[Tour] De etappe van vandaag

De twaalfde etappe van de Tour de France gaat van Bourg-de-Péage naar Mende over 210,5 kilometer. Er wordt gefinisht op de tweede categorieklim Côte de la Croix-Neuve ook wel de Montée Laurent Jalabert genoemd. Een lastige en spannende finale lijkt dus gegarandeerd.

Bourg-de-Péage
Met Bourg-de-Péage hebben we alweer een stad die voor het eerst gastheer is van de Tour de France. De stad kent 10.100 inwoners en dankt zijn naam aan de brug over de Isère rivier die in de Middeleeuwen is gebouwd.

De stad heeft in de negentiende eeuw een goede reputatie opgebouwd door het produceren van veldhoedjes, die gemaakt werden van tamme konijnen.

Mende
Mende is een echte sportstad. De stad van ruim 13.000 inwoners kent meer dan tachtig sportclubs en werd mede daardoor al twee keer uitgeroepen tot meest sportieve stad van Frankrijk. Verder is de stad bekend door zijn historie, waar de 14e eeuwse gotische kathedraal de Notre-Dame-et-Saint-Privat het boegbeeld van is.

Mende was twee keer eerder een etappeplaats in de Tour. Laurent Jalabert was in 1995, op Quartorze Julliet de sterkste en legde daarmee het fundament voor zijn vierde plaats in de eindrangschikking.

Etappebeschrijving
Het is een heuvelachtige etappe vandaag in de Tour. Naast de finish in Mende zijn er nog drie klimmen van de derde categorie en is ook de Suc de Montivernoux (tweede categorie, 13,7 kilometer à 4,4 procent) in het parcours opgenomen.

De slotklim zal echter de scherprechter zijn. De klim is amper drie kilometer lang, maar is gemiddeld 10,1%, wat na een lange etappe en twee weken Tour de France zeker pijn zal doen. Er zullen zeker klassementsrenners zijn die hier tijd zullen gaan verliezen.

 

Profiel


Profiel slotklim


Algemeen klassement na de elfde etappe

# Naam ploeg tijd
1 Andy Schleck (Lux)
Saxo Bank 53.43,25
2 Alberto Contador (Spa)
Astana + 0,41
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 2,45
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,58
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3,31
6 Levi Leipheimer (VS) RadioShack + 3,59
7 Robert Gesink Rabobank + 4,22
8 Luis León Sánchez (Spa) Caisse d'Epargne + 4,41
9 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 5,08
10 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 5,09
36 Bram Tankink Rabobank + 21,58


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Joaquim Rodriguez
**** L. L. Sanchez
*** Contador
** A. Schleck
* S. Sanchez, Vinokourov