McClaren: "Engelse talenten krijgen te weinig speeltijd"

Olga Kroeders

Engeland was in de kwalificatie voor het WK ongenaakbaar, maar viel op het eindtoernooi in Zuid-Afrika door de mand. The Three Lions werden in de achtste finales overklast door Duitsland. Oud-bondscoach Steve McClaren denkt de oorzaak van de zwakke prestaties te weten.

Volgens McClaren moeten met name spelers die jonger zijn dan 21 meer speelminuten krijgen. "We doen het op bepaalde niveaus goed, maar tussen achttien en 21 jaar ontstaat er een vacuüm", zegt de trainer van VfL Wolfsburg tegen de BBC. "Simpeler gezegd denk ik dat onze toptalenten niet voldoende aan spelen toekomen in de Premier League."

McClaren was van augustus 2006 tot en met november 2007 bondscoach van Engeland. Onder zijn leiding kwalificeerde het land zich niet voor het EK van 2008. "Jonge talenten moeten meer spelen, maar ze krijgen de kans niet. Ze spelen ook geen Europese duels en doen dus ook niet genoeg ervaring op", vindt hij.

Na de dramatische EK-kwalificatie gaf McClaren zijn carrière weer glans door FC Twente binnen twee jaar naar de eerste landstitel uit haar clubhistorie te loodsen. De Britse tabloids praten daardoor niet meer over The wally with the brolly (de sukkel met een paraplu), maar over King Steve.