[Giro] Wiggins geniet in Amsterdam

Olga Kroeders

Hij had de walmen van bier en sigaretten geroken, een muur van geluid doorkliefd. Bradley Wiggins was niet alleen trots dat hij de eerste drager van de roze trui werd in de Ronde van Italië. Zeker zo veel voldoening had het decor hem gegeven. Amsterdam was gewoon 'amazing'.

De openingsetappe, een tijdrit over 8,4 kilometer van het Museumplein naar het Stadionplein, kreeg een erkend specialist als winnaar. De Brit Wiggins was een gelauwerd achtervolger op de baan en heeft zich na de Spelen ontwikkeld tot een ronderenner met mogelijkheden. Op zijn 29e werd hij vorig jaar zo maar vierde in de Tour, maar ritwinst in een van de grote ronden ontbrak nog. "Ik ben een liefhebber van wielerhistorie. Ik ken de grote namen als Coppi, Bugno en Fondriest, mannen die mij voorgingen in het roze. Ik ben geweldig trots op deze trui." Wiggins vergeleek de sfeer in Amsterdam met die van Londen ten tijde van de tourproloog in 2007. "Er was ongelooflijk veel publiek, als ik dicht langs de hekken reed, rook ik sigaretten en bier en de mensen maakten een enorm lawaai, een 'wall of sound'. De winst is mooi, maar de plek waar ik dit doe maakt het helemaal speciaal."

Wiggins reed zijn rondje in 10 minuten en 18 seconden en hield de verrassende Amerikaan Brent Bookwalter en de Australiër Cadel Evans, topfavoriet voor de eindzege, twee tellen achter zich. Jos van Emden (9e) werd de beste Nederlander, de Nieuw-Zeelander Greg Henderson deed het van de sprinters het beste. Omdat er morgen in Utrecht bonificatieseconden te verdienen zijn kan hij zomaar de leiderstrui van zijn ploeggenoot overnemen. Wiggins maakt deel uit van Team Sky, een ploeg die haar basis vindt in de succesvolle Britse baanploeg. Manager Dave Brailsford wil met een kapitaalkrachtige sponsor ook 'de weg' veroveren. "Dit is nog maar het begin", sprak Wiggins. "Onze ploeg is niet bezig met wat anderen doen zoals veel andere ploegen. Wij kijken alleen naar onszelf." Het succes werd gretig geïnhaleerd maar Wiggins zag zich niet meteen als favoriet voor de eindzege in de Italiaanse ronde, die drie dagen op Nederlandse bodem verblijft. "Er zijn hier ronderenners die helemaal klaar zijn voor de Giro. Ik was alleen klaar voor de proloog. Mijn ploeggenoot Dario Cioni wil een hoofdrol in deze ronde spelen. Ik bekijk het van dag tot dag en kan me altijd nog in zijn dienst stellen."