Oud-minister Frankrijk veroordeeld voor corruptie

De Franse senator en voormalig minister van binnenlandse zaken Charles Pasqua is vrijdag door een speciaal hof schuldig bevonden aan corruptie rond lucratieve contracten voor politiematerieel. Pasqua (83) kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar.

De corruptie stamt uit de tijd dat hij minister was, in de eerste helft van de jaren negentig. In twee andere corruptiezaken werd hij vrijdag vrijgesproken door het Hof van Gerechtigheid van de Republiek. Deze speciale rechtbank is als enige bevoegd om mensen te berechten voor daden die zij begingen terwijl ze voor de regeringen werkten.

De aanklagers hadden een celstraf van twee jaar plus een boete van tweehonderdduizend euro geëist voor alle drie zaken, omdat onder Pasqua miljoenen euro's zijn verduisterd, zeiden zij.

Pasqua ontkende schuldig te zijn en zei 'nergens spijt van te hebben'. "Hoe kan iemand denken dat ik me heb laten corrumperen?" zei hij vrijdag na het oordeel.

Hij werd schuldig bevonden omdat hij 'verduisterde fondsen had ontvangen' in de zogenaamde Sofremi-zaak, genoemd naar een exportbedrijf in politiematerieel. Pasqua's zoon werd eveneens schuldig bevonden en veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

Pasqua was tweemaal minister van binnenlandse zaken, van 1986 tot en met 1988 en van 1993 tot en met 1995.

Oud-minister Frankrijk veroordeeld voor corruptie
Oud-minister Frankrijk veroordeeld voor corruptie (Foto: Novum)