Boek: Het Klokhuis Boek Over Kanker

Al jaren verpakt Het Klokhuis vrijwel dagelijks interessante en soms zeer ingewikkelde onderwerpen en thema's in een toegankelijk en begrijpelijk jasje. Het kinderprogramma probeert elk onderwerp visueel en auditief zo duidelijk mogelijk te maken. Voor het onderwerp Kanker heeft het Klokhuis besloten om naast een aantal afleveringen ook een boek te maken.

Klokhuis

Door de knalroze kaft en de felgroene letters valt het boek enorm op en straalt het iets vrolijks uit. Meteen blijkt dat Klokhuis een beladen onderwerp op een luchtige, maar informatieve en duidelijke manier wil vertellen. Binnenin staan de pagina's vol met tekeningen, plaatjes en kleine stukjes tekst, maar nergens wordt het onoverzichtelijk. Het boek is namelijk veel meer dan een visueel plezier.

Om het onderwerp zo goed mogelijk uit te leggen, is de inhoud opgedeeld in drie delen: geen gewoon griepje, mannen en vrouwen - kanker bij volwassenen, waarom daarom - kanker bij kinderen. Het boek probeert een aantal misvattingen rondom het onderwerp kanker recht te zetten. Zo wordt uitgelegd dat kanker geen griepje is. Kanker is niet besmettelijk en gaat helaas niet over na een paar dagen. Verder worden in het boek verschillende vormen van kanker uitgelegd en krijg je tips over hoe je de kans op kanker zo klein mogelijk kunt maken.

Naast tal van weetjes staat het boek vol met verhalen van kinderen die allemaal op een bepaalde manier in aanraking zijn gekomen met kanker. Zij vertellen tegen welke problemen ze opliepen en hoe ze de ziekte, zelf of bij een familielid, beleefd hebben. De verhalen worden afgewisseld met MSN-gesprekken van kinderen. En deze verhalen behandelen werkelijk alles wat onder kinderen leeft. Zo lees je over verdriet, woede en gelukkig ook humor.

Dit boek is niet alleen een aanrader voor kinderen die meer willen weten over kanker, maar ook voor ouders die willen weten hoe ze met hun kinderen over kanker kunnen praten. Ook ditmaal slaagt Het Klokhuis er in om een beladen en ingewikkeld onderwerp op een voor kinderen begrijpelijke manier te behandelen.