FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 mei 2010

Nominaties Musical Awards 2010 bekend

De nominaties voor de John Kraaijkamp Musical Awards zijn vandaag bekendgemaakt in het RTL4-programma Life4You. De meest genomineerde musical is 'Mary Poppins'. Deze musical heeft het recordaantal van vijftien nominaties gekregen.

In totaal zijn er 69 nominaties vor de negentien Musical Awards. De nominaties zijn verdeeld over tien producties: 'Mary Poppins' (15 nominaties), 'All Shook Up - Love Me Tender' (10), 'Dromen zijn bedrog' (10), 'The Full Monty' (8), 'Urinetown' (8), 'Hairspray' (5), 'Amandla! Mandela' (4), 'Chicago' (4), 'Mamma Mia!' (3) en 'Ja Zuster, Nee Zuster' (2).

Tijdens het elfde John Kraaijkamp Musical Awards Gala op maandag 7 juni worden de awards uitgereikt. Naast de Musical Awards worden tijdens dat gala ook de Speciale Theater Award, de Oeuvre Award en de ANWB Publieksprijzen voor beste grote en kleine musical uitgereikt. Het gala wordt die dag live uitgezonden door de AVRO op Nederland 1.

Een volledig overzicht van de genomineerden is te vinden in het forumtopic over de Musical Awards.

Obama: 'Consoles leiden af'

Je kent het wel: belangrijke mensen, waarvan jij denkt dat ze niets van gamen afweten, waarschuwen kinderen en ouders voor het te veel spelen van games. Op zich niets mis mee natuurlijk, maar soms lijkt het wel alsof gamen bijzonder gevaarlijk is. Barack Obama, president van Amerika, heeft ook weer een duit in het zakje van waarschuwingen over games gedaan. De beste man laat weten dat jonge mensen uit moeten kijken dat spelen met de Xbox 360, PlayStation 3 en de iPhone niet ten koste moet gaan van het leren.

Deze waarschuwing gaf hij afgelopen weekend aan geslaagde studenten van de Hampton Universiteit in South East Virginia, Amerika. Obama zei dat consoles afleiden van het leren en alleen maar informatie ter vermaak aanbieden. Volgens Obama hebben veel studenten hier last van dat leidt tot problemen in de sociale sfeer. "Ik zou niet weten hoe ik een Xbox of PlayStation zou moeten bedienen, maar ik weet wel dat de informatie die daar gegeven wordt eerder een afleiding is dan een bron van zelfontwikkeling. Hierdoor krijg je niet voldoende nieuwe prikkels en dat merk je terug in het leven", aldus Barack Obama.

Eerder gaf de president van Amerika al aan dat hij bang is dat games onze kinderen opvoeden in plaats van de ouders. Obama probeert hierdoor mensen te laten nadenken over de balans van leren en entertainment in het leven. Het klinkt allemaal vrij aannemelijk, maar de vraag is natuurlijk in hoeverre dit echt aan de orde is en wat de gevolgen hier van zijn.

Obama met hond

Gelukkig heeft Barack Obama meer verstand van honden...

Overeenstemming over europlan tekent zich af

Tussen de EU-ministers van Financiën tekent zich overeenstemming af over een plan om eurolanden bij te springen als ze hun schulden niet meer kunnen betalen. Diplomaten hebben dat zondagavond gezegd tijdens een crisisberaad van de bewindslieden in Brussel.

Kern van het plan is dat de Europese Commissie geld uitleent aan landen in nood. Ze kan op basis van haar eigen meerjarenbegroting daarvoor ongeveer 60 miljard euro vrijmaken. Mocht er meer nodig zijn, dan zullen de zestien eurolanden voor aanvullende leningen zorgen.

De Europese Commissie had voorgesteld dat zij in dat geval geld op de kapitaalmarkt zou lenen, met garanties van de eurolanden. Maar onder meer Nederland en Duitsland voelden daar niets voor. Zij hadden vast aan een aanpak met wederzijdse leningen, zoals ook bij Griekenland is gebeurd. Het ziet er naar uit dat deze aanpak het gaat halen, zeggen diplomaten. Een akkoord is er echter nog niet.

Virgin blij met dubbele finish

Virgin Racing kende een moeilijk debuut in de Formule 1, omdat de bolides met veel technische problemen kampten en de benzinetank te klein bleek te zijn. In Spanje zagen zowel Timo Glock als Lucas di Grassi de finishvlag, wat bij het gehele team tot blije gezichten leidde.

"We hebben een goede stap voorwaarts gezet door beide wagens aan de finish te brengen. Dit is een geweldig resultaat. We moeten nu de vaart erin houden en nog een paar grote stappen maken in de rest van het seizoen," zei Glock die het door het verkeer lastig racen vond. "Ik was de hele race in een mooi gevecht gewikkeld met Jarno Trulli, maar we moesten telkens ruimte maken voor de koplopers. Van de 66 ronden had ik er maar zo’n vijftien vrij baan."

Ook teamgenoot Di Grassi had hier last van. "Deze dubbele finish is een mooie beloning voor het harde werken. De afgelopen races was de betrouwbaarheid nog een zwakke plek van ons, dus dit is een goede stap. Ik had alleen wel moeite om een goed ritme te vinden."

Gran Turismo 5 komt in oktober?

Fans van Gran Turismo wachten al vijf jaar op de opvolger van Gran Turismo 4. Het verhaal rondom de racegame van Polyphony Digital, onder leiding van Kazunori Yamauchi, begint te lijken op een soap. Waar de concurrentie inmiddels met meerdere delen op de markt is gekomen blijft de gepassioneerde man maar tweaken aan de game. Volgens Costo, een bedrijf dat games verkoopt, zou Gran Turismo inmiddels releasedatum hebben gekregen. De game staat volgens de site van Costo gepland voor 27 oktober van dit jaar.

Het gebeurt wel vaker dat games op sites op een datum staat die niet zeker is en wat dat aangaat is het nog maar de vraag wat hier waar van is. Toch klinkt een releasedatum van 27 oktober niet onrealistisch. Eerder deze maand gaf Kazunori Yamauchi al aan dat de game voor ongeveer negentig procent klaar is. De geruchten doen de ronde dat het uitstellen niet alleen de perfectiedrift is van de heer Yamauchi, maar ook de toevoeging van het gebruik van de PlayStation Move zou hier invloed op hebben gehad. Toch is het nog niet zeker dat Gran Turismo 5 inderdaad gebruik gaat maken van de bewegingscontroller van Sony.

Hoe dan ook: op Gran Turismo 5 wordt met smart gewacht. Liefhebbers die niet kunnen wachten op de game hebben zich al een beetje gerust kunnen stellen met Gran Turismo 5: Prologue dat ergens twee jaar geleden het licht zag. In dit voorproefje kan je aan de slag met een aantal auto's en een aantal tracks. Hoe leuk dat ook is: de fans willen nu eindelijk eens deel 5 van de gewaardeerde serie spelen. En snel ook! Deze soap wordt vervolgd...

Gran Turismo 5

Teleurstelling overheerst bij Hamilton

Lewis Hamilton zag vandaag in de Grand Prix van Spanje twee ronden voor tijd een zekere tweede plaats in rook opgaan. De Brit had de plek stevig in handen totdat zijn linkervoorband het begaf en de McLaren de muur inging. De wereldkampioen van 2008 viel hierdoor uit.

"Als zoiets in de laatste twee ronden gebeurt, dan is dat zeer vervelend," zei hij tegen de BBC. "Ik was eigenlijk gewoon naar de finish aan het cruisen. Ik wilde m'n tempo vasthouden en de tweede plaats zekerstellen. Ik reed namelijk al een ronde of veertig op die banden, dus het was onmogelijk om Mark Webber bij te houden. Wat er precies misgegaan is met de band, weet ik niet. Dit kan gebeuren. Er zijn nog veel races te gaan," zei de Brit die voor de rest van het jaar nog kansen genoeg ziet om goed te presteren.

"Dit was een leuke race voor me. Ik had er plezier in. Het is mooi dat we ons tussen de beide Red Bulls in hebben kunnen nestelen. We hebben een grote stap vooruit gemaakt. Het team heeft het geweldig gedaan," zei Hamilton over de McLaren die de weg naar boven ook op een droge baan lijkt te hebben gevonden.

Beroofde scholieren terug in Nederland

De groep scholieren die tijdens een verblijf in Peru is overvallen is zondag aan het einde van de middag aangekomen op Schiphol. Volgens rector Elly Kamminga van het Berger Scholengemeenschap zijn de leerlingen inmiddels herenigd met hun ouders.

"Bij het weerzien werd hier en daar een traantje geplengd", zei Kamminga. Volgens haar konden de leerlingen direct uit het vliegtuig in een bus stappen, zodat ze niet geconfronteerd hoefden te worden met de media.

De negentien scholieren waren in Peru om te helpen met een vrijwilligersproject, toen acht gewapende mannen ze beroofden van geld, paspoorten, creditcards, mobiele telefoons en fototoestellen. Er waren zes begeleiders mee met de groep. Een van de begeleiders verzette zich tegen de overvallers en werd in de knie geschoten. Ook hij is zondag teruggekeerd.

Groot drugslab ontmanteld in Belgisch Limburg

In de plaats Tessenderlo, in Belgisch Limburg, is een groot drugslaboratorium ontmanteld. Bij de operatie zijn zeven mensen opgepakt: drie Belgen en vier Nederlanders. Dat heeft de Belgische politie zondag laten weten.

De inval in de loods waar het drugslab was verstopt, vond zaterdagavond plaats. De politie trof 1400 liter en 450 kilo chemische stoffen aan voor de productie van synthetische drugs. Ook werden honderden liters amfetamineolie in beslag genomen. Volgens de politie is er nog nooit een lab van dergelijke omvang en professionaliteit in België aangetroffen.

Ook in Nederland heeft de politie zaterdag nog negen huiszoekingen gedaan in verband met de zaak: in Venlo, Helmond, Someren, Panningen en Deurne. Bij de invallen in Nederland nam de politie 350.000 euro cash geld en twee geldtelmachines in beslag. Verder werden 12 kilo cocaïne, 20 liter amfetamineolie, 1 kilo amfetamine en 100.000 xtc-pillen aangetroffen. Ook werd 1750 liter chemicaliën in beslag genomen.

Sfeervolle beelden in Limbo teaser

Zo af en toe komen er bijzondere games uit op Xbox Live Arcade. We kennen allemaal Braid nog en ook toppers als Winterbottom, Trails en Shadow Complex hebben we allemaal gespeeld en bewonderd. Ontwikkelaar PlayDead is momenteel bezig aan nog zo'n topper in wording. Limbo heet de game en de game ziet eruit alsof je in een hele sombere droom zit.

Nadat er al een trailer was uitgekomen is er nu dan een filmpje waarin wat meer gameplay te zien is. Het ziet eruit dat Limbo een platformer wordt met veel puzzelelementen. Een beetje in de trant van Braid. Tel hierbij de fantastische creatieve beelden op en je weet dat het om een bijzondere game gaat. In Limbo is het de bedoeling je zusje te redden, maar waarom weet nog niemand. Wanneer de game uitkomt is ook nog niet bekend, maar verwacht wordt dat de game in de aankomende zomer te downloaden is via Xbox Live Arcade.

Uitslagen hockey Rabo Hoofdklasse 09/05/2010

In de Rabo Hoofdklasse werd vandaag gehockeyd door de heren. Hieronder vind je de uitslagen, topscorers, stand en het komende programma. De dames van Den Bosch en Laren speelden één wedstrijd, de finale van de play-offs.

Uitslagen Rabo Hoofdklasse, dames

De eerste finale van de play-offs bij de dames werd gespeeld, en Den Bosch won na een 1-1 stand met strafballen. Zaterdag 15 mei wordt het tweede duel gespeeld, en een eventuele beslissingswedstrijd volgt dan op 16 mei.



Uitslagen Rabo Hoofdklasse, heren

Amsterdam - Bloemendaal 1-4 (1-1)
2' Robert Tigges 1-0
5' Nick Meijer 1-1
46' Olmer Meijer 1-2 (sc)
54' Jamie Dwyer 1-3
56' Jamie Dwyer 1-4

HGC - SCHC 4-3 (2-2)
1' Roderick Weusthof 0-1 (sc)
6' Eric-Jan Iding 1-1
10' Roderick Weusthof 1-2
12' Barry Middleton 2-2
46' Ken Pereira 3-2
53' Eric-Jan Iding 4-2
64' Rob Derikx 4-3

Rotterdam - Kampong 6-1 (3-0)
13' Jeroen Hertzberger 1-0 (sc)
18' Paul Maas 2-0
21' Marc Schwarz 3-0
43' Jeroen Hertzberger 4-0
58' Melchior Looijen 4-1 (sc)
65' Simon Child 5-1
68' Marc Schwarz 6-1

Den Bosch - Hurley 7-2 (5-1)
2' Rodrigo Vila 1-0
3' Emile Stol 1-1
7' Joost van den Bogart 2-1
17' Joost van de Vijfeijken 3-1
27' Mark Gleghorne 4-1
33' Mark Gleghorne 5-1
55' Janiek Braaksma 5-2 (sc)
60' Joost van de Vijfeijken 6-2
66' Robbert Kemperman 7-2

Tilburg - Pinoké 3-3 (2-3)
2' Desmond Abbott 0-1
4' Eli Matheson 0-2
15' Lucas Vila 1-2 (sc)
20' Song Yi 1-3 (sc)
25' Lucas Vila 2-3
67' Wouter Hermkens 3-3 (sc)

Laren - Oranje-Zwart 1-2 (1-2)
15' Seo Jong-Ho 1-0
28' Lucas Judge 1-1
29' Thomas Briels 1-2
42' Seo Jong-Ho 2-2
70' Mink van der Weerden 2-3 (sc)

Topscorers heren

Pos. Naam Club Goals
1 Ashley Jackson HGC 26
2 Mink van der Weerden Oranje-Zwart 25
3 Melchior Looijen Kampong 22
4 Mark Gleghorne Den Bosch 20
= Roderick Weusthof SCHC 20
6 Jeroen Hertzberger Rotterdam 17
7 Luke Doerner Laren 15
= Wouter Hermkens Tilburg 15
9 Teun de Nooijer Bloemendaal 14
= Janiek Braaksma Hurley 14


Stand heren

Pos. Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Punten
1 HGC 20 13 6 1 69 45 45
2 Bloemendaal 20 13 3 4 59 40 42
3 Oranje-Zwart 20 11 3 6 61 43 36
4 Laren 20 11 2 7 57 50 35
5 Amsterdam 20 9 4 7 46 44 31
6 Rotterdam 20 8 7 5 61 45 31
7 Kampong 20 8 5 7 64 59 29
8 Den Bosch 20 6 5 9 52 55 23
9 Pinoké 20 5 6 9 51 61 21
10 Tilburg 20 4 5 11 35 53 17
11 Hurley 20 2 5 13 32 63 11
12 SCHC 20 1 7 12 36 65 10

 



Programma week 19

Dames

Datum Thuisclub Uitclub Bijzonderheden
Zaterdag 15 mei Den Bosch Laren Play-offs finale
Zondag 16 mei Den Bosch Laren Play-offs finale*

*) Eventuele beslissingswedstrijd in best-of-threeserie

Programma week 19

Heren

Datum Thuisclub Uitclub
Donderdag 13 mei HGC Oranje-Zwart
Donderdag 13 mei Laren Pinoké
Donderdag 13 mei Den Bosch Bloemendaal
Donderdag 13 mei Kampong Hurley
Donderdag 13 mei SCHC Rotterdam
Zondag 16 mei Oranje-Zwart Kampong
Zondag 16 mei Pinoké Den Bosch
Zondag 16 mei Tilburg Laren
Zondag 16 mei Hurley SCHC
Zondag 16 mei Bloemendaal HGC
Zondag 16 mei Rotterdam Amsterdam

'Tom Cruise afgeluisterd bij Scientologykerk'

Tom Cruise is afgeluisterd bij zijn Scientologykerk. De leider van de kerk zou de tapes met de biechten van de 47-jarige acteur hebben gebruikt om zijn vrienden te vermaken. Een invloedrijk lid van de kerk vertelt aan de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online dat hij de sessies opnam en over iedere biecht een verslag moest schrijven voor de leider.

De opnames vonden volgens de man plaats in 2001, de acteur lag toen in scheiding met Nicole Kidman. "De leider vertelde me dat hij de verslagen nodig had, omdat het belangrijk was Tom bij de Scientologykerk te betrekken." Begin 2002 stopte hij met de opnames, omdat hij ze als 'onethisch' beschouwde.

Tom Cruise is niet de enige bekende aanhanger van de Scientologykerk, ook John Travolta en Kirstie Alley zijn lid van het genootschap. Scientology, gebaseerd op een boek van L. Ron Hubbard, wordt in de media veelal gezien als controversieel. In België heeft het officieel de stempel van sekte opgedrukt gekregen.

Tom Cruise
Tom Cruise (Foto: Novum)

Hodgson: "Denk na over uitstel EL-finale"

Fulham-coach Roy Hodgson wil dat de Uefa nadenkt over het uitstellen van de Europa League-finale. De Engelsman stelt dat het onzeker is of de Londense ploeg en tegenstander Atletico Madrid Hamburg tijdig kunnen bereiken vanwege de aswolk die het vliegverkeer boven Europa opnieuw parten speelt.

Fulham probeert op maandag in plaats van dinsdag te vliegen, maar dat is volgens Hodgson niet zo simpel. "We hebben het over 40 mensen en heel veel bagage. Het is niet een persoon die op vakantie gaat, het is een enorme operatie om al die mensen in Hamburg te krijgen."

De beide ploegen kunnen na een lange busreis mogelijk niet hun beste voetbal brengen, vreest Hodgson en hij spreekt uit ervaring. Fulham legde een paar weken geleden al de 900 kilometer naar Hamburg per bus af voor de halve finale. "Als Atletico in dezelfde situatie verkeert zou het de Uefa sieren als ze niet zo onbuigzaam als normaal zijn en over uitstel van de finale nadenken."

'Quantum Theory anders dan Gears of War'

Gears of War kwam in 2006 uit op de Xbox 360. De third person shooter van Epic heeft sindsdien zijn sporen nagelaten in de wereld van de games. Zo is het coversysteem, dat zijn debuut beleefde in Gears of War, niet meer weg te denken uit verschillende games. Ook Quantum Theory maakt hier gebruik van. De nog niet uitgebrachte game uit de stal van Tecmo Koei wordt zelfs gezien als een directe kopie van Gears of War. De baas van Tecmo Koei, Yoshiki Sugiyama is het hier niet mee eens.

“Ondanks de overeenkomsten met Gears of War heeft Quantum Theory een aantal belangrijke elementen die de game uniek maken. Als gamers denken te weten wat hun te wachten staat in de game kunnen ze rekenen op een flinke verrassing. Natuurlijk spelen beide games zich af in een ‘post-apocalyptic world’, maar in onze game is het vooral de wisselwerking tussen de twee hoofdpersonages die de game uniek maken. Het feit dat je moet inspelen op je lenige partner, maar ook je eigen plannen moet trekken maken deze shooter zo dynamisch. Daarbij verandert de omgeving constant waardoor niets lijkt wat het is", aldus Yoshiki Sugiyama.

Quantum Theory zou op 26 maart uitkomen, maar de game is uitgesteld en zou nu in de zomer in de winkels moeten liggen. De game komt uit op de Xbox 360 en PlayStation 3.

Quantum Theory

F-duct in 2011 uitgebannen in F1

De Formule 1-teams willen voor volgend jaar de F-duct uitbannen. McLaren introduceerde het concept dit jaar om meer snelheid op het rechte stuk te genereren. Coureurs zorgen er met de F-duct voor dat de achtervleugel minder beweegt op het rechte eind, zodat door de hogere snelheid inhalen makkelijker wordt.

De Formula One Teams' Association besprak vandaag in Spanje het onderdeel dat voor veel opschudding zorgde. De vondst van McLaren zorgde ervoor dat de andere teams met eigen F-ducts kwamen, maar omdat het chassis al gehomologeerd was kunnen ze minder profiteren van de luchtstromen door de auto dan de Britse renstal. Om de renstallen niet op te hoge kosten te jagen wordt het onderdeel, ondanks heftig protest van McLaren, vanaf volgend jaar verboden.

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner vindt ook dat de veiligheid met het systeem in het geding komt. "Het is een vernuftig stukje enginering en petje af voor degenen die het bedacht hebben, maar sommige oplossingen dit weekend leken een slap aftreksel als je ziet dat coureurs met hun vingertoppen of zelfs zonder handen rijden," zei de Brit na afloop van de vergadering. "Ik denk dat er een probleem met de veiligheid is en we moeten het kostenaspect in beschouwing nemen."

Eerder dit jaar besloot de FOTA al de dubbele diffuser uit te bannen. Hierdoor worden de bolides langzamer, omdat er minder grip aan de achterzijde is. Het moet er voor zorgen dat inhalen in de Formule 1 makkelijker zal gaan verlopen.

Palestijnen: indirect overleg begonnen

De indirecte vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen zijn van start gegaan. Dat heeft de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zondag gezegd na overleg tussen de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten George Mitchell.

De komende vier maanden reist Mitchell heen en weer tussen de kantoren van Abbas en van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Het is zijn taak de grote meningsverschillen over een toekomstige Palestijnse staat te overbruggen.

Het indirecte overleg is het eerste succesje van de regering van president Barack Obama om verregaande resultaten te boeken in het vredesproces voor het Midden-Oosten. De verwachtingen zijn echter laag en de indirecte gesprekken lijken een stap terug nadat zestien jaar lang, met onderbrekingen, openlijk met elkaar werd overlegd.

Ter voorbereiding van het overleg heeft Mitchell de afgelopen vijf dagen al tweemaal met Netanyahu en driemaal met Abbas gesproken. Een laatste horde werd zaterdag genomen toen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO en de Fatah-beweging van Abbas hun goedkeuring gaven.

Vanuit Jeruzalem liet Netanyahu weten dat het wat hem betreft zo vlug mogelijk leidt tot directe gesprekken. "Vrede kan niet met een afstandsbediening worden bereikt", zei hij. "We zijn de buren van de Palestijnen. We mogen er niet van uitgaan dat we beslissingen nemen (...) als we niet bij elkaar in dezelfde kamer zitten."

Colosseum brokkelt af

Van het Colosseum in Rome is zondag een stuk antiek pleisterwerk van bijna een vierkante meter afgebrokkeld. Het gebeurde voor de openstelling van het amfitheater voor publiek. Niemand raakte gewond.

Volgens de Italiaanse Confederatie van Archeologen is de Italiaanse hoofdstad "aan een tragedie ontsnapt". Het ministerie van Cultuur wees erop dat het gedeelte van het Colosseum waar het pleisterwerk losliet, op de wachtlijst staat om gerestaureerd te worden.

Het Colosseum uit de klassieke oudheid, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Rome, blijft gewoon open voor publiek, zo meldden Italiaanse media.

Enorme Zeeuwse pop Giro in vlammen op

Een metershoge stropop die voor de Giro d'Italia in Zeeland in elkaar was gevlochten is zaterdagnacht in vlammen opgegaan. Onbekenden staken de zes meter hoge Giro-pop in Burgh-Haamstede in brand, meldt Omroep Zeeland.

De initiatiefnemers hopen dat de pop langs de Serooskerkseweg nog kan worden hersteld voordat de Giro-karavaan maandag door Zeeland trekt op weg naar Middelburg. Ze krijgen daarbij hulp van vrijwilligers.

De politie weet nog van niks over de brandstichting. "De bouwers zullen nog geen aangifte hebben gedaan, maar we houden de zaak in de gaten", zegt een woordvoerder.

RB Salzburg nog altijd geen kampioen

Het lukt Red Bull Salzburg maar niet om de titel in Oostenrijk binnen te halen. De ploeg van trainer Huub Stevens verloor zondag met 1-0 van nummer twee Austria Wien.De ploeg uit Wenen naderde de titelverdediger door de zege tot op een punt. Dinsdag verloor Red Bull ook al bij SV Kapfenberg. Dat was de eerste competitienederlaag sinds half oktober.

Ook nummer drie Rapid Wien kan in de laatste speelronde nog meestrijden om de titel. Die ploeg won met 4-1 van Sturm Graz en heeft drie punten achterstand.

Red Bull moet nu proberen donderdag in de laatste wedstrijd de titel te prolongeren. Dan moet de ploeg uit Salzburg op bezoek bij nummer vier Sturm Graz. Austria Wien speelt thuis tegen SV Ried, terwijl Rapid Wien op bezoek moet bij SV Mattersburg.

FC Basel pakt Zwitserse beker met monsterzege

FC Basel heeft vandaag overtuigend de bekerfinale van Zwitserland gewonnen. De ploeg van trainer Thorsten Fink hield niets heel van opponent Laussanne Sport; 6-0.

Laussanne Sport, dat uitkomt in de tweede divisie van Zwiterland, had totaal niets in te brengen tegen de nummer twee van de Zwitserse competitie. Met nog twee speelrondes te gaan heeft Basel drie punten achterstand op koploper BSC Young Boys.

Bij Basel maakte Alexander Frei zaterdag weer zijn rentree in de basis. Hij brak in februari zijn arm en kon daardoor tien weken niet in actie komen. De aanvaller zal over een maand samen met Blaise N'Kufo de aanval vormen van Zwitserland tijdens het WK in Zuid-Afrika.

Jans neemt afscheid van fans FC Groningen

Ron Jans zat vandaag voor het laatst op de bank als trainer van FC Groningen. De oefenmeester zag zijn formatie opnieuw van FC Utrecht (0-2) verliezen, waardoor de Groningers niet meer meedoen in de strijd om Europees voetbal.

Na het laatste fluitsignaal nam Jans uitgebreid de tijd om afscheid te nemen van alle Groningse fans. Daarbij stond hij zelfs een aantal persoonlijke eigendommen af. Zo gaf hij zijn jasje weg aan een enthousiaste supporter. "Iemand vroeg om mijn jasje, die heb ik toch niet meer nodig, dus ik heb 'm weggegeven", liet de trainer weten.

Jans had tijdens zijn afscheidsronde overigens speciale aandacht voor een jonge supporter. "Dat jongetje had een mail gestuurd naar de club. Toen ik hier nog speelde, 27 jaar geleden, had zijn vader een spandoek met mijn naam erop. Dat heeft hij nu nog steeds. Die jongen vroeg of ik daar mijn handtekening op wilde zetten, dat heb ik natuurlijk gedaan."

Jans was bijna acht jaar lang hoofdtrainer van FC Groningen. Na de zomer gaat de 51-jarige trainer aan de slag bij sc Heerenveen.

Teleurstelling overheerst bij Heracles Almelo

Heracles Almelo doet niet langer mee in de strijd om Europees voetbal. De Heraclieden verloren vanmiddag in eigen huis van Roda JC (2-1). Het eerste duel eindigde in een gelijkspel (1-1), waardoor de Limburgers naar de finale ronde gaan.

In Almelo was de verslagenheid na afloop van de wedstrijd groot. "Wat een ontgoocheling," liet Jan Smit, voorzitter van Heracles Almelo, na afloop weten. Ook Gert-Jan Verbeek was teleurgesteld. De trainer zet zijn carrière voort bij AZ, maar wilde zijn werkgever een mooie prijs geven.

Verbeek weigerde ook om terug te kijken op een succesvol seizoen. "Daar staat mijn hoofd nu niet naar. Dat komt nog wel. Daarvoor is de teleurstelling nu te groot," zei hij. De oefenmeester benadrukte nog wel dat zijn ploeg in het afgelopen voetbalseizoen een uitstekende prestatie heeft geleverd.

[Giro] Evans: "Meest nerveuze rit ooit"

Cadel Evans kreeg vandaag na een rit vol valpartijen de roze trui in handen. Veel renners roemden de sfeer langs het parcours, maar plaatsten ook kanttekeningen over de gevaren.

"Dit was een van de gevaarlijkste en meest nerveuze ritten die ik ooit heb gereden", aldus Evans. Ook ritwinnaar Tyler Farrar had commentaar: "Het staat in Nederland altijd vol obstakels." 

Winnaar van de proloog gisteren Bradley Wiggins verloor vandaag 37 seconden en zijn leidende positie. Hij zocht mopperend de bus op en zag de lol van fietsen door Nederland even niet meer in.

Stompé werpt negendarter

Co Stompé heeft tijdens de UK Open Regional Final in Wigan laten zien het darten nog altijd niet verleerd te zijn. Onze landgenoot gooide tijdens het toernooi een fantastische negendarter.

The Matchstick gooide de negendarter in de partij tegen zijn landgenoot Vincent van der Voort. Ondanks de negendarter verloor Stompé de wedstrijd met 6-5.

Een andere opmerkelijke gebeurtenis tijdens het toernooi was de overwinning van Nederlander Michael van Gerwen op de man in vorm, Simon Whitlock. Mighty Mike wist vervolgens ten koste van vloerspecialist Mark Walsh de halve finales te bereiken van het toernooi.

Teams willen Bridgestone behouden

De Formule 1-teams willen nog steeds dat Bridgestone ook in 2011 de banden levert, hoewel het Japanse merk aangegeven heeft de sport aan het eind van het jaar te willen verlaten. Als nieuwe bandenleverancier zijn Cooper Avon, Michelin en Pirelli in de race, maar een definitieve beslissing is nog niet gemaakt.

In Spanje kwam vandaag de Formula One Teams' Association bijeen om een beslissing te maken over de nieuwe bandenleverancier voor volgend seizoen, maar de teams zijn nog niet tot een akkoord gekomen. Wel is duidelijk geworden dat FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh in Barcelona een gesprek met Bridgestone heeft gehad om het bedrijf over te halen om in de sport te blijven. Mochten de Japanners hiertoe besluiten, dan lijkt Bridgestone ook volgend jaar de leverancier te zijn, omdat de bandenleverancier de sport begrijpt en goede banden levert.

"Bridgestone heeft fantastisch werk geleverd in de Formule 1 en als we ze kunnen overtuigen om te blijven dan zou dat sterk zijn. Er zijn echter ook enkele andere partijen in de race," zei Whitmarsh. "We moeten ons realiseren dat de Formule 1 een technisch uitdagende omgeving is en we voor de nieuwkomers in de sport niet te grote risico's nemen. Mensen die verstand hebben van de Formule 1 minimaliseren de risico's. Engineers hebben goede data nodig om de bolides te ontwerpen en we moeten volgend jaar veilige banden in de F1 hebben. Als we de ervaren partijen kunnen overtuigen in de sport te blijven, dan zou dat goed zijn."

Michelin wil volgend jaar in de Formule 1 banden met 18 inch velgen introduceren, iets wat de teams op hoge kosten zou jagen, omdat de auto's opnieuw ontworpen moeten worden. Dit betekent dat de huidige velgmaat van 13 inch voorlopig behouden blijft. Daarnaast meldde Whitmarsh dat de FOTA aandringt om maar één bandenleverancier in de sport. Dit omdat de kosten zeker voor de nieuwe renstallen beperkt moeten blijven.

Chelsea breekt doelpuntenrecord Premier League

Stamford Bridge was zondag getuige van een 8-0 zege van Chelsea op Wigan Athletic. Het gaf de club het kampioenschap en een nieuw record.

Mede door drie doelpunten van topscorer Didier Drogba (29 doelpunten in het hele seizoen) won Chelsea zondag op gemakkelijke wijze het kampioenschap. Er hoefde thuis alleen gewonnen te worden om de titel te veroveren. Dat deed men met afgetekende cijfers: 8-0.

Het resultaat heeft ook voor een record in Engeland gezorgd. Nooit scoorde een team meer doelpunten dan het Chelsea van 2009/2010 in de Premier League. The Blues kwamen uit op een totaal van 103 doelpunten na 38 wedstrijden.

Didier Drogba werd topscorer van de Engelse competitie

Hamburgse derby terug in Bundesliga

Sankt Pauli is zondagmiddag naar de 1. Bundesliga gepromoveerd. De Hamburgers verzekerden zich van promotie, nadat de tweede plaats werd veiliggesteld. Daardoor is er volgend seizoen weer een Hamburgse derby in de Bundesliga tussen St. Pauli en Hamburger SV.

St. Pauli had zondag niet de kracht om een goed resultaat te boeken tegen Paderborn (1-2 nederlaag), maar eindigde desalniettemin als tweede in de 2. Bundesliga. Marius Ebbers maakte nog wel de 1-0, maar Daniel Brückner en Nejmeddin Daghfous bogen die stand om in een 1-2 overwinning voor Paderborn.

Naast St. Pauli promoveert ook Kaiserslautern naar het hoogste niveau. Zij werden kampioen door met 1-1 gelijk te spelen tegen het Augsburg van Jos Luhukay en Youssef El-Akchaoui.

Augsburg kan via play-offs tegen 1. FC Nürnberg een plekje in de Bundesliga afdwingen. Hertha BSC en VfL Bochum bewandelden de omgekeerde weg van St. Pauli en Kaiserslautern.

Uitslagen Duitsland speelronde 34

Afgelopen weekend werd de laatste speelronde afgewerkt in de Duitse Bundesliga. Bayern München werd kampioen van Duitsland, maar er waren nog meer belangrijke wedstrijden. Hieronder de overzichten.

Nederlanders op dreef tijdens laatste speelronde

De Nederlanders waren afgelopen weekend goed op dreef tijdens de laatste speelronde in de Bundesliga. Vier landgenoten kwamen bij verschillende clubs tot score. Arjen Robben had een flink aandeel in de met 1-3 gewonnen wedstrijd tegen Hertha BSC. De in vorm verkerende aanvaller van Bayern München wist tweemaal het doel te treffen. Door de winst werd de ploeg van Louis van Gaal officieel kampioen van Duitsland.

Arnold Bruggink scoorde eenmaal in het met 0-3 gewonnen duel van zijn ploeg Hannover 96 tegen VfL Bochum. Dankzij de overwinning blijft Hannover in de Bundesliga. De ploeg had in het begin van het seizoen een flinke klap te verwerken, toen doelman Robert Enke zelfmoord pleegde. Hannover wist vervolgens lange tijd geen wedstrijd meer te winnen en zakte af naar de degradatiezone. Een opleving in het slot van het seizoen zorgde ervoor dat Hannover ook volgend jaar weer in de Bundesliga actief is.

Hamburger SV speelde zaterdag knap gelijk tegen nummer drie Werder Bremen. Ruud van Nistelrooy scoorde kort voor tijd de gelijkmaker, maar HSV zal door het puntverlies volgend jaar geen Europees voetbal spelen. VfB Stuttgart eindigde met twee punten voorsprong op plek zes, een plek die rechtgeeft op het spelen van Europa League. Ook Roel Brouwers wist weer te scoren. De verdediger van Borussia Mönchengladbach scoorde in de wedstrijd tegen Bayer Leverkusen. De wedstrijd eindigde in 1-1.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
SC Freiburg Borussia Dortmund 3-1
Werder Bremen Hamburger SV 1-1
M'gladbach Bayer Leverkusen 1-1
1. FC Nürnberg 1. FC Köln 1-0
Hertha BSC Bayern München 1-3
VfL Bochum Hannover 96 0-3
VfL Wolfsburg Eintracht Frankfurt 3-1
FSV Mainz 05 Schalke 04 0-0
1899 Hoffenheim VfB Stuttgart 1-1

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Bayern München *
34 20 10 4 70 72-31
2. Schalke 04 *
34 19 8 7 65 53-31
3. Werder Bremen **
34 17 10 7 61 71-40
4. Bayer Leverkusen ***
34 15 14 5 59 65-38
5. Borussia Dortmund ***
34 16 9 9 57 54-42
6. VfB Stuttgart ***
34 15 10 9 55 51-41
7. Hamburger SV 34 13 13 8 52 56-41
8. VfL Wolfsburg 34 14 8 12 50 64-58
9. FSV Mainz 05 34 12 11 11 47 36-42
10. Eintracht Frankfurt 34 12 10 12 46 57-54
11. 1899 Hoffenheim 34 11 9 14 42 44-42
12. M'gladbach 34 10 9 15 39 43-60
13. 1. FC Köln 34 9 11 14 38 33-42
14. SC Freiburg 34 9 8 17 35 35-59
15. Hannover 96 34 9 6 19 33 43-67
16. 1. FC Nürnberg +
34 8 7 19 31 32-58
17. VfL Bochum ++
34 6 10 18 28 33-64
18. Hertha BSC ++
34 5 9 20 24 34-56

* = Champions League ** = Voorronde Champions League *** = Voorronde Europa League + = Nacompetitie ++ = Degradatie

Topscorers

# Naam speler Club Doelpunten
1 Dzeko VfL Wolfsburg 22
2 Kiessling Bayer Leverkusen 21
3 Barrios Borussia Dortmund 19

Aanhouding voor Friese geweldsdode bij disco

De Friese politie heeft een 18-jarige man opgepakt voor betrokkenheid bij twee geweldsincidenten, waarbij één slachtoffer dodelijk gewond raakte. Dat gebeurde in de nacht van 17 op 18 april bij Club Q in Noardburgum. Een andere jongen raakte daar toen zwaargewond.

Volgens de politie is uit verklaringen van getuigen gebleken dat de verdachten bij beide incidenten betrokken was. Hij is aangehouden en zit nog vast.

Kwalificatie Monaco niet aangepast

De kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco zal blijven zoals deze is. De Formula One Teams' Association was vandaag in Spanje bijeen om een gesplitste kwalificatie te bespreken, maar de renstallen kwamen niet tot een unanieme instemming met het plan.

Enkele Formule 1-coureurs wilden het veld in twee delen splitsen, zodat alle coureurs de kans krijgen om in het Prinsdom een goede kwalificatie te rijden. Enkele teambazen waren het er niet mee eens, zodat de 24 rijders zich in de nauwe straten van Monaco tegelijk op de baan moeten begeven. Hierdoor zijn verrassingen niet uitgesloten.

"Er was vandaag een vergadering van de FOTA om de kwalificatie in twee gelijke groepen van twaalf op te splitsen," zei Lotus-teambaas Tony Fernandes tegen Reuters. "Ik heb nee gezegd om de race leuker te maken. We willen het onvoorspelbaar hebben, dus de kwalificatie moet ook zo zijn. Ik zit nu zeven maanden in de Formule 1 en de jongens hier zijn goede coureurs die betaald worden om goed te rijden."

Ook Henin uitgeschakeld in Madrid

Na Maria Sharapova is ook Justine Henin al vroeg uitgeschakeld bij het WTA-toernooi van Madrid. De Belgische, die vorige week nog het toernooi van Stuttgart won, werd in drie sets uitgeschakeld door Aravana Rezaï.

Henin en Rezaï waren aan elkaar gewaagd en maakten er een spannende match van. Henin trok de eerste set naar zich toe na 52 minuten en in de tweede set veegde ze een 0-3-achterstand weg. Maar met een dubbele fout gaf ze die set toch weg, waarna Henin geen game meer wist te winnen. Het werd 4-6, 7-5 en 6-0.

Montañés wint ATP-toernooi Estoril

Albert Montañés heeft het ATP-toernooi van Estoril op zijn naam geschreven. De Spanjaard versloeg in de finale thuisspeler Frederico Gil in drie sets. Het werd uiteindelijk 6-2, 6-7 en 7-5.

Montañés versloeg in de halve finale Roger Federer en trok die goede lijn door in de eerste set van de finale. In de tweede set ‘vergat' de Spanjaard het af te maken en verloor de tiebreak. In de derde set nam Gil een dubbele break voorsprong en leek daarmee op weg naar de eindzege. Echter kwam Montañés terug in de wedstrijd en won uiteindelijk de set en daarmee het toernooi.

Uitslagen Engeland speelronde 38

Vandaag werd in Engeland de laatste speelronde in de Premier League afgewerkt. Chelsea werd kampioen van Engeland met een monsterzege op Wigan Athletic (8-0), maar er werden natuurlijk nog meer wedstrijden gespeeld. Hieronder vind je de laatste uitslagen en de eindstand van de Engelse competitie.

Verrassende zege Burnley op Tottenham Hotspur

Burnley is dé verrassing van de laatste speelronde in de Premier League. De degradant legde Tottenham Hotspur over de knie en won met 4-2.

Aanvankelijk leek er niks aan de hand te zijn voor The Spurs. Na iets meer dan een half uur spelen stond de formatie van trainer Harry Redknapp op een 2-0-voorsprong. Op slag van rust maakte Wade Elliott de aansluitingstreffer. Dit was tevens het sein voor de thuisploeg om de bezoekers een mooie laatste wedstrijd te geven.

In de 55e minuut kwam Burnley op gelijke hoogte door een doelpunt van Jack Cork. Twaalf minuten later was daar dan de verdiende voorsprong, nadat Martin Paterson de bal opnieuw tegen het net joeg. In de slotfase deed ook Steven Thompson nog een duit in het zakje door de vierde treffer van de middag aan te laten tekenen.

Liverpool sluit dramatisch seizoen met remise af

Liverpool is er in zijn laatste wedstrijd niet meer in geslaagd om drie punten mee naar huis te nemen. Het reeds gedegradeerde Hull City wist de formatie van trainer Rafael Benítez op een doelpuntloos gelijkspel te houden.

De bezoekers hadden in het duel tegen Hull City zeker een aantal keer moeten scoren, maar de kansen werden onzorgvuldig afgemaakt. Zo raakte Alberto Aquilani en aanvoerder Steven Gerrard de paal en zorgde ook de doelman van The Tigers, Matt Duke, dat hij zijn doel schoon hield.



Uitslagen laatste speelronde:

Thuis Uit Uitslag
West Ham United Manchester City 1-1
Manchester United Stoke City 4-0
Hull City Liverpool 0-0
Everton Portsmouth 1-0
Chelsea Wigan Athletic 8-0
Burnley FC Tottenham Hotspur 4-2
Bolton Wanderers Birmingham City 2-1
Aston Villa Blackburn Rovers 0-1
Arsenal Fulham 4-0
Wolves Sunderland 2-1


Eindstand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea ** 38 27 5 6 86 103-32
2 Manchester United ** 38 27 4 7 85 86-28
3 Arsenal ** 38 23 6 9 75 83-41
4 Tottenham Hotspur * 38 21 7 10 70 67-41
5 Manchester City + 38 18 13 7 67 73-45
6 Aston Villa + 38 17 13 8 64 52-39
7 Liverpool + 38 18 9 11 63 61-35
8 Everton 38 16 13 9 61 60-49
9 Birmingham City 38 13 11 14 50 38-47
10 Blackburn Rovers 38 13 11 14 50 41-55
11 Stoke City 38 11 14 13 47 34-48
12 Fulham 38 12 10 16 46 39-46
13 Sunderland 38 11 11 16 44 48-56
14 Bolton Wanderers 38 10 9 19 39 42-67
15 Wolverhampton Wanderers 38 9 11 18 38 32-56
16 Wigan Athletic 38 9 9 20 36 37-79
17 West Ham United 38 8 11 19 35 47-66
18 Burnley FC -- 38 8 6 24 30 42-82
19 Hull City -- 38 6 12 20 30 34-75
20 Portsmouth -- 38 7 7 24 19 34-66

** = Champions League
* = voorronde Champions League
+ = voorronde Europa League
-- = Degradatie

Topscorers:

# Naam speler Club Topscorer
1 Didier Drogba Chelsea 29
2 Wayne Rooney Manchester United 26
3 Darren Bent Sunderland 24

Duitse regering verliest meerderheid

De Duitse regering van bondskanselier Angela Merkel lijkt haar meerderheid in de Bondsraad, de Eerste Kamer van het Duitse parlement, te hebben verloren. Dat is het gevolg van verkiezingen die zondag in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) zijn gehouden.

Volgens de eerste exitpolls heeft de centrumrechtse CDU-FDP-coalitie van premier Jürgen Rüttgers haar meerderheid in de Landdag in Düsseldorf verloren. Dat betekent dat de landelijke CDU/CSU-FDP-coalitie van Merkel in de Bondsraad, waarin de regeringen van de zestien deelstaten zijn vertegenwoordigd, ook geen meerderheid meer heeft.

Libanon heeft hummus-record weer in handen

Libanese koks hebben zaterdag een grote slag gewonnen in een conflict in het Midden-Oosten waarbij kogels zijn ingeruild voor kikkererwten. De koks vestigden een wereldrecord door ruim tien ton hummus te bereiden en namen daarmee de koppositie over van de vorige recordhouder en grote rivaal, Israël.

De prestatie van Israël stond op vierduizend kilo en was weer een verdubbeling van een record dat in oktober vorig jaar door Libanese koks was gevestigd. Zo'n driehonderd Libanezen bereidden zaterdag 10,452 kilo van de van kikkererwten vervaardigde pasta.

Het wereldrecord hummus bereiden is voor veel Libanezen een ware prestigestrijd, die zij voor geen goud willen verliezen van Israëliërs. Toen Libanon in oktober vorig jaar een record vestigde, noemden zij dat al een middel om duidelijk te maken dat het voedsel een Libanese en geen Israëlische schotel is.

Vermiste vrouw gevonden in Maas

Een vermiste vrouw uit Linne is zaterdag dood aangetroffen in de Maas bij haar woonplaats. De vrouw werd sinds vorige week donderdag vermist, maar zoekacties in de Maas en een sms-alert leverden niets op. Het lichaam werd uiteindelijk gevonden bij de stuw in Linne, meldt de Limburgse politie zondag.

De politie kreeg zaterdag rond 12.00 uur een melding binnen over een lichaam bij de stuw. De brandweer en de Reddingsbrigade haalden het lijk uit het water.

Het bleek na onderzoek te gaan om de 55-jarige vermiste vrouw. Een misdrijf wordt uitgesloten. Er is vermoedelijk sprake van zelfmoord.

Van Wolfswinkel: "Zeer verdiend door"

FC Utrecht dwong vanmiddag een plekje in de finale voor een ticket in de Europa League af. De formatie won met 2-0 van FC Groningen. Het eerste duel eindigde in een 3-1-overwinning voor de ploeg uit de Domstad.

Na afloop was Ricky van Wolfswinkel logischerwijs blij met het behaalde resultaat. "We hebben het goed gedaan en zijn zeer verdiend door. Daar mogen we blij mee zijn", liet de aanvaller aan Eredivisie Live weten.

Van Wolfswinkel was ook verantwoordelijk voor de eerste treffer van de middag. "Het was een lekkere bal," blikte de aanvaller terug. "Tim (Cornelisse, red.) schoot de bal weg en ik had een idee waar hij terecht zou kunnen komen. Ik kon hem vervolgens goed aannemen, kon door op de keeper en stifte hem toen in de lange hoek."

De jonge speler maakte het duel overigens niet af, vanwege een lichte blessure aan zijn enkel. Hierdoor werd hij na een uur vervangen. Van Wolfswinkel: "Ik heb een zwak plekje op mijn enkel zitten. Als ik daar een flinke tackle op krijg, dan is dat heel gevoelig, maar na een paar dagen is dat weer weggetrokken."

Iran hangt vijf Koerdische activisten op

Iran heeft zondag vijf Koerdische activisten, onder wie één vrouw, opgehangen. De vijf waren schuldig bevonden aan lidmaatschap van gewapende oppositiegroeperingen en betrokkenheid bij bomaanslagen. Dat heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA gemeld.

De veroordeelden werden bij zonsopgang terechtgesteld in een gevangenis ten noorden van Teheran. Ze werden in 2008 veroordeeld nadat ze schuldig waren bevonden aan 'Moharebeh', een Iraanse term voor een misdaad tegen de islam en de staat.

IRNA meldde dat de vijf lid waren van de Koerdische afscheidingsbeweging PEJAK, de Iraanse tak van de PKK.

Latvala wint Rally van Nieuw-Zeeland

Jari-Matti Latvala heeft de Rally van Nieuw-Zeeland op zijn naam geschreven. De Fin sloeg in de laatste etappes toe, waardoor hij de Fransen Sébastien Ogier en Sébastien Loeb van de winst af hield.

Ogier ging gisteren aan de leiding van de rally, maar de jonge Fransman werd overschaduwd door zijn landgenoot Loeb die na een fout op de eerste dag van plaats zeven oprukte naar plaats twee dankzij zeer snelle tijden tijdens de proeven. Het gat tussen Ogier en Loeb was voor de laatste dag vijf seconden, terwijl Latvala 33 seconden achter de leider stond.

De zenuwen sloegen duidelijk toe bij Ogier die al op de eerste proef van vandaag spinde en zo tijd verloor. Dat deed ook Loeb door een boom te raken en hierbij zijn auto te beschadigen. Een spin in de laatste etappe zorgde er voor dat de Fransman genoemen moest nemen met plaats drie. Latvala profiteerde hiervan door dichterbij te kruipen en met het ingaan van de laatste etappe had de Fin nog 6,2 seconden achterstand op Ogier. De jonge Citroën-rijder ging wederom in de fout door half te spinnen wat de deur openzette voor Latvala die de kans met beide handen aangreep en de rally met 2,4 seconden voorsprong wist te winnen. Ook Petter Solberg had nog kans op de winst, maar de Noor raakte een elektriciteitspaal en moest opgeven.

[Giro] Evans: "Seconden kunnen op het eind minuten worden"

Cadel Evans is na de etappe van vandaag de nieuwe drager van de roze leiderstrui. De sprinters slaagden er niet in hem met de bonificatieseconden voorbij te gaan en de andere toppers in het klassement verloren tijd. Morgen vertrekt de kopman van BMC in de Maglia Rosa naar Middelburg.

"Ik heb tijd gewonnen. Wat nu slechts seconden zijn kunnen op het einde van de Giro minuten zijn. Ik heb de Tour al eens verloren met 23 seconden, dus ik weet dat je tot de laatste dag goed moet zijn om deze ronde te winnen", aldus Evans, wereldkampioen op de weg.

Querrey zet ATP-toernooi Belgrado op zijn naam

Het ATP-toernooi van Belgrado is gewonnen door de Amerikaan Sam Querrey. De nummer drie van de plaatsinglijst was in de finale van het toernooi te sterk voor zijn landgenoot John Isner; 3-6, 7-6 en 6-4.

Beide spelers staan niet bekend als erkend gravelaars en dat was ook wel in de finale te merken. Toch maakten de heren er een spannend gevecht van en werd de strijd uiteindelijk in drie sets beslists. Eerder in het toernooi moest thuisfavoriet Novak Djokovic opgeven in zijn kwartfinale en mist daardoor ook het toernooi van Madrid.

FC Groningen neemt afscheid van Sankoh en Lucius

FC Groningen neemt afscheid van Gibril Sankoh en Theo Lucius. Beide spelers hadden een aflopende verbintenis in Euroborg en deze zal niet worden verlengd.

FC Groningen was voornemens het contract met Gibril Sankoh te verlengen, maar ondanks diverse gesprekken zijn de partijen er niet uitgekomen. Manager technische zaken Henk Veldmate legt uit waarom er niet meer verder wordt gepraat. "Wij wilden Sankoh onder normale voorwaarden voor FC Groningen behouden. Sankoh wilde de beslissing over zijn toekomst echter blijven uitstellen en wachten op andere opties. Maar eens houdt het op, wij moeten verder."

"Bovendien", zo gaat Veldmate door, "hebben wij ons de laatste periode bijzonder gestoord aan het gedrag van Sankoh. Spelers moeten graag voor FC Groningen willen uitkomen en anders houdt het op. De mensen bij de club, onze supporters en sponsors hebben recht op duidelijkheid. Wij konden en wilden niet langer wachten op het woord van één speler. Wij moeten naar de toekomst toe kunnen werken en als de ene weg een doodlopende is, worden we gedwongen een andere in te slaan. Wij moeten handelen in het belang van de club."

Ook Theo Lucius keert niet meer terug in Euroborg. De allrounder zat sinds het begin van dit seizoen zonder club en werd gedurende de winterstop aangetrokken om de selectie van FC Groningen een kwalitatieve en kwantitatieve impuls te geven. De club is tevreden over hetgeen Lucius, ondanks een kuitbeenbreuk, in de paar maanden dat hij in Groningen was, heeft bijgedragen aan de opmars na de winterstop. "Maar wij hebben niet de volledige overtuiging dat Lucius volgend seizoen die toegevoegde waarde voor de selectie zal hebben, die wij van hem verwachten", aldus Veldmate.

Joezjny winnaar toernooi München

Michail Joezjny is de winnaar geworden van het ATP toernooi van München. Op de gravelbaan was de Wit-Rus in de finale te sterk voor de als eerste geplaatste Marin Cilic. De drie-setter eindigde in 6-3, 4-6 en 6-4.

Joezjny (als tweede geplaatst) had een beduidend minder zwaar traject richting de finale dan Cilic en dat bleek ook in set één. Echter wist Cilic er nog een derde set uit te slepen. Daarin had Joezjny aan één break genoeg om de winst binnen te slepen.

Treinreizen in Sam & Max Tomb of Sammun-Mak artwork

Na de release van "The penal zone" is het weldra tijd voor aflevering twee van dit derde Sam & Max-seizoen. Developer Telltale heeft gisteren wat artwork en één screenshot de wereld in gestuurd om ons toch al een idee te geven waar het om draait.

Erg veel weten we nog niet van het spel maar van deze screens kunnen we in ieder geval afleiden dat Sam en Max met de trein zullen reizen en een verlaten egyptische tombe zullen moeten doorkruisen om The Devil's Toybox in handen te krijgen.

Sam & Max The Devil's Playhouse - The Tomb of Sammun-Mak verschijnt deze maand op de PC, Mac en Playstation 3.

 

S&M The Devil's Playhouse: Episode 2 screenshotSam & MaxSam & MaxSam & MaxSam & MaxSam & MaxSam & Max

 

Chelsea pakt Engelse titel in stijl

Chelsea mag zich eindelijk weer kampioen van Engeland noemen. De formatie uit Londen won vanmiddag met klinkende cijfers van Wigan Athletic (8-0). Ook directe concurrent Manchester United wist te winnen (4-0, Stoke City), maar had één punt minder dan The Blues.

Het is voor Chelsea de vierde nationale titel in de historie van de club. De laatste keer dat de formatie van trainer Carlo Ancelotti aan het einde van de rit op de eerste plaats stond, was in het seizoen 2005/2006.

Dit seizoen wist Chelsea maar liefst 27 wedstrijden te winnen, werd er vijf keer gelijk gespeeld en zes keer verloren. In deze voetbaljaargang werden er door de Londenaren 103 doelpunten gemaakt, waar men er 32 tegen kreeg.

The Blues wonnen dit seizoen een aantal wedstrijden met grote cijfers. Zo gingen Blackburn Rovers (5-0), Sunderland (7-2), Aston Villa (7-1), Stoke City (7-0) en Wigan Athletic (8-0) allemaal de bietenbrug op. Ook de grote wedstrijden in de Engelse competitie kenden een positief einde voor Chelsea.

Daarnaast wist Didier Drogba zichzelf tot topscorer van het seizoen 2009/2010 te kronen. De aanvaller van Chelsea maakte vandaag nog drie treffers, waardoor zijn totaal op 29 doelpunten uitkwam.

Elmiger eindwinnaar Vierdaagse van Duinkerke

Martin Elmiger is de eindwinnaar geworden van de Vierdaagse van Duinkerke. Zijn leidende positie werd nog flink bestookt in de laatste etappe, maar de Zwitser hield uiteindelijk de stand. De laatste rit werd uiteindelijk gewonnen door Benoît Vaugrenard.

Een grote groep gaf kleur aan de etappe. Daarin zaten onder andere Jens Mouris en de latere winnaar Vaugrenard. De Fransman ontsnapte in de laatste kilometers en werd niet meer teruggezien. Jens Mouris bleef ook nog uit de greep van het peloton en werd na Nikolaj Trussov nog derde.

[Giro] Mollema: "Ik had niet veel power"

Bauke Mollema verloor in de tweede etappe van de Giro d'Italia, die een hectische slotfase kende, kostbare tijd. De kopman van Rabobank moest namelijk 37 seconden toegeven op winnaar Tyler Farrar.

"Onderweg was er continu stress. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk van voren te zitten. Ik voelde me vandaag een beetje slap, ik had niet veel power. Ik was blij dat ik goed kon volgen", aldus Mollema, nadat hij de finish in Utrecht was gepasseerd.

Morgen werkt het peloton de laatste etappe op Nederlands grondgebied af. Dan rijdt de karavaan van Amsterdam naar Middelburg. Mollema: "Ik denk dat ik morgen beter ben dan vandaag. Als het meevalt met de wind denk ik dat de rit van maandag minder gevaarlijk is dan die van vandaag."

DLC Alan Wake fixed fugly gezichten

Alan Wake ligt nog niet in de winkel en de makers van de game; Remedy hebben al beloofd om de "fugly" animaties van de gezichten te verbeteren. Voor de mensen die het niet wisten, fugly staat voor Fucking Ugly, en ja, deze term is echt gebruikt door iemand van Remedy zelf.

Het probleem doet zich voornamelijk voort bij de animaties van gezichten in de filmjes van de game, de gezichtsuitdrukkingen kunnen er nogal raar uitzien want de synchronisatie loopt niet helemaal gelijk met het geluid. Dit probleem wordt in de komende DLC al verbeterd geeft een ontwikkelaar van Remedy aan.

Remedy geeft aan dat het altijd mogelijk is om bepaalde frames in een game te veranderen om het er beter uit te laten zien, ze hebben veel geleerd bij het maken van Alan Wake en zullen door blijven gaan om de game te verbeteren. Deze verbeteringen zullen via de DLC aangepast worden. De DLC wordt eigenlijk ook een patch op deze manier. We zullen nog eventjes moeten afwachten in hoeverre de animatie niet klopt en of het ook echt gemaakt gaat worden.

Alan Wake
Fugly?

Uitslagen play-offs promotie/degradatie

Vandaag waren de returns van de wedstrijden om promotie/degradatie. Hieronder vind je de uitslagen.

Willem II is door naar de tweede ronde van de play-offs om promotie/degradatie. Thuis speelde het met 1-1 gelijk tegen FC Eindhoven. In de eerste helft kwam Willem II na 37 minuten op voorsprong via Sheotahul, na rust maakte Van der Rijt in de 73e minuut de gelijkmaker. Het eerste duel had Willem II met 1-2 gewonnen, waardoor de Tilburgers door gaan naar de finaleronde van de play-offs. In de slotfase van de wedstrijd kreeg doelman Swinkels van FC Eindhoven nog de rode kaart voorgeschoteld

In die finale zal Willem II aantreden tegen Go Ahead Eagles. De ploeg uit Deventer verloor vanmiddag met 1-0 bij sc Cambuur door een doelpunt van De Vries in de elfde minuut, maar had het eerste duel al met 2-0 gewonnen.

Excelsior stond in de wedstrijd tegen FC Zwolle al na zeven minuten op voorsprong via een strafschop van Fernandez. De eerste wedstrijd was in een 0-1-overwinning geëindigd voor de Rotterdammers, waardoor Zwolle nu minimaal twee keer moest scoren om door te gaan. Dit deed de ploeg nog voor rust via Kaprálik in de dertiende minuut en Slot in de veertigste minuut: 1-2. Excelsior maakte echter op slag van rust alweer de gelijkmaker via Van Steensel. In de 71e minuut kwam Excelsior door een doelpunt van Nieveld zelfs weer op voorsprong, een minuut later gevolgd door de 3-3 van Slot. Vlak daarna kreeg Zwolle-keeper Boer de rode kaart en Excelsior een strafschop. Wederom Fernandez wist vanaf elf meter binnen te tikken: 4-3. In het restant van de wedstrijd werd niet meer gescoord, waardoor Excelsior door gaat naar de finaleronde.

Sparta heeft met moeite degradatie weten te ontlopen. Afgelopen donderdag verloor de ploeg uit Rotterdam met 2-1 bij Helmond Sport en moest dus vandaag minimaal één keer scoren. Dat ene doelpunt bleef lang uit. Helmond Sport groef zich in en Sparta kwam er vrijwel niet doorheen. In de 71e minuut was er dan eindelijk het bevrijdende doelpunt voor Sparta, Poepon tikte na een mooie combinatie de bal in het Helmondse doel. Een minuut voor tijd kwam Sparta met tien man te staan nadat Viergever zijn tweede gele kaart kreeg. Hij schopte de bal weg nadat een Helmond-speler deze voor de keeper van Sparta had klaargelegd om zodoende geen tijd te verliezen. In de blessuretijd maakte Dissels na een counter aan alle Rotterdamse onzekerheid een eind door de 2-0 binnen te tikken. Sparta mag nu in het Rotterdamse onderonsje met Excelsior gaan uitmaken wie er volgend seizoen in de Eredivisie speelt.

 

Uitslagen

Thuis Uit Uitslagen
Willem II FC Eindhoven 1-1
SC Cambuur Go Ahead Eagles 1-0
Excelsior FC Zwolle 4-3
Sparta Rotterdam Helmond Sport 2-0

Programma

Datum Thuis Uit
do 13/5 Go Ahead Eagles Willem II
do 13/5 Excelsior Sparta Rotterdam

Zondag 16 mei zijn de returns.

Utrechtse finish Giro trekt 200.000 bezoekers

De finish van de tweede etappe van de Giro d'Italia in Utrecht heeft ruim 200.000 bezoekers naar de stad getrokken. Dat meldde een woordvoerster van de gemeente vandaag na de finish.

Langs de route door de provincie Utrecht stonden volgens de zegsvrouw ook erg veel kijkers. "Het was gezellig druk langs het parcours", meldde ze. De wielerwedstrijd is in Utrecht drukker bezocht dan de proloog in Amsterdam. In de hoofdstad bekeken gisteren zo'n 150.000 mensen de Giro.

Alonso erg blij met resultaat

Fernando Alonso eindigde vanmiddag in de Grand Prix van Spanje als tweede. Vlak voor het einde van de wedstrijd lag hij nog vierde maar toen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton in de problemen kwamen, kon hij doorstomen naar de tweede plek.

Na afloop toonde Alonso zich een zeer tevreden man. "Ik ben ontzettend blij met dit resultaat en het voelt geweldig om twee posities te winnen in de slotfase van de race. Het weekend verliep niet echt lekker voor ons, maar het resultaat is geweldig. We moeten ons verbeteren, dat weten we. Dat hebben we dit weekend gezien. Vooral de kwalificatie moet beter," zo zei de Spanjaard.

'Pakistaanse Taliban achter aanslag Times Square'

Het lijkt erop dat de Pakistaanse Taliban achter de mislukte aanslag op Times Square in New York zit. Dat zei John Brennan zondag, de adviseur voor binnenlandse veiligheid en contraterrorisme van de Amerikaanse president Barack Obama.

Hoewel het onderzoek naar de mislukte aanslag van 1 mei nog gaande is, 'lijkt het erop' dat de verdachte, Faisal Shahzad, werkzaam was voor de groepering Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), zei Brennan. Gedacht wordt dat deze groepering Al-Qaidaleiders onderdak biedt, onder wie Osama bin Laden.

Ook minister van justitie Eric Holder liet weten dat de Pakistaanse Taliban 'dit plot hebben beraamd'.

Aandrang

Columnisten nemen soms hun toevlucht tot de meest waanzinnige of onzinnige onderwerpen om aan hun bladvulling te komen. Soms komt dit omdat ze werkelijk geen idee hebben waarover een column te schrijven en soms is het louter omdat ze een vraag in hun hoofd hebben die ze beantwoord willen zien. Dit kan dan een zeer onzinnige vraag voor anderen zijn, maar voor de columnist is het een brandende kwestie geworden die, koste wat kost, opgelost dient te worden.
Ik heb ook zo’n vraag die me al wat langer bezighoudt en deze vraag valt ontegenzeggelijk in de tweede categorie. Eigenlijk is het een wat banale vraag maar u moest eens weten wat columnisten allemaal bezighoudt.

Van Gaal: "We zijn de besten"

Louis van Gaal kon het vandaag op de Mariënplatz in het hartje van München uiteraard niet laten. Na Amsterdam, Barcelona en Alkmaar kreeg ook de Zuid-Duitse stad de bekende overwinningskreten van de Nederlandse coach van Bayern München te horen.Een dag eerder had de Duitse topclub zich in de laatste competitiewedstrijd tegen Hertha BSC (1-3) verzekerd van de 22e landstitel.

"Wij zijn niet alleen kampioen van München", jubelde Van Gaal, die zich evenals zijn spelers op het bordes van het stadhuis in lederhose toonde aan tienduizenden enthousiaste fans. "We zijn ook de besten van Gelsenkirchen, van Bremen en van Hamburg. We zijn de besten van Duitsland en misschien ook van Europa", doelde hij op de komende finale in de Champions League op 22 mei in Madrid tegen Internazionale.

Van Gaal, redelijk goed opgedroogd van een zware bierdouche op het veld van Hertha en van een lange feestnacht in München, had het op het balkon onder de luide toejuichingen van de fans uitstekend naar zijn zin. Hij liet zich zelfs verleiden tot een dansje met 'Oberbürgermeister' Christian Ude. Aanvoerder Mark van Bommel liet zich evenmin onbetuigd. "Over twee weken staan we hier weer", riep de middenvelder uitgelaten. Bayern München maakt ook nog kans op de Duitse beker.

Overzicht deelnemers Topklasse zondag

Na de laatste speelronde zijn alle beslissingen in de zondaghoofdklasse gevallen. Daardoor is nu definitief duidelijk welke clubs in de Topklasse gaan spelen. Er vielen vandaag nog drie rechtstreekse tickets te verdienen. Die gingen naar JVC Cuijk en EVV, die in de Hoofdklasse B zelf wonnen en concurrent Dijkse Boys zagen verliezen. In de Hoofdklasse C pakte Quick '20 het resterende ticket. De club uit Oldenzaal had aan een punt genoeg, maar won zelfs bij Achilles '29.

De volgende twaalf clubs spelen volgend seizoen zeker in de zondagafdeling van de Topklasse:

Achilles '29
AFC
Argon
Baronie
EVV
Gemert
Haaglandia / Sir Winston
FC Hilversum
JVC Cuijk
FC Lienden
Quick '20
De Treffers

De komende twee weken worden de play-offs gespeeld tussen de nummers vijf en zes van de diverse afdelingen. In een dubbele ontmoeting bepalen zij wie zich plaatst voor de Topklasse. De drie winnaars gaan door. Het gaat om de volgende duels:

VVSB - sv Venray
Dijkse Boys - Be Quick 1887
WKE - Hollandia

De drie clubs die verliezen, hebben door het wegvallen van Haarlem nog een herkansing. Zij spelen in een halve competitie. De winnaar speelt een beslissingsduel tegen de winnaar van eenzelfde competitie tussen drie zaterdagclubs. De winnaar daarvan gaat ook naar de Topklasse. Is dat een zondagclub, dan zal FC Oss op de zaterdag gaan spelen. Is dat een zaterdagclub, dan maakt FC Oss de zondagafdeling van de Topklasse compleet.

Kampioenschappen voor Gemert en De Treffers

De laatste twee kampioenen in de zondaghoofdklasse zijn bekend geworden. Op de slotdag van de competitie wist Gemert de titel te bemachtigen in de Hoofdklasse B, terwijl De Treffers de sterkste bleek in de Hoofdklass C. Beide teams gingen als koploper de laatste speelronde in en maakten geen fout, waardoor de concurrentie niet meer langszij kwam.

Gemert won in de Hoofdklasse B de lastige uitwedstrijd bij Dijkse Boys met 0-2. Hierdoor bleef het Baronie voor. Een mooie revanche voor vorig seizoen, toen de rollen precies omgekeerd waren. De Treffers maakte geen fout bij ROHDA Raalte. Het won dik, met 0-5. Daardoor was de overwinning van FC Lienden niet meer van belang. De Treffers is de succesvolste zondagamateurclub aller tijden en mocht dus weer een titel aan de erelijst toevoegen. Gemert en De Treffers gaan komende week met AFC, de kampioen in de Hoofdklasse A, beginnen aan de kampioenscompetitie.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste beslissingen in de drie zondagafdelingen.

Kampioenen: AFC (A), Gemert (B), De Treffers (C)

Nacompetitie om handhaving:  TONEGIDO (A), DESK (B), Nieuw Buinen (C)

Degradatie naar Eerste klasse: FC Omniworld (A), OSS '20 (B), SC Joure (C)

Zie voor de totale eindstanden het bericht met de uitslagen van de zondaghoofdklasse elders op de site.

Snelheidsduivel raakt rijbewijs en auto kwijt

Een 25-jarige Rotterdammer is in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn auto en rijbewijs kwijtgeraakt, nadat hij in zijn woonplaats was betrapt op veel te hard rijden. De man scheurde met zijn Golf GTI met een snelheid van 125 kilometer per uur over de Westzeedijk, waar een snelheid van vijftig kilometer per uur is toegestaan, meldt de politie zondag.

De man viel door de mand tijdens een controle, die van 23.00 tot 01.00 uur plaatsvond in Rotterdam-West. Behalve dat de politie het rijbewijs en de auto van de man heeft ingenomen, hebben agenten ook melding gemaakt van de capriolen van de Rotterdammer bij het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR).

[Giro] Farrar wint door valpartijen geteisterde etappe

De tweede etappe in de Giro d'Italia, van Amsterdam naar Utrecht, is gewonnen door Tyler Farrar. In een door valpartijen geteisterde rit was de Amerikaan van Garmin, ondanks zijn valpartij, de snelste. 

Al vroeg in de etappe van vandaag ontstond er een kopgroep met daarin Rick Flens van Rabobank. De andere drie waren Mauro Facci (Quick-Step), Stefano Pirazzi (Colnago) en Paul Voss (Milram). Zo'n 102 kilometer voor de meet had het viertal een voorsprong van bijna zes minuten op het peloton waar Team Sky het tempo bepaalde.

Het viertal bleef lange tijd vooruit zonder dat het peloton echt begon te rijden. Zo'n 58 kilometer voor de meet vond er door een vluchtheuvel een grote valpartij plaats in het peloton. Iedereen kon zijn weg weer vervolgen. Voorin moest Facci zijn medekoplopers laten gaan. Zo'n 45 kilometer voor de meet was de voorsprong van de drie koplopers nog een kleine drie minuten.

Veertig kilometer voor de meet vond er wederom een zware valpartij plaats, ditmaal voor in het peloton. Onder ander Bradley Wiggins was erbij betrokken. Martin Kohler van het team van BMC moest als gevolg van de valpartij opgeven. Sprinter Tyler Farrar was al eerder ten val gekomen. Zo'n 32 kilometer voor de meet ontsnapte Voss uit de kopgroep, Flens wist zich bij hem aan te sluiten en hem vervolgens achter zich te laten. Het verschil met het peloton was echter klein.

Zo'n 23 kilometer voor de meet was ook het avontuur voor Flens afgelopen en was het peloton weer compleet. Zo'n zeven kilometer voor de streep was er wederom een zware valpartij in het peloton. Onder anderen Steven Kruijswijk en sprinter Pozzato waren erbij betrokken. Door de valpartij was het peloton in een paar stukken gebroken. In achtervolging op het eerste gedeelte van het peloton, waarin onder meer Basso en Greipel zaten, kwamen verschillende renners wederom ten val. In de eindsprint was het vervolgens Tyler Farrar de snelste. Wiggins, die niet in de eerste groep zat, verspeelde zijn roze leiderstrui aan Cadel Evans.

Uitslag tweede etappe: 

# Naam Ploeg Tijd
1 Tyler Farrar (USA) Garmin 4.56,46
2 Matthew Goss (Aus) Columbia z.t.
3 Fabio Sabatini (Ita) Liquigas z.t
4 Andre Greipel (Dui) Columbia z.t.
5 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre z.t
6 Chris Sutton (Aus) Sky z.t
7 Robbie McEwen (Aus) Katusha z.t.
8 Graeme Brown (Aus) Rabobank z.t.

 

Algemeen klassement: 

# Naam Ploeg Tijd
1 Cadel Evans (Aus) BMC 5.07,09
2 Tyler Farrar (USA) Garmin +0,01
3 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana +0,03
4 Richie Porte (Aus) Saxo Bank z.t.
5 David Millar (GB) Garmin +0,04
6 Jos van Emden (Ned) Rabobank +0,07
7 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas +0,08
8 Tom Stamsnijder (Ned) Rabobank +0,09

Uitslagen zondaghoofdklasse

Vandaag stond de zesentwintigste en laatste speelronde in de zondaghoofdklasse op het programma. Hieronder de uitslagen.

Hoofdklasse A

FC Chabab - FC Hilversum 1-1
SC Feyenoord - Argon 0-2
HBS - AFC 2-4
Hollandia - Haaglandia / Sir Winston 2-2
FC Omniworld - VVSB 0-4
TONEGIDO - ADO '20 2-2
Westlandia - Elinkwijk 2-1

STAND

1. AFC 26-57
2. Argon 26-48
3. FC Hilversum 26-46
4. Haaglandia / Sir Winston 26-44
5. VVSB 26-38
6. Hollandia 26-36
7. HBS 26-36
8. ADO '20 26-35
9. Elinkwijk 26-31
10. FC Chabab 26-30
11. SC Feyenoord 26-29
12. Westlandia 26-28
13. TONEGIDO 26-27
14. FC Omniworld 26-20

AFC kampioen, TONEGIDO nacompetitie, FC Omniworld gedegradeerd

Hoofdklasse B

Baronie - DESK 5-0
Dijkse Boys - Gemert 0-2
JVC Cuijk - UDI '19 / Beter Bed 2-1
sv Meerssen - sv Venray 0-3
OSS '20 - OJC Rosmalen 2-3
Papendrecht - UNA 2-2
Schijndel / VITAM - EVV 0-3

STAND

1. Gemert 26-54
2. Baronie 26-52
3. EVV 26-46
4. JVC Cuijk 26-45
5. Dijkse Boys 26-43
6. sv Venray 26-41
7. UNA 26-37
8. sv Meerssen 26-31
9. UDI '19 / Beter Bed 26-30
10. OJC Rosmalen 26-30
11. Papendrecht 26-30
12. Schijndel / VITAM 26-28
13. DESK 26-26
14. OSS '20 26-13

Gemert kampioen, DESK nacompetitie, OSS '20 gedegradeerd

Hoofdklasse C

Achilles '29 - Quick '20 0-3
Alcides - SC Joure 6-0
Be Quick 1887 - Nieuw Buinen 6-0
HSC '21 / Carparc - sv Babberich 2-0
ROHDA Raalte - De Treffers 0-5
Sneek Wit-Zwart - Juliana '31 1-2
WKE - FC Lienden 0-2

STAND

1. De Treffers 26-55
2. FC Lienden 26-52
3. Quick '20 26-48
4. Achilles '29 26-48
5. WKE 26-42
6. Be Quick 1887 26-41
7. Juliana '31 26-39
8. ROHDA Raalte 26-36
9. HSC '21 / Carparc 26-35
10. Alcides 26-32
11. Sneek Wit-Zwart 26-28
12. sv Babberich 26-20
13. Nieuw Buinen 26-18
14. SC Joure 26-6

De Treffers kampioen, Nieuw Buinen nacompetitie, SC Joure gedegradeerd

Italiaanse Cultuurminister boycot filmfestival

De Italiaanse minister van Cultuur boycot het Cannes Filmfestival dat deze maand plaatsvindt. Hij protesteert op deze wijze tegen de vertoning van 'Draquila'. Actrice Sabina Guzzanti vertolkt in de satirische film de rol van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Ze maakt de maatregelen die Berlusconi vorig jaar nam voor overlevenden van de aardbeving belachelijk.

Duizenden mensen in de omgeving van de stad L'Aquila raakten door de aardbeving dakloos. Berlusconi is trots op de inspanningen van de regering, die nieuwe huizen bouwt voor de slachtoffers. Een lid van het parlement keurde de boycot af, hij is bang dat de aandacht door de uitspraken van de minister juist op de film wordt gevestigd.

'Dost vertrekt naar sc Heerenveen'

De kans is groot dat Bas Dost vanaf volgend seizoen voor sc Heerenveen gaat spelen. De aanvaller staat nu nog onder contract bij Heracles Almelo, maar werd al verscheidene keren in verband gebracht met een transfer.

Jan Smit, voorzitter van Heracles Almelo, maakte dit na afloop van de play-off-wedstrijd tegen Roda JC bekend. sc Heerenveen en de Almelose formatie zouden namelijk een akkoord hebben bereikt over de transfersom, die Dost moet gaan opbrengen.

Dost speelde tot dusver twee seizoenen voor Heracles Almelo en kwam daarvoor nog uit voor FC Emmen. De 20-jarige aanvaller speelde tot dusver 77 competitiewedstrijden en trof daarin 21 keer doel. Daarnaast kwam hij ook al drie keer in actie voor Oranje onder 21 jaar.

Eurovision Song Contest: voorronde #9

Deze maand gaan wij op zoek naar het beste nummer van dit jaar. In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Op 29 Mei zullen wij het weten. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

De drie kandidaten van deze voorronde zijn:

 vs  vs 

Georgië vs. Portugal vs. Nederland

Poll: Wie is de beste?

Burgemeester en cvdK Utrecht blij met Giro

Burgemeester Aleid Wolfsen en commissaris van de Koningin Roel Robbertsen zijn zeer te spreken over de komst van de Giro d'Italia naar Utrecht. In afwachting van de aankomst van de wielrenners in de stad vanmiddag benadrukten ze bij de finish dat het evenement erg belangrijk is voor de regio en de sport.

"Zien bewegen, doet bewegen", zei Wolfsen over het belang van de Giro voor de sport. "Bovendien, als mensen hun helden zien, krijgen ze zelf ook zin om te sporten."

De Giro is ook belangrijk voor Utrecht en Nederland in het algemeen om te laten zien dat grote evenementen hier welkom zijn. Utrecht wil in 2018 de culturele hoofdstad van Europa worden en Nederland hoopt onder meer de Olympische Spelen binnen te halen. Over de berg vuil die inmiddels op sommige plekken in de stad ligt, maken Wolfsen en Robbertsen zich minder druk. "Het is een vervelende samenloop van omstandigheden, maar ik ben blij dat het parcours in ieder geval wel schoon is. De renners hebben er geen last van", zei Wolfsen.

Robbertsen benadrukte dat veel ondernemers in de stad zelf de bezem te hand hebben genomen tijdens de staking van de stadsreiniging. "Daarvoor verdienen ze een pluim."

Producer klaagt Lil' Wayne aan

Lil' Wayne is aangeklaagd door de producer die meewerkte aan zijn album 'Tha Carter III'. De producer, die het nummer 'A Milli' produceerde, beweert dat de platenmaatschappij van de 27-jarige rapper hem geen royalty's uitbetaalt en eist vijfhonderdduizend dollar. "'Tha Carter III' is waarschijnlijk zijn grootste album vanwege het nummer 'A Milli'", vertelt de man aan het Britse muziektijdschrift NME.

'Tha Carter III' is het zesde studioalbum van Lil' Wayne, met 'A Milli' won hij een Grammy voor beste rapartiest. De rapper zit momenteel in de gevangenis. Hij werd begin maart veroordeeld tot een jaar achter de tralies vanwege verboden wapenbezit. Als hij zich goed gedraagt, is Lil' Wayne over zes maanden weer een vrij man.

Producer klaagt Lil' Wayne aan
Producer klaagt Lil' Wayne aan (Foto: Novum)

Super Sonic in gelekte trailer

Na 16 jaar wachten is Sega toch maar begonnen aan het vierde deel uit de Sonic the Hedgehog-serie. Ook fans zijn zeer benieuwd, aangezien zij zelf die 16 jaar hebben moeten wachten.

Vandaag is er wederom een stuk van deze game uitgelekt. Dit keer gaat het om een gameplay-video waarin Super Sonic verschijnt. Door deze gelekte informatie krijgen we een steeds duidelijker beeld van de game. Toch weten we nog steeds een boel niet. Zo is het nog steeds onbekend waarom het spel verdeeld is in episodes. Antwoord op alle onbeantwoorde vragen krijgen we pas in het derde kwartaal van dit jaar, wanneer de game uit is voor Xbox Live Arcade, Playstation Network en WiiWare.

 

Man betrapt op plassen tegen politieauto

De politie heeft zaterdagnacht in Den Bosch een man aangehouden die tegen een politieauto stond te plassen. Of het om een doelbewuste actie tegen de politie ging is onduidelijk, maar de man is aangehouden en meegenomen naar het bureau omdat hij zich niet kon identificeren.

Agenten betrapten de 43-jarige man uit Nuland rond 03.50 uur op de Parade. Of de man dronken was is niet bekend. Hij heeft een paar uur in de cel gezeten en mocht in de ochtend weer met een bon op zak naar huis.

Hockeysters Den Bosch winnen eerste finaleduel

De hockeysters van Den Bosch hebben de eerste finalewedstrijd gewonnen van Laren. De twee ploegen stonden na zeventig minuten op 1-1 en moesten het op strafballen laten aankomen om de wedstrijd te beslissen.

Hierin waren de Brabanders uiteindelijk de sterkste met een 3-1 eindstand tot gevolg. Den Bosch komt hierdoor op een 1-0-voorsprong in de best-of-threeserie. De ploegen gaven elkaar geen moment ruimte en de wedstrijd ging dan ook lang gelijk op. Na een kwartier was de eerste strafcorner aan te tekenen. Laren mocht aanleggen, maar zag de bal over het doel getikt worden.

In de 27e minuut was het wel raak voor de ploeg uit het Gooi. Kim Lammers tikte de bal achter doelvrouw Lizzy Koeton. In de 53e minuut maakte Janneke Schopman weer gelijk voor Den Bosch. Na twee helften was er nog geen beslissing in de eerste play-offwedstrijd en moest er een goldengoalverlenging aan te pas komen. Ook hierin kon geen beslissing worden geforceerd.

Hierdoor kwam het aan op de gevreesde strafballen. De eerste strafbal ging al gelijk mis. Minke Smeets wist Koeton niet te passeren. Zij bleek niet de enige, want de rest van haar ploeggenoten kwam niet veel verder. De benutten strafballen van Schopman en Goderie besliste uiteindelijk de wedstrijd.

Vrouw zwaargewond bij schietpartij in Sittard

Bij een schietpartij in een woning in Sittard is zondagmiddag een vrouw ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis. Het is niet bekend of de vrouw in levensgevaar verkeert. De schutter is voortvluchtig, meldt de politie.

De schietpartij vond plaats in een woning aan de Dalerhof. De toedracht van de schietpartij moet nog blijken uit politieonderzoek. De politie is een sporenonderzoek gestart om de dader te kunnen achterhalen.

Vader Lohan vindt filmrol Lindsay 'walgelijk'

De vader van Lindsay Lohan noemt de nieuwste filmrol van zijn dochter 'walgelijk'. De 23-jarige actrice kruipt binnenkort in de huid van pornoactrice Linda Lovelace, die bekendheid vergaarde met haar rol in 'Deep Throat'. "Ze begon met de film 'Parent Trap' en nu kiest ze voor zoiets", moppert Michael Lohan tegen verslaggevers van het Amerikaanse tijdschrift US Weekly.

Vader Lohan vertelt dat hij 'Georgia Rule' een fantastische film vond, het was 'één van de beste acteerprestaties van Lindsay'. Hij verwacht dat de carrière van zijn dochter echter in het slop raakt door haar meest recente filmkeuze.

Vader en dochter ruziën al enige tijd publiekelijk over de alcohol- en drugsverslaving van Lindsay. Michael noemt zijn dochter 'een geweldig, getalenteerd en liefhebbend persoon'. Hij geeft de hoop nog niet op. "Als zij de hulp krijgt die ze nodig heeft, staat ze binnen de kortste keren weer aan de top, net als Robert Downey Jr."

Uitslag FC Groningen - FC Utrecht

FC Utrecht is doorgedrongen tot de finale van de play-offs om het laatste ticket voor de Europa League. De ploeg van trainer Ton du Chatinier was in Groningen met 2-0 te sterk voor de Groningers. In de eerste wedstrijd wonnen de Utrechters al met 3-1.

Ook in deze wedstrijd bleef het tempo erg hoog. FC Groningen had wel meer balbezit, maar het doelpunt viel uiteindelijk aan de andere kant. In de 38e minuut was het Ricky van Wolfswinkel, die FC Utrecht op voorsprong wist te zetten. De aanvaller van de Utrechtse formatie nam de bal op fraaie wijze aan en stifte de bal over keeper Luciano.

Kort na rust kreeg FC Groningen nog wel een opleving, maar slaagde er niet meer in om de spanning terug te brengen. Langzaam maar zeker verdween ook de overtuiging uit het elftal van scheidend trainer Ron Jans.

In de slotfase deed Nana Asare de thuisploeg nog meer pijn door de 2-0 nog tegen de touwen te werken, waarna de wedstrijd definitief gespeeld was.


 

FC Groningen

0 - 2

FC Utrecht


   38' van Wolfswinkel
 81' Asare
 
 Gele kaart: Hiariej (FC Groningen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 15.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Hiariej
Sankoh
Granqvist
Blind (Olijve/49)
van der Laak
Sparv (Lachman/46)
Bacuna
Enevoldsen
Pedersen (Lucius/46)
Matavz
  Vorm
Cornelisse
Schut
Wuytens
Nesu
Maguire
Silberbauer
Mertens (Nijholt/87)
Asare
van Wolfswinkel (Danso/59)
Mulenga (Loval/45)

Uitslag Heracles Almelo - Roda JC

Roda JC heeft voor een grote verrassing gezorgd door de finale van de play-offs om het laatste ticket voor deelname aan de Europa League te bereiken. De Limburgse formatie won in Almelo met 2-1 van Heracles Almelo. De eerste wedstrijd tussen beide ploegen eindigde in een gelijkspel (1-1).

Heracles Almelo was 80 minuten lang de betere ploeg. De ploeg uit Almelo was agressief en slaagde er in om Roda JC voortdurend onder druk te zetten. Voor rust had de thuisploeg al op voorsprong kunnen staan, maar Bas Dost, Marko Vejinovic en Willie Overtoom hadden hun vizier niet op scherp staan.

Na een uur voetbal was het wel raak. Douglas trof doel, nadat de bal via het been van Davy De Fauw van richting veranderde. Tien minuten voor tijd gebeurde datgene waar niemand meer aan dacht. Roda JC kwam op gelijke hoogte via een eigen doelpunt van Antoine van der Linden.

Even leek het er dan ook op dat de wedstrijd een verlenging nodig zou hebben, maar Boldiszar Bodor dacht daar anders over. De middenvelder werkte de bal achter Martin Pieckenhagen, waardoor de nummer negen van het afgelopen seizoen nog mee strijdt om een ticket in de Europa League.


Heracles Almelo

1 - 2

Roda JC

 62' Douglas
   80' van der Linden (e.d)
 90+2' Bodor
 
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 6.506
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Pieckenhagen
Breukers
Maertens
van der Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Vejinovic
Douglas
Dost
Everton (Fledderus/81)
  Tyton
Saeijs
de Fauw
Kruiswijk
Bodor
Delorge
Vormer
Hadouir
Janssen
Junker
Skoubo (Lachambre/46)

Amsterdam en Utrecht smerig door staking

De staking van de reinigingsdiensten laat zijn sporen na in Amsterdam en Utrecht. Nu de straten alweer dagenlang niet zijn geveegd en het vuilnis niet is opgehaald, liggen de straten en pleinen er in beide steden zeer vervuild bij.

In Amsterdam is vooral het centrum van de stad een bende. Vuilnisbakken puilen uit en er ligt overal zwerfvuil. Utrecht begint inmiddels te ruiken naar vuilnis. De vele vuilniszakken die liggen opgestapeld langs de kant van de weg zijn veelal opengetrokken door katten en ongedierte. Ook de wijken om de binnenstad heen beginnen inmiddels te vervuilen.

De straatvegers staken in Utrecht sinds de nacht na Koninginnedag, de overige ambtenaren van de reinigingsdienst hebben zich er op 6 mei bij aangesloten. In Amsterdam begon de staking ook op die dag. De reinigers in beide steden willen het werk pas weer oppakken als er een cao-akkoord is bereikt.

Sportschool uitgebrand in Winschoten

Bij een felle brand in Winschoten zijn zondag een sportschool en een garage met een aantal auto's uitgebrand. De brand was binnen een uur onder controle, maar het was voor de brandweer al direct duidelijk dat het pand niet meer te redden was. Daarom werd besloten het gebouw gecontroleerd uit te laten branden.

Bij de brand die rond 10.30 uur uitbrak kwam veel rook vrij, maar er was geen gevaar voor omwonenden. Niemand raakte gewond.

Een administratiekantoor naast de sportschool aan de Kloosterlaan kon worden gered. De brand was om 11.30 uur onder controle, maar het duurde nog uren voor de brand helemaal uit was.

Dode (18) door geweld in Zutphen

Bij een geweldsincident in Zutphen is zaterdagnacht een 18-jarige man uit Vierakker omgekomen. De politie heeft twee meisjes en een 19-jarige man uit Zutphen aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer. Wat er precies is gebeurd, is volgens een politiewoordvoerder nog onduidelijk.

De politie kreeg rond 04.00 uur melding binnen van het incident en trof het slachtoffer in kritieke toestand aan op de Den Elterweg. Hij overleed later in het ziekenhuis.

De politie probeert nog een beeld te krijgen van wat er is gebeurd en wat de rol van de verdachten daarin is. Getuigen worden gevraagd zich bij de politie te melden. Hoe oud de twee meisjes uit de gemeente Bronckhorst zijn, is niet bekendgemaakt.

[F1] Uitslag Grand Prix van Spanje

Mark Webber heeft de Grote Prijs van Spanje gewonnen, en omdat Lewis Hamilton in de laatste ronden nog van de baan schoot, werd Fernando Alonso tweede. De andere Red Bull Racing-coureur Sebastian Vettel completeerde het podium.

Op het Circuit de Catalunya ging om 14:00 uur de race van start. Karun Chandhok van HRT kreeg vijf startplaatsen straf omdat zijn team de versnellingsbak heeft vervangen. De Indiër kwalificeerde zich als een-na-laatste gisteren, dus hij zakte maar één plaatsje en moet als 24e starten. Virgin Racing was te laat met aan de FIA doorgeven welke versnellingsbakverhoudingen gebruikt zouden worden, en daarom moeten ook Timo Glock en Lucas di Grassi vijf plekken inleveren. Ze staan op de een-na-laatste plaatsen, 22 en 23.

Het weer in Barcelona zag er redelijk goed uit, al waren er zeker wolken te zien aan de hemel. De omgevingstemperatuur was net als gisteren bij de kwalificatie 20 graden Celsius, en de baantemperatuur lag iets hoger op 39 graden Celsius. Er werden wel wat buien voorspeld vooraf.

Een minuut stilte werd in acht genomen door de coureurs en het publiek ter nagedachtenis aan de onlangs overleden Juan Antonio Samarach, de Spaanse voormalige voorzitter van het Internationaal Olympisch Commité. Samaranch overleed op 21 april jl., op 89-jarige leeftijd. De coureurs stonden klaar op de grid, op Heikki Kovalainen na, die in de pit stond.

De gehele top tien stond op de zachte banden, waarop ze ook gekwalificeerd hadden. De start was voor de beide Red Bull Racing-wagens, die als eersten door de eerste bocht gingen. Nico Rosberg, die toch al niet zo'n goede plaats had om als achtste te starten, kende een slechte start en de Duitser zakte naar de elfde plaats. Kovalainen was nog niet uit de pits gekomen, het team was blijkbaar nog aan het werk aan zijn auto. Pedro de la Rosa moest al meteen naar de pits vanwege een lek linkerachterwiel. Rubens Barrichello had een superstart en de Williams-rijder klom op van de achttiende naar de dertiende plek.

Bruno Senna was de eerste uitvaller op de baan, in de eerste ronde raakte de HRT van de baan en in de bandenstapel. De la Rosa reed zijn band aan flarden voor de BMW Sauber-coureur de pits in kon. Vooraan reden de Red Bulls niet weg, zoals verwacht, Lewis Hamilton en Fernando Alonso wisten hen goed bij te houden. Felipe Massa kreeg te horen dat zijn Ferrari sneller was dan de Mercedes Grand Prix van Michael Schumacher en dat de Braziliaan moest proberen de Duitser in te halen. Midden in het veld lagen meerdere coureurs vlak bij elkaar en waren inhaalpogingen dus te verwachten.

Sébastien Buemi had een vroege stop moeten maken omdat zijn voorvleugel vervangen moest worden op zijn Scuderia Toro Rosso. De Zwitser was bezig aan een inhaalrace en haalde Glock in voor de achttiende en direct daarna Jarno Trulli voor de zeventiende plaats in. De eerste normale pitstop was voor Vitantonio Liuzzi. Niet veel later kwam ook Schumacher binnen voor zijn eerste stop, teamgenoot Rosberg kwam direct daarna binnen. Bij Rosberg verliep de pitstop verre van vlekkeloos: nadat het groene licht gegeven werd en de Duitser wegreed, moest hij opnieuw stoppen na een paar meter. Het team had een wiel niet goed vastgezet. Even later kon Rosberg toch weg en kwam op de zeventiende plaats weer de baan op.

Vooraan stak Hamilton Vettel voorbij, een beetje geholpen door een slechte pitstop van Vettel waardoor de Duitser iets teruggevallen was. Webber lag nog aan de leiding en had nog de snelste ronde tot dan toe toen het bericht kwam dat een incident tussen Buemi en Trulli onderzocht werd door de stewards. Jenson Button zat in zijn McLaren Mercedes aan de staart van een andere Mercedes, te weten die van Schumacher. Massa kwam ook geleidelijk aan dichterbij aan Button en Schumacher. De verprutste stop van Rosberg werd veroorzaakt doordat de wieldop eraf viel en door de pitstraat rolde. De mecanicien moest op zoek naar de wieldop en moest de reservewheelgun halen.

Nog altijd was Kovalainen niet uit de pits gekomen, De la Rosa kon ook niet verder na zijn lekke band en bleef in de pit staan, en Hamilton pakte de snelste ronde toen een aantal coureurs hun eerste pitstop maakten. Buemi kreeg een drivethroughpenalty omdat hij op een onveilige manier weer terug kwam op de baan na zijn pitstop. In het veld waren diverse inhaalpogingen, niet allemaal even succesvol. Massa beschadigde bij een poging achterblijver Chandhok in te halen zijn voorvleugel, maar Ferrari zei over de boordradio dat de Braziliaan gewoon moest blijven rijden als het niet uitmaakte in rondetijden. Ondanks dat het op tv goed te zien was dat er iets kapot was aan de vleugel. En het leek erop dat het inderdaad niet zoveel uitmaakte aangezien Massa zijn beste tijd verbeterde in de ronde daarna.

Chandhok werd voorbij gestoken door Jaime Alguersuari die de HRT geen ruimte leek te geven om de bocht door te komen. Daarbij raakte de HRT dusdanig beschadigd dat de voorvleugel geheel weggeslagen werd. Na een pitstop kon Chandhok weer verder, Alguersuari raakte even van de baan maar kon ook verder. Een paar bochten later parkeerde Chandhok zijn wagen in het gras en stapte uit. Alguersuari kreeg een drivethroughpenalty voor zijn actie, die hij vrijwel meteen inloste. Vooraan had Webber inmiddels een flinke voorsprong opgebouwd van 11,7 seconden en de Australiër reed opnieuw een snelste ronde.

Massa's rondetijden leken toch wat in te zakken, de Braziliaan verloor tienden per ronde in zijn achtervolging op Button. Webber dook onder de 1:26 en zette met 1:25,868 een nieuwe snelste ronde neer, om de volgende ronde die eer te verliezen aan Alonso die 1:25,703 op de klok zette. Vettel kreeg te horen dat zijn voorvleugel vast gelopen was, maar dat het niet gerepareerd hoefde te worden omdat het toch niet uitmaakte voor de tijden. Buemi pitte voor een vierde keer en stapte dit keer uit zijn Toro Rosso. Webber scherpte ondertussen de snelste ronde weer aan tot 1:25,134 en liep verder uit tot 16,3 seconden voorsprong.

Ondanks dat de onderlinge verschillen tussen een paar coureurs niet zo groot waren, werd er niet veel ingehaald. Rosberg wist uiteindelijk toch voorbij te komen aan Hülkenberg voor de vijftiende plaats, maar de voorsprong van Schumacher op Button was zo ver opgelopen dat een inhaalactie voor de vijfde plek daar al niet meer mogelijk was. Ook Kubica kwam steeds niet voorbij aan Adrian Sutil voor de achtste plaat en ook die voorsprong was opgelopen tot 1,2 seconden. Kamui Kobayashi had met 0,5 seconden achterstand nog kans op het inhalen van Vitaly Petrov. Vettel maakte een uitstapje naast de baan en maakte meteen maar een pitstop voor nieuwe banden.

Vettel vermoedde waarschijnlijk een probleem net voordat de Duitser zijn stop maakte, en dat was niet zonder reden: over de boordradio kreeg de Red Bull-coureur te horen dat zijn remmen het bijna begaven en dat hij voorzichtig moest zijn. Bijna vergelijkbaar met de race in Australië, echter toen ontkende de leverancier alle problemen. Een volgende waarschuwing van het team was zelfs dat de situatie "kritiek" was. De rondetijden van Vettel waren inderdaad zo'n twee seconden langzamer dan de rest van het veld, maar dat was nog niet langzaam genoeg van Red Bull. Kovalainen kwam nooit meer uit de pits, het Lotus-team wist zijn wagen niet meer te repareren.

Hamilton raakte van de baan met wat leek als een lekke linkervoorband. De Brit kon niet verder nadat hij in de grindbak en vervolgens in de bandenstapel belandde. Polesitter Webber werd niet meer bedreigd en won de Grand Prix van Spanje met een ruime voorsprong van 24 seconden op Alonso. De eerste overwinning voor Webber dit seizoen, en teamgenoot Vettel werd dankzij het uitvallen van Hamilton en ondanks zijn slechte remmen nog derde. Schumacher werd op de vierde plek afgevlagd, net voor Button. Massa werd zesde met achter zich Sutil en Kubica. Barrichello pakte toch nog twee punten door van de achttiende startplek toch nog negende te worden en Alguersuari mocht zijn totaal van dit seizoen met één ophogen tot drie punten.

Uitslag Grand Prix van Spanje

Pos. Coureur Team Tijd
1 Mark Webber RBR-Renault 1:35:44.101
2 Fernando Alonso Ferrari +24.0 secs
3 Sebastian Vettel RBR-Renault +51.3 secs
4 Michael Schumacher Mercedes GP +62.1 secs
5 Jenson Button McLaren-Mercedes +63.7 secs
6 Felipe Massa Ferrari +65.7 secs
7 Adrian Sutil Force India-Mercedes +72.9 secs
8 Robert Kubica Renault +73.6 secs
9 Rubens Barrichello Williams-Cosworth +1 Lap
10 Jaime Alguersuari STR-Ferrari +1 Lap
11 Vitaly Petrov Renault +1 Lap
12 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari +1 Lap
13 Nico Rosberg Mercedes GP +1 Lap
14 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +2 Laps
15 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes +2 Laps
16 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth +2 Laps
17 Jarno Trulli Lotus-Cosworth +3 Laps
18 Timo Glock Virgin-Cosworth +3 Laps
19 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth +4 Laps
Ret Sebastien Buemi STR-Ferrari +24 Laps
Ret Karun Chandhok HRT-Cosworth +39 Laps
Ret Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari +48 Laps
Ret Bruno Senna HRT-Cosworth +66 Laps
Ret Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth +66 Laps

Sharapova uitgeschakeld in Madrid

Maria Sharapova is in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Madrid al uitgeschakeld. De Russin, als elfde geplaatst in de Spaanse hoofdstad, ging met 4-6 en 3-6 onderuit tegen de Tsjechische Lucie Safárová.

Gisteren verloor het toernooi ook al een geplaatste speelster. Svetlana Kuznetsova, als vijfde geplaatst, ging toen onderuit tegen Shahar Peer. Jelena Dementieva bereikte wel de tweede ronde. Zij versloeg Aleksandra Wozniak met 6-0 en 6-1 vrij eenvoudig.

Rummenigge zeker van zijn zaak: "Ribéry blijft"

Het getouwtrek om Franck Ribéry duurt al een tijdje, maar de Fransman lijkt de knoop nu zelf te hebben doorgehakt. Althans, als we Karl-Heinz Rummenigge mogen geloven.

De bestuursvoorzitter van Bayern liet in het Duitse programma Sport 1-Doppelpass weten dat Ribéry blijft. "Ik ben er zeer, zeer zeker van dat Ribéry komend seizoen bij Bayern München speelt", zei Rummenigge.

Daarmee drukt de legende van de club de geruchten die opstaken de kop in. Ribéry kan met Bayern nog twee hoofdprijzen winnen, nadat gisteren reeds het kampioenschap werd binnengehaald. Bayern maakt namelijk nog kans op het winnen van de Champions League en de DFB Pokal. Het lijkt dan ook niet voor de hand liggend dat Ribéry kiest voor Real Madrid, dat wellicht geen enkele prijs wint.

[Giro] Peloton bezorgt om nieuwe aswolk

Het is nog maar de vraag of de wielrenners, die deelnemen aan de Giro d'Italia, dinsdag a.s. in Italië kunnen komen. Een nieuwe aswolk zorgt namelijk voor problemen in het Zuid-Europese luchtruim.

De renners zouden normaal gesproken dinsdag a.s. het vliegtuig naar Italië moeten pakken, maar verscheidene luchthavens in het noorden van het land hebben de deuren gesloten. Het is nu nog niet te zeggen of de situatie over enkele dagen verbeterd.

Mochten de luchthavens gesloten blijven, dan zou de reis van meer dan 1.200 kilometer ook per bus gemaakt kunnen worden. Dit is echter geen ideale oplossing voor de renners, aangezien elk rustmoment in een grote ronde meer dan welkom is.

Het zou in elk geval niet de eerste keer zijn dat de aswolk voor problemen zorgt. Een paar weken geleden moesten verschillende renners, waaronder Alejandro Valverde en Carlos Sastre, afzeggen voor de Amstel Gold Race, omdat de vliegtuigen aan de grond bleven.

[GP2] Uitslag Barcelona race 2

Fabio Leimer heeft de tweede race in het GP2 Main Series-seizoen 2010 op zijn naam geschreven. De Zwitser bleef Luiz Razia en Pastor Maldonado voor. Giedo van der Garde reed een inhaalrace en kwam uiteindelijk op plaats negen uit.

Leimer mocht van poleposition beginnen en profiteerde optimaal van die plaats. De Zwitser moest net als de rest van het veld wachten op de start, omdat de teamgenoot van Van der Garde Sergio Perez in de opwarmronde zijn motor opblies maar dit laat doorhad. De marshals moesten de rommel opruimen, waarna het veld van start kon gaan.

Leimer creëerde al snel een gat voor zichzelf, maar in de slotfase reed Razia naar de Zwitser toe. Hij kwam echter tijd te kort om nog een aanval te kunnen plaatsen. Maldonado reed eenvoudig naar plaats drie, voor Sam Bird, die opklom van plaats negen naar de vierde stek. De enige andere rijder die in het veld op wist te klimmen was Van der Garde die zijn poging zag stranden op plaats negen, voor Ho-Pin Tung.

Uitslag race 2:

Pos. Rijder Team Tijd
1 F. Leimer Ocean Racing Technology 38:31.849
2 L. Razia Rapax + 0.755
3 P. Maldonado Rapax + 4.850
4 S. Bird ART Grand Prix + 14.274
5 O. Turvey iSport International + 26.785
6 D. Clos Racing Engineering + 27.433
7 C. Pic Arden International + 28.459
8 G. Ricci DPR + 29.077
9 G. van der Garde Addax + 29.889
10 H. Tung DAMS + 31.323
11 D. Valsecchi iSport International + 39.226
12 J. Bianchi ART Grand Prix + 39.584
13 J. d`Ambrosio DAMS + 39.661
14 R. Gonzalez Arden International + 51.383
15 A. Zaugg Trident Racing + 51.971
16 M. Chilton Ocean Racing Technology + 52.473
17 J. Cecotto Jr. Trident Racing + 53.489
18 C. Vietoris Racing Engineering + 54.129
19 J. Kral Super Nova International + 54.772
20 V. Arabadzhiev Coloni Motorsport + 56.388
21 M. Herck DPR + 1:05.541
DNF M. Ericsson Super Nova International + 23 ronden
DNF S. Perez Addax + 25 ronden
DNF A. Valerio Coloni Motorsport + 25 ronden


Stand na Barcelona:

Pos. Naam Team Punten
1. C. Pic Arden 10
2. G. Ricci DPR 8
3. D. Clos Racing Engin. 6
4. S. Perez Barwa Addax 5
5. O. Turvey iSport 4
6. P. Maldonado Rapax 3
7. L. Razia Rapax 2
8. F. Leimer Ocean Racing 1

Slachtoffer woningoverval overleden

Een 58-jarige man die dinsdag zwaargewond raakte bij een overval op zijn woning in Zoetermeer, is vrijdag in een ziekenhuis overleden. Dat meldt de politie zondag. Een 20-jarige Hagenaar werd vrijdagavond in zijn woonplaats aangehouden als verdachte in de zaak. Hij zit nog vast.

De overval vond dinsdag rond 22.15 uur plaats in de woning van het slachtoffer aan het Granietgroen. De man zat op de bank toen twee overvallers aanbelden en door de vrouw van het slachtoffer te woord werden gestaan. De overvallers wisten de woning in te komen en mishandelden de 58-jarige man. Ook de vrouw werd toegetakeld en raakte daarbij gewond.

Het slachtoffer kreeg kort na de overval een hartstilstand. Ambulancepersoneel wist de man te reanimeren. De brandweer haalde het slachtoffer vervolgens met een hoogwerker uit zijn woning.

Woensdag werden drie mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de overval. Al snel bleek dat hun betrokkenheid echter niet kon worden aangetoond en werden ze weer vrijgelaten. Zij zijn geen verdachten meer.

De politie sluit niet uit naast de 20-jarige Hagenaar nog meer verdachten aan te houden. Over de achtergronden en de rol van de man bij de overval wil de politie in het belang van het onderzoek geen nadere mededelingen doen.

VVD favoriete coalitiepartij

De VVD is onder alle kiezers, zowel linkse als rechtse, de favoriete partij om in een coalitie plaats te nemen. De PVV wordt het vaakst genoemd als partij die kiezers juist niet in de regering willen hebben. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Uiteraard zien nagenoeg alle VVD-stemmers hun partij het liefst in de coalitie. Van de CDA-aanhang wil 59 procent dat de liberalen in de regering komen. Bij de D66-stemmers en PVV-stemmers ligt dat percentage respectievelijk op 55 en 70 procent. Onder de mensen die op de SP stemmen is de VVD minst favoriet: van hen ziet 11 procent een plek voor de partij in de coalitie weggelegd.

Voor de peiling van De Hond is onder 2500 personen onderzoek gedaan naar de gewenste regeringscoalities en de partijen die men wel of niet in de regering wenst. Uit een peiling van De Hond eerder deze week bleek dat de VVD en de PvdA de grootste partijen zouden worden met beide 33 zetels.

Volgens De Hond zijn er nu vier mogelijkheden voor een coalitie van drie partijen. In iedere coalitie zit de VVD. Een regering van VVD, CDA en PVV is de meest favoriete. Een kwart van de ondervraagden verkiest deze variant boven andere, zoals PvdA, VVD en CDA of PvdA, VVD en D66.

Op 9 juni worden verkiezingen gehouden.

Volg de verkiezingen ook op het subforum Verkiezingen 2010 op het FOK!forum.

[Upd] Kuranyi vertrekt naar Dinamo Moskou

Kevin Kuranyi speelde gisteren naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste wedstrijd in het shirt van Schalke 04. De aanvaller heeft aangegeven naar Dinamo Moskou te willen vertrekken. Zijn zaakwaarnemer zegt tegen het Duitse DPA dat de onderhandelingen met de Russische club nagenoeg rond zijn. De 28-jarige Duitser tekent een contract voor drie seizoenen en zal een netto jaarsalaris van zes miljoen euro verdienen.

Kuranyi kon in zijn laatste wedstrijd niet het kampioenschap vieren. Het Bayern Munchen van Louis van Gaal kaapte de titel voor de neus van Die Königsblauen weg. De aanvaller was ondanks het mislopen van de titel erg belangrijk voor zijn ploeg. Hij scoorde achttien doelpunten in 33 competitiewedstrijden.

"Ik heb dit seizoen het onderste uit de kan gehaald voor de club. Ik was trots op het gejuich van de supporters en heb als dank mijn laatste shirt weggegeven. Het is jammer dat we de titel mislopen, want anders was mijn afscheid nog veel mooier geweest. We moeten ons er bij neerleggen", zegt Kuranyi.

De aanvaller van Schalke 04 kwam in totaal tot vijf seizoenen voor de club uit Gelsenkirchen. Hij maakte in 162 wedstrijden zeventig doepunten. Kuranyi lijkt niet mee te gaan naar het WK. Bondscoach Joachim Löw nam hem niet op in zijn voorselectie voor het eindtoernooi in Zuid-Afrika.

Update:

Kuranyi heeft op zijn eigen website laten weten dat hij daadwerkelijk overstapt naar Dinamo. "Het hele pakket moet kloppen voor mij, wil ik bij een nieuwe club tekenen en dat gevoel heb ik bij Dinamo. Natuurlijk speelt ook het geld een rol, maar ik denk ook dat mijn gezin in Moskou gelukkig wordt", aldus de speler.

Barça mist Maxwell en Xavi in kampioensduel

Maxwell en Xavi kunnen volgend weekeinde niet in actie komen voor FC Barcelona. De twee zijn geschorst voor het treffen met Real Valladolid, dat als kampioensduel dient. Beide spelers hebben gisteren hun vijfde gele kaart van het seizoen moeten incasseren tijdens de benauwde 2-3 overwinning van Barça op FC Sevilla, waardoor de Catalanen op de eerste plek bleven staan.

Voor trainer Josep Guardiola is het een fikse aderlating, omdat hij nu wijzigingen moet aanbrengen in zijn elftal. Eric Abidal zal de vervanger van Maxwell zijn, terwijl er vijf gegadigden zijn om Xavi te vervangen. Dat zijn Andres Iniesta, Yaya Toure, Seydou Keita, Sergio Busquets en Thiago.

Parker tevreden over debuutseizoen bij FC Twente

Bernard Parker kijkt met een goed gevoel terug op zijn eerste seizoen bij FC Twente. De Zuid-Afrikaan werd vorige zomer aangetrokken, maar speelde zichzelf nooit in de basis.

Toch is Parker tevreden. "Ik heb een goed eerste seizoen achter de rug. We zijn kampioen geworden en daar ben ik erg blij mee. Ik ben fit en voel me beter dan ooit", zegt hij in het Zuid-Afrikaanse Independent Online.

Voor Parker breken er belangrijke weken aan. Hij zal zich in de WK-selectie moeten gaan spelen. "Iedereen is blij bij de eerste dertig te behoren en nu moeten we uitvechten wie er bij de beste 23 horen om ons land met trots te vertegenwoordigen op het WK. Je merkt dat het WK erg leeft, iedere Zuid-Afrikaan is opgewonden. Ik voel de spanning ook."

Sumatra getroffen door aardbeving

Het Indonesische eiland Sumatra is zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.4 op de schaal van Richter. Enkele huizen zijn beschadigd geraakt en de stroom is uitgevallen.

Er werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven, die echter nog geen anderhalf uur later weer werd ingetrokken. Het epicentrum lag op een diepte van 61 kilometer in zee, op circa 220 kilometer van de stad Banda Atjeh. Bij de dichtst bij het epicentrum gelegen stad Meulaboh werd een kleine tsunami van twintig centimeter hoog waargenomen.

De politie in Meulaboh laat weten dat er vooralsnog geen berichten zijn binnengekomen over gewonden.

OM in gesprek met ouders Milly Boele

Het Openbaar Ministerie wil binnenkort in gesprek gaan met de ouders van de 12-jarige Milly Boele. Dat meldt een woordvoerder van het OM zondag. In het gesprek wordt onder meer aandacht besteed aan het misverstand rond de aanklacht tegen Sander V., die vastzit wegens de dood van het meisje.

Zaterdag meldde de advocaat van de ouders van het kind dat de aanklacht tegen V. was verzwaard van doodslag naar moord. Het OM ontkende dit even later en stelde dat advocaat Frank van Ardenne het mogelijk verkeerd heeft begrepen.

Eerder die dag hadden de ouders in De Telegraaf nog hun ongenoegen geuit over de aanklacht tegen agent Sander V. Zij willen V. wordt vervolgd voor moord.

De woordvoerder van het OM stelt dat de aanklacht een van de zaken is die in het gesprek naar voren zal komen. Volgens de woordvoerder worden wel vaker gesprekken met nabestaanden gehouden bij dit soort zaken. De zaaksofficier van justitie praat de nabestaanden dan bij. De bedoeling is dat het gesprek 21 mei plaatsvindt.

Milly Boele was in maart dagenlang vermist in haar woonplaats Dordrecht. Uiteindelijk meldde haar buurman, de agent Sander V., zich bij de politie en bekende hij haar te hebben omgebracht en in zijn tuin te hebben begraven.

GameTrailers TV zal nieuwe game aankondigen

In de synopsis van de volgende GameTrailers TV-episode is aangegeven dat een nieuwe game van een oude franchise aangekondigd zal worden. Welke game dat is, weten we natuurlijk niet. We zullen moeten wachten tot 14 mei, de dag dat de nieuwe aflevering uitgezonden wordt. Heb jij enig idee welke game het zou kunnen zijn? Een nieuwe Mario? Of misschien Pac-Man?
 

GameTrailers TV with Geoff Keighley
May 14, 2010

Spider-Man: Shattered Dimensions
GTTV goes behind-the-scenes on Marvel's next big comic book game, Spider-Man: Shattered Dimensions! Not only do we uncover new details and footage for the game, but we also score an exclusive interview with Stan Lee to talk about the first Marvel MMO! That's not all, because we debut the opening cinema for Greed Day Rock Band and premiere the first trailer for an upcoming game from a classic franchise you'll have to see to believe!

 

Kosgei loopt wereldrecord

De Keniaan Sammy Kosgei heeft vandaag in Berlijn het wereldrecord op de 25 kilometer verbeterd. Hij liep een tijd van 1:11.50 en verbeterde daarmee het oude wereldrecord van land-en naamgenoot Paul Kosgei. Hij liep in 2004 een tijd van 1:12.45. Ook de Keniaan Gilbert Kirwa was sneller dan Paul Kosgei. Hij kwam in een tijd van 1:11.58 over de streep.

Bij de vrouwen was er eveneens een wereldrecord te aanschouwen. Gladys Keitnay liep een tijd van 1:19.53. Hiermee liep de wereldkampioene op de halve marathon de tijd van de Japanse Mizuki Noguchi uit de boeken. Zij kwam in 2005 in een tijd van 1:22.13 over de streep.

Silhouetten van nieuwe starter-Pokémon getoond

Tijdens de wekelijkse Japanse Pokémon-show Pokémon Sunday zijn de silhouetten van de nieuwe starter-Pokémon vrijgegeven. De presentatrice toont op de afbeelding hieronder de drie silhouetten van de drie Pokémon. Waarschijnlijk staan deze Pokémon ongecensureerd in de CoroCoro-magazine van deze week.

PokéMon Black en White zal de vijfde generatie aan Pokémon brengen. De Pokémon franchise telt nu ruim 490 Pokémon, dus deze nieuwe Pokémon zullen dit getal waarschijnlijk flink uitbreiden. De games komen uit voor de Nintendo DS en zullen zich in een compleet driedimensionaal wereld afspelen. Pokémon Black en White komen dit jaar uit in Japan.

[DC] Sijsling verliest ook vierde duel

Igor Sijsling heeft ook de vierde wedstrijd van de Daviscupontmoeting met Italië verloren. De Nederlandse tennisser ging in Zoetermeer met 6-4 en 6-3 onderuit tegen Paolo Lorenzi.

Italië besliste het duel in de tweede ronde van de Europees/Afrikaanse zone gisteren al. In het dubbelspel haalden Simone Bolelli en Potito Starace met een zege op Sijsling en Robin Haase het derde en beslissende punt binnen. Haase speelt vandaag in de vijfde wedstrijd nog tegen Daniele Bracciale.

[Video] Braziliaanse voetballer (26) overleden

De 26-jarige voetballer Frederico da Costa Pinheiro is gisteren overleden, nadat hij eerder op de dag tijdens een wedstrijd onwel werd. Dit gebeurde tijdens een duel in de Braziliaanse tweede divisie tussen zijn club Mesquita en Cabofriense.

Pinheiro werd op het veld behandeld en vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd. Daar concludeerden de artsen dat ze niets meer voor hem konden doen, waarna hij later op de dag stierf. Een onderzoek moet nog uitwijzen wat de daadwerkelijke doodsoorzaak is.

Een bezoeker van de wedstrijd maakte een filmpje, dat een beeld gaf van de aangeslagen spelers, nadat Pinheiro was afgevoerd. Kort daarna zaten alle voetballers in een kring en werd er gebeden.

"Ibrahimovic zal lang blijven bij Barça"

Zlatan Ibrahimovic is de enige die over zijn toekomst zal beslissen. In tegenstelling tot berichten in diverse buitenlandse media, heeft de oud-Ajacied het wel goed naar de zijn bij FC Barcelona.

Recentelijk passeerden de geruchten de revue dat Juventus interesse heeft in de speler, die eerder ook al bij De Oude Dame speelde. Ibrahimovic verliet Juve vanwege het Italiaanse voetbalschandaal, waarvoor de club werd teruggezet naar de Serie B.

De 28-jarige Zweed wist bij Barcelona dit seizoen nog niet te overtuigen. Zaakwaarnemer Mino Raiola nam waar dat Juve daarop wilde inspringen. "Het is normaal dat Juve een grote aankoop wil om nieuw bloed te genereren. En Zlatan is één van de beste spelers ter wereld", aldus de belangenbehartiger tegenover Tuttosport.

"Niks is onmogelijk in het leven. Ik vind het leuk als iets dat haast onmogelijk lijkt, mogelijk wordt gemaakt. Maar in tegenstelling tot wat wordt gesuggereerd, heeft Zlatan het goed naar de zin in Barcelona, waar hij lang zal blijven. Hij is nooit weggeweest. Alleen hij zal bepalen over zijn toekomst. Dus als hij weggaat, is het zijn keuze geweest", geeft Raiola aan.

[GP3] Uitslag Barcelona race 2

Alexander Rossi heeft de tweede race van de GP3 Series op het circuit van Barcelona op zijn naam geschreven. De Amerikaan mocht van poleposition vertrekken en wist te winnen voor Lucas Foresti en Esteban Gutierrez. Nigel Melker was beste Nederlander op plaats veertien. Renger van der Zande werd 24e.

Rossi mocht van de eerste startplaats vertrekken en reed snel weg bij de rest van het veld. In de eerste ronde moest de safety car naar buiten komen nadat Robert Wickens Pal Varhaug op het gras had gedwongen en de Noor in het pad van Mirko Bortolotti spinde en de rijders een aanrijding kenden. Bij de herstart was Rossi veel oplettender dan Foresti, waarna hij een groot gat met de nummer twee kon slaan. Gutierrez probeerde Foresti in te halen, maar een poging in de vijfde bocht zorgde er voor dat hij te wijd ging en terugviel naar plaats vier achter Jean-Eric Vergne. De Fransman kreeg echter snel erna een straf voor het van de baan af duwen van een concurrent, waardoor Gutierrez de derde stek in de schoot geworpen kreeg.

Uitslag race 2:

Pos. Rijder Team Tijd
1 A. Rossi ART Grand Prix 27:06.594
2 L. Foresti Carlin Motorsport + 10.535
3 E. Gutierrez ART Grand Prix + 11.005
4 R. Wickens Status Grand Prix + 11.699
5 D. Smith Carlin Motorsport + 14.154
6 P. Nunes ART Grand Prix + 17.082
7 J. Jakes Manor Racing + 17.537
8 S. Trummer Jenzer Motorsport + 18.346
9 N. Muller Jenzer Motorsport + 18.937
10 O. Oakes Atech CRS GP + 24.906
11 D. Juncadella Tech 1 Racing + 28.248
12 L. Cordeiro MW Arden + 30.092
13 T. Hegewald Mücke Motorsport + 30.625
14 N. Melker Mücke Motorsport + 30.880
15 P. Sanchez Lopez Addax Team + 31.398
16 J. Newgarden Carlin Motorsport + 31.989
17 P. Reiterer Atech CRS GP + 34.349
18 M. Christensen MW Arden + 34.685
19 I. Lukashevich Status Grand Prix + 37.257
20 F. Guimaraes Addax Team + 38.196
21 J. Vergne Tech 1 Racing + 40.869
22 D. Morad Status Grand Prix + 43.081
23 M. Monras MW Arden + 44.023
24 R. Van der Zande Mücke Motorsport + 48.749
25 R. Haryanto Manor Racing + 56.584
26 A. Quaife-Hobbs Manor Racing + 1 ronde
DNF D. Sechelariu Tech 1 Racing + 10 ronden
DNF P. Varhaug Jenzer Motorsport + 15 ronden
DNF M. Bortolotti Addax Team + 15 ronden


Klassement na Barcelona:

Pos. Naam Team Punten
1. R. Wickens Status 11
2. P. Varhaug Jenzer 10
3. E. Gutierrez ART 10
4. A. Rossi ART 8
5. L. Foresti Carlin 7
6. D. Smith Carlin 7
7. J. Vergne Tech 1 4
8. S. Trummer Jenzer 3
9. P. Nunes ART 1
10. M. Monras Arden 1

Straffen en startopstelling GP van Spanje

Nu een aantal Formule 1-coureurs een straf heeft gekregen van de FIA in de vorm van vijf plaatsen terug op de grid, vind je hieronder de startopstelling voor de Grand Prix van Spanje.

Karun Chandhok van HRT kreeg vijf startplaatsen straf omdat zijn team de versnellingsbak heeft vervangen. De Indiër kwalificeerde zich als een-na-laatste gisteren en zal door zijn straf als laatste vertrekken. Virgin Racing was te laat met aan de FIA doorgeven welke versnellingsbakverhoudingen gebruikt zouden worden, en daarom moeten ook Timo Glock en Lucas di Grassi vijf plekken inleveren. Ze staan op de plaatsen 22 en 23.

HRT-coureur Bruno Senna kreeg een boete van 1.400 euro omdat de Braziliaan te hard door de pitstraat reed. Ferrari kreeg een boete voor het incident met Nico Rosberg en Fernando Alonso in de kwalificatie. De Spanjaard werd in het pad van de Mercedes GP-rijder gestuurd,en een ongeluk kon net voorkomen worden. Het Italiaanse team moet maar liefst 20.000 dollar betalen aan de FIA.

Startopstelling Grand Prix van Spanje

Pos. Coureur Team
1 M. Webber Red Bull
2 S. Vettel Red Bull
3 L. Hamilton McLaren
4 F. Alonso Ferrari
5 J. Button McLaren
6 M. Schumacher Mercedes Grand Prix
7 R. Kubica Renault
8 N. Rosberg Mercedes Grand Prix
9 F. Massa Ferrari
10 K. Kobayashi BMW Sauber
11 A. Sutil Force India F1
12 P. de la Rosa BMW Sauber
13 N. Hülkenberg Williams
14 S. Buemi Scuderia Toro Rosso
15 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso
16 V. Liuzzi Force India F1
17 R. Barrichello Williams
18 J. Trulli Lotus Racing F1
19 V. Petrov Renault
20 H. Kovalainen Lotus Racing F1
21 B. Senna HRT F1 Team
22 T. Glock Virgin Racing
23 L. Di Grassi Virgin Racing
24 K. Chandhok HRT F1 Team

[NHL Playoffs] Sharks naar conference finals

De San Jose Sharks hebben zich als eerste ploeg geplaatst voor de conference finals. In de western conference versloegen zij de Detroit Red Wings na een 3-0 voorsprong in de serie met 4-1. De laatste wedstrijd werd met 2-1 gewonnen na de winnende treffer van Patrick Marleau in de derde periode.

Vrijwel de gehele wedstrijd ging het spel gelijkop en dit bleek ook wel in de uiteindelijke eindstand en het totaal aantal schoten op doel. De eerste periode domineerden de Sharks, in de tweede wisten de Red Wings de Sharks te beperkten tot slechts drie schoten op doel. In de derde periode kon de wedstrijd beide kanten op, maar bleken de Sharks de gelukkigsten.

In de eerste periode werd er niet gescoord ondanks twee powerplay-kansen voor de Sharks. De mogelijkheden waren er wel, maar goalie Jimmy Howard bleek uitstekend in vorm. Zoals wel vaker valt de goal dan aan de andere kant. Verdediger Brian Rafalski wist met een hard afstandsschot te scoren na ruim twee minuten spelen in de tweede periode. Thornton maakte ruim twee minuten later nog wel de gelijkmaker in de powerplay, maar voor de rest mochten de Sharks goalie Evgeni Nabokov danken dat het gelijk bleef.

De derde periode kon de wedstrijd alle kanten op, maar de Sharks waren de enigen die een goal wisten te maken. Joe Thornton passte van achter het net op de vrijstaande Patrick Marleau, en deze wist de puck achter goalie Howard te one-timeren. Daarmee maakte Marleau, die al zijn hele profloopbaan bij de Sharks speelde (sinds 1997) de belangrijkste treffer uit zijn carrière. De Red Wings drongen nog wel aan, zeker nadat Sharks-verdediger Dan Boyle vijftig seconden voor tijd een straf kreeg en de Red Wings hun goalie uit het doel haalden voor een extra aanvaller voor een zes tegen vier-situatie, maar tot de gelijkmaker leidde dit niet.

De Sharks rekenden met deze overwinning voorlopig af met de kritiek dat zij in de playoffs nooit presteren. Vooral Marleau en Thornton kregen hiermee te maken de afgelopen jaren, maar beide spelers speelden de eerste twee playoffronden uitstekend. Red Wings-coach Mike Babcock had vrede met de uitschakeling: "Ze winnen de serie met 4-1 en zijn dus het betere team. De wedstrijden waren close, maar zij vonden steeds een manier om te winnen, en dat is wat goede teams doen." Sharks-coach Todd McLellan kon het niet laten om alvast vooruit te kijken. "Dit is een erg belangrijke overwinning voor onze organisatie. Maar we zijn natuurlijk nog lang niet klaar..."

Jezus krijgt tekenfilm

Comedy Central is bezig met een tekenfilm over Jezus Christus: JC. De serie zal gaan over de zoon van God die uit de schaduw van zijn enorme, lusteloze vader probeert te komen door naar New York te verhuizen.

Hoewel de serie nog ‘in ontwikkeling' is en het dus nog wel even kan duren voordat de getekende Jezus op de televisie te bewonderen is, hoeven we niet bang te zijn voor zwarte balken en andere vormen van censuur. "In het algemeen maakt komedie in haar puurste vorm mensen altijd wat ongemakkelijk", zegt Kent Alterman van Comedy Central. "Er zit echter een groot verschil tussen het ongemak van sommige kijkers en dat van medewerkers van Comedy Central over controversiële religieuze komedie."

Het is nog niet zo lang geleden dat de South Park-aflevering over Mohammed veel commotie veroorzaakte, omdat een religieuze moslimgroepering een afbeelding van Theo van Gogh op haar site plaatste met de ondertitel: ‘Zijn Matt Stone en Trey Parker dit vergeten?'. Hierop censureerde Comedy Central de afbeelding van Mohammed, maar in daaropvolgende episodes werden afbeeldingen van Jezus niet gecensureerd.

Het is nog niet bekend wanneer de show wordt uitgezonden.

'Live' op FOK!sport: Grand Prix van Spanje

Dit Formule 1-raceweekend zal FOK!sport de kwalificatie en race van de Grand Prix van Spanje 'live' verslaan. Dat houdt in dat zaterdag het verslag van de kwalificatie en zondag het verslag van de race tussendoor geplaatst zullen worden en dat het bericht steeds langer wordt: er komt om de zoveel tijd een stukje tekst bij.

Zo kun je meteen reageren op wat er gebeurt en weten degenen die niet in de buurt van een televisie zijn ook een beetje wat er gaande is. Dit keer dus de Grand Prix van Spanje waar zaterdag 8 mei, op het Circuit de Catalunya de kwalificatie werd verreden. Vandaag 9 mei begint de race om 14:00 uur Nederlandse tijd.

De F1-kwalificatie werd gisteren al live geplaatst, vandaag zullen we de race live volgen. Neem gerust regelmatig een kijkje op FOK!sport vanmiddag of er al meer staat.

Plat Haags: Bijbelsjoemelaar Rouvoet

Rouvoet is gewoon een schijnheilige hufter de zijn eigen Bijbelse waarheid aan mekaar rotzooit. Nou is Rouvoet niet de enige malloot binnen de ChristenUnie. Kamerlid Cyntia Ortega vindt dat we het woord “alochtoon” niet meer moeten gebruiken. Als het aan haar ligt, zeggen we voortaan “biculturele burger”. Volgens mij gewoon een poging om  weer wat kwalijke feiten onder het vloerleed te vegen. De kop “Allochtoon vaker crimineel” pas nog wel aardig in de krant. Maar de kop “Biculturele burger vaker crimineel” past zelfs niet meer op de voorpagina van de Telegraaf.

Wedstrijd Genoa - AC Milan zonder publiek

De competitiewedstrijd tussen Genoa en AC Milan wordt vandaag gespeeld achter gesloten deuren. Op het laatste moment werd dit door de autoriteiten besloten vanwege signalen over botsingen tussen de fans van beide clubs.

Sinds vijftien jaar geleden een fan van Genoa bij rellen om het leven kwam, is de spanning rond het duel elke jaar groot. Aanvankelijk waren fans van AC Milan dit jaar voor het eerst weer welkom, maar hier is nu toch vanaf gezien. Overigens mogen ook aanhangers van Genoa het duel niet bijwonen.

Gewonden bij twee steekpartijen Limburg

Bij twee steekpartijen in het zuiden van Limburg zijn zaterdagavond gewonden gevallen. Een 16-jarige jongen uit Bocholtz raakte gewond toen hij op straat ruzie kreeg met een bekende, die hem vervolgens neerstak. Het slachtoffer liep beenletsel op en werd naar een ziekenhuis gebracht. De 17-jarige verdachte, eveneens uit Bocholtz, is aangehouden.

Een 23-jarige inwoner van Heerlen werd op de Toupsbergstraat in Kerkrade om nog onbekende reden met een mes gestoken. Hij raakte niet levensbedreigend gewond. Later op de avond werden in Maastricht twee mannen opgepakt. Het gaat om een 21-jarige man uit Heerlen en een 19-jarige man uit Utrecht.

Weinig problemen Nederlands vliegverkeer door as

Luchtverkeersleiding Nederland verwacht zondag weinig problemen door de aswolk uit IJsland voor het Nederlandse luchtverkeer. In het Nederlandse luchtruim en in het luchtruim in omringende landen zit geen as, zegt een woordvoerder. Wel moeten reizigers van en naar Italië, Spanje en Portugal rekening houden met mogelijke vluchtwijzigingen.

De aswolk zorgt er in die landen wel voor dat delen van het luchtruim moeten worden gesloten. Met de in Spanje gesloten luchthavens zijn er geen directe verbindingen met Nederland, maar tussen het Italiaanse Bologna en Nederland wordt normaal gesproken wel gevlogen. "Mensen die naar die landen moeten, moeten contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij", adviseert de woordvoerder.

Transatlantische vluchten doen er daarnaast langer over dan normaal. Dat komt omdat via een omweg wordt gevlogen; op de standaardroute is as aanwezig in de hogere luchtlagen.

Van Meenen stopt met fluiten

Raymond van Meenen stopt met fluiten. De 35-jarige scheidsrechter gaat zich fulltime inzetten voor het talententraject en de Masterclass van de KNVB. Op dit moment doet de Rotterdammer dit al op parttime basis.

Van Meenen debuteerde in 2001 als scheidsrechter in het betaald voetbal. Hij stond afgelopen seizoen op de A-lijst. De arbiter stond bekend om zijn karakteristieke rode haardos.

Sjoemelende studenten, pas op!

Woon je nog thuis, maar ontvang je wel studiefinanciëring voor uitwonende studenten? Dan moet je op gaan passen, want staatssecretatis Van Bijsterveldt heeft besloten nog voor de zomer duizend adressen te gaan controleren. Gemeenteambtenaren zullen huisbezoeken brengen om de studenten te controleren, waar dit voorheen werd gedaan door computerbestanden aan elkaar te koppelen.

De inspectie start in Amsterdam, waarna het experiment zal worden voortgezet in Den Haag, Rotterdam en Enschede. Volgens de staatssecretaris wordt er voor tientallen miljoenen gefraudeerd door studenten die claimen op kamers te wonen, maar eigenlijk nog gewoon bij hun ouders huizen. Dat scheelt hen ruim honderdvijftig euro in de maand aan ‘stufi'.

Studentenorganisaties protesteerden al tegen de controles, omdat volgens hen veel studenten in illegale onderhuur zitten, omdat ze zich door kamertekort niet legaal in kunnen schrijven bij de gemeente.

Rooney wil topspits naast zich

Wayne Rooney vindt dat er niet genoeg kwaliteit in de voorhoede van Manchester United zit. De aanvaller wil samen met een topspits in de aanval staan. "Als we er twee topspitsen bij krijgen, kunnen we veel dominanter worden. Hierdoor zouden we Chelsea veel makkelijker kunnen aftroeven", zegt de 58-voudige international tegen The People.

De 24-jarige spits van Manchester United is dit seizoen de grote man bij de nummer twee van de Engelse competitie. Hij maakte tot nu toe 34 doelpunten. "Het team dat in 1999 drie prijzen in een seizoen pakte, had vier topspitsen in huis die allemaal gemakkelijk het net vonden. Nu ben ik er en daarnaast Berbatov, Owen en Macheda. Allemaal erg goede spelers, maar de balans zou beter zijn als we nog twee toppers kunnen aantrekken."

Rooney wil erg graag bij Manchester United blijven. "Ik sta nog tot de zomer van 2012 onder contract en wil me hieraan houden. De onderhandelingen zijn nog niet begonnen, maar die zullen vast na het WK van start gaan.

Benitez: "Kuyt is een fantastische aankoop geweest"

Rafael Benitez liet zich reeds eerder bijzonder positief uit over Dirk Kuyt, maar de manager van Liverpool FC heeft de Katwijker nu bestempeld als 'een fantastische aankoop'. Kuyt nadert zijn tweehonderdste officiële duel voor The Reds.

"Dat is een fantastische prestatie voor iemand uit het buitenland, die zoveel passie in zijn spel legt tijdens de wedstrijden", zei Benitez op de clubsite. "Dat is altijd wel belangrijk, maar vooral voor een speler van buitenaf."

"Ik denk dat men pas in de toekomst gaat realiseren hoe goed hij voor ons is. Niet alleen vanwege zijn prestaties op het veld, maar ook hoe hij is als persoon en als professional. Hij is een voorbeeldprof, die altijd blij is en positiviteit uitstraalt. Kuyt is een fantastische aankoop geweest."

Aan lof derhalve geen gebrek voor de 29-jarige Kuyt, die onder Benitez op de rechterflank speelt. "Het is niet zijn beste positie, omdat hij een spits is, maar hij is altijd goed op de rechterflank. Hij heeft ook veel goals gemaakt op die plek. Hij is goed op alle posities en dat verwacht je van je spelers als je ze nodig hebt."

[Giro] Peloton doorkruist Midden-Nederland

De Ronde van Italië is vandaag voor de tweede dag in Nederland. Na de eerste etappe, een korte tijdrit in Amsterdam, zet het peloton nu koers vanuit de hoofdstad naar Utrecht.

De renners maken een grote lus door Midden-Nederland met de Brit Bradley Wiggins als drager van de leiderstrui. De start op het Museumplein is om kwart over 12. De finish op de Croeselaan wordt verwacht iets na vijven.

Vandaag de tweede etappe in de Giro d'Italia (Foto Stefan Boog)

Lijk bij Amsterdam CS uit water gehaald

Het lichaam van een onbekende man is zondagochtend uit het water bij het Centraal Station in Amsterdam gehaald. Dat meldt een politiewoordvoerder. Voorbijgangers zagen rond 09.00 uur iemand in het water aan de De Ruyterkade drijven, waarop zij de hulpdiensten waarschuwden.

Hoe lang de man in het water heeft gelegen, waardoor hij er in terecht is gekomen en waaraan de man is overleden, is nog onduidelijk. Sectie moet hier meer duidelijkheid over geven.

Menselijk haar ingezet tegen olievlek

Honderdduizenden mensen doneren hun afgeknipte haren aan een Amerikaanse stichting die het gebruikt in de strijd tegen de olievlek in de Golf van Mexico.

Menselijk haar kan vier tot zes keer het eigen gewicht aan olie opnemen en is dus goed in te zetten tijdens de opruimwerkzaamheden. Volgens een woordvoerster van de stichting Matter of Trust sturen inmiddels meer dan 370.000 kappers hun overgebleven haar op. Ook doen 100.000 dierenkappers mee, evenals vele schaapscheerders. Sinds vrijdag komt in de pakhuizen van de stichting dagelijks 204.000 kilogram haar en vacht binnen.

De haren worden in panty's gestopt en vervolgens ingezet op de vervuilde kust van Louisiana. De olie die op zee drijft kan er niet mee verwijderd worden. De zelfgemaakte oliezuigende versperringen moeten het tekort aan synthetische materialen opvangen.

De synthetische versie is effectiever, deze kan wel tot vijftien keer het eigen gewicht opnemen, maar de productie ligt te laag om een ramp van deze omvang aan te kunnen.

[Giro] Veel mensen kijken naar proloog

De proloog van de Giro d'Italia heeft gisteren bijna 720.000 mensen aan de buis gekluisterd gehouden. Dit blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Hiermee stond het sportevenement op de zestiende plaats in de top 25.

In totaal zaten er 719.000 mensen naar de wielerronde te kijken. De proloog ging van start in Amsterdam en kende in de Brit Bradley Wiggins de winnaar. De renner van Team Sky won de eerste wedstrijd van de 93e Giro met een 0,02 seconden snellere tijd dan de Amerikaan Brent Bookwalter.

Vandaag is de tweede etappe. De rit begint eveneens in Amsterdam en eindigt na 212 kilometer in Utrecht.

Matthias Russ die als eerste aan de proloog start (Foto Stefan Boog)

Veel vliegvelden weer open

De meeste vliegvelden in Zuid-Europa zijn weer open. In Noord-Spanje waren gisteren twintig vliegvelden dicht door de aswolk uit de IJslandse vulkaan die over Zuid-Europa trekt. Ook in Portugal en Zuid-Frankrijk gingen luchthavens dicht.

In delen van Noord-Italië zijn tot zeker 14.00 uur geen vluchten toegestaan. Ook in Zuid-Frankrijk kunnen vandaag weer problemen ontstaan.

Dit keer heeft IJsland er zelf ook last van. Het vliegveld van Reykjavic blijft vandaag de hele dag dicht. Vluchten richting het eiland worden omgeleid naar het 400 kilometer verderop gelegen Akureyri

Veel vluchten naar en van Europa blijven wel last houden van de aswolk. Volgens verkeersleider Eurocontrol moeten sommige transatlantische vluchten worden omgeleid, met aanzienlijke vertraging tot gevolg.

'Constructief gesprek Clegg en Cameron'

Leider Nick Clegg van de Liberaal-Democraten en kopstuk David Cameron van de Conservatieven in Groot-Brittannië hebben zaterdag circa 70 minuten met elkaar gesproken over de mogelijke samenwerking in een nieuwe regering. Cameron noemde het gesprek 'constructief en vriendschappelijk', aldus de BBC.

In een e-mail aan zijn achterban zei Cameron dat hij zich niet laat opjagen om snel een regering te vormen. Hij suggereerde dat hij op verschillende punten concessies zou kunnen doen aan de Liberaal-Democraten. De partijen zijn met elkaar in overleg gegaan, nadat de Lagerhuisverkiezingen donderdag voor het eerst sinds 1974 geen absolute meerderheid voor één partij hadden opgeleverd.

Elia met twintig speelminuten naar Hoenderloo

Eljero Elia heeft kort voor het einde van de competitie zijn rentree gemaakt bij Hamburger SV. De vleugelaanvaller maakte gisteren tegen Werder Bremen zijn rentree bij Hamburger SV. Elia, hersteld van een slepende knieblessure, kwam in de slotfase in het veld voor Dennis Aogo.

De voormalige speler van ADO Den Haag en FC Twente werd in maart geopereerd aan de enkel waar hij al weken last van had. Bij de operatie werd een zwevend stuk bot verwijderd. Elia is net op tijd fit voor de voorbereiding op het wereldkampioenschap voetbal, volgende maand in Zuid-Afrika. Bondscoach Bert van Marwijk heeft hem geselecteerd voor de twee oefenstages van in totaal vier dagen die volgende week in Hoenderloo op het programma staan.

Rusland herdenkt einde Tweede Wereldoorlog

Rusland heeft zondag het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa 65 jaar geleden herdacht. Dat gebeurde met een militaire parade op het Rode Plein in Moskou, waar voor het eerst militairen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Polen en Frankrijk aan mee mochten doen.

Naast meer dan tienduizend militairen kwamen ook ruim 150 voertuigen en apparaten van het leger langs. Bijna 130 vliegtuigen vlogen tijdens de parade over. Moskou wilde tijdens de herdenking pronken met het meest moderne wapenarsenaal en toonde dus ook de nieuwste raketten die kernkoppen kunnen vervoeren.

De deelname van de buitenlandse troepen aan de parade is niet overal goed gevallen. De Amerikaanse president Barack Obama prees het initiatief van zijn Russiche ambtsgenoot Dmitri Medvedev, maar de Communistische Partij in Rusland is woedend. Het is volgens hen in strijd met de traditie.

De parade werd bijgewoond door veel internationale gasten, onder wie de Chinese president Hu Jintao en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

DVD: The Informers

Bret Easton Ellis was een naam die mij direct deed denken aan mijn middelbare school. Ik had namelijk een keer een boek gelezen van deze auteur. 'Less Than Zero' ging over een groep veel te rijke jongeren in de Verenigde Staten die met het geld van hun ouders veel verkeerde dingen deden. The Informers lijkt in eerste instantie over hetzelfde te gaan. De inslag van Bret Easton Ellis is toch steeds die kritiek op de Amerikaanse samenleving en daarbij in het bijzonder de kritiek op de jongeren. De film speelt zich af in de jaren '80 van de vorige eeuw in het roemruchte Los Angeles. Een wereld vol drank en drugs; een perfecte ambiance voor niemand minder dan Mickey Rourke.

 

Upd: Ontmanteling bom Bakel

De ontmanteling van de bom uit de Tweede Wereldoorlog die donderdagmiddag opdook bij graafwerkzaamheden in het Brabantse Bakel is zondagochtend van start gegaan. Rond 07.00 uur startte de ontmanteling. In een straal van tweehonderd meter rond de vindplaats zijn woningen ontruimd.

Een woordvoerder van de gemeente meldde eerder dat het zou gaan om slechts een handjevol woningen die moesten worden verlaten. In een straal van vijfhonderd meter bevinden zich 417 adressen.

De bom is een duizendponder en werd gevonden in de nieuwe wijk Neerakker op de Bolle Akker. Na de vondst oordeelde de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) dat er geen direct gevaar was voor omwonenden.

De ontmanteling duurt naar verwachting de hele ochtend. Vervolgens wordt de bom op de Oirschotse Heide tot ontploffing gebracht. Als de ontmanteling klaar is, geeft een geluidswagen van de politie aan dat het veilig is.

Update 9.50 uur
En iedereen kan weer naar bed in Bakel. De bom is ontmanteld.

Weer nieuwe getuigen vuurwerkramp

Bij RTV Oost hebben zich de afgelopen dagen nog meer nieuwe getuigen gemeld van de vuurwerkramp van tien jaar geleden. Dat staat zondag op de website van de omroep.

Dit is gebeurd naar aanleiding van nieuwe reportages over de ramp bij de zender. De tips gaan volgens RTV Oost met name over het vuurwerk dat een rol speelde bij de ramp, werkzaamheden op het terrein van SE Fireworks en een aantal hoofdrolspelers in de ramp. De weduwes van vier omgekomen brandweerlieden beraden zich volgens de omroep ook op een nieuwe schadeclaim.

[Giro] Amsterdam koud en nat in ogen Italianen

Amsterdam heeft een koude, natte indruk achtergelaten bij Italiaanse journalisten die de Giro d'Italia verslaan. Dat blijkt uit verslagen over de wielerronde in Italiaanse media. De Giro d'Italia begon gisteren met een tijdrit door de binnenstad van Amsterdam.

Veel Italiaanse media reppen met geen woord over hun indruk van de Nederlandse hoofdstad. De meeste hebben vooral aandacht voor de winnaar van de tijdrit, Bradley Wiggins. Hier en daar valt echter op te maken wat de journalisten van Amsterdam vinden. Zo stelt Rai Sport dat het koud is in Amsterdam en dat het er regent. "Het klimaat is typisch voor de noordelijke landen." De grijze lucht biedt geen ruimte voor hoop op zonneschijn, aldus de journalist.

La Gazetta dello Sport wijdt enkele woorden aan Utrecht, die de meest dynamische en jonge stad van Nederland wordt genoemd. De bevolking bestaat voor een kwart uit studenten, weet La Gazetta dello Sport.

De Giro d'Italia voert vandaag van Amsterdam naar Utrecht. Morgen volgt een rit van Amsterdam naar Middelburg, waarna het peloton naar Italië afreist.

Sparta en Van Tiggelen uit elkaar

Sparta en assistent-trainer Adri van Tiggelen hebben overeenstemming bereikt over de ontbinding van de verbintenis van de oud-voetballer. Dit maakte de club uit Rotterdam gisteren bekend.

Net als hoofdtrainer Frans Adelaar werd Van Tiggelen vorige maand op non-actief gesteld. Op de website van Sparta laat de club weten dat ze er met Van Tiggelen, die jarenlang bij Sparta werkzaam was, "op een goede manier" zijn uitgekomen.

Vrees voor tsunami na beving Indonesië

Indonesië is zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter.

De autoriteiten hebben gewaarschuwd voor een tsunami. Dat hebben Indonesische seismologen laten weten. De aardbeving was het zwaarst nabij Atjeh, het gebied dat op tweede kerstdag 2004 door een vloedgolf getroffen werd.

Daardoor kwamen in Indonesië en nabijgelegen landen ruim 200.000 mensen om.

Veertigduizend steunbetuigingen SGP

Ruim veertigduizend mensen hebben een petitie ondertekend, waarmee ze aangeven het niet eens te zijn met een uitspraak van de Hoge Raad dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van kandidatenlijsten voor de verkiezingen. Lijsttrekker van de SGP Kees van der Staaij heeft de handtekeningen dit weekend in ontvangst genomen.

De ondertekenaars van de petitie zijn het oneens met het oordeel van de Hoge Raad begin april dat de staat ervoor moet zorgen dat de SGP het passief kiesrecht aan vrouwen binnen de partij toekent. De partij handelt volgens de Hoge Raad in strijd met het internationale Vrouwenverdrag.

Mensen konden hun digitale handtekening zetten op de speciale internetsite zijmaakthetverschil.nu. De bijeenkomst waarop de handtekeningen werden overhandigd werd opgeluisterd met praatjes van onder anderen columnist bij Elsevier Bart-Jan Spruyt en publiciste Amanda Kluveld.

De petitie is geen initiatief van de SGP, maar de partij zou de actie wel een warm hart toedragen. Met de petitie wordt volgens de initiatiefnemers het vrouwenstandpunt van de SGP niet ondersteund.

De ondertekenaars geven met hun handtekening echter aan bang te zijn dat 'de klassieke vrijheidsrechten' worden opgeofferd aan het 'supergrondrecht' van het anti-discriminatiebeginsel. "Met deze redenering is de angst gegrond dat ook andere politieke partijen, kerken, scholen en verenigingen vandaag of morgen in de gevarenzone komen omdat ook zij aan het absolute gelijkheidsbeginsel moeten geloven", stellen zij.

Red Bull op jacht naar zege in Barcelona

De renstal van Red Bull hoopt vandaag zijn overmacht tijdens de kwalificatie van de Grand Prix van Spanje om te zetten in een klinkende overwinning. De Australiër Mark Webber eiste gisteren de poleposition op en zag alleen zijn Duitse teamgenoot Sebastian Vettel in de buurt komen. De andere concurrenten moesten op het Circuit de Catalunya een seconde toegeven op de Red Bull-rijders.

Webber kwam tot een tijd van 1.19,995, Vettel was een tiende minder snel: 1.20,101. De Britse McLaren-coureur Lewis Hamilton was bijna een seconde langzamer dan Webber (1.20,829) en mag vandaag vanaf de derde plek vertrekken. De Spanjaard Fernando Alonso stuurde zijn Ferrari naar de vierde plek (1.20,937). De regerend wereldkampioen Formule 1, de Brit Jenson Button, gooide op voorhand al de handdoek in de ring. "Het wordt heel moeilijk om Red Bull te verslaan", zei de rijder die als vijfde vertrekt. "Hamilton was een tiende van een seconde voor me, maar nog steeds 0,9 seconde minder snel dan Webber. De wedstrijd wordt voor Red Bull een eitje."

[NBA] LA Lakers bijna zeker van finale

In de Western Conference is Los Angeles Lakers nog een zege verwijderd van het behalen van de finale. De titelverdediger won de derde wedstrijd tegen Utah Jazz nipt met 111-110.

De Lakers namen een voorsprong in de laatste minuut door een driepunter van Kobe Bryant en eentje van Derek Fisher. Utah had in de slotseconden van de wedstrijd de overwinning kunnen pakken, maar Deron Williams miste en de tip van Wesley Matthews stuitte tegen de ring.

In de Eastern Conference heeft ook Orlando Magic nog maar een overwinning nodig. Orlando, al dertien wedstridjen op rij ongeslagen, was Atlanta Hawks met 105-75 eenvoudig de baas.

Lachen met Zurg in Toy Story 3

Fans van Toy Story kunnen niet wachten op de maand juni. Dan komt namelijk Toy Story 3 uit in de Nederlandse bioscopen. Dit derde deel van de vrolijke animatieserie over speelgoedpoppen gaat natuurlijk gepaard met een gelijknamige game. In de game kruip je in de 'huid' van verschillende personages uit de film. Alle bekende poppen komen voorij: Woody, Buzz Lightyear, Rex en Mr. Potatohead.

Toy Story 3 zal ook de nieuwe personages introduceren. Zo krijgt Mr. Potatohead een vriendin genaamd Mrs. Potatohead en Barbie en Ken zijn nu ook van de partij. In de trailer worden we voorgesteld aan Zurg die overigens al in Toy Story 2 te zien was. In het originele Toy Story uit 1995 wordt Zurg diverse keren genoemd, maar komt hij niet in beeld. In Toy Story 2 en de televisieserie rondom de franchise was hij de grote slechterik.

De game van Toy Story 3 wordt gemaakt door Avalanche Software. Deze ontwikkelaar uit Utah, Amerika is bekend van games als Off Road Challenge voor de Nintendo 64 uit 1995 en het slecht ontvangen Mortal Kombat Mythologies: Sub Zero. Dat laatste spel zou het begin zijn van een lange reeks spin-offs rondom Midway's Mortal Kombat. Het spel kwam in 1997 uit voor de Nintendo 64 en een jaar later voor de PlayStation. Sinds 2005 maakt de studio vooral games voor The Walt Disney Company. Sindsdien bracht Avalanche Software vijf titels uit die allemaal rechtstreeks gebaseerd zijn op films van Disney en Pixar.

Toy Story 3 draait vanaf 10 juni in de Nederlandse bioscopen, terwijl vijf dagen later de gelijknamige game in de winkels ligt. De game komt uit op Xbox 360, PlayStation 3, PC, Nintendo DS en de PSP. Tot dan maar lachen met de trailer.


Stijnen door het lint na afgang

Stijn Stijnen sprintte na afloop van het duel tussen AA Gent en Club Brugge (6-2) naar de dug-out van de thuisploeg. De doelman van Brugge had het gemunt op Gent-voorzitter Ivan De Witte, zo meldt Het Nieuwsblad.

Stewards moesten er aan te pas komen om beide heren uit elkaar te houden. Wat de oorzaak van het incident is, is momenteel nog onbekend. Mogelijk reageerde Stijnen op de reactie die De Witte in de aanloop van het duel gaf op recente uitspraken van de doelman.

Door de 6-2 nederlaag bij AA Gent speelt niet de ploeg van trainer Adrie Koster, maar die van Michel Preud'homme in de voorronde van de Champions League. Club moet het doen met een ticket voor de Europa League.

Gewonde bij schietpartij Amsterdam ZO

Bij een schietpartij in Amsterdam-Zuidoost is zaterdagavond iemand gewond geraakt. Over de aard van de verwondingen is niet veel bekend, maar het slachtoffer is wel aanspreekbaar, meldt de politie.

De schietpartij vond plaats op de Willekopstraat, niet ver van het metrostation Gein. Volgens de politie was de schietpartij het gevolg van een ruzie op straat, maar details zijn er nog niet. De daders zijn na de ruzie gevlucht. Getuigen kunnen zich melden bij de politie.

Man in China steekt acht mensen dood

Een man heeft zaterdag in de provincie Jiangxi in het oosten van China acht mensen doodgestoken Onder de doden zijn drie familieleden van de dader. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag gemeld.

De man doodde met een mes zijn moeder, vrouw en dochter, vier buren en een andere man in het dorp Chengyuan. Het motief is niet bekend. Kort na de steekpartij pakte de politie de man op. De afgelopen maanden is China opgeschrikt door een reeks incidenten met steekwapens. Op 29 april stak een 46-jarige man 29 kinderen, twee docenten en een beveiliger neer op een school in de oostelijke stad Taixing.

Hij zei 'wraak te willen nemen op de samenleving'. Een dag eerder had een man in de zuidelijke provincie Guangdong zestien kinderen en een leraar met een mes aangevallen. Volgens de politie zijn veel daders van incidenten met steekwapens geestesziek. Vanuit de Chinese samenleving is opgeroepen meer zorg te bieden aan mensen met een psychiatrisch ziektebeeld.

EU-ministers over noodplan eurozone

De ministers van Financiën van de 27 EU-lidstaten komen zondagmiddag in Brussel bijeen om een plan uit te werken waarmee eurolanden geholpen kunnen worden als ze hun schulden niet meer kunnen betalen.

Ze buigen zich over een voorstel dat de Europese Commissie op verzoek van de leiders van de zestien eurolanden heeft uitgewerkt. Volgens ingewijden is het de bedoeling dat de Europese Commissie goedkoop geld leent op de kapitaalmarkt en dat vervolgens weer uitleent aan eurolanden die in financiële problemen verkeren. Voordeel van deze aanpak is dat de EU heel snel kan bijspringen als een euroland in de knel komt.

De eurolanden hielpen vrijdag Griekenland met een lening 80 miljard euro, maar het kostte weken van overleg voor ze het hierover eens werden. Hoeveel de Europese Commissie wil vrijmaken voor eventuele noodhulp is nog niet duidelijk. Gesproken wordt van 60 miljard of meer. Het plan van een 'crisismechanisme' moet af zijn voor maandagochtend de beurzen weer opengaan, zodat daar niet opnieuw paniek ontstaat.

Al elf doden explosie Russische mijn

Een explosie in een kolenmijn in de Russische stad Mezjdoeretsjensk (Siberië) heeft inmiddels het leven van zeker elf kompels geëist. Tientallen mensen raakten gewond en ongeveer zestig mensen zitten nog vast in de mijn. Gisteravond waren er nog twee doden.

Dat heeft het Russische ministerie voor Burgerbescherming vanochtend laten weten. Op het moment van de explosie zaten er ongeveer 360 arbeiders in de mijn. Circa 280 kompels konden de mijn op eigen kracht verlaten. Reddingswerkers probeerden de achtergebleven arbeiders uit de mijn te halen. Na een tweede explosie verloren de reddingswerkers echter het contact met de kompels die nog in de mijn zitten.

Het reddingswerk is voorlopig opgeschort. De eerste explosie zou te wijten zijn aan het vrijkomen van methaangas. Over de oorzaak van de tweede ontploffing hebben de autoriteiten geen mededelingen gedaan. De mijn ligt ongeveer 3500 kilometer ten oosten van Moskou en produceert circa 8 miljoen ton kolen per jaar. In Rusland komen vaker mijnongevallen voor waarbij doden vallen. Veel mijnen verkeren in slechte staat. Bovendien worden de veiligheidsvoorschriften vaak niet nageleefd.

Clownmasker schrikt klanten af

In de geschiedenis van games zijn er vele bijzondere boxcovers de revue gepasseerd. Zo stond er op de voorkant van Carmageddon een vrij agressieve man afgebeeld. Een man die je niet graag op straat tegenkomt en zeker niet als hij in het bezit is van een auto. Carmageddon, dat in 1997 uitkwam op de PC, werd ondanks die boxcover toch prima verkocht. In totaal zijn er ongeveer twee miljoen stuks verkocht van de Carmageddon serie.

Volgens David Jaffe heeft de afbeelding van een masker van een clown de verkopen van Twisted Metal: Black geen goed gedaan. De bijzondere boxcover van de PlayStation 2 game zou potentiële klanten juist afschrikken. Waar normaal gesproken een clown voor het lachen moet zorgen zag deze clownmasker er allesbehalve grappig uit.

“De afbeelding op de boxcover van Twisted Metal: Black was en is nog steeds heel erg krachtig. Het probleem alleen is dat het een slechte voorkant was voor een game waarin je met auto’s moet vechten. Ik denk dat het de verkopen behoorlijk geschaad heeft. Ik ben destijds zelf met het idee gekomen, maar dat is een grote fout gebleken. Het was nou niet bepaald een uitnodiging om gezellig te komen rijden, maar wij vinden het wel cool”, aldus David Jaffe.

Twisted Metal: Black kwam in 2001 uit op de PlayStation 2. David Jaffe ontwikkelde in die tijd spellen voor Sony Computer Entertainment America (SCEA). Daar werkte hij onder andere aan God of War. In 2007 richtte Jaffe Eat Sleep Play op waar hij vooral games maakt voor op de PSP. Dat komt omdat Eat Sleep Play een overeenkomst met Sony heeft gesloten dat het drie games uitbrengt voor Sony’s handheld. De eerste game sinds die overeenkomst is zeer toepasselijk Twisted Metal: Head On: Extra Twisted. Momenteel is de ontwikkelaar bezig aan een ‘onaangekondigd spel die spelers het gevoel geeft met een Super Nintendo aan het spelen te zijn’. Helaas zijn meerdere details over dit spel niet bekend.

Twisted Metal: Black

De boxcover van Twisted Metal: Black.

Eerste trailer Enslaved

Ninja Theory kennen we allemaal nog van Heavenly Sword. Je weet wel die 'PlayStation 3-exclusive' rondom de roodharige Nariko. De Britse ontwikkelaar is nu bezig aan Enslaved. Deze multiplatform game moet een tactische action-adventure worden die zich afspeelt in de toekomst.

Het verhaal van Enslaved wordt geschreven door niemand minder dan Alex Garland. Wie is dan weer Alex Garland? Deze man is verantwoordelijk voor het script van diverse films waaronder 28 Days Later. Overigens is het verhaal losjes gebaseerd op een oud Chinees boek genaamd 'Journey to the West'.

Nu is eindelijk de eerste trailer uitgekomen van Enslaved. De game zelf moet ergens aan het einde van dit jaar uitkomen.

Van Gaal: "We hebben de beste verdediging en aanval"

Het stond al vast, maar gisteren werd het officieel: Bayern München is kampioen van Duitsland.

Trainer Louis van Gaal wist dat zijn ploeg de voorsprong van drie punten op Schalke 04 niet meer ging weggeven. Zeker omdat het doelsaldo veel beter was. Bij degradant Hertha BSC werd het feest compleet door een 1-3 zege. "We zijn verdiend gekroond tot kampioen", zei Van Gaal na afloop. De trainer zei vrijdag nog dat hij liever geen bierdouche wilde, maar kon daar tijdens de huldiging niet onderuit.

"We hebben de beste verdediging en de beste aanval. We zijn bovendien in de 'winning mood' gebleven. We gaan dit vanavond in stijl vieren", aldus de Nederlandse trainer, die ook nog in de race is voor de Duitse beker en de Champions League.

FF IX naar PSN

Een paar weken geleden was Square Enix nog aan het nadenken of ze Final Fantasy IX ook voor het PSN beschikbaar gingen stellen, nu blijkt deze op 20 mei beschikbaar te zijn voor download in Japan. Een release van de westerse versie is nog niet bekend maar de Amerikaanse Playstation Blog heeft aangekondigd dat FF IX niet lang op zich laat wachten.

De releasedate werd bekend gemaakt via Twitter en bij dat berichtje zat ook een kleine video met een gedeelte van het FF IX intro, spelend op een PSP. Final Fantasy VII en VIII waren al eerder beschikbaar voor het PSN.

Zodra de game ook een datum krijgt voor Amerika/Europa horen jullie meer.

FF IX
Quina!!!

(3)

“Is er nog yoghurt? Ik eet tegenwoordig veel yoghurt. Ik las ergens dat, dat heel goed voor je is. Omdat het reinigt. Eerst leek me dat flauwekul. Maar nu eet ik het toch wel vaak. Misschien zelfs vaker dan nodig. Ik mag niet meer dan anderhalf pak yoghurt eten, van hem, per dag. Maar het reinigt. Ik ben niet vies. Dus ik heb het eigenlijk niet nodig. Maar ik kom wel vaak met mensen in contact die misschien niet zo rein zijn. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Is er nog yoghurt?”

Mourinho haalt hard uit naar Ranieri

José Mourinho haalt in de Italiaanse pers hard uit naar collega Claudio Ranieri, die de Portugees verweet zijn spelers met een verkeerde lezing het veld in te sturen.

"Hij maakt zijn spelers wijs dat iedereen tegen ze is. Hij creëert een tijdbom", zei Ranieri, trainer van AS Roma. Mourinho dient hem echter stevig van repliek. "Maar ik vraag me af of Ranieri hierover recht van spreken had, aangezien zijn AS Roma woensdag de bekerfinale eigenlijk met zes man had moeten beëindigden voor hun overtredingen", zegt de trainer van Internazionale.

"Ik bereid mijn team voor door elk zwak punt van de tegenstander tot in detail uit te lichten. Ik behandel mijn spelers niet als kinderen. Als ik net als Ranieri voor een bekerfinale een film aan mijn spelers zou laten zien zouden ze me uitlachen en vragen of ik wel goed bij mijn hoofd ben. In tegenstelling tot hem neem ik mijn spelers serieus en bereid ik ze goed voor."

"Het is natuurlijk een stuk makkelijker voor een trainer om een film op te zetten tijdens de wedstrijdbespreking, dan je spelers in te lichten over de tegenstander. Voor de wedstrijd tegen Roma heb ik zes duels van hen uitgebreid bekeken. Ik kende hun zwakheden uit mijn hoofd en dat is hoe ik werk. "

"Ik beschouw mezelf niet als fenomeen, maar ik kan er ook niets aan doen dat Chelsea in 2004 prijzen wilde winnen en daarom mij aanstelde als de vervanger van Ranieri. Met hem aan het roer zouden ze nooit titels hebben gewonnen. Hij werd bij Chelsea beschouwd als een loser", aldus de slotwoorden van een stevig relaas.

 

[NHL Playoffs] Penguins naar 3-2 voorsprong

Met een 2-1 thuisoverwinning zijn de Pittsburgh Penguins op een 3-2 voorsprong gekomen in de playoffserie tegen de Montreal Canadiens. De Canadiens hadden meer schoten op doel, maar goalie Marc-Andre Fleury had een goede avond, aangemoedigd door zijn thuispubliek. De goals van de Penguins waren harde afstandsschoten waarbij de in de playoffs soms onklopbaar lijkende Canadiens-goalie Jaroslav Halak het zicht ontnomen werd.

In de eerste periode begonnen de Penguins nog iets sterker dan de Canadiens, maar pas in de achttiende minuut resulteerde dit in een voorsprong. In de powerplay wist verdediger Kris Letang de puck door het verkeer heen te krijgen langs goalie Halak. Het zicht van Halak werd ontnomen door de weer van een blessure teruggekeerde veteraan Bill Guerin.

Sergei Gonchar scoorde een vrijwel identieke goal in de tweede periode. Dit keer had de sterk spelende Evgeni Malkin een groot aandeel in de goal. De Canadiens hadden vooral in de derde periode veel druk op het doel van Fleury, maar deze wist een treffer tot de allerlaatste minuut uit te stellen, onder anderen met een knappe redding op een one-timer van Marc-Andre Bergeron. Mike Cammalleri bepaalde dertig seconden voor tijd de eindstand op 2-1 door een rebound binnen te werken.

[Giro] Wiggins geniet in Amsterdam

Hij had de walmen van bier en sigaretten geroken, een muur van geluid doorkliefd. Bradley Wiggins was niet alleen trots dat hij de eerste drager van de roze trui werd in de Ronde van Italië. Zeker zo veel voldoening had het decor hem gegeven. Amsterdam was gewoon 'amazing'.

De openingsetappe, een tijdrit over 8,4 kilometer van het Museumplein naar het Stadionplein, kreeg een erkend specialist als winnaar. De Brit Wiggins was een gelauwerd achtervolger op de baan en heeft zich na de Spelen ontwikkeld tot een ronderenner met mogelijkheden. Op zijn 29e werd hij vorig jaar zo maar vierde in de Tour, maar ritwinst in een van de grote ronden ontbrak nog. "Ik ben een liefhebber van wielerhistorie. Ik ken de grote namen als Coppi, Bugno en Fondriest, mannen die mij voorgingen in het roze. Ik ben geweldig trots op deze trui." Wiggins vergeleek de sfeer in Amsterdam met die van Londen ten tijde van de tourproloog in 2007. "Er was ongelooflijk veel publiek, als ik dicht langs de hekken reed, rook ik sigaretten en bier en de mensen maakten een enorm lawaai, een 'wall of sound'. De winst is mooi, maar de plek waar ik dit doe maakt het helemaal speciaal."

Wiggins reed zijn rondje in 10 minuten en 18 seconden en hield de verrassende Amerikaan Brent Bookwalter en de Australiër Cadel Evans, topfavoriet voor de eindzege, twee tellen achter zich. Jos van Emden (9e) werd de beste Nederlander, de Nieuw-Zeelander Greg Henderson deed het van de sprinters het beste. Omdat er morgen in Utrecht bonificatieseconden te verdienen zijn kan hij zomaar de leiderstrui van zijn ploeggenoot overnemen. Wiggins maakt deel uit van Team Sky, een ploeg die haar basis vindt in de succesvolle Britse baanploeg. Manager Dave Brailsford wil met een kapitaalkrachtige sponsor ook 'de weg' veroveren. "Dit is nog maar het begin", sprak Wiggins. "Onze ploeg is niet bezig met wat anderen doen zoals veel andere ploegen. Wij kijken alleen naar onszelf." Het succes werd gretig geïnhaleerd maar Wiggins zag zich niet meteen als favoriet voor de eindzege in de Italiaanse ronde, die drie dagen op Nederlandse bodem verblijft. "Er zijn hier ronderenners die helemaal klaar zijn voor de Giro. Ik was alleen klaar voor de proloog. Mijn ploeggenoot Dario Cioni wil een hoofdrol in deze ronde spelen. Ik bekijk het van dag tot dag en kan me altijd nog in zijn dienst stellen."

Capello denkt dat groepsfase WK geen walk-over wordt

Fabio Capello waakt voor onderschatting van de tegenstanders in de groep van Engeland op het WK.

Volgens de Italiaan zijn Algerije, Slovenië en de Verenigde Staten geen makkelijke opponenten. "Na de loting dacht iedereen direct het een makkie zou worden", zegt Capello op Eurosport. "De grootste fout zou echter zijn om te denken dat we een makkelijke loting hebben, omdat we nu eenmaal Engeland zijn."

"De Verenigde Staten doen het altijd goed tijdens WK's. Ik was vorig jaar zomer in Zuid-Afrika tijdens de Confederations Cup toen ze Spanje versloegen. Dat is nou niet bepaald een klein land. Ze verdienen het maximale respect. Slovenië schakelde Rusland, een topteam, uit. We speelden ook een oefeninterland tegen ze, die we maar met 2-1 wisten te winnen."

Ook over Algerije was de Italiaan positief. "Ze schakelden Egypte, de kampioen van de Afrika Cup, uit. Als je daar naar kijkt, moeten mensen kalmeren. Onze drie wedstrijden zullen zeker niet gemakkelijk worden. Al deze teams zitten goed in elkaar en beschikken over goede spelers."

Koepel weer weggehaald bij olielek

De grote koepel die moest helpen om het olielek in de Golf van Mexico te dichten, is weer weggehaald na technische problemen. Dit heeft een zegsman van oliebedrijf BP zondag laten weten. Hij zei te verwachten dat het twee dagen duurt om de problemen op te lossen. "Ik zou niet zeggen dat het al mislukt is", aldus de functionaris. Er was een probleem met de vorming van ijskristallen.

Reddingswerkers waren vrijdag begonnen de grote koepel neer te laten bij het olielek. BP hoopte dat de koepel vanaf maandag gebruikt kan worden om circa 85 procent van de olie op te vangen en weg te pompen. Dat geldt als een kortetermijnoplossing. Ondertussen worden voorbereidingen getroffen om een ontlastende bron in de buurt van het lek te slaan, wat circa drie maanden zal duren.

Vette jonkos op Cannabis Bevrijdingsdag

In het Westerpark in Amsterdam is zaterdag voor de tweede keer de Cannabis Bevrijdingsdag georganiseerd. De organisator van het evenement, de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) meldt dat er ongeveer duizend mensen op af zijn gekomen.

Diverse artiesten, waaronder Spinvis en Armand vermaakten het publiek met hun optredens. Daarnaast waren er toespraken van onder andere Edith Ringnalda, de weduwe van Simon Vinkenoog.

De VOC heeft het evenement opgezet om zich hard te maken voor de legalisering van marihuana. Zij vindt dat ‘het wereldwijde cannabisverbod een historische vergissing is, die geen problemen oplost, maar die slechts versterkt of zelfs veroorzaakt’.

Dit is een jonko

Civilization 5 digitale deluxe editie exlusief op Steam

2K Games heeft bekend gemaakt dat de digitale vorm van de deluxe editie van Civilization 5 exclusief via Steam verkrijgbaar is, dit najaar wanneer de game uitkomt.

In de deluxe editie zit de soundtrack van de game van Fireaxis, kan je in-depth behind-the-scenes een kijkje nemen alsmede een exclusieve campaign die zich in Babylonische tijden afspeelt.

Verder heeft 2K bekendgemaakt dat er vanaf dag 1 gratis een DLC-pakket te downloaden is, genaamd "Cradle of Civilization Map Pack: Mesopotamia". Ten slotte is er nu bekend dat de digitale en de retailversie van Steamworks gebruik gaan maken. Dit betekent dat je de game via Steam moet opstarten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.