Wereldprimeur voor Maastrichts ziekenhuis

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht heeft als eerste ziekenhuis ter wereld een hartklep vervangen via een ader in de hals van de patiënt. De operatie is op deze manier een stuk minder ingrijpend. Hartkleppen werden wel al eerder vervangen via de lies van een patiënt, maar dat was in dit geval geen optie.

De operatie werd uitgevoerd bij een 74-jarige vrouw die 23 jaar eerder ook al nieuwe hartkleppen had gekregen. Dat ging toen nog 'gewoon' via het borstbeen, maar dat was nu vanwege de conditie van de vrouw onmogelijk. De plek van de hartklep kon niet worden bereikt via de lies, maar de chirurg en cardioloog hebben een nieuwe route gevonden.

Het ziekenhuis legt uit dat de nieuwe hartklep is gemaakt van een hartzakje van een rund. Het wordt via een ingenieuze techniek via een ader in het nog kloppende hart gemonteerd. Bij een gewone hartklepvervanging wordt het hart stilgelegd.

Volgens het ziekenhuis werkte de nieuwe hartklep onmiddellijk naar behoren. De patiënt is snel opgeknapt en inmiddels naar huis.