[NHL Playoffs] Sharks naar conference finals

De San Jose Sharks hebben zich als eerste ploeg geplaatst voor de conference finals. In de western conference versloegen zij de Detroit Red Wings na een 3-0 voorsprong in de serie met 4-1. De laatste wedstrijd werd met 2-1 gewonnen na de winnende treffer van Patrick Marleau in de derde periode.

Vrijwel de gehele wedstrijd ging het spel gelijkop en dit bleek ook wel in de uiteindelijke eindstand en het totaal aantal schoten op doel. De eerste periode domineerden de Sharks, in de tweede wisten de Red Wings de Sharks te beperkten tot slechts drie schoten op doel. In de derde periode kon de wedstrijd beide kanten op, maar bleken de Sharks de gelukkigsten.

In de eerste periode werd er niet gescoord ondanks twee powerplay-kansen voor de Sharks. De mogelijkheden waren er wel, maar goalie Jimmy Howard bleek uitstekend in vorm. Zoals wel vaker valt de goal dan aan de andere kant. Verdediger Brian Rafalski wist met een hard afstandsschot te scoren na ruim twee minuten spelen in de tweede periode. Thornton maakte ruim twee minuten later nog wel de gelijkmaker in de powerplay, maar voor de rest mochten de Sharks goalie Evgeni Nabokov danken dat het gelijk bleef.

De derde periode kon de wedstrijd alle kanten op, maar de Sharks waren de enigen die een goal wisten te maken. Joe Thornton passte van achter het net op de vrijstaande Patrick Marleau, en deze wist de puck achter goalie Howard te one-timeren. Daarmee maakte Marleau, die al zijn hele profloopbaan bij de Sharks speelde (sinds 1997) de belangrijkste treffer uit zijn carrière. De Red Wings drongen nog wel aan, zeker nadat Sharks-verdediger Dan Boyle vijftig seconden voor tijd een straf kreeg en de Red Wings hun goalie uit het doel haalden voor een extra aanvaller voor een zes tegen vier-situatie, maar tot de gelijkmaker leidde dit niet.

De Sharks rekenden met deze overwinning voorlopig af met de kritiek dat zij in de playoffs nooit presteren. Vooral Marleau en Thornton kregen hiermee te maken de afgelopen jaren, maar beide spelers speelden de eerste twee playoffronden uitstekend. Red Wings-coach Mike Babcock had vrede met de uitschakeling: "Ze winnen de serie met 4-1 en zijn dus het betere team. De wedstrijden waren close, maar zij vonden steeds een manier om te winnen, en dat is wat goede teams doen." Sharks-coach Todd McLellan kon het niet laten om alvast vooruit te kijken. "Dit is een erg belangrijke overwinning voor onze organisatie. Maar we zijn natuurlijk nog lang niet klaar..."