Feyenoord bindt strijd aan met spreekkoren

Feyenoord begint een zogenoemd fancoach-project om onder meer kwetsende spreekkoren uit De Kuip te bannen. Het stadionverbod van supporters die hieraan meewerken wordt mogelijk verkort. Dat zei oud-verzorger van de club Gerard Meijer vrijdag tegen RTV Rijnmond.

De Rotterdamse club gaat 'op indringende wijze' de confrontatie aan met de eigen supporters, die vooral richting Ajaxsupporters geregeld slogans als 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' roepen. Iemand met een joodse achtergrond komt hen persoonlijk vertellen hoe hij in de Tweede Wereldoorlog een aantal familieleden heeft verloren, zegt Meijer tegen de regionale omroep.

Donderdag wordt in De Kuip de terugwedstrijd van de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax gespeeld. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft aangegeven dat hard wordt opgetreden bij kwetsende spreekkoren. De Amsterdammers wonnen de heenwedstrijd met 2-0.

In Eindhoven werd vrijdagmiddag een noodverordening van kracht, na berichten dat dertig tot veertig Feyenoordhooligans naar de stad zouden afreizen om rellen te schoppen. Mensen die zich uitdossen als Feyenoordfan of zich anderszins als zodanig kenbaar maken, zijn daarom voorlopig niet welkom in Eindhoven, als ze daar althans niet wonen. De betreffende groep was volgens de Brabantse gemeente betrokken bij de strandrellen in Hoek van Holland en bij ongeregeldheden tijdens het Bevrijdingsfestival. De stad vreest daarom 'ernstige ongeregeldheden'.

Eerder op de dag waren er berichten dat een groep Feyenoordfans op weg was naar Amsterdam, maar die zijn niet aangetroffen.