Veertigduizend steunbetuigingen SGP

Ruim veertigduizend mensen hebben een petitie ondertekend, waarmee ze aangeven het niet eens te zijn met een uitspraak van de Hoge Raad dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van kandidatenlijsten voor de verkiezingen. Lijsttrekker van de SGP Kees van der Staaij heeft de handtekeningen dit weekend in ontvangst genomen.

De ondertekenaars van de petitie zijn het oneens met het oordeel van de Hoge Raad begin april dat de staat ervoor moet zorgen dat de SGP het passief kiesrecht aan vrouwen binnen de partij toekent. De partij handelt volgens de Hoge Raad in strijd met het internationale Vrouwenverdrag.

Mensen konden hun digitale handtekening zetten op de speciale internetsite zijmaakthetverschil.nu. De bijeenkomst waarop de handtekeningen werden overhandigd werd opgeluisterd met praatjes van onder anderen columnist bij Elsevier Bart-Jan Spruyt en publiciste Amanda Kluveld.

De petitie is geen initiatief van de SGP, maar de partij zou de actie wel een warm hart toedragen. Met de petitie wordt volgens de initiatiefnemers het vrouwenstandpunt van de SGP niet ondersteund.

De ondertekenaars geven met hun handtekening echter aan bang te zijn dat 'de klassieke vrijheidsrechten' worden opgeofferd aan het 'supergrondrecht' van het anti-discriminatiebeginsel. "Met deze redenering is de angst gegrond dat ook andere politieke partijen, kerken, scholen en verenigingen vandaag of morgen in de gevarenzone komen omdat ook zij aan het absolute gelijkheidsbeginsel moeten geloven", stellen zij.