[Tour] Dagzege Rodríguez

Olga Kroeders

De twaalfde etappe in de Tour de France, van Bourg-de-Péage naar Mende over 210 kilometer, is gewonnen door Joaquim Rodríguez. De Spanjaard van het team van Katusha bleef Alberto Contador voor.

Fabian Wegmann en daarna Lars Boom probeerden te ontsnappen, maar het peloton liet hen allebei niet gaan. Op de tweede klim van de dag nam een groep van achttien renners, met daarbij Alexandre Vinokourov, de benen. Ook Andreas Klöden en Thor Hushovd maakten deel uit van de kopgroep. Aan de voet van de derde klim (Suc de Moteivernoux) was de voorsprong ruim twee minuten. Casar was als eerste boven op de Suc de Monteivernoux.

Uit de kopgroep ontsnapten vervolgens Vinokourov, Hesjedal, Klöden en Kiryienka. Met nog twintig kilometer te gaan hadden de vier ruim twee minuten voorsprong op het peloton. Het peloton begon echter vaart te maken waardoor de voorsprong flink begon terug te lopen. Bij de laatste beklimming moesten Hesjedal en Klöden afhaken.

In het peloton moest Armstrong al verrassend vroeg lossen. Vinokourov liet voorin vervolgens Kiryienka achter. Met nog een kleine drie kilometer te gaan had Vino nog 39 seconden voorsprong op de groep met favorieten. Contador plaatste vervolgens een aanval en Schleck probeerde aan te klampen bij de Spanjaard. De Luxemburger moest echter passen. Contador en Rodríguez wisten Vinokourov bij te halen en Vino kon hen niet volgen.

Schleck kwam in een groepje met onder meer Menchov terecht en de achterstand op Contador was maar tien seconden. In de eindsprint was het Rodríguez die als eerste over de finish kwam voor Contador. Andy Schleck blijft aan de leiding in het algemeen klassement.