Kirgizië: zaterdag moeten wapens terug zijn

De interim-regering van Kirgizië heeft gezegd dat zaterdag alle wapens en explosieven moeten zijn ingeleverd die door demonstranten werden meegenomen tijdens de ongeregeldheden die eerder deze maand leidden tot de val van president Koermanbek Bakijev.

Tot dusverre zijn 250 vuurwapens en negentienduizend munitiepatronen ingeleverd, zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken. Hoeveel wapentuig nog vermist wordt is niet duidelijk. Volgens de woordvoerder werden tijdens de ongeregeldheden vanuit één wapenopslagplaats alleen al zevenhonderd wapens ontvreemd.

Ondertussen is de afgezette en naar Wit-Rusland uitgeweken Bakijev door de interim-autoriteiten in zijn land aangeklaagd wegens het organiseren van massamoord. Verder is hij aangeklaagd wegens misbruik van zijn ambt en wordt zijn onschendbaarheid als president ingetrokken.

Bakijev vluchtte op 7 april weg uit de Kirgizische hoodstad Bisjkek nadat zijn veiligheidstroepen het vuur op betogers hadden geopend en demonstranten regeringsgebouwen hadden bestormd. Bij het geweld kwamen minstens 85 mensen om het leven. Bakijev probeerde nog steun te mobiliseren in het zuiden van Kirgizië, maar besloot uiteindelijk zijn heil in het buitenland te zoeken.