Tour 14: Geen zoenen voor Vino

Jan (Bakoenin)

Een man uit Parets Del Vallès
Had geen last van een afbraakproces
Hij kwam niet op kop
Maar won op de top
Dus vanavond gaat hij aan de fles

 

Alberto Contador wilde duidelijk zijn ploegmakker Vinokourov de etappe laten winnen. Daarom zat hij steeds om te kijken. Maar de Leeuw was moegestreden en de berggeit kon aan hem ontsnappen. Je kunt natuurlijk zeggen dat Alberto dan niet achter zijn ploegmakker aan had moeten rijden, maar hij moet natuurlijk toch ergens die seconden op Schleck goedmaken.

Het was een leuke etappe dit keer. Het duurde heel lang voordat er een kopgroep weg was met voldoende voorsprong. Helaas zat daar niemand van Rabo bij. Lars Boom heeft het nog wel geprobeerd, maar heeft daarna in de harde koers en het warme weer de tol moeten betalen. Hij was al niet helemaal in orde. Maar ik heb de woorden van Breukink goed in mijn oren geknoopt. Lars hoefde niet weg te springen van Breukink. Rabo houdt liever de gelederen gesloten om een vijfde en een zevende plaats te verdedigen dan dat de ploeg een etappe wil winnen. Ik vind dat vreemd.
Achteraf kun je misschien zeggen dat het slim was, omdat zelfs renners als Vinokourov, Klöden en Hesjedal het niet haalden, maar je weet niet vooraf dat er nog verschillende ploegen het gat dicht zouden gaan rijden en je mag best eens wat proberen. Niet meegaan is niet meedoen voor de etappeoverwinning.

Nu zat er ook niemand van Saxo Bank mee en dus zou je je kunnen afvragen of dat wel verstandig was, want nu moesten ze de hele dag op kop van het peloton sleuren om het gat niet te groot te laten worden.
Ik denk dat het juist wel verstandig was om niemand mee te sturen. Juist in zo’n etappe als vandaag mist Andy zijn broer Fränk Schleck. Hij zou namelijk in staat zijn geweest om kort in het klassement te staan. Nu heeft Saxo Bank alleen Schleck voorin het klassement en de rest staat op grote achterstand. Astana heeft wel iemand voorin het klassement en speelde dat uit met Vinokourov. Zou Saxo Bank een renner mee hebben gestuurd, dan had dat niets uitgemaakt, want bij een grote voorsprong van de kopgroep zou die renner nooit gevaarlijk hebben kunnen zijn voor het algemeen klassement. Dus zou Saxo Bank toch nog de hele dag op kop hebben moeten rijden, maar dan wel met een mannetje minder, omdat er eentje in de kopgroep reed.

Tijdens de rit zijn er ook nog twee truien van eigenaar verwisseld. Hushovd was weer slim mee met de vluchters en kon op die manier in de tussensprints punten pakken voor de groene trui en heeft die weer heroverd op Petacchi. Charteau zat ook mee en kon Pineau weer eens een loer draaien. Nu heeft hij weer de bolletjestrui om de schouders.

Het was al aangekondigd. De laatste vier, vijf kilometer zouden zeer lastig zijn. Klassementsrijders konden daar nog tijd goedmaken of verliezen. Aanvankelijk leek het er op dat vier renners de dienst zouden gaan uitmaken. Vinkourov, Klöden, Hesjedal en Kiryienka. Geen lulletjes dus. Klassementsrenners. Saxo Bank reed op kop van het peloton, maar kon het gat niet dichtrijden. Ook niet met een mannetje van Lampre. Lampre wilde eigenlijk Hushovd voor de tweede tussensprint terugpakken met het peloton, maar dat ene mannetje was daarvoor lang niet genoeg. Maar ineens gingen Cervélo, Liquigas en Lotto meewerken en werd het gat met de kopgroep razendsnel kleiner. Waarom deden die ploegen dat? Die deden dat om de 5e, de 10e en de 11e plek in het algemeen klassement te beschermen. Knap hoor!
Als zij niets hadden gedaan, had Vinokourov zeker de etappe gewonnen.

De lul van de dag:

Ik vind Vinokourov de lul van de dag. Je rijdt eerst met een groot aantal sterke renners heel moeizaam weg uit het peloton. Vervolgens rijd je bij de kopgroep weg en daarna bij de drie medevluchters en in de laatste kilometer word je dan door onder andere een ploegmaat voorbij gereden. Om je stuur van in twee stukken te breken.

Morgen trekken de renners de Haute Garonne in en eindigen in het leuke plaatsje Revel. Revel is bekend om zijn meubelkunst. Ebenisten en andere soorten meubelmakers hebben in de 19e eeuw van Revel een centrum van de meubelkunst gemaakt.
De stad is gebouwd in de 14e eeuw en is een versterkte stad.
Het mooie, centrale plein met eromheen de ‘Arcades’; een overdekte galerij met winkeltjes, bars en restaurants. Het plein heeft in het midden een mooie overdekte markthal en daarboven een Belfort. Op zaterdagmorgen is er altijd veel te doen op de prachtige, traditionele markt, die rijk is aan streekproducten. Deze markt behoort tot de honderd mooiste markten van Frankrijk. 
Omdat Revel de hoofdstad is van de ‘Meuble d’Art’ zijn er ook veel meubel- en antiekzaken.
Je kunt er prima fietsen, want er is een fietspad van zestig kilometer langs het riviertje ‘la Rigole de la Pleine’.
Noordelijk van Revel ligt het meer van St.Ferréol, waar je kunt zwemmen, surfen en picknicken.
Als je niet van de Partij van de Dieren bent of niet weet hoe het gemaakt wordt of het niet wilt weten, dan moet je beslist de Foie Gras uit de streek proeven. Cassoulet is ook een streekgerecht, maar dat hoort meer in de winter thuis en tijdens de Tour is het in deze streek bloedheet en dan ga je die vette boerenkost met bonen en vlees niet eten.

Wat kunnen we van de etappe verwachten?
Het is geen makkelijke etappe. Ten eerste is het daar vaak een bakoven en ten tweede is het niet echt vlak. In het verleden hebben daar ook geen sprinters gewonnen, maar altijd aanvallers. Dekker won er bijvoorbeeld in het jaar 2000.
Ik verwacht ook nu aanvallers. Mag er dan alsjeblieft ook weer eens een Nederlander bij zijn? Boom hou je niet in toom, Tankink, wees eens link, Moerenhout, doe eens stout. Kom op jongens, pak die etappe voor ons! Je hoeft niet tot Bordeaux te wachten, want dat wordt toch een massasprint.