bereisbaar", reageert de technisch directeur op de officiële clubwebsite.

FC Utrecht is zo goed als zeker geplaatst voor de derde voorronde. Donderdag won de ploeg van trainer Ton du Chatinier thuis met 4-0 van Tirana, waardoor de return van volgende week er ogenschijnlijk niet meer toe doet. Op 29 juli is de eerste ontmoeting met Luzern in de Galgenwaard en op 5 augustus wordt de return gespeeld.

Booy verwacht van Luzern wel meer tegenstand dan van Tirana. "Het grote voordeel is dat komend weekend de competitie begint in Zwitserland. We kunnen Luzern dus nog twee keer aan het werk zien voordat wij hen treffen." Utrecht moet nog één voorronde overleven als Luzern over twee duels is verslagen om deel te kunnen nemen aan de Europa League.

Picassobende hangt

Een Franse rechtbank heeft vrijdag twaalf leden van een bende, die in vervalste kunstwerken van vooral Pablo Picasso handelde, veroordeeld tot celstraffen tot 2,5 jaar en boetes oplopend tot 900.000 euro.

Tussen 1997 en 2005 wist de bende bijna honderd gekopieerde meesterwerken aan verzamelaars en andere geïnteresseerden te verkopen. Voor sommige stukken is 300.000 euro betaald. Een 55-jarige kunsthandelaar leidde de bende en een 61-jarige vervalser maakte de kopieën.

De vervalser zei in de rechtbank dat hij al sinds 1975 'voor de lol' schilderijen vervalste en zijn eigen werk niet verkocht. Zijn advocaat liet weten dat de man blij was dat de rechtbank in Créteil bij Parijs de 'hoge kwaliteit' van zijn werk erkende en hem niet alleen als een eenvoudige vervalser ziet.

Zwitser Fernandes heeft clubs voor het uitkiezen

Napoli heeft de beste papieren om Gelson Fernandes over te nemen van Saint-Etienne. Dat zegt zijn zaakwaarnemer tegen Calcionews 24. Er zijn echter veel meer Italiaanse kapers op de kust.

Fernandes was deze zomer met Zwitserland aanwezig op het WK. De middenvelder maakte het enige doelpunt in de openingswedstrijd tegen Spanje: 1-0. De zege van de Zwitsers bleek uniek te zijn, want Spanje won al haar resterende wedstrijden en werd wereldkampioen.

"Ik moet toegeven dat de belangstelling in Gelson Fernandes sinds die wedstrijd flink is toegenomen. Veel Italiaanse teams houden hem in de gaten", zegt zaakwaarnemer Marcel Schmid. "Napoli heeft echter de meest concrete interesse getoond."

Of Saint-Etienne de Zwitserse international wil laten gaan, is niet bekend. "Dat moeten we eerst met de clubleiding bespreken", aldus Schmid. Saint-Etienne heeft een teleurstellend seizoen achter de rug. De club werd zeventiende in Ligue 1 en stelde dus maar net lijfsbehoud veilig.

[Tour] Boom finisht op ruime achterstand

Lars Boom heeft vandaag in de Tour de France een zware dag beleefd. De renner van Rabobank reed bijna de hele dag ruim achter het peloton en finishte uiteindelijk op 26 minuten. "Ik voelde me de hele dag niet lekker", vertelde hij na afloop aan de NOS. "Dit was een beetje het Kenny van Hummel-gevoel. Hopelijk blijft het bij een slechte dag."

Beste Nederlander was opnieuw Robert Gesink. Op de slotklim kwam hij even in de problemen, maar met vijftien seconden bleef het tijdverlies beperkt. "Die laatste klim was echt enorm zwaar", pufte de nummer zeven van het klassement. "Ik heb enorm moeten afzien. Dit was vandaag echt het hoogst haalbare."

Hodgson: "Torres en Gerrard zijn niet te koop"

Roy Hodgson hoopt snel een einde te maken aan de geruchten over mogelijke transfers van Fernando Torres en Steven Gerrard. Tegenover Press Association zegt de manager van Liverpool dat beide sterspelers niet zullen vertrekken.

De 62-jarige Engelsman, die deze zomer overkwam van Fulham, sprak deze week voor het eerst met Torres. "We hebben een goed gesprek gehad, bijvoorbeeld over het WK en zijn blessure. Ik heb hem verteld dat ik er naar uitkijk om met hem samen te gaan werken", aldus Hodgson.

"Fernando is een speler van Liverpool en we willen dat zo houden", gaat de Engelsman verder. "Hij is niet te koop en we zullen geen enkel bod op hem in beraad nemen." Vooral Chelsea zou verregaande belangstelling hebben in de Spaanse aanvaller.

Ook clubicoon Gerrard blijft gewoon op Anfield Road. "Geen enkele club heeft zich voor hem gemeld. We willen Steven niet verkopen en dat heb ik hem ook duidelijk gemaakt", besluit Hodgson. Gerrard en Torres waren vorig seizoen vaak geblesseerd en mede daardoor werd Liverpool slechts zevende in de Premier League.

Amerikaanse atletes krijgen medailles terug

De teamgenotes van Marion Jones die tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney een medaille wonnen, krijgen deze terug. Dat heeft het internationaal sporttribunaal (CAS) vandaag bepaald. Jones bleek destijds verboden middelen te hebben gebruikt.

Met de uitspraak vernietigt het CAS een eerdere beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) uit 2008. Die bepaalde dat de zeven atletes evenals Jones hun olympische medailles moesten inleveren. Tijdens de Spelen van 2000 won de Amerikaanse estafetteploeg met de inmiddels van haar voetstuk gevallen Jones brons op de 4x100 meter en goud op de 4x400 meter.

Volgens het CAS bestond er bij het IOC of de internationale atletiek federatie (IAAF) geen regel die bepaalde dat atleten hun medaille verloren wanneer één van hun teamgenoten betrapt werd op het gebruik van verboden middelen. Daarom moeten de medailles nu worden teruggegeven.

Weekend vrij voor onderhandelaars paars-plus

De tweede week van onderhandelingen voor een paars-pluskabinet is vrijdag aan het eind van de middag geëindigd. De onderhandelaars van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks houden geen avondsessie. Ook dit weekeinde komt het gezelschap niet bijeen. De eerstvolgende bijeenkomst van de fractievoorzitters en de informateurs is maandag.

Via Twitter laat D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold weten dat hij vrijdagavond naar Friesland gaat. "Even met het gezin bijtanken op het water", schrijft hij in zijn tweet. Ook andere politici die betrokken zijn bij het formatieproces laten via de netwerksite weten dat ze de komende dagen Den Haag even links laten liggen.

Schiphol gaat drukste weekend in

Luchthaven Schiphol gaat waarschijnlijk het drukste weekend van het jaar in. Schiphol verwacht in totaal 475 duizend passagiers te moeten verwerken. Onder meer veertig man extra personeel moeten de drukte in goede banen leiden. Ook deelt de luchthaven ijsjes en water uit, meldt een woordvoerder van Schiphol.

Vrijdag deden al 160 duizend mensen de luchthaven aan. Het totaal aantal verwachte aankomende-, vertrekkende- en overstappende passagiers ligt 22 duizend man hoger dan vorig jaar. Dit kan volgens de zegsvrouw te maken hebben met het economisch herstel en het afschaffen van de vliegtaks.

Overigens wordt alle komende weekenden drukte op Schiphol verwacht.

Vakantieganger slaat Oostenrijkse celebrity

Een 42-jarige Nederlandse toerist heeft donderdagmiddag in Oostenrijk de presentator van de lokale versie van Weekend Miljonairs een klap gegeven. Armin Assinger, zoals de presentator heet, moest naar het ziekenhuis. De Nederlander was geïrriteerd geraakt door het rijgedrag van de tv-ster, melden Oostenrijkse media.

Het incident vond plaats in Kärnten in de buurt van de stad Graz. De Nederlander ontstak in woede toen Assinger op zijn racefiets naast zijn advocaat ging fietsen. De Nederlander zette zijn auto aan de kant en gaf de presentator een klap in z'n gezicht, waarna hij er vandoor ging. Een voorbijganger wist het tafereel te fotograferen. Die foto's worden als bewijsmateriaal gebruikt.

De presentator had door de klap last van zijn kaak en jukbeen. Hij deed aangifte. De Nederlander, die in Duitsland woont en zelf agent is, meldde zich later bij de politie.

Virgin Racing: "We willen Glock houden voor 2011"

Virgin Racing hoopt coureur Timo Glock overtuigd te hebben van de vooruitgang die het team maakt. De Britse renstal wil Glock graag behouden voor het volgende Formule 1-seizoen. De Duitser heeft nog een doorlopend contract, maar als we de geruchten moeten geloven dan is Renault geïnteresseerd in Glock.

Nick Wirth, technisch directeur van Virgin Racing, had het volgende te vertellen tegen Autosport: "Timo heeft nog een contract van een jaar, maar daarbij is het wel van belang dat alle partijen met elkaar door willen gaan. Timo wist dat wij een nieuw team waren en wilde samen met ons groeien. Daarom was het afgelopen weekend in Silverstone zo belangrijk, omdat we hem daar hopelijk overtuigd hebben dat we daartoe in staat zijn. We mogen onszelf gelukkig prijzen dat we zo'n snelle, getalenteerde en ervaren coureur hebben, en het is aan ons om naar zijn niveau te groeien."

Euro even boven de $1,30

De euro is vrijdag weer even boven de psychologische grens van 1,30 dollar uitgekomen, nu de zorgen over de schuldencrisis in de eurozone steeds verder naar de achtergrond verdwijnen en de dollar is verzwakt door tegenvallende macrocijfers. Daardoor bereikte de euro het hoogste niveau ten opzichte van de dollar sinds 10 mei.

"Tegenvallend Amerikaans economisch nieuws en positievere berichten uit Europa ondersteunen het herstel van de euro", zeggen analisten van Brown Brothers Harriman.


Euro weer terug naar 1,30 dollar

Honderden doden door hittegolf in Rusland

Honderden mensen zijn de afgelopen weken verdronken in Rusland, omdat ze vanwege de aanhoudende hitte veelal in beschonken toestand verkoeling zochten en dat niet overleefden.

Alleen al in juni verdronken meer dan 1200 Russen. In juli verdronken al meer dan vierhonderd mensen in Rusland, aldus het ministerie van Noodsituaties.

Ook kwamen een man van 52 en een man van twintig jaar oud om door een hartaanval in de metro van de Russische hoofdstad, waar de temperaturen vrijdag opliepen tot 40 graden.

Dit weekend wordt het volgens Russische meteorologen 37 graden Celsius in Moskou, een record sinds 1936. En de hitte houdt volgende week volgens voorspellingen aan. De laatste hittegolf dateert uit 1972, toen het dertien dagen aan één stuk minstens 30 graden was.

In negentien Russische deelstaten is al de noodtoestand uitgeroepen wegens de droogte. Ongeveer 9,6 miljoen hectare landbouwgrond, ruim twee keer de oppervlakte van Nederland, is verdroogd. Dat is circa 12 procent van de Russische landbouwgrond.

ANPID199116
Honderden doden door hittegolf in Rusland (Foto: ANP)

Zorgbudget blijft toch mogelijk

Voor sommige groepen blijft het toch mogelijk om een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) vrijdag bekendgemaakt.

Klink kondigde vorige maand aan dat er tot het einde van het jaar geen nieuwe zorgbudgetten meer konden worden aangevraagd, omdat het geld op was. Onder druk van de Tweede Kamer maakt Klink nu enkele uitzonderingen.

Het gaat onder meer om zieken, ouderen of gehandicapten die normaal gesproken zorg aan huis zouden inhuren van hun persoonsgebonden budget, maar nu in een zorginstelling zouden moeten worden opgenomen.

Ook komt er een uitzondering voor gehandicapten en ouderen die in kleinschalige woonvoorzieningen willen verblijven, zoals de Thomashuizen, waar kleine groepen gehandicapten wonen. Deze uitzondering geldt alleen als de huizen in gevaar komen als een aspirant-bewoner geen pgb meer krijgt.

Daarnaast geldt er een uitzondering voor ouders met kinderen die na behandeling in een ziekenhuis verdere behandeling nodig hebben in bijvoorbeeld een verpleegkundig kinderdagverblijf.

Met een persoonsgebonden budget kunnen langdurig zieken, ouderen en gehandicapten zelf de zorg regelen die zij nodig hebben.

Nederlandse 'dwangarbeider' naar Europees Hof

Een bijstandsgerechtigde uit Amsterdam stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat hij vindt dat de gemeente hem heeft gedwongen deel te nemen aan een reïntegratietraject. Omdat de man dit weigerde, werd hij gekort op zijn uitkering, meldt de Vereniging Bijstandsbond Amsterdam vrijdag.

De man weigerde het reïntegratietraject omdat hij al een stageplek gevonden had met uitzicht op betaald werk. Een verantwoordelijke voor het traject zou dit niet in een rapport- en besluitprocedure hebben opgenomen. De Centrale Raad van Beroep kenschetste het traject als 'werk in broeikassen onder een strak arbeidsregime', meldt de bijstandsbond. De raad besloot in februari dat de man verplichte arbeid was opgelegd, maar dat dit in dit geval niet verboden is.

De advocaat van de bijstandsgerechtigde sprak van 'dwangarbeid of verplichte arbeid' en meent dat dit in strijd is met het Europees verdrag van de Rechten van de Mens. Volgens de bijstandsbond kan de rechtsgang gevolgen hebben voor 32 gemeenten waar de trajecten ook worden aangeboden en de beloning onder het wettelijk minimumloon ligt.

Interpol rolt WK-gokhuizen op in Azië

Meer dan vijfduizend mensen zijn van 11 juni tot 11 juli gearresteerd bij het oprollen van WK-gokhuizen in Azië. De politiekorpsen van verschillende landen vielen ruim achthonderd illegale gokgelegenheden binnen waar voor in totaal 155 miljoen dollar (ruim 120 miljoen euro) was gewed op de voetbalwedstrijden. Dat heeft de internationale politieorganisatie Interpol vrijdag bekendgemaakt.

Er werd tien miljoen dollar (ruim 7,5 miljoen euro) in beslag genomen evenals auto's, bankpassen, computers en mobiele telefoons. Het bewijsmateriaal wordt onderzocht en er wordt bekeken of er mogelijk nog andere bendes of personen betrokken zijn bij de illegale gokpraktijken.

Interpol coördineerde de operatie in Maleisië, Singapore, Thailand, China, Hongkong en Macau.

"Naast het feit dat er duidelijke banden zijn met de georganiseerde misdaad is het illegaal gokken op voetbalwedstrijden ook verbonden met corruptie, witwassen en prostitutie", aldus Jean-Michel Louboutin, de nummer twee van Interpol. De operatie van afgelopen maand heeft dan ook 'significante gevolgen voor deze misdaden op de lange termijn'.

Barcelona trekt Correia aan

FC Barcelona heeft Adriano Correia aangetrokken. Correia is afkomstig van Sevilla waar hij de afgelopen zes jaar voor speelde.

Barcelona zou bijna tien miljoen euro hebben betaald voor de Braziliaan. Barcelona moet nog wel persoonlijk rondkomen met de Braziliaan die de eerste aankoop is van de nieuwe voorzitter Sandro Rossell. "We hebben het bod geaccepteerd omdat het acceptabel was en Adriano zelf wil vertrekken. Hij behaalde hier zes prijzen, we zijn hem eeuwig dankbaar", aldus Sevilla-voorzitter Jose Maria Del Nido.

Stekker uit malafide WK-goalalert

Zo'n 1500 mensen zijn samen circa 25 duizend euro kwijt aan een malafide zogenoemde goalalert. De dienst zou aan abonnees een sms sturen als Nederland een doelpunt scoorde op het afgelopen WK voetbal, maar abonnees kregen tot wel dertig gelijkluidende berichten toegestuurd.

Een woordvoerder van Mollie, via welk bedrijf de sms-dienst liep, zegt dat de dienst op 14 juni van start ging met het versturen van de berichten. Op die dag speelde Nederland de eerste wedstrijd in Zuid-Afrika, tegen Denemarken.

Volgens de woordvoerder bleek de goalalert zich niet te houden aan meerdere regels uit de sms-gedragscode. Zo bleek de dienst eenzelfde bericht meerdere keren naar abonnees te sturen. Per bericht waren klanten 1,50 euro kwijt. Ook lukte het abonnees niet zich af te melden. Berichten dat de dienst in reclame-uitingen had beweerd dat de goalalert gratis was, kan de woordvoerder niet bevestigen.

Mollie heeft meerdere klachten van abonnees ontvangen over de dienst. Op de dag dat de eerste sms'jes werden verstuurd, trok het bedrijf de stekker eruit.

Desondanks zijn de abonnees nu in totaal zo'n 25 duizend euro armer. De abonnees hebben recht op compensatie, zegt de woordvoerder. "Zij moeten contact opnemen met hun provider, die dan weer contact opneemt met ons. Als wij de klacht terecht vinden, en dat vinden we in dit geval, dan vragen wij geen geld van de provider en kan de provider het geld terugstorten op de rekening van de abonnee."

Stekker uit malafide WK-goalalert
Stekker uit malafide WK-goalalert (Foto: Novum)

[Tour de France] Uitslag twaalfde etappe

De twaalfde etappe in de Tour de France, van Bourg-de-Péage naar Mende over 210 kilometer, is gewonnen door Joaquim Rodríguez. De Spanjaard van het team van Katusha bleef Alberto Contador voor.

Fabian Wegmann en daarna Lars Boom probeerden te ontsnappen, maar het peloton liet hen allebei niet gaan. Op de tweede klim van de dag nam een groep van achttien renners, met daarbij Alexandre Vinokourov, de benen. Ook Andreas Klöden en Thor Hushovd maakten deel uit van de kopgroep. Aan de voet van de derde klim (Suc de Moteivernoux) is de voorsprong ruim twee minuten. Casar was als eerste boven op de Suc de Monteivernoux.

Uit de kopgroep ontsnapten vervolgens Vinokourov, Hesjedal, Klöden en Kiryienka. Met nog twintig kilometer te gaan hadden de vier ruim twee minuten voorsprong op het peloton. Het peloton begon echter vaart te maken waardoor de voorsprong  flink begon terug te lopen. Bij de laatste beklimming moesten Hesjedal en Klöden afhaken.

In het peloton moest Armstrong al verrassend vroeg lossen. Vinokourov liet voorin vervolgens Kiryienka achter. Met nog een kleine drie kilometer te gaan had Vino nog 39 seconden voorsprong op de groep met favorieten. Contador plaatste een aanval en Schleck probeerde aan te klampen bij de Spanjaard. De Luxemburger moest echter passen. Contador en Rodríguez wisten Vinokourov bij te halen en Vino kon hen niet volgen.

Schleck kwam in een groepje met onder meer Menchov terecht en de achterstand op Contador was maar tien seconden. In de eindsprint was het Rodríguez die als eerste over de finish kwam voor Contador. Andy Schleck blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

HRW: geen vrijheid en geen rechten in Syrië

De Syrische president Bashar Assad heeft tijdens zijn regeerperiode 'vrijwel niets' gedaan aan het verbeteren van de mensenrechtensituatie en het uitbreiden van de vrijheden in het land. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vrijdag gezegd. Assad is zijn belofte tot hervormingen niet nagekomen.

"Of president Assad nu een hervormer wilde zijn die werd gehinderd door de oude garde of een Arabische leider is die niet wil luisteren naar kritiek, de uitkomst voor het Syrische volk is hetzelfde: geen vrijheid, geen rechten", aldus Sarah Leah Whitson, chef Midden-Oosten bij HRW.

HRW schrijft in haar rapport dat de geheime politie van Syrië mensen zonder arrestatiebevel vasthoudt en compleet straffeloos mensen kan martelen. Ook spreekt het rapport van wijdverbreide censuur en een verbod op websites zoals de sociale netwerksite Facebook.

Syrië probeert de internationale isolatie van het land te doorbreken en de relatie met Arabische en Westerse landen te verbeteren. De Verenigde Staten heeft de banden met Syrië aangehaald in de hoop het land weg te houden van Iran en militantengroeperingen Hezbollah en Hamas.

Assad is ook bezig met het opheffen van de economische beperkingen in het land. Die beperkingen zijn ingesteld door zijn vader en voorganger Hafez Assad. De president heeft de regelgeving omtrent banken versoepeld en heeft geprobeerd buitenlandse investeerders aan te trekken. Bovendien bevordert hij toerisme en scholing. Zijn liberale economische beleid koppelt hij echter niet aan politieke hervormingen.

Syrische regeringsmedewerkers konden vrijdag niet bereikt worden voor commentaar. Meestal wordt er echter niet gereageerd op kritiek.

[Tour] Dagzege Rodríguez

De twaalfde etappe in de Tour de France, van Bourg-de-Péage naar Mende over 210 kilometer, is gewonnen door Joaquim Rodríguez. De Spanjaard van het team van Katusha bleef Alberto Contador voor.

Fabian Wegmann en daarna Lars Boom probeerden te ontsnappen, maar het peloton liet hen allebei niet gaan. Op de tweede klim van de dag nam een groep van achttien renners, met daarbij Alexandre Vinokourov, de benen. Ook Andreas Klöden en Thor Hushovd maakten deel uit van de kopgroep. Aan de voet van de derde klim (Suc de Moteivernoux) was de voorsprong ruim twee minuten. Casar was als eerste boven op de Suc de Monteivernoux.

Uit de kopgroep ontsnapten vervolgens Vinokourov, Hesjedal, Klöden en Kiryienka. Met nog twintig kilometer te gaan hadden de vier ruim twee minuten voorsprong op het peloton. Het peloton begon echter vaart te maken waardoor de voorsprong flink begon terug te lopen. Bij de laatste beklimming moesten Hesjedal en Klöden afhaken.

In het peloton moest Armstrong al verrassend vroeg lossen. Vinokourov liet voorin vervolgens Kiryienka achter. Met nog een kleine drie kilometer te gaan had Vino nog 39 seconden voorsprong op de groep met favorieten. Contador plaatste vervolgens een aanval en Schleck probeerde aan te klampen bij de Spanjaard. De Luxemburger moest echter passen. Contador en Rodríguez wisten Vinokourov bij te halen en Vino kon hen niet volgen.

Schleck kwam in een groepje met onder meer Menchov terecht en de achterstand op Contador was maar tien seconden. In de eindsprint was het Rodríguez die als eerste over de finish kwam voor Contador. Andy Schleck blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Grot met fossiele buideldieren ontdekt

Wetenschappers hebben in de Australische Outback een grot ontdekt die vol ligt met vijftien miljoen jaar oude skeletten van prehistorische buideldieren. De zeldzame vondst heeft een aantal opvallende overeenkomsten blootgelegd tussen de creaturen, de Nimbadon lavarackorum genaamd, en de hedendaagse kangoeroes en koala's.

Onderzoekers vonden in de schatkamer uitstekend bewaard gebleven fossielen, waaronder 26 schedels van het uitgestorven, wombat-achtig buideldier. Het dier is ongeveer zo groot als een schaap en heeft gigantische klauwen. De wetenschappers schreven een artikel over de vondst dat deze week in het Journal of Vertebrate Paleontology verscheen.

"Het is ongelofelijk opwindend voor ons", aldus paleontoloog en mede-auteur van het stuk Mike Archer. "Het geeft ons een inkijk in het verleden van Australië die we daarvoor simpelweg niet hadden. Het is een extra inzicht in een aantal van de raarste dieren die je je kunt voorstellen."

Onderzoekers graven al sinds 1990 op de vindplaats, in Riversleigh in het noordoosten van de Australische staat Queensland. In 1993 ontdekten ze de eerste schedels van de Nimbadon.

Onder de gevonden schedels, zijn ook schedels van baby's die nog in de buidel van de moeder zaten. Onderzoekers kregen hierdoor de mogelijkheid om te bestuderen hoe de dieren zich ontwikkelden. Hieruit bleek bijvoorbeeld dat de Nimbadonbaby's zich op een vergelijkbare manier ontwikkelen als kangoeroejongen. Ook werd duidelijk dat er overeenkomsten zijn tussen de Nimbadon en de koala: beide dieren hebben lange klauwen, waarmee ze in bomen kunnen klimmen.

De ontdekking van de fossielen is erg belangrijk, zo zei paleontologe Liz Reed. "Het is vrij uniek als je een compleet specimen vindt en ook nog eens zoveel van verschillende leeftijden. Het geeft ons de mogelijkheid iets te zeggen over gedrag en groei en een hoop andere dingen, waar we normaal niet toe in staat waren", aldus Reed.

P!nk valt uit de lucht tijdens concert

P!nk is gewond geraakt tijdens een concert in het Duitse Nürnberg. Het tuigje waarin de 30-jarige zangeres omhoog werd gehesen zat niet goed vast, waardoor ze tussen het publiek en het podium viel. Gelukkig hield P!nk geen serieuze verwondingen aan haar val over.

De zangeres werd meteen naar het ziekenhuis gebracht. Onderweg twitterde ze er al weer lustig op los. "Het spijt me ontzettend dat de show op deze manier moest eindigen", schreef ze. "Ik lig nu in de ambulance, maar het komt goed."

"Mijn tuigje was niet goed vastgemaakt, waardoor ik viel", legde P!nk uit. "Ik hoop dat het er in ieder geval cool uitzag." Een uur later liet de artiest weten dat ze niets gebroken had, maar wel flink beurs was.

P!nk valt uit de lucht tijdens concert

Man neemt granaat mee als souvenir

Een man uit Deventer nam donderdag een Belgische granaatkop als souvenir mee naar Nederland. Hij realiseerde zich pas bij een tankstation in Holten dat dit misschien gevaarlijk kon zijn en meldde zich bij de politie. Het Explosieven Opruimingscommando (EOC) verklaarde na onderzoek de granaatkop ongevaarlijk.

De 40-jarige man had het granaatonderdeel in zijn auto meegenomen nadat tijdens opgravingen bij werkzaamheden in België verschillende granaten waren gevonden. De granaten zijn mogelijk afkomstig uit de Eerste Wereldoorlog.

De omgeving rond het tankstation aan de Oranjestraat werd uit voorzorg afgezet, terwijl de EOC op een veldje de kop onderzocht. Het slaghoedje bleek niet meer aanwezig. Dit onderdeel zou de granaat tot ontploffing kunnen brengen. De EOC heeft de granaatkop uit voorzorg toch meegenomen.

Geen seks en drank voor Cheryl Cole

Cheryl Tweedy, beter bekend onder haar voormalige naam Cheryl Cole, gaat zware tijden tegemoet. De Britse mag de komende weken geen seks hebben en moet de fles laten staan. Volgens haar artsen volgen deze noodmaatregelen op haar malaria-infectie.

"Cheryl kon er nog om lachen toen ze hoorde van de seksloze tijd", vertelt een bron. "Dit is wel het laatste dat ze aan haar hoofd heeft. Ook mag ze de komende weken geen alcohol drinken."

De sexy ster is net terug na elf dagen te zijn opgenomen geweest door de infectie die ze opliep in Tanzania. Omdat ze nog erg veel last heeft van een hoge bloeddruk, hebben de artsen haar verboden te drinken en te vrijen.


Voorlopig geen seks voor Cheryl

Onderzoek naar Franse WK-perikelen

De Franse voetbalbond FFF gaat onderzoek doen naar de Franse misstanden tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika. Dat meldde scheidend voorzitter Jean-Pierre Escalettes vrijdag. Spelers, trainers en andere officials zullen door een speciaal daarvoor ingestelde commissie worden gehoord.

Tijdens het WK werd spits Nicolas Anelka na de verloren wedstrijd tegen Mexico door de bond naar huis gestuurd omdat hij bondscoach Raymond Domenech in de rust van het duel zou hebben beledigd. De overige spelers weigerden daarop nog langer te trainen. Frankrijk werd in de groepsfase in Zuid-Afrika uitgeschakeld.

Nog voor de start van de kwalificatie voor Euro 2012 moet het rapport aan de FFF worden gepresenteerd. Naar aanleiding van de Franse malaise maakte Escalettes zijn aftreden bekend.

[Upd] [Tour] Dumoulin, Farrar afgestapt

Samuel Dumoulin is vandaag niet van start gegaan in de twaalfde etappe van de Tour de France. De Fransman van Cofidis heeft last van blessures die hij in de eerste week opliep en daarnaast is hij vermoeid.

Door het niet starten van Dumoulin zijn er nu nog 177 renners in koers.

Update 16:35 uur:

Tyler Farrar is tijdens de twaalfde etappe van de Tour afgestapt. De Amerikaanse sprinter kwam eerder deze Tour ten val en heeft te veel last van de blessures die hij daarbij opliep.

Ajax reist zonder Sulejmani naar Portugal

Ajax reist zonder aanvaller Miralem Sulejmani af naar Portugal. In Zuid-Europa speelt Ajax zondag een oefenwedstrijd tegen de Portugese topclub FC Porto. Sulejmani kreeg donderdag tijdens de oefenwedstrijd met de amateurs van FC Horst last van zijn linkerhamstring. De blessure van de Servische aanvaller zal gedurende het weekeinde nader worden onderzocht, zo staat vermeld op de clubsite van Ajax.

Door de toenmalige coach Marco van Basten werd Sulejmani twee jaar geleden binnengehaald als de grootste aankoop. Vanwege blessureleed heeft de voormalige speler van sc Heerenveen echter nog niet veel van zijn kwaliteiten kunnen laten zien in Amsterdam.

De aanvaller is in de voorbereiding van het nieuwe seizoen overigens goed op dreef. Sulejmani was in het oefenduel met Al Ahly, dat Ajax met 1-0 wist te winnen, de matchwinner. Het is nog niet duidelijk wanneer Martin Jol weer een beroep op de 21-jarige Serviër kan doen.

Sauber met nieuwe diffuser naar jubileumrace

Het Formule 1-team van Sauber heeft wat te vieren tijdens de grand prix van Duitsland. Sauber Motorsport bestaat deze week veertig jaar en dat is een reden voor een feestje op de Hockenheimring. Het Zwitserse team zal met een beeltenis op de C29 gaan rijden en hoopt het te bekronen met punten. Ze nemen onder andere een aangepaste diffuser mee.

Kamui Kobayashi scoorde de afgelopen twee races veel punten en wil ook in Duitsland weer punten scoren. "Na twee goede races hoop ik dat we het momentum vast kunnen houden en ons verder ontwikkelen. Als ons pakket vernieuwingen voor de Hockenheimring net als in Valencia en Silverstone werkt, dan heb ik alle vertrouwen dat we opnieuw punten scoren."

Teamgenoot Pedro de la Rosa heeft nog geen punten gehaald in 2010. "De snelheid was op Silverstone goed, en hopelijk trekken we die stijgende lijn door. We hebben flinke progressie geboekt sinds Valencia en Silverstone. Alleen was het jammer dat ik op zondag de race niet kon uit rijden, maar ik moet vooruit blijven kijken en ik denk dat ik mee kan doen voor een plek in de punten."

Ook Rosberg extra gemotiveerd voor thuisrace

Nadat eerder Michael Schumacher al aangaf zin te hebben in de grand prix in Duitsland zegt ook Nico Rosberg erg uit te kijken naar de thuisrace in Hockenheim. Beiden willen het Duitse publiek terugbetalen voor hun steun. Rosberg laat weten dat hij op een speciaal weekend rekent.

"Ik persoonlijk heb veel goede herinneringen aan Hockenheim, en daarnaast is de atmosfeer er altijd heel goed. De fans op de tribune maken ontzettend veel lawaai en het is geweldig om te zien hoezeer ze de Duitse coureurs steunen."

Met deze steun hoopt de Duitser zijn thuispubliek wederom, na de derde plek in Engeland, een uitstekende prestatie te laten zien. "Dat we hier met een goed resultaat op zak naartoe komen, is een enorme boost. We gaan onze best doen er een mooi weekend van te maken."

Fans Lady Gaga en Justin Bieber strijden met elkaar

De fans van Lady Gaga en Justin Bieber zijn de strijd met elkaar aangegaan op YouTube. De videoclips van beide artiesten lopen een nek-aan-nekrace als het gaat om kijkcijfers. Biebers 'Baby' en Gaga's 'Bad Romance' werden beide al ruim 245 miljoen keer bekeken op het videokanaal.

Op diverse fora hitsen de fans elkaar op om zo vaak mogelijk op de clip van hun voorkeur te klikken. De 16-jarige Justin Bieber gaat voorlopig aan kop, zijn video werd 150 duizend keer meer bekeken dan die van de 24-jarige Gaga. Fans van beide kampen hopen dat de video van hun idool als eerste de 250 miljoen clicks behaalt.

Lady Gaga wint de race als ze haar hele repertoire in de strijd mag gooien. De excentrieke zangeres behaalde met haar video's 'Poker Face', 'Just Dance' en 'Bad Romance' samen al meer dan een miljard kijkers op het wereldwijde web.

Ferrari blijft straf Alonso bestrijden

Ferrari zet alles in werking om de drive-through penalty die Fernando Alonso op Silverstone kreeg toch nog te veranderen. Het team komt met nieuw bewijs dat de wedstrijdleiding onjuist heeft gehandeld.

Het is allemaal te doen om de discutabele inhaalactie van coureur Alonso in de zeventiende ronde van de grand prix van Engeland op Robert Kubica. Alonso sneed een bocht af en kreeg daarvoor een drive-through penalty. Hiermee was de kans van de Spanjaard op een goede klassering verkeken.

De renstal van Ferrari was woedend over het besluit. Volgens de Italianen kwam de wedstrijdleiding veel te laat met een oordeel waardoor Alonso de plek niet meer terug kon geven. Charlie Whiting leek aan het begin van deze week de discussie te stoppen door te zeggen dat hij Alonso eerst drie keer had gewaarschuwd alvorens hij de straf had uitgedeeld. "Meteen nadat hij de bocht afsneed, heb ik over de radio gezegd dat als hij de positie terug zou geven, de racestewards niet hoefden in te grijpen", zei Whiting.

Ferrari's sportief directeur Massimo Rivola spreekt dat nu weer tegen, aldus Motorsport-Total. Op basis van het radioverkeer rond het incident stelt Rivola dat het bijna twee minuten duurde voordat Whiting voor het eerst meedeelde dat Alonso, Kubica moest laten passeren.

Zlatan keert terug als international

Zlatan Ibrahimovic keert terug in de nationale ploeg van Zweden. Dat heeft de spits van FC Barcelona na uitgebreide gesprekken met de nieuwe bondscoach Erik Hamrén besloten.

Zlatan keerde het nationale team tijdelijk de rug toe na de mislukte kwalificatiereeks voor het WK van 2010. Zweden is in de kwalificatie voor het komende EK een van de tegenstanders van het Nederlands elftal.

Zlatan was na de nederlaag tegen Denemarken in oktober de motivatie om voor zijn land te spelen kwijt, maar dat bleek slechts van tijdelijke aard. De 28-jarige oud-Ajacied, die met Zweden uitkwam op de WK's van 2002 en 2006 en de EK's van 2004 en 2008, speelde tot nu toe 62 interlands. Daarin was hij 22 keer trefzeker.

Bijtende honden leiden naar hennepplantage

De eigenaar van twee loslopende honden die donderdag in het Zeeuwse Renesse verschillende dieren hebben gebeten, keek raar op zijn neus toen agenten in zijn woning een hennepplantage ontdekten. De honden zijn inmiddels overgeplaatst naar een asiel buiten de gemeente. De hennepplanten zijn in beslag genomen en vernietigd.

Omstreeks 19.30 uur werd gemeld dat de honden een geit in een wei aan de Hoogenboomlaan in de rug hadden gebeten. De agressieve beesten beten later een kat dood en verwondden ook een hond van een Duitse toerist. De gewaarschuwde politie nam de honden in beslag. Volgens de eigenaar zijn de honden via de tuin ontsnapt.

Hoe het gaat met de gewonde dieren, kon de politie niet zeggen.

Moslims Indonesië bidden in onjuiste richting

De moslims in Indonesië hebben vrijdag te horen gekregen dat zij in de verkeerde richting bidden. In plaats van naar de heilige stad Mekka in Saudi-Arabië is hun hoofd gericht op de Oost-Afrikaanse landen Somalië en Kenia, zo liet het hoogste islamitische gezag, de Indonesische Ulema Raad, vrijdag weten.

De gelovigen wordt aangeraden hun hoofd een beetje meer in noordwestelijke richting te buigen.

Indonesië is het land met de meeste moslims ter wereld. Ongeveer 86 procent van de 240 miljoen inwoners is islamiet. De raad vaardigde in maart een richtlijn uit waarin de moslims werden opgeroepen hun hoofd tijdens het gebed naar het westen te keren. Hij heeft echter vastgesteld dat de moskeeën op de twee Oost-Afrikaanse landen gericht staan. "Het is niet nodig de moskeeën te slopen, verander de richting een beetje tijdens het gebed", aldus de raad.

Voorzitter Cholil Ridwan van de raad vreest niet dat het gebed verspilde moeite is geweest, omdat de moslims zich niet naar Mekka richtten. "Hun gebed zal nog altijd door Allah worden gehoord", bezweert hij.

Leukemans langer bij Vacansoleil

Björn Leukemans heeft zijn contract bij Vacansoleil opengebroken en verlengd tot eind 2012. Dit maakte het team vandaag bekend.

De 33-jarige klassiekerspecialist, die sinds 2009 voor Vacansoleil rijdt, behaalde in de Ster van Bessèges 2009 de eerste overwinning in het bestaan van de Vacansoleil-ploeg. De renner uit Bevel viel afgelopen voorjaar op met een vierde plek in de Ronde van Vlaanderen en een zesde plaats in Parijs-Roubaix.

Het huidige contract met de renner loopt tot en met eind 2011 en is opengebroken en verlengd tot en met eind 2012. Vacansoleil-manager Daan Luijkx is blij met Leukemans: "Björn is zeer belangrijk voor ons vanwege zijn ervaring en kwaliteiten op vele terreinen. Ik ben verheugd dat we zijn contract hebben opengebroken en we gaan de komende 2,5 jaar nog veel plezier aan hem beleven. "

Drink eens bier uit de tieten van je vriendin

Voor degenen die wel eens uit een borst willen drinken maar geen melk willen drinken, is er nu iets nieuws. Een Amerikaanse firma heeft namelijk een bh uitgevonden die je kunt vullen met driekwart liter vocht. Dit kan van alles zijn, maar het liefste hebben we bier. Met een slangetje lijkt het zo net of je van moeders borst drinkt, succes verzekerd!


De bier-bh kost zo'n 25 euro en is hier te koop

Foto's: Zuid-Afrika

De zomer is weer aangebroken, en dat betekent voor heel veel FOK!kers: op vakantie! De meest exotische bestemmingen worden aangedaan, en natuurlijk worden er veel foto's gemaakt.

Zo ook door Muziek ER/Reviewer en FOK!-fotograaf Joost Melis. Hij ging eerder dit jaar naar Zuid-Afrika en Japan. Vandaag schotelt hij ons een Zuid-Afrikaanse safari special voor (Kruger NP, Hluhluwe-Umfolozi NP, St. Lucia Wetland Park). Volgende week volgt zijn fotoreportage over Japan.

Piraterijbestrijding door 'incomplete' games

Piraterij kan succesvol worden bestreden door 'incomplete' games te lanceren. De ontbrekende content zou dan later legaal en tegen betaling gedownload kunnen worden. Dit schrijft Rod Coussens, de voorzitter van de Britse uitgever Codemasters, in een brief aan de Britse website Computer and Videogames.

Deze nieuwe manier om piraterij tegen te gaan zou goed moeten zijn voor zowel winkeliers als uitgevers. Op deze manier zijn uitgevers niet genoodzaakt om volledig over te stappen op digitale distributie, waardoor winkels gewoon games in doosjes kunnen blijven verkopen. Bovendien zouden uitgevers niet langer miljoenen verliezen door piraterij.

Uitgevers van pc-games kampen al jaren met het probleem van piraterij. Verschillende beveiligingstechnieken, zoals een verplichte online registratie of een beperkt aantal installaties per product, werken niet voldoende of stuiten op weerstand van consumenten.

Piraterijbestrijding door ?incomplete? games
Piraterijbestrijding door 'incomplete' games (Foto: Novum)

'Venlo in Romeinse tijd ouder dan Nijmegen'

Het Noord-Limburgse Venlo is als Romeinse plaats ouder dan Nijmegen. De Romeinen bereikten eerder de plek waar nu Venlo gelegen is, doordat zij uit het zuiden moesten komen. De archeologische vondsten in de twee steden stammen uit dezelfde tijd. Dat blijkt uit het grootste archeologische onderzoek dat ooit in de stad is uitgevoerd.

In beide steden zijn munten uit 19 voor Christus gevonden. In Venlo werden ook Keltische munten gevonden, waarmee soldaten betaald werden. Het oudste aardewerk uit de twee steden lijkt volgens de archeologen identiek, waardoor beide steden volgens de onderzoekers archeologisch even oud zijn. Door de richting van waaruit de Romeinen kwamen is Venlo volgens hen echter ouder.

Het onderzoek werd tussen 2002 en 2005 gedaan naar aanleiding van een bouwproject voor de herontwikkeling van het rivierfront in het centrum. Het onderzoek nam 2,5 jaar veldwerk in beslag. Daarna volgde nog vijf jaar uitwerking en verslaglegging. Het rapport van het onderzoek wordt vrijdag in het stadhuis in Venlo gepresenteerd.

Onverwacht Superleague-debuut voor Van Lagen

Coureur Jaap van Lagen zal dit weekend zijn opwachting maken op het circuit van Zolder. De rijder uit Ede gaat rijden voor de Franse club Girondins de Bordeaux als vervanger van Franck Montagny, die dit weekend om externe redenen niet aanwezig kan zijn.

Het debuut van de voormalig WTCC-coureur is geheel onverwacht. Van Lagen werd gisteravond gebeld met de vraag of hij dit weekend voor het Franse team uit wilde komen op Zolder. "Waarom ook niet", dacht hij bij zichzelf. Dit weekend zal van Lagen ook uitkomen in de Dutch Supercar Challenge, met Wolf Nathan. Hoge verwachtingen heeft de Nederlander niet van dit gastoptreden.

 Van Lagen: "De overstap van een Porsche naar een éénzitter wordt vrij ingewikkeld, maar ik kijk gewoon hoe ver ik kan komen. In 2006 heb ik een weekend geracet in de Megane Trophy én de World Series by Renault. Ik vond die combinatie toen verdraaid lastig. Er wacht mij dus een echte uitdaging."

Met Van Lagen erbij zullen er op Zolder drie Nederlanders aan de start verschijnen. Yelmer Buurman zal uitkomen voor het team van AC Milan terwijl Robert Doornbos mag plaatsnemen in de bolide van Corinthians.

Bouwvakker overlijdt na ongeval in kerk

Een 47-jarige bouwvakker die woensdag zwaargewond raakte bij een ongeval in een kerk in Hengelo, is donderdagavond overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie vrijdag.

De man was woensdag rond 08.00 uur op de zolder bezig met werkzaamheden aan het plafond van de kerk aan de Wilbertstraat. Door onbekende oorzaak viel hij. Hij kwam ongeveer zes meter lager op de eerste verdieping terecht. De man liep zwaar hoofdletsel op en werd naar een ziekenhuis overgebracht, waar hij donderdagavond overleed.

De Arbeidsinspectie heeft na het ongeluk een onderzoek ingesteld.

PSV neemt Reis in genade aan

Jonathan Reis keert definitief terug bij PSV. De 21-jarige Braziliaan werd begin dit jaar ontslagen vanwege cocaïnegebruik, maar tekent morgen een nieuw contract in Eindhoven. De spits zet zijn handtekening onder een contract voor één jaar, met een optie op nog drie seizoenen. Dat maakte PSV vandaag op de website bekend.

Reis werd eind januari op staande voet ontslagen. Na een vakantie in Brazilië meldde de aanvaller zich enkele dagen te laat bij PSV. De club constateerde vervolgens dat Reis cocaïne had gebruikt. Hij weigerde op dat moment bovendien elke vorm van hulp. Na zijn ontslag liet Reis zich toch opnemen in een afkickkliniek. In mei had PSV-trainer Fred Rutten tijdens een oefentrip in Brazilië een gesprek met Reis.

De talentvolle spits mocht in de voorbereiding weer meetrainen in Eindhoven. Reis maakte tot nu toe een gretige indruk en maakte acht doelpunten in zes oefenwedstrijden. Mede daarom mag de afgekickte spits terugkeren bij PSV.

Jol: "In ArenA verschil maken tegen PAOK"

Trainer Martin Jol wil dat Ajax het in de voorronde van de Champions League tegen PAOK Saloniki niet aan laat komen op de returnwedstrijd in Griekenland. In het oosten van Europa kan het namelijk spoken, volgens de trainer.

"In Griekenland is het altijd hectisch met die fanatieke supporters. Ik herinner me van een aantal jaren geleden toen AZ daar speelde, dat er zelfs brand uitbrak op de tribune. Ze noemen het ook wel de Hel van Thessaloniki. We zullen zien. Juist daarom is het belangrijk om thuis een goed resultaat neer te zetten. Zodat je uit niet afhankelijk bent in die hectische omstandigheden. Daarom hoop ik dat veel Ajax-supporters ons in eigen huis komen steunen", zegt Jol op de website van Ajax.

Tijdens de loting had Ajax ook bijvoorbeeld Celtic kunnen loten.  "Vooraf had ik geen specifieke voorkeur voor een tegenstander. Alle vijf mogelijke opponenten zijn goede ploegen", aldus de coach, die al het één en ander weet van PAOK. "Ze hebben een aantal Zuid-Amerikanen. Dat zijn meestal goede voetballers. Ze hebben ook nog wat jongens van Griekenland onder 21, maar die zitten zelfs niet in de selectie. Dat geeft de kracht van PAOK wel aan."

Lekke banden door strip met spijkers op weg

Meerdere automobilisten hebben deze week lekke banden opgelopen nadat zij in het Gelderse Vaassen over een strip met spijkers zijn gereden. De strip lag in de nacht van dinsdag op woensdag midden op de rijbaan van de Laan van Fasna, meldt de politie.

De politie kwam de strip op het spoor nadat een automobilist met lekke banden zich meldde. De man was gestopt en had de metalen strip van ongeveer drie meter lang en een hand breed meegenomen. Een dergelijke strip wordt volgens de politie normaal gesproken gebruikt op een muur om klimmers te ontmoedigen.

De politie is een onderzoek gestart naar de herkomst van de strip.

Pleidooi voor onderzoek gevolgen Tsjernobyl

Bijna 25 jaar na de kernramp in Tsjernobyl moet er een onderzoek komen naar de precieze gevolgen ervan. Dat bepleit een groep Europese parlementariërs, aangevoerd door voormalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Volgens Omtzigt is nooit goed onderzocht wat de gevolgen van de kernramp zijn geweest voor de gezondheid van de bevolking van Oekraïne en Wit-Rusland. Hetzelfde geldt voor de schade aan het milieu en de sociaal-economische consequenties.

De ramp vond op 26 april 1986 plaats in Oekraïne, maar de gevolgen waren het grootst voor Wit-Rusland. Destijds hoorden beide landen bij de Sovjet-Unie. Het communistische regime gaf maar weinig informatie vrij over de ramp.

"Lastig is dat Wit-Rusland nu net het enige land is dat nog steeds een dictatuur is", zegt Omtzigt. Onderzoek naar de gevolgen van de ramp wordt volgens hem geblokkeerd door de autoriteiten.

Het voorstel van Omtzigt en zijn twintig collega's wordt besproken in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Wit-Rusland wil graag lid worden van deze organisatie, waar nu 47 Europese landen toe behoren.

AZ treft IFK Göteborg in Europa League

AZ speelt in de derde voorronde van de Europa League tegen IFK Göteborg. De Alkmaarders spelen op 29 juli eerst thuis, de return in Zweden volgt een week later. FC Utrecht, dat na de 4-0 thuiszege op FK Tirana zo goed als zeker is van een plaats in de derde voorronde, stuit op het Zwitserse FC Luzern. Ook Utrecht begint met een thuiswedstrijd.

Als AZ en FC Utrecht de derde voorronde overleven, plaatsen ze zich voor de play-offs. Op dat moment stromen ook PSV en Feyenoord in. De winnaars van de play-offs, die op 19 en 26 augustus worden gespeeld, plaatsen zich voor de groepsfase van de Europa League.

IFK Göteborg eindigde vorig jaar als tweede in de Zweedse competitie, maar bezet daar momenteel na veertien speelronden slechts de dertiende plaats. Luzern sloot het seizoen in Zwitserland vorig seizoen af op de vierde plaats. Voordat Utrecht aantreedt tegen Luzern moet het volgende week nog wel zien af te rekenen met FK Tirana. Na de 4-0 zege in de eigen Galgenwaard lijkt de return in Albanië echter slechts een formaliteit.

Motoragent houdt man aan ondanks gebroken polsen

Een motoragent heeft donderdagavond zijn beide polsen gebroken, maar wist toch een verkeersovertreder in Maastricht in de kraag te vatten. Dat meldt de politie vrijdag.

De agent wilde op de Silexstraat een 19-jarige bestuurder van een motorscooter controleren, die rondreed zonder helm. Toen de man uit Maastricht de controle doorkreeg, maakte hij zich direct uit de voeten.

De agent zag later toch kans de man te controleren. Maar hierbij bleef de communicatiekabel van zijn helm steken, waardoor zijn motor op zijn armen viel. Daardoor brak hij beide polsen. De 19-jarige Maastrichtenaar zag zijn kans schoon en probeerde weer weg te komen, maar een stuk verderop hield de agent hem toch nog aan.

De tiener bleek later geen rijbewijs te hebben. Ook was de motorscooter niet verzekerd. De politie vermoedt dat het voertuig is gestolen. Dit wordt nog nader onderzocht. Met de motoragent gaat het naar omstandigheden goed, meldt de politie.

Revolutionaire Blanc: "Een selectie zonder WK-gangers"

Laurent Blanc, de nieuwe bondscoach van Frankrijk, zag dat les Blues onder leiding van Raymond Domenech een desastreus WK speelden. Blanc gaat direct rigoureus aan de slag met de nationale ploeg en zou zelfs een selectie willen samenstellen zonder spelers die mee zijn geweest naar Zuid-Afrika.

De FFF (Franse voetbalbond) stuurde spits Nicolas Anelka voortijdig naar huis, nadat de Chelsea-spits problemen kreeg met Domenech. Anelka beledigde de bondscoach en mocht niet langer bij de selectie blijven. De verbanning van Anelka escaleerde en de achtergebleven internationals staakten.

France Football beweert dat Blanc serieus overweegt om alle spelers die zich schuldig hebben gemaakt aan de problemen te passeren voor de eerstvolgende wedstrijd van Frankrijk. Op 11 augustus maakt Blanc zijn debuut als bondscoach. In Oslo spelen de Fransen een oefenwedstrijd tegen Noorwegen.

Eerder liet Blanc zich ook al negatief uit over de enorme wanprestatie in Zuid-Afrika. Mocht hij alle 23 WK-deelnemers daadwerkelijk niet opnemen in de selectie tegen Noorwegen dan zou Blanc zijn bijnaam, Le Président, eer aandoen.

Schumacher heeft zin in thuisrace

Michael Schumacher (Mercedes GP) zal volgend weekend voor het eerst sinds 2006 weer racen in eigen land. De Duitser was drie jaar afwezig en keerde dit jaar weer terug in de Formule 1.

Schumacher heeft er veel zin in: "Het maakt niet uit hoelang je dit al doet, een thuisrace is en blijft altijd speciaal. In Hockenheim ga ik mijn best doen voor de Duitse fans die me elke keer steunen. Ik ben extra gemotiveerd, ze krijgen een weekend te zien dat ze nooit meer vergeten."

Verder zal Mercedes GP ook nog een aantal updates meenemen naar Hockenheim.

Opnieuw lik-op-stukbeleid op Tilburgse kermis

Relschoppers op de Tilburgse kermis krijgen ook dit jaar te maken met een lik-op-stukbeleid. De maatregel gaat vrijdag in. Sinds 2008 is het beleid ook van toepassing op minderjarigen. Volgens de politie heeft dit een preventieve werking, omdat onruststokers niet ongestoord het hele weekeinde kunnen doorgaan.

Voor lichte overtredingen wordt meteen een taakstraf uitgedeeld, die op de kermis wordt uitgevoerd. Wie over de schreef gaat, moet zich ook melden bij het Veiligheidshuis in Tilburg. Daar volgt een gesprek met de officier van justitie en worden direct afspraken gemaakt met Buro Halt en de Raad voor de Kinderbescherming.

Jongeren die niet meewerken, krijgen een dagvaarding voor de kinderrechter. Ze krijgen in dat geval een hogere straf.

Hamilton: "Hockenheim wordt goede graadmeter"

Volgens Lewis Hamilton gaat de grand prix van Duitsland een goede graadmeter worden voor het tweede deel van het seizoen. De Brit, die momenteel eerste staat, zegt dat verschillende teams de afgelopen races progressie hebben geboekt, maar dat de resultaten af en toe uitbleven. Hockenheim zal een goed beeld gaan geven van de huidige stand van zaken.

"Ik hoop dat ik volgend weekend hetzelfde resultaat kan boeken als twee jaar geleden, toen ik de race in Hockenheim wist te winnen. Ik vertrok toen van poleposition, maar moest mij na een safety car-situatie weer een weg naar voren vechten", zei Hamilton. Tijdens het weekend in Engeland had het team van McLaren nog problemen met het afstellen van de auto, door de nieuwe positionering van de uitlaten in combinatie met de nieuwe lay-out van het circuit van Silverstone. "We zouden een sterkere auto moeten kunnen neerzetten in Hockenheim, aangezien dat circuit bekend terrein is voor ons."

"Een paar topteams hebben de afgelopen races goede vooruitgang geboekt, maar dat viel soms nog niet te zien aan de resultaten die ze hebben geboekt. Het zal erg interessant zijn om te zien hoe de zaken er momenteel werkelijk voor staan, want dat is natuurlijk van groot belang voor hoe het kampioenschap afloopt. Ik denk dat de Duitse grand prix een goede graadmeter zal zijn voor de rest van het seizoen."

Amsterdam int veel meer parkeerboetes

Amsterdam heeft de afgelopen jaren veel meer geld geïnd uit parkeerboetes. In 2005 kwam nog 5,7 miljoen euro binnen aan boetes; vorig jaar was dat 13,5 miljoen. Dat bevestigde een woordvoerster van de gemeentelijke dienst belastingen naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

Aanleiding is de flinke uitbreiding van betaald parkeren in de stad. De toename lijkt zich ook dit jaar voort te zetten. In de eerste helft van 2010 kwam al 9,2 miljoen euro binnen bij de dienst, van mensen die geen parkeerkaartje hadden gekocht.

Bejaard echtpaar in eigen lift omgekomen

Een bejaard echtpaar in de Amerikaanse staat Georgia is omgekomen in de lift van hun drie verdiepingen tellende landhuis. De twee werden woensdag dood aangetroffen. Uit autopsie bleek dat de 90-jarige man en zijn 89-jarige echtgenote al minstens vier dagen in de lift moeten hebben gelegen.

De lift was tussen twee verdiepingen vast komen te zitten. Omdat er geen alarmknop of telefoon in de lift zat heeft het echtpaar geen hulp kunnen inroepen. Uiteindelijk zijn de twee, ten gevolge van de hitte en het zuurstofgebrek, naast elkaar liggend aan hun einde gekomen.

De politie was gealarmeerd door de krantenjongen in de wijk, die had gemerkt dat de kranten die hij had bezorgd niet naar binnen waren gehaald en dat ook een watermeloen die door een buurvrouw een aantal dagen eerder op de stoep bij de voordeur voor het echtpaar was achtergelaten er nog steeds lag.

Mansell wil kosten en techniek beperken

Nigel Mansell is van mening dat techniek een minder grote rol moet gaan spelen en dat de kosten een heel stuk omlaag moeten in de Formule 1. "Competitief zijn kost nu te veel geld", meent hij.

Mansell vindt verder dat er maatregelen moeten worden getroffen omtrent de ontwikkelingswedloop tussen de teams. Deze moeten in toom gehouden worden, iets wat nu niet gebeurt. "Het kost gemiddeld 130 miljoen euro om een Formule 1-team te runnen, en het merendeel van dat geld gaat naar het ontwikkelen van onderdelen die de fans toch nooit zien", zegt hij tegen de Daily Mail.

"Het zou echt niet zoveel geld moeten kosten om competitief te zijn", aldus de Brit. Voor de fans is het volgens hem ook helemaal niet leuk om te zien dat de prestaties bijna honderd procent afhangen van het budget. "Het is heel vervelend voor een fan als zijn team het een jaar lang fantastisch doet en het jaar erna, doordat ze minder geld hebben, ineens achteraan rondrijdt."

"Het zou beter zijn als er gelijke kansen zijn voor iedereen en er regels zijn die voorkomen dat er miljoenenbedragen worden uitgegeven aan de ontwikkeling van allerlei technische zaken", stelt de oud-wereldkampioen, die er sowieso voor pleit dat de rol van de techniek wordt teruggedrongen en de coureurs zelf weer een hoofdrol gaan spelen. "Ik zou graag zien dat de coureurs het werk doen, in plaats van dat de techniek hun taken overneemt."

Wereldprimeur voor Maastrichts ziekenhuis

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht heeft als eerste ziekenhuis ter wereld een hartklep vervangen via een ader in de hals van de patiënt. De operatie is op deze manier een stuk minder ingrijpend. Hartkleppen werden wel al eerder vervangen via de lies van een patiënt, maar dat was in dit geval geen optie.

De operatie werd uitgevoerd bij een 74-jarige vrouw die 23 jaar eerder ook al nieuwe hartkleppen had gekregen. Dat ging toen nog 'gewoon' via het borstbeen, maar dat was nu vanwege de conditie van de vrouw onmogelijk. De plek van de hartklep kon niet worden bereikt via de lies, maar de chirurg en cardioloog hebben een nieuwe route gevonden.

Het ziekenhuis legt uit dat de nieuwe hartklep is gemaakt van een hartzakje van een rund. Het wordt via een ingenieuze techniek via een ader in het nog kloppende hart gemonteerd. Bij een gewone hartklepvervanging wordt het hart stilgelegd.

Volgens het ziekenhuis werkte de nieuwe hartklep onmiddellijk naar behoren. De patiënt is snel opgeknapt en inmiddels naar huis.

'Nieuw kabinet moet pensioenakkoord overnemen'

Het nieuwe kabinet moet het pensioenakkoord van de vakbonden en werkgevers integraal overnemen. Dat stellen de sociale partners nu alle vakbonden met het plan hebben ingestemd.

De sociale partners verwachten dat het nieuwe kabinet zal meewerken aan de uitvoering van het akkoord en er niet in gaat 'shoppen'. Ook moet de overheid zich als werkgever houden aan het pensioenakkoord, hebben de sociale partners vrijdag laten weten.

Het akkoord over verhoging van de AOW-leeftijd werd begin juni gesloten door de vakbonden en de werkgeversorganisaties. Nadat de vakcentrales FNV, CNV en MHP hun achterban hadden geraadpleegd, stemden zij afgelopen week definitief in met het plan.

In het akkoord staat dat de AOW- en pensioenleeftijd in 2020 naar 66 jaar gaat. Vijf jaar later zou dit 67 jaar moeten worden. Mensen die ervoor kiezen om op hun 65e te stoppen met werken, moeten 6,5 procent van hun AOW en pensioen inleveren. Wie een jaar langer doorwerkt, krijgt juist 6,5 procent extra.

Juventus laat Trezeguet en Sissoko niet gaan

David Trezeguet en Mohamed Sissoko vertrekken niet bij Juventus. De club uit Turijn heeft bepaald dat de twee spelers mogen blijven.

Tuttosport meldt dat trainer Luigi del Neri beide spelers wil behouden nadat hij in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een goede indruk van de twee heeft gekregen. Trezeguet en Sissoko vertelden allebei graag te willen blijven.

Trezeguet liet zijn waarde gisteren meteen zien tegen Al-Nassr. In een oefenwedstrijd, die met 5-0 werd gewonnen, scoorde de Franse spits drie keer. Antonio Caliendo, zaakwaarnemer van Trezeguet, vertelt dat er aanbiedingen waren. "Trezeguet is blij met het vertrouwen van Del Neri. Hij heeft zichzelf al bewezen. Er waren genoeg aanbiedingen."

Met het blijven van Trezeguet en Sissoko ziet Del Neri geen reden om Juventus te versterken. "Als we spelers kunnen halen dan is dat prima. Maar als dat niet lukt dan is ons huidige team goed genoeg."

Ecclestone: "Red Bull verdient succes"

Opperhoofd Bernie Ecclestone vindt dat Red Bull recht heeft op de wereldtitel. Hij heeft naar eigen zeggen veel respect voor hoe het team zich helemaal omhoog heeft gewerkt. In een gesprek met het Engelse City AM liet Ecclestone weten dat hij denkt dat Sebastian Vettel aan het eind op het hoogste podium zal staan.

Na de overname van Jaguar heeft Red Bull het voortreffelijk gedaan om zich vanuit het middenveld naar de kop van de Formule 1 te werken aldus Ecclestone. "Red Bull kocht een team dat niet goed was", verklaart hij. "Het is niet zo dat ze een topteam als Ferrari kochten."

Niet alleen Vettel is favoriet van de baas, ook Mark Webber krijgt veel respect van de Brit. "Als iemand me aan het begin van het jaar had verteld dat hij zo goed zou presteren als hij nu doet, zou ik het niet geloofd hebben. Mark heeft het goed gedaan."

Cult Classic NES Game Ufouria op de Virtual Console

Sunsoft kondigde onlangs aan dat ze weer een set oude games op Virtual Console van de Nintendo Wii zullen gaan uitbrengen. Het gaat over de verschillende delen van ‘Aero the Acrobat’ en ook de cult classic Ufouria: The Saga.

Dit zal de eerste keer zijn dat Ufouria in de Verenigde Staten uitgebracht wordt, terwijl wij in Europa al van een heel beperkte oplage hebben kunnen genieten. Het spel heeft een Metroid-stijl open wereld met een cartoonachtige grafische stijl. 

‘Aero the Acrobat’ en zijn vervolg zijn platformgames die te spelen waren op de Super Nintendo en de Sega Megadrive. De eerste Aero zal deze maand nog te downloaden zijn, terwijl het vervolg en Ufouria later dit jaar beschikbaar zullen zijn.


Verscheuren parkeerboete levert nog twee bonnen op

Een 41-jarige Rotterdammer die donderdagavond zo slim was om voor de ogen van agenten een parkeerboete te verscheuren, heeft zijn actie uiteindelijk moeten bekopen met twee extra boetes. Dat meldt de politie vrijdag.

De man had aan de Willemskade in zijn woonplaats een boete gekregen voor foutparkeren. Toen hij agenten zag staan, liep hij op ze af met de mededeling dat hij het niet eens was met de bon. De agenten konden daar niets mee, aangezien gemeenteambtenaren de bekeuring hadden uitgeschreven.

De man verscheurde daarop de boete en gooide de snippers op straat. De agenten droegen de man op dat hij de troep moest opruimen, maar dat weigerde hij. Daarop kreeg hij te horen dat hij dan ook een boete voor overtreding van de milieuwetgeving zou krijgen.

Op dat moment begonnen omstanders zich met de zaak te bemoeien. De man weigerde zich ondertussen te identificeren. Hij werd aangehouden en meegenomen naar een politiebureau, waar hij twee boetes kreeg. De man kreeg een boete omdat hij zich niet wilde identificeren en voor de milieuovertreding, bovenop de parkeerbon.

Lichaam gevonden op uitgebrande woonboot

Op een van de woonboten die dinsdag in Amsterdam in vlammen opgingen is een lichaam gevonden. Het stoffelijk overschot werd donderdagavond aangetroffen op het weggesleepte wrak. De politie liet woensdag weten dat de 62-jarige bewoner werd vermist, maar of de man nu is gevonden is nog de vraag.

De boot is zo hevig verbrand dat de politie zelfs niet spreekt van een lichaam maar van 'stoffelijke resten'. "Het is nog niet met zekerheid te zeggen of het gaat om een lichaam. We houden het voorlopig op stoffelijke resten van een mens", zegt een politiewoordvoerder.

De politie sloot eerder nog niet uit dat de bewoner gewoon op vakantie was, maar heeft inmiddels contact gehad met zijn familie en weet nu beter. "Hij is niet op vakantie en heeft geen contact opgenomen met familie of vrienden. Of hij is gevonden moet blijken uit onderzoek."

Het ernstig verbrande stoffelijk overschot wordt onderworpen aan een speciale sectie. Daarbij wordt er onder meer gekeken naar gebitsgegevens. Als dat niets oplevert, wordt er gekeken naar andere opties zoals DNA-onderzoek.

De brand aan de Diemerzeedijk aan het IJ verwoestte twee woonboten. Van de andere boot is niemand vermist. Een derde boot kon tijdig worden verplaatst.

Ajax loot PAOK Saloniki in CL

In het Zwitserse Zürich is de loting verricht voor de derde voorronde van de Champions League. Namens Nederland zat Ajax in de koker, de club uit Amsterdam stuitte op de Griekse club PAOK Saloniki. De volledige loting vind je hieronder.

 

Thuis Uit
Liepajas/Sparta Praag Inter Baku/Lech Poznan
Aktobe/Olimpi Rustavi Hapoel TA/Zeljeznicar
Sheriff/Dinamo Tirana Dinamo Zagreb/NK Koper
Litex Lovech/Rudar Birkirkara/MSK Zilina
Levadia/Debreceni FC Basel
AIK/Jeunesse Esch Linfield/Rosenborg BK
Partizan Belgrado/Pyunik Ekranas/HJK Helsinki
BATE Borisov/FH FC Kopenhagen
Bohemian/TNS Anderlecht
Omonia Nicosia/Renova Red Bull Salzburg/HB
Ajax PAOK Saloniki
Dinamo Kiev AA Gent
Young Boys Fenerbahçe
Sporting Braga Celtic
Unirea Urziceni Zenit Sint-Petersburg


De wedstrijden zullen plaatsvinden op 27 of 28 juli en 3 of 4 augustus. De winnaars gaan door naar de laatste voorronde van de Champions League.

Extra verkeerscontroles bij Zwarte Cross

Bezoekers van het Zwarte Cross-festival in Lichtenvoorde worden extra gecontroleerd bij het betreden en verlaten van het terrein. Automobilisten die een glaasje te veel op blijken te hebben worden direct uit het verkeer gehaald. Een grote hoeveelheid agenten uit verschillende Gelderse regio's wordt voor deze controles ingezet, meldt een politiewoordvoerder.

Ook is op het terrein een politiepost aanwezig waar festivalgangers het hele weekeinde 24 uur per dag terechtkunnen.

Na afloop van het festival wordt maandagochtend al het verkeer uit het gebied streng gecontroleerd op dronken bestuurders.

Premie voor energiezuinige woning

Huiseigenaren die hun woning energiezuiniger maken, kunnen in aanmerking komen voor een beloning van honderden euro's. Met deze premie wil demissionair minister voor Wonen Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) het investeren in energiebesparende maatregelen aantrekkelijker maken, zo maakte zijn ministerie vrijdag bekend.

Het gaat om de zogeheten rijkspremie Meer Met Minder, waarvoor tot eind volgend jaar vijftien miljoen euro beschikbaar is. Het is een voortzetting van een al bestaande regeling waarvan in mei het geld op was. Deze regeling bleek een succes: niet alleen werden veel woningen energiezuiniger gemaakt, ook had het een positief effect op de lokale werkgelegenheid bij aannemers en installateurs.

Huiseigenaren die in aanmerking willen komen voor de premie, moeten de mogelijke energiebesparende maatregelen in kaart laten brengen door een gecertificeerd adviseur. Blijkt uit zijn rapport dat de aanpassingen ervoor zorgen dat de woning één categorie groener wordt op het energielabel, dan ontvangt de eigenaar een premie van driehonderd euro. Wordt de woning twee categorieën groener, dan vangt hij 750 euro.

De premie kan vanaf zaterdag worden aangevraagd.

Premie voor energiezuinige woning
Premie voor energiezuinige woning

FOK!games Tofste baas - dag 10

Vandaag hebben we natuurlijk weer drie kandidaten voor jullie. Pas op! De beschrijvingen kunnen SPOILERS bevatten!

SHODAN  (System Shock)
Sentient Hyper-Optimized Data Access Network, oftewel SHODAN uit de System Shock-serie is een op aarde gemaakte AI die gek wordt nadat jij haar als speler hebt gehackt. SHODAN slacht alle staf af, of maakt een cyborg van ze op een afgelegen mijnfaciliteit in de ruimte. Alleen jij als speler leeft en gaat op avontuur...

Dark link (Zelda-serie)
Hoe sterk moet je zijn om jezelf te overwinnen? Al vanaf Zelda II vechten wij als Link tegen onszelf: Dark Link. We hebben tegen ons gevochten in Zelda: OoT op de N64 en vechten zo nu en dan in Super Smash Bros: Brawl tegen de donkere versies van onszelf. Elke keer blijft deze vraag hangen: Zijn wij sterk genoeg om onszelf te verslaan?

Denpuu (Wario Land)
Denpuu de geest is de eindbaas in Wario Land en als speler bevecht je hem in kasteel Syrup. Denpuu schiet vuurballen achter je aan en Wario zal door een magisch wolkje op het hoofd van Denpuu moeten springen om hem zo te verslaan. Als Denpuu verslagen is, mag Wario een wens doen...

 

ShodanDark LinkDenpuu

Wie van bovenstaande deelnemers vinden jullie het tofst? Laat het weten in dit topic. Deze poll loopt tot morgenmiddag 12:00 uur waarna we de uitslag bekendmaken op FOK!games en dan zal het volgende gevecht gaan plaatsvinden.

Ajax niet geïnteresseerd in Braafheid

Bayern München wil Edson Braafheid in de transfer van Gregory van der Wiel betrekken. Door Braafheid te ruilen tegen Van der Wiel hoopt de Duitse kampioen een kleinere transfersom aan Ajax te betalen. De Amsterdamse club wil hier niets van weten en heeft geen interesse in de linksback.

Ajax heeft inmiddels bevestigd dat Bayern München zich heeft gemeld voor Van der Wiel. De Amsterdammers houden vast aan een hoge transfersom van twintig miljoen euro. Bayern hoopte dat bedrag niet te hoeven betalen als Braafheid in de deal betrokken zou worden. Volgens het Algemeen Dagblad wil Ajax daar niet aan meewerken. Daarnaast is ook het salaris van Braafheid te hoog.

Van der Wiel en Braafheid genieten momenteel van een vakantie. De twee verdedigers kwamen allebei nog in actie in de finale van het WK. De rechtsback van Ajax zal pas na zijn vakantie een beslissing nemen over zijn toekomst.

Mocht Van der Wiel er niet uitkomen met Bayern dan heeft hij nog genoeg keuze over. FC Barcelona had zich ook al in Amsterdam gemeld en daarnaast zien ook Inter, Real Madrid, Arsenal en Manchester City het in hem zitten.

Spelende egeltjes houden politie bezig

Spelende egeltjes hebben de politie in Stadskanaal donderdagnacht beziggehouden. Agenten gingen op onderzoek uit nadat omwonenden meldden dat in een leegstaand pand aan de Poststraat in de Groningse plaats rare geluiden te horen waren, meldt de politie vrijdag.

Na enig onderzoek werd duidelijk dat twee spelende egeltjes voor het nachtelijke rumoer zorgden. De twee maakten bij het spelen volgens de agenten veel kabaal. De melder kon na de constatering in ieder geval weer rustig slapen, de dienders vervolgden hun surveillance, meldt de politie.

Button: "Jammer dat ik niet op het podium stond"

Coureur Jenson Butten is zeer content met zijn vierde plek op Silverstone. Hij begon de race als veertiende, maar vocht zich uiteindelijk naar een voortreffelijke vierde plek. Tegelijkertijd is hij ook een beetje teleurgesteld dat hij niet op het podium eindigde tijdens zijn thuisrace.

"Je verwacht tegenwoordig, in de moderne Formule 1 niet dat als je als veertiende start, je als vierde kan eindigen", aldus de regerend wereldkampioen. "Je denkt hooguit dat je wat schamele puntjes bij elkaar kunt schrapen maar zelfs dan moet je geluk hebben. Ik ging de race in wetende dat ik niets te verliezen had."

"Ik begon agressief en keek waar dat toe zou leiden. Ik kon goed wegkomen en kon vier auto's passeren. Ik werd ook geholpen door de pech van Sebastian Vettel en Felipe Massa waardoor ik zes plekken opklom. Daarna wist ik dat ik kans maakte op punten. Ik had ook geluk met het uitvallen van Kubica en de drive through-penalty voor Alonso.

Ik had zelfs op het podium kunnen komen, maar ik zat te lang vast achter de auto van Michael Schumacher. Ik vind het wel jammer dat ik niet op het podium stond, ik had de Britse fans graag wat extra's te vieren gegeven. Maar ik mag niet klagen. Op zaterdag had ik niet verwacht dat ik de race op zondag nog zo hoog zou eindigen."

Grand prix van Amerika in Austin

De grand prix van Amerika zal vanaf 2012 terugkeren op de kalender en Austin is gekozen als locatie. Het circuit moet nog worden gebouwd maar zal een uitdagend en uniek karakter hebben. Die belofte deed Tavo Hellmund, de promotor, tegenover Autosport.

Hellmund had het volgende te vertellen: "Hopelijk zien mensen ons circuit straks als een soort eerbetoon aan enkele traditionele circuits, uiteraard wel in combinatie met de huidige veiligheidseisen. Er komt een zeer snel gedeelte met uitdagende bochten. Silverstone heeft bijvoorbeeld enkele interessante secties, misschien zie je dat nog wel terug in ons circuit. Wij gaan het anders doen dan andere circuits die de afgelopen jaren zijn gebouwd. We zullen de Amerikanen trots maken en het zal geen alledaags circuit zijn."

Ook Romero uit selectie AZ

Met het oog op een mogelijke transfer heeft AZ besloten om naast Moussa Dembélé en Mounir el Hamdaoui ook Sergio Romero niet op te stellen in de voorronde van de Europa League. Het drietal is ook niet mee naar een trainingskamp in Keulen.

Het drietal had eerder duidelijk gemaakt dat ze willen vertrekken bij AZ. Coach Verbeek heeft hen daarom in goed overleg thuisgelaten. Deelname aan de Europa League zou een transfer bemoeilijken.

Vanwege het voorgenomen vertrek van Romero trokken de Alkmaarders al de Costa-Ricaanse doelman Esteban Brown aan. In principe zal Joey Didulica eerste keeper worden.

'Afellay kan verlengen bij PSV'

Ibrahim Afellay kan kiezen voor een transfer van PSV naar de Bundesliga. Schalke 04 en Hamburger SV hebben interesse in de Oranje-international. De club uit Eindhoven heeft hem nu een derde optie gegeven. Afellay kan bij PSV een nieuw contract tekenen.

Het huidige contract van Afellay bij PSV loopt tot medio 2011. Volgens Voetbal International kan de middenvelder zijn verbintenis openbreken en met een jaar verlengen. PSV wil Afellay langer aan zich binden omdat ze door hebben dat hij weinig ziet in een overstap naar de Duitse clubs, Sevilla of Everton, die ook interesse toonden.

HSV heeft zelfs al een overeenstemming bereikt met PSV over Afellay. Het woord is nu aan de speler zelf. Maar Afellay is na de huldiding van dinsdag een dag later voor twee weken vertrokken naar Marokko om daar zijn vakantie te vieren. Bij zijn terugkeer zal er meer duidelijk worden over zijn toekomst.

Naast Afellay kan ook Jonathan Reis rekenen op een nieuw contract. De aanvaller werd vorig seizoen weggestuurd vanwege een drugsverslaving, maar daar is hij inmiddels volledig vanaf en hij trainde al mee met PSV. Hij kan nu een langdurig contract tekenen in Eindhoven. Wel zal hij regelmatig worden gecontroleerd op het gebruik van stimulerende middelen en wanneer hij betrapt wordt mag hij meteen vertrekken.

Hutchinson: "PSV is niet mijn eindstation"

PSV kwam een tijd geleden tot een akkoord met Hutchinson en diens club FC Kopenhagen. "Het is altijd mijn ambitie geweest om bij een club van deze omvang te belanden", vertelt hij in het Algemeen Dagblad.

De Canadees wil ooit uitkomen in de Premier League. "Ik houd van combinatievoetbal en dat speelt PSV. Al is PSV niet mijn eindstation. Zeker weten dat ik ooit opnieuw een stap hogerop maak. Engeland is en blijft mijn droom."

Hutchinson draagt komend seizoen nummer dertien op zijn rug. "Mijn geluksgetal, heb ik altijd al gehad. Ik ben blij dat ik het hier ook mag dragen."

'Piquet wil via Cypher terugkeren in Formule 1'

Ex Formule 1-coureur Nelson Piquet Jr. is in gesprek met de Chypher Group over een plek in de auto voor volgend jaar. Een grote Braziliaanse sportwebsite meldt dit. De renstal van Cypher heeft zich bij de FIA ingeschreven voor de dertiende plek op de grid voor volgend seizoen.

In het artikel wordt vermeldt dat Steve Brown, die overstapte van Brawn GP naar US F1 een van de sleutelfiguren achter het nieuwe team is. Eerder werd ook al bekend dat de Amerikanen bezig zijn met het contracteren van de coureur Jonathan Summerton.

Bolt wil beste jaarprestatie lopen

Sprinter Usain Bolt komt vandaag in actie in Parijs. De Jamaicaanse atleet wil in de Diamond League in een rechtstreeks duel tegen landgenoot Asafa Powell de beste jaartijd op de 100 meter lopen. Beide kemphanen liepen dit seizoen al 9,82 seconden over de sprintafstand.

"Ik wil per se niet verliezen, het doel is een tijd van in de 9,7. Het wordt een mooie race, volgens mij is Asafa er klaar voor. Hij is dit jaar heel constant, loopt steeds rond de 9,8. Met Yohan Blake en Daniel Bailey ook aan de start, belooft het spannend te worden," zei Bolt tegen de BBC.

Toch is de Jamaicaan nog niet helemaal hersteld van zijn blessure die hem lang aan de kant hield. "Ik heb nog een beetje last van mijn achillespees, pas over twee, drie weken ben ik honderd procent," sloot de wereldrecordhouder af.

Appelpop nog op zoek naar talentvolle band

De programmering voor Appelpop is helemaal rond, maar er is nog één plaats open. Next Best Band en Appelpop zijn op zoek naar talentvolle bands voor deze gewilde Festival Spot op dit festival van jaarlijks ruim 150.000 bezoekers. Via Next Best Band bepaalt het publiek welke band in het weekend van 10 en 11 september op Appelpop speelt tussen artiesten als K’s Choice, Bløf en Peter Pan Speedrock.

Bands kunnen hun beste muziektracks en video’s uploaden. Vervolgens hebben muziekfans een maand de tijd om te bepalen welke drie bands meedingen naar de Festival Spot. Met deze drie populairste bands wordt een ‘Concert on the Road’ opgenomen op het Appelpopterrein, waar op dat moment ook de opbouw van het festival van start gaat. Hierna mogen fans bepalen welke band de podiumplek op Appelpop verdient. Dit festivalseizoen konden bands ook podiumplekken verdienen op Paaspop, festival Mundial en Solar Weekend.

Appelpop is afgelopen jaar uitgeroepen tot beste gratis festival van Nederland. Het festival staat bekend om de brede programmering met veel topacts uit de Nederlandse popscene, maar er is ook aandacht voor lokaal talent.

[Tour] Kroon wil aanvallen

Voor Karsten Kroon zal deze editie van de Tour de France er een worden met twee gezichten. De BMC-renner kreeg pas vlak voor de start te horen dat hij mocht rijden en offerde zich in het begin op voor kopman Cadel Evans, nu de Australiër veel tijd verloren heeft mag de Nederlander voor eigen kansen gaan rijden.

Hij vindt de rit van vandaag naar Mende een interessante voor aanvallers. "Deze rit is iets voor een lange ontsnapping. Als ik de benen er voor heb, zie je me in de aanval," zei Kroon die bezig is aan zijn vierde Ronde van Frankrijk. De laatste reed hij als knecht in dienst van Saxo Bank.

Eerder deze ronde deed hij beulswerk voor Evans. "Het is niet zo dat ik daar mijn gelijk mee haal, maar ik ben wel blij dat ik mijn werk kan doen voor de ploeg. Je hoort mij ook niet klagen over die periode bij Saxo Bank. In die ploeg zaten telkens renners die dat beter konden dan ik."

Kroon heeft nog goede hoop dat Evans ondanks zijn gebroken elleboog hoog kan eindigen in het eindklassement. "In de Pyreneeën gaat het heel zwaar worden. Er zullen zeker renners tussenuit vallen. Ik sluit niet uit dat hij in de top vijf eindigt," zei de BMC-renner.

"Ik heb nu de kans om in de aanval te gaan. Het is er alleen nog niet van gekomen. Ik voel me nog niet helemaal super, maar ik klaag niet. Drie maanden geleden had ik nog negen breuken in mijn gezicht en nu rijd ik in de Tour. Dat is een klein wonder," zei Kroon die in de Waalse Pijl een nare val meemaakte.

Lab Venture van Marco Borsato failliet

Lab Venture Capital, waarin zanger Marco Borsato aandelen heeft, is failliet. Het faillissement was aangevraagd door een schuldeiser. Dit bevestigde de curator vrijdag naar aanleiding van berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Het zusterbedrijf van The Entertainment Group investeerde fors in startende ondernemingen. Dit geld was grotendeels afkomstig van The Entertainment Group, met als gevolg dat het artiestenbureau van Borsato vorig jaar failliet ging.

De curator gaat de komende weken de gevolgen van het faillissement van Lab Venture onderzoeken en zal de schuldenlast in kaart brengen.

Molyneux: "Fable 2 zat vol fouten"

De baas van Lionhead, Peter Molyneux heeft toegegeven dat zijn laatste game Fable 2 te lijden heeft gehad onder een aantal fouten. "Laten we eerlijk zijn, er was wel het een en ander vreselijk mis mee. We hebben het op het eind overhaast, waarbij we in een vreselijke fase terechtkwamen waar we gingen van 'de wereld ziet er prachtig uit met zoveel features' naar iets dat minder prachtig was en minder features had omdat we zoveel bugs hadden", aldus Molyneux op de Develop conferentie in Engeland.

Molyneux claimt dat er op een gegeven moment sprake was van een vroege versie met ongeveer 61.000 bugs, waardoor de makers de schaal van de feature-set fors moesten verkleinen. "Om eerlijk te zijn waren er ook grote design-fouten in Fable 2. Er waren game features die door spelers gewoon niet of slechts eenmalig gebruikt werden. Een goed voorbeeld daarvan was het trouwen. Het betekende niets. Het droeg niets bij aan het spel. Het was een excuus om seks te hebben, om uit te zoeken of het leek op iets als Hot Coffee", zegt Molyneux.

Molyneux had het ook over het belang van drama in games, waarbij hij zei dat het iets is dat door de game-industrie erg over het hoofd wordt gezien. "Ik denk niet dat we drama serieus genoeg hebben genomen. Lionhead heeft de verhaallijn van Fable 2 niet echt behandeld als een echt verhaal", volgens Molyneux, waarbij hij toevoegt dat hij dat in Fable 3 hoopt op te lossen middels een veel simpeler verhaal en een geweldige cast aan personages.

Tenslotte gaf Molyneux na het laten zien van zijn bedoelingen toe dat zijn plan vooral betekent dat Lionhead hiermee meer exemplaren wil verkopen. "Het betekent meer geld voor onze geliefde onderneming Microsoft en zelf houden we ook van succes."

Fable

[Tour] Cavendish langs Zabel, McEwen en Cipollini

Mark Cavendish boekte gisteren zijn dertiende etappezege in een Tour de France in drie jaar tijd. De sprinter van Team Columbia is daarmee (oud-)sprinters Robbie McEwen, Mario Cipollini en Erik Zabel voorbijgegaan. Het drietal boekte alledrie twaalf zeges in een Touretappe.

Cavendish won in 2008 vier etappes, vorig jaar zes en dit jaar staat de teller op drie. Overigens is hij nog ver verwijderd van het record. Eddy Merckx boekte in totaal 34 overwinningen. Jan Raas, Joop Zoetemelk en Gerrie Knetemann kwamen elk tot tien etappezeges in de Tour de France.

'Räikkönen blijft actief in rallysport'

Volgens Autosport zal Kimi Räikkönen ook volgend seizoen actief zijn in de rallysport. De Fin maakte deze winter de overstap van de Formule 1 naar de sport die al jaren geleden een plek in zijn hart veroverd heeft.

Räikkönen rijdt momenteel voor het Citroën Junior Team en is daar bezig aan een leerjaar. "Ik mis de Formule 1 niet en ik geniet ervan wat ik nu doe," zei de Fin afgelopen weekend in Bulgarije. "Ik heb nog steeds niets besloten over wat ik volgend jaar zal gaan doen. Ik moet spoedig besluiten, misschien wel na de Rally van Finland."

De Fin wordt door Red Bull gesponsord in de rallysport en een woordvoerder van het merk maakte bekend dat een contract dichtbij is. "We zijn blij met wat Kimi dit seizoen heeft laten zien. Hij heeft goede reclame gemaakt voor het merk Red Bull en we willen het contract graag verlengen. Ik denk dat het waarschijnlijk is dat het zal gebeuren."

Ook Citroënbaas Olivier Quesnel wil The Iceman graag behouden. "Ik weet zeker dat het zal gaan gebeuren. Persoonlijk vind ik dat hij erg betrokken is in de rallysport en dat hij wil slagen. Het zou me goed doen als hij zal blijven. Hij heeft dan een jaar voor ons gereden en moet dat nog een jaar gaan doen om echt goed te kunnen gaan presteren."

Bomaanslag in Pakistaans stammengebied

Een bomaanslag op een drukke markt in de Khyberregio, in het aan Afghanistan grenzende Pakistaanse stammengebied, heeft vrijdag aan zeker zes mensen het leven gekost. Vijftien mensen raakten gewond.

Vooralsnog heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De Khyberregio is strategisch van groot belang voor de Amerikaanse troepen in Afghanistan, omdat een van hun belangrijkste aanvoerroutes door de regio loopt.

Het Pakistaanse leger heeft al verscheidene militaire operaties in het gebied gelanceerd om er Talibanstrijders en andere moslimextremisten te verdrijven.

Buemi ontkent contractverlenging

Sébastien Buemi ontkent dat hij een contract getekend heeft om ook in 2011 voor Scuderia Toro Rosso uit te komen in de Formule 1. De 21-jarige Zwitser rijdt momenteel in zijn tweede jaar bij het team uit Faenza en werd gisteren verrast door de bekendmaking van het nieuws door teambaas Franz Tost.

"Ik heb nog niet getekend. Enkele details zijn nog niet besproken en de rijdersmarkt is nog steeds open," zei Buemi in Blick.

De Zwitser is momenteel onderdeel van de geruchtencarrousel in de Formule 1. Zo zou hij volgend jaar bij Renault gestald kunnen worden om daar Vitaly Petrov te gaan vervangen. Een jaar later zou hij dan de overstap naar Red Bull Racing kunnen maken om daar Mark Webber op te volgen.

Brand in hotel in Sulaimaniyah

Een brand in een hotel in de Noord-Iraakse stad Sulaimaniyah heeft donderdagavond aan zeker 29 mensen het leven gekost. Nog eens 22 hotelgasten zijn gewond geraakt. Onder de doden zijn buitenlanders, heeft het hoofd van de plaatselijke politie vrijdag gezegd. Sulaimaniyah is de op een na grootste stad in Iraaks Koerdistan.

De brand in het Suma-hotel was het gevolg van kortsluiting. Onder de doden zijn minstens één Canadees en verscheidene Bengalezen en Afrikanen, zei de politie.

[Tour] De etappe van vandaag

De twaalfde etappe van de Tour de France gaat van Bourg-de-Péage naar Mende over 210,5 kilometer. Er wordt gefinisht op de tweede categorieklim Côte de la Croix-Neuve ook wel de Montée Laurent Jalabert genoemd. Een lastige en spannende finale lijkt dus gegarandeerd.

Bourg-de-Péage
Met Bourg-de-Péage hebben we alweer een stad die voor het eerst gastheer is van de Tour de France. De stad kent 10.100 inwoners en dankt zijn naam aan de brug over de Isère rivier die in de Middeleeuwen is gebouwd.

De stad heeft in de negentiende eeuw een goede reputatie opgebouwd door het produceren van veldhoedjes, die gemaakt werden van tamme konijnen.

Mende
Mende is een echte sportstad. De stad van ruim 13.000 inwoners kent meer dan tachtig sportclubs en werd mede daardoor al twee keer uitgeroepen tot meest sportieve stad van Frankrijk. Verder is de stad bekend door zijn historie, waar de 14e eeuwse gotische kathedraal de Notre-Dame-et-Saint-Privat het boegbeeld van is.

Mende was twee keer eerder een etappeplaats in de Tour. Laurent Jalabert was in 1995, op Quartorze Julliet de sterkste en legde daarmee het fundament voor zijn vierde plaats in de eindrangschikking.

Etappebeschrijving
Het is een heuvelachtige etappe vandaag in de Tour. Naast de finish in Mende zijn er nog drie klimmen van de derde categorie en is ook de Suc de Montivernoux (tweede categorie, 13,7 kilometer à 4,4 procent) in het parcours opgenomen.

De slotklim zal echter de scherprechter zijn. De klim is amper drie kilometer lang, maar is gemiddeld 10,1%, wat na een lange etappe en twee weken Tour de France zeker pijn zal doen. Er zullen zeker klassementsrenners zijn die hier tijd zullen gaan verliezen.

 

Profiel


Profiel slotklim


Algemeen klassement na de elfde etappe

# Naam ploeg tijd
1 Andy Schleck (Lux)
Saxo Bank 53.43,25
2 Alberto Contador (Spa)
Astana + 0,41
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 2,45
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,58
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3,31
6 Levi Leipheimer (VS) RadioShack + 3,59
7 Robert Gesink Rabobank + 4,22
8 Luis León Sánchez (Spa) Caisse d'Epargne + 4,41
9 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 5,08
10 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 5,09
36 Bram Tankink Rabobank + 21,58


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Joaquim Rodriguez
**** L. L. Sanchez
*** Contador
** A. Schleck
* S. Sanchez, Vinokourov

 

Koning in Rijswijk heeft beste haring

Vishandel Koning in Rijswijk heeft dit jaar de beste haring. Dat blijkt uit de jaarlijkse haringtest van het AD. De zaak van haringverkoper Kees Koning kreeg het predikaat 'zeer goed' en een 9,5 als rapportcijfer. Het is de derde keer dat de vishandel aan het Bogaardplein als beste uit de bus komt.

Koning laat in het AD weten dat het zijn geheim is om zijn personeel te motiveren. "Je kunt het aan het snijmeubel goed doen, maar als een verkoopster er vervolgens met de pet naar gooit, ga je nog onderuit."

Vorig jaar was de beste haring te vinden in Rotterdam bij Schmidt Zeevis. De zaak aan de voet van de Erasmusbrug kreeg toen zelfs een nog hoger cijfer: een tien. Mogelijk was dat te danken aan de zeer hoge kwaliteit van de haring dat jaar. Dit jaar zijn de vissen volgens de kenners iets minder van smaak.

De volledige uitslag staat zaterdag in het AD.

Badmintonster Meulendijks naar kwartfinale Canada

Judith Meulendijks heeft in Richmond de kwartfinale van de Canadese grand prix bereikt. De Nederlandse badmintonster versloeg de Japanse Masayo Nojirino in de tweede ronde met 21-13 en 21-15. In de kwartfinale treft Meulendijks wederom een Japanse, Ayane Kurihara.

Dicky Palyama moest gisteren tweemaal in actie komen. In de tweede ronde won hij van de Zuid-Koreaan Young Nam Park (21-14 24-26 21-14) om vervolgens in de derde ronde te verliezen van de als vijftiende geplaatste Deen Rune Ulsing: 18-21 en 10-21.

Hoger dodental aanslag Iran

Het dodental als gevolg van de dubbele bomaanslag gisteren op een moskee in de Iraanse provincie Sistan-Baluchistan is tot 22 gestegen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder zal oplopen, omdat van de 160 gewonden er veel slecht aan toe zijn. Dit heeft de gouverneur van de provincie vandaag gezegd.

Doelwit van de aanslag waren sjiieten die zich bij de moskee hadden verzameld. Onder de slachtoffers zijn ook leden van de Revolutionaire Garde.

Sistan-Baluchistan is de thuishaven van de soennitische opstandelingengroepering Jundallah die de afgelopen jaren vaker aanslagen heeft gepleegd. Vorig jaar werden nog vijf commandanten van de Revolutionaire Garde gedood. Jundallah zegt te strijden voor de soennitische minderheid in het sjiitische Iran.

College kansspelen erkent fouten jaarverslag

Het College van toezicht op de kansspelen heeft toegegeven dat er fouten staan in het jaarverslag. Vorige week trok onder meer de Postcode Loterij aan de bel omdat er in het jaarverslag een te laag bedrag stond bij het uitgekeerde prijzengeld. De kansspelwaakhond erkent nu verschillende fouten.

Zo werd bij de Postcode Loterij bijna zeventien miljoen euro meer uitgekeerd dan vermeld in het jaarverslag. Cadeaus ter waarde van 16,8 miljoen voor deelnemers zouden als kosten, in plaats van als prijzen zijn vermeld in het jaarverslag.

Ook bij De Lotto ging het fout. Daar staan de cijfers op sommige pagina's wel goed, maar er is ook een regel weggevallen bij de omzetgegevens waardoor een paar andere getallen zijn omgewisseld.

Het college gaat door het stof voor de fouten. "Dit had niet mogen gebeuren en het College biedt hiervoor zijn verontschuldigingen aan." De fout is volgens het college extra spijtig omdat het totale prijzengeld nu niet 987,4 miljoen euro is, maar voor het eerst in de geschiedenis meer dan een miljard.

'Fatale beschieting woonwagenkamp om wiet'

De schietpartij in een woonwagenkamp in Breda die woensdagavond het leven kostte aan een jongen van 12, houdt mogelijk verband met een hennepkwekerij. De daders, die de woonwagen doorzeefden met kogels, zouden het wellicht op de vader van het slachtoffer hebben voorzien, zeggen buurtbewoners vrijdag in het AD.

Rond 23.00 uur kwam er volgens een omwonende een busje bij het woonwagenkamp aan. Er stapten zeker zes gemaskerde mensen in het zwart uit. Ze liepen naar een woning en openden het vuur met automatische wapens. Ramen en muren werden doorzeefd. De daders, met dichtgetapete broekspijpen tegen verspreiding van sporen, vertrokken.

De vader sliep op de bovenverdieping, maar de jongen op de begane grond werd meerdere keren in zijn buik geraakt. Hij overleed in een ziekenhuis.

Buurtbewoners denken dat er mogelijk een verband is met een grote hennepkwekerij die woensdag in Etten-Leur werd ontmanteld door de politie na een anonieme tip. Er werden tienduizend planten en een miljoen stekjes gevonden. Vijf Bulgaren zijn aangehouden.

De politie laat over de link met de wietvondst tegenover de krant alleen weten dat er rekening wordt gehouden met alle scenario's.

PVV populair bij gescheiden mensen, VVD bij rijken

De VVD deed het tijdens de afgelopen verkiezingen goed in buurten waar de vraagprijs van koophuizen hoog was, in buurten met veel allochtonen werd vooral op de PvdA gestemd en het CDA deed het goed in wijken waar veel gezinnen wonen. Dat meldt nrc.next vrijdag na een analyse van de verkiezingsuitslagen van alle stembureaus.

Uit het onderzoek blijkt verder onder meer dat er een sterk verband is tussen het percentage gescheiden mensen in een buurt en het aantal PVV-stemmers. Hoe meer gescheiden mensen in een buurt, hoe meer stemmen op de PVV werden uitgebracht. Hetzelfde geldt voor het percentage 45- tot 64-jarigen in een buurt en het aantal op de PVV uitgebrachte stemmen.

GroenLinks doet het goed in dichtbevolkte buurten. Ook werd op stations en in culturele centra, zoals de Melkweg in Amsterdam, relatief vaak op deze partij gestemd. D66 werd juist weer relatief vaak aangekruist in buurten met veel eenpersoonshuishoudens en op stembureaus in universiteiten en op plekken met veel grote gezinnen scoorde de SGP heel goed.

Flinke verzakking A20 door noodweer

De A20 bij Rotterdam-Crooswijk is vrijdagochtend over een lengte van negenhonderd meter verzakt door hevige regenval. Het gat moet met spoed worden gerepareerd. De linkerrijstrook blijft tot na het weekend dicht. Dat melden de ANWB en de VerkeersInformatieDienst vrijdagochtend.

Een ruimte onder de weg van Hoek van Holland naar Gouda was opgevuld met zand, maar dat spoelde door de hevige regen weg. Rijskwaterstaat is bezig de verzakking te herstellen.

De afsluiting zorgt vrijdagochtend voor overlast voor het verkeer. Rond 08.45 uur staat er vijf kilometer file. Verder is er nauwelijks sprake van een ochtendspits.

Ferguson: "Jonge spelers gaan dit seizoen belangrijk worden"

Manchester United-manager Sir Alex Ferguson zal de komende weken regelmatig moeten terugvallen op jonge spelers. Ervaren spelers als Wayne Rooney, Patrice Evra, Nemanja Vidic, Michael Carrick en Ji-Sung Park zullen niet voor 28 juli terugkeren omdat zij allen nog van hun vakantie genieten na het WK.

Daarom zullen volgens Ferguson spelers als Javier Hernandez (22) een belangrijke rol gaan spelen komende seizoen. "De geschiedenis van Manchester United is simpel", zegt Ferguson tegenover The Mirror. "Het team is altijd gebaseerd geweest op jonge spelers. Spelers opleiden en laten doorstromen is dan ook een kenmerk van ons."

Ferguson is er een voorstander van dat jonge spelers de kans krijgen bij Manchester United. "Op dit moment hebben we een aantal spelers die zijn opgeleid door de club. Spelers als Danny Welbeck, Jonny Evans, Darron Gibson en Federico Macheda zijn hier voorbeelden van. Zij ontwikkelen zich goed."

"We hebben dus een mooie collectie van jonge spelers. Als je die spelers geen kans geeft dan blijven ze stil staan in hun ontwikkeling. Ze vertrekken dan naar andere clubs die gaan profiteren van het werk dat wij hebben geleverd. Dat hebben we gemerkt in het verleden en dat proberen we nu te vermijden. We zullen nu een goede keuze maken over de loopbaan van een jonge speler. De meeste van hen zijn namelijk erg getalenteerd."

Arnhem centraal vier weken vrijwel dicht

Het treinstation Arnhem Centraal is vanaf volgende week zondag vier weken lang vrijwel onbereikbaar. Treinen uit Utrecht, Nijmegen en Tiel kunnen het station wegens werkzaamheden niet binnenkomen. Alleen vanuit Zwolle en Winterswijk komen er nog treinen aan op het station.

De overige treinen worden zoveel mogelijk vervangen door bussen. ProRail en de NS waarschuwen voor een extra reistijd van een kwartier tot anderhalf uur.

Aan de vernieuwing van het station wordt al een tijdje gewerkt. De verbouwing gaat nu een nieuw fase in met de vervangen van de sporen ten westen van het station. De treinen gaan daar straks onder elkaar door.

De sluiting duurt tot zondag 22 augustus. Op zondag 8 augustus is het station helemaal onbereikbaar per trein.

Sony: PS3 tekort is voorbij

Sony is blij om te melden dat het tekort aan PS3 consoles in Amerika voorbij is nu de Playstation 3 al elf maanden achter elkaar beter verkoopt dan het voorgaande jaar. De verkopen zijn met 85 procent gestegen sinds juni 2009 en 42 procent sinds januari 2010. Of er echt tekorten waren valt te betwijfelen gezien de reacties onder het nieuwsbericht.

Sony is in ieder geval blij en verwacht dat omdat ze het nu goed doen het nog beter zullen gaan doen met de feestdagen. Ze zijn overtuigd nu het tekort is opgelost dat de PS3 het centrale media-apparaat zal worden in de huiskamers van mensen.

Wat denken jullie? Was er een echt tekort of was het een truc om tegenvallende verkopen te verbergen?

Logo

Maandelijkse Amerikaanse verkoopcijfers

De NPD Group heeft vandaag de verkoopcijfers uit Amerika bekendgemaakt, deze cijfers zijn de statistieken van de maand juni.

Analiste Anita Frazier van de NPD geeft aan dat de totale waarde van de software weer iets gezakt is in vergelijking met vorig jaar, maar de hardware stijgt. De Playstation 3 stijgt langzaam in de verkopen want het verkoopt de laatste elf maanden elke maand meer dan het jaar daarvoor. De Xbox 360 heeft een boost gekregen vanwege het lanceren van de Xbox Slim.

De NPD maakt niet alle cijfers bekend, daarom zien we bijvoorbeeld alleen bij de eerste vijf games in de top tien een aantal staan. De NPD publiceert ook geen cijfers van de NDS of PSP apart (DS, DSi, DSi XL, PSP, PSP Go) en de Playstation 2 wordt helemaal niet meer gevolgd. De NPD volgt alleen verkopen die over de toonbank gaan. Online verkopen en DLC worden niet meegeteld.

Hardware Juni 2010 Mei 2010 Meer/Minder
DS 510.700 383.700 +127.000
Wii 422.500 334.800 +87.700
Xbox 360 451.700 194.600 +257.100
PS3 304.800 154.500 +150.300
PSP 121.000 59.400 +61.600

 

Plaats Hardware Game Stuks Verkocht
1 Xbox 360 Red Dead Redemption
582.900
2 Wii Super Mario Galaxy 2 548.400
3 PS3 Red Dead Redemption 380.300
4 Wii
New Super Mario Bros
200.900
5 Wii Just Dance
174.800
6 Wii Wii Fit Plus met Balance Board
-
7 DS Toy Story 3
-
8 Xbox 360
UFC Undisputed 2010 -
9 Wii Lego Harry Potter: Years 1-4
-
10 PS3
UFC Undisputed 2010 -

 

Oddworld komt terug in meerdere projecten

Ontwikkelaar Just Add Water (JAW) heeft vandaag aangekondigd dat de Oddworld games terugkomen en dat ze bezig zijn met meerdere projecten. Just Add Water geeft aan dat ze trots zijn en dat ze al twaalf maanden goed samenwerken met de mensen van Oddworld Inhabitants.

JAW is bezig met meerdere projecten en alhoewel ze nog niks bekend hebben gemaakt zal dat wel over de komende weken en maanden gaan gebeuren. De opkomende projecten zullen multiplatform worden zoals de games in het verleden ook waren en ze zullen alle bekenden uit Oddworld bevatten. Wie bang is dat het hele concept onrecht wordt aangedaan, hoeft zich geen zorgen te maken, Lorne Lanning, de bedenker van de serie geeft de ontwikkelaar regelmatig advies.

Oddworld

Hofstadgroep opnieuw voor de rechter

De zeven mannen die ervan worden verdacht de Hofstadgroep te hebben gevormd komen vrijdag opnieuw voor de rechter. Volgens het Openbaar Ministerie vormden ze een criminele en terroristische organisatie, maar daarvan werden ze in hoger beroep vrijgesproken.

De Hoge Raad bepaalde echter dat het hof nog een keer naar de zaak moet kijken. Volgens het hoogste rechtsorgaan was er bij de vrijspraak een te beperkte definitie van het begrip criminele of terroristische organisatie toegepast.

Het hof vond in het hoger beroep dat er geen sprake was van een organisatie omdat er geen duidelijke structuur zat in de veronderstelde Hofstadgroep. Er waren geen vaste leden en er was geen vaste rolverdeling, maar volgens de Hoge Raad maakt dat niet uit.

Een van de verdachten, Jason W., is wel al veroordeeld voor het gooien van een handgranaat naar de politie. Dat deed hij bij zijn aanhouding in 2004. Enkele politiemensen raakten daarbij gewond.

Kruys hoopt op terugkeer Dissels bij Volendam

Gert Kruys hoopt Charles Dissels toe te voegen aan zijn selectie voor komend seizoen. De aanvaller houdt bij Volendam momenteel zijn conditie op peil.

Dissels degradeerde afgelopen jaargang met Sparta naar de Jupiler League. De aanvallend ingestelde speler vertrok, maar heeft nog geen nieuwe club gevonden. "Als blijkt dat niemand zich uiteindelijk meldt, zullen we zeker met hem gaan praten", zegt technisch coördinator Arie Obdam van Volendam tegenover Voetbal International.

Kruys is op zoek naar een nieuwe aanvallende middenvelder en een verdediger. Voor de eerste positie wil hij Dissels aantrekken, maar de speler mikt zelf op een club uit de Eredivisie. De 25-jarige speelde tussen 2003 en 2007 ook voor FC Volendam en vertrok vervolgens naar Sparta.

Vorig seizoen degradeerde Sparta via de nacompetitie. Volendam kende eveneens een seizoen met weinig hoogtepunten, want het team van Gert Kruys eindigde in de Jupiler League op een teleurstellende zestiende plaats.

'Zlatan keert terug bij Zweedse nationale ploeg'

Zlatan Ibrahimovic wil weer in actie komen voor het nationale team van Zweden. Volgens de krant Aftonbladet gaat de aanvaller dat vandaag bekendmaken op een persconferentie.

De Zweedse voetbalbond wil niets over dit gerucht kwijt. De bond laat echter wel weten dat er vandaag een persconferentie zal zijn in de aanwezigheid van bondscoach Erik Hamrén en Zlatan. Vermoedelijk gaat de Zweed dan zijn rentree aankondigen.

Zlatan was deze zomer niet met Zweden aanwezig op het WK. Nadat het land in de kwalificatie werd uitgeschakeld, zette de aanvaller van FC Barcelona een punt achter zijn interlandcarrière. Hij kon zich naar eigen zeggen niet meer opladen voor de interlands.

Mocht de oud-Ajacied inderdaad weer voor Zweden gaan voetballen, dan komt hij in de kwalificatie voor het komende EK het Nederlands elftal tegen. Beide landen zijn ingedeeld in groep E, samen met Finland, Hongarije, Moldavië en San Marino.

Geert Dales, flikker op!

Iedere vrijdag smeedt Driek Oplopers het nieuws van de afgelopen week aaneen. Vandaag aandacht voor de wandaden van Geert Dales. Als financiële brekebeen, als hypocriete jijbakker, als diplomasinterklaas en als baantjesjager. Verder aandacht voor de hufterigheid van de DSB, SMS-oplichters en Jhim van Bemmel, frauderend kamerlid der PVV. Tot slot de hamvraag: was de Rote Armee Fraktion wél een oplossing?

Filmsector wil binnen twee jaar digitaal

De Nederlandse filmsector moet in 2012 zijn overgestapt op digitale technologie om films te vertonen en te distribueren. Dat heeft een aantal belangrijke organisaties in de industrie afgesproken, zo maakten zij donderdag bekend.

De betrokken organisaties zijn de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs en EYE Film Instituut Nederland. Zij hebben het bureau CinemaDigitaal.nl opgericht. Dat gaat het project uitvoeren en wordt onder meer verantwoordelijk voor de aanschaf van nieuwe apparatuur.

Volgens de initiatiefnemers is digitalisering nodig omdat de Nederlandse filmsector anders achterop raakt bij die in andere landen. Digitale technieken zouden onder meer zorgen voor meer creatieve mogelijkheden, zoals 3D-films.

Europese steun digitaliseren Nederlandse boeken

De Europese Commissie vindt het goed als Google 160 duizend boeken uit de archieven van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag wil digitaliseren. Dat heeft de Europese Commissie donderdag laten weten.

Woensdag werd bekendgemaakt dat de nationale bibliotheek van Nederland en Google een overeenkomst hebben getekend voor het digitaliseren van minstens 160 duizend boeken uit de collectie van de bibliotheek. Het gaat om boeken waarop geen auteursrechten meer rusten en die dus vallen onder het publieke domein.

De Europese Commissie vindt het prima als dat gebeurt, zolang de boeken maar beschikbaar komen voor alle Europese burgers. Google heeft soortgelijke overeenkomsten lopen in Italië en Oostenrijk.

Google begon in 2004 met het plan alle boeken in de wereld te digitaliseren, maar stuitte hierbij op juridische drempels. Het Amerikaanse ministerie van justitie, consumentenwaakhonden en rivalen van Google vrezen dat het bedrijf te veel macht krijgt in de digitale boekenwereld.

Het bedrijf heeft inmiddels kopieën gemaakt van meer dan twaalf miljoen boeken, maar die zijn nog niet allemaal beschikbaar voor het publiek vanwege een geschil over boeken die niet meer worden gedrukt, maar waarop nog wel auteursrechten rusten. De onderneming is in afwachting van een uitspraak van een Amerikaanse rechter over een voorstel over de digitale rechten van de boeken.

De collectie boeken van de Koninklijke Bibliotheek die moet worden gedigitaliseerd omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de 18e en 19e eeuw. Die kunnen volgens de bibliotheek van groot nut zijn voor wetenschappers en onderzoekers.

De bedoeling is volgens de twee partijen dat de gedigitaliseerde boeken volledig doorzoekbaar en gratis toegankelijk worden gemaakt via onder meer Google Books en de verschillende websites van de Koninlijke Bibliotheek. Het scannen van de boeken gaat naar verwachting een aantal jaren in beslag nemen.

Nederland stemt in met extreme FIFA-eisen voor WK 2018

Wereldvoetbalbond FIFA stelt extreme eisen aan een eventuele toewijzing van het WK van 2018 of 2022 aan Nederland en België. Volgens RTL Nieuws is Nederland bereid om aan al die eisen te voldoen.

Zo eist de FIFA bijvoorbeeld dat bobo's in de twee gastlanden geen BTW hoeven te betalen. Een hotelkamer kost in dat geval 200 euro in plaats van 250. Ook voor inkopen bij een tankstation of supermarkt wil de FIFA een vrijstelling van BTW voor de bobo's.

De Nederlandse staatskas verdient zodoende 300 miljoen euro aan gederfde inkomsten, maar in totaal kost de kandidatuur voor het WK wel 1,6 miljard euro. Daarvan is bijna een miljard bedoeld om stadions te bouwen of uit te breiden en een half miljard euro is gereserveerd voor infrastructuur.

RTL Nieuws meldt bovendien dat uit onderzoek blijkt dat een mogelijke WK-organisatie ons land in het gunstigste geval op een verlies van 150 miljoen euro komt te staan. In het ergste geval blijft Nederland met een financiële strop van één miljard euro zitten.

16 juli, wat gebeurde er zoal vandaag?

Uruguay viert vandaag een bescheiden feestje. Zestig jaar geleden wisten ze de wereldbeker te veroveren door Brazilië met 2-1 te verslaan. Dit jaar lukte het hen niet, want Nederland heeft ze met 3-2 keihard geownd.

Van de gelegenheid maak ik gebruik om ook onze moslimsbroeders te feliciteren. 1388 jaar geleden begon hun jaartelling.

Wees vandaag ook even zo sportief om de chagrijnig kijkende parkeeragent de hand te schudden. Het is namelijk al weer 75 jaar geleden dat de eerste parkeermeter in gebruik werd genomen.

Uiteraard zijn er ook vandaag weer vele jarigen. Zo is Ed Kowalczyk van de band Live 39 jaar geworden. De welbekende Will Ferrell wordt vandaag 43 en Hans Wiegel wordt 69. Gefeliciteerd allemaal!

Obama tempert verwachtingen lek

De Amerikaanse president Barack Obama noemt het een positief teken dat het olieconcern BP er voorlopig in geslaagd is een eind te maken aan het lekken van olie in de Golf van Mexico. Tegelijkertijd waarschuwde hij niet te vroeg te juichen.

"We verkeren nog in de testfase", zei Obama donderdag. Vrijdag zal de president in het openbaar opnieuw over de kwestie spreken.

BP maakte donderdag bekend dat er voor het eerst sinds april geen olie meer de Golf van Mexico in stroomt. Met een nieuwe kap over het olielek lijkt het BP vooralsnog gelukt te zijn de lekkage te dichten.

In een interview met CNN riep een van de hoofdverantwoordelijken bij BP voor het dichten van het olielek, Doug Suttles, net als Obama op tot terughoudendheid. "Het is te vroeg om te juichen", zei Suttles. Hij voegde eraan toe dat de testen van de nieuwe kap over het lek nog niet zijn afgerond. Die kunnen in totaal 48 uur duren.

Du Chatinier: "Op ons gemak naar Albanië"

FC Utrecht boekte donderdagavond een eenvoudige 4-0 zege op FK Tirana. De return van dit duel in de voorronde van de Europa League is dan ook een formaliteit, weet ook trainer Ton du Chatinier. "Het was lekker dat we vroeg scoorden", sprak de coach na afloop voor de camera's van RTL.

"Anders wordt het misschien nog lastig. Je weet dat zij erg verdedigend spelen. Maar uiteindelijk hebben we het goed gedaan." Utrecht kwam al snel op voorsprong via Ricky van Wolfswinkel. Binnen het half uur had Nana Asare er ook al twee gemaakt en na rust bracht Dries Mertens de eindstand op 4-0 voor de thuisclub. Du Chatinier: "We kunnen op ons gemak naar Albanië."

De trainer had toch een klein puntje van kritiek. "We hadden er misschien nog wel twee bij moeten schieten tegen deze tegenstander", aldus Du Chatinier, die Tirana omschreef als een club van Jupiler League-niveau. Vrijdag is de loting voor de volgende ronde.

Apple belegt persconferentie over iPhone 4

Apple heeft voor vrijdag een persconferentie aangekondigd die zal gaan over de problemen met de iPhone 4. Dat maakte Apple donderdag bekend.

Analisten zijn van mening dat Apple bekend gaat maken hoe een probleem dat optreedt bij het gebruik van de nieuwste iPhone verholpen kan worden. Wanneer het toestel op een bepaalde manier wordt vastgehouden kan het bereik wegvallen. Een toonaangevend Amerikaans consumentenblad stelde eerder deze week dat het de telefoon niet kon aanbevelen.

Het aandeel Apple lijdt in ieder geval onder de berichten. Links en rechts wordt gespeculeerd op een terugroepactie, wat ongekend is voor Apple.

ANPID199055
Apple belegt persconferentie over iPhone 4 (Foto: ANP)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.