[Giro] Farrar wint door valpartijen geteisterde etappe

Olga Kroeders

De tweede etappe in de Giro d'Italia, van Amsterdam naar Utrecht, is gewonnen door Tyler Farrar. In een door valpartijen geteisterde rit was de Amerikaan van Garmin, ondanks zijn valpartij, de snelste. 

Al vroeg in de etappe van vandaag ontstond er een kopgroep met daarin Rick Flens van Rabobank. De andere drie waren Mauro Facci (Quick-Step), Stefano Pirazzi (Colnago) en Paul Voss (Milram). Zo'n 102 kilometer voor de meet had het viertal een voorsprong van bijna zes minuten op het peloton waar Team Sky het tempo bepaalde.

Het viertal bleef lange tijd vooruit zonder dat het peloton echt begon te rijden. Zo'n 58 kilometer voor de meet vond er door een vluchtheuvel een grote valpartij plaats in het peloton. Iedereen kon zijn weg weer vervolgen. Voorin moest Facci zijn medekoplopers laten gaan. Zo'n 45 kilometer voor de meet was de voorsprong van de drie koplopers nog een kleine drie minuten.

Veertig kilometer voor de meet vond er wederom een zware valpartij plaats, ditmaal voor in het peloton. Onder ander Bradley Wiggins was erbij betrokken. Martin Kohler van het team van BMC moest als gevolg van de valpartij opgeven. Sprinter Tyler Farrar was al eerder ten val gekomen. Zo'n 32 kilometer voor de meet ontsnapte Voss uit de kopgroep, Flens wist zich bij hem aan te sluiten en hem vervolgens achter zich te laten. Het verschil met het peloton was echter klein.

Zo'n 23 kilometer voor de meet was ook het avontuur voor Flens afgelopen en was het peloton weer compleet. Zo'n zeven kilometer voor de streep was er wederom een zware valpartij in het peloton. Onder anderen Steven Kruijswijk en sprinter Pozzato waren erbij betrokken. Door de valpartij was het peloton in een paar stukken gebroken. In achtervolging op het eerste gedeelte van het peloton, waarin onder meer Basso en Greipel zaten, kwamen verschillende renners wederom ten val. In de eindsprint was het vervolgens Tyler Farrar de snelste. Wiggins, die niet in de eerste groep zat, verspeelde zijn roze leiderstrui aan Cadel Evans.

Uitslag tweede etappe: 

# Naam Ploeg Tijd
1 Tyler Farrar (USA) Garmin 4.56,46
2 Matthew Goss (Aus) Columbia z.t.
3 Fabio Sabatini (Ita) Liquigas z.t
4 Andre Greipel (Dui) Columbia z.t.
5 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre z.t
6 Chris Sutton (Aus) Sky z.t
7 Robbie McEwen (Aus) Katusha z.t.
8 Graeme Brown (Aus) Rabobank z.t.

 

Algemeen klassement: 

# Naam Ploeg Tijd
1 Cadel Evans (Aus) BMC 5.07,09
2 Tyler Farrar (USA) Garmin +0,01
3 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana +0,03
4 Richie Porte (Aus) Saxo Bank z.t.
5 David Millar (GB) Garmin +0,04
6 Jos van Emden (Ned) Rabobank +0,07
7 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas +0,08
8 Tom Stamsnijder (Ned) Rabobank +0,09