Roodhemden bestormen ziekenhuis

Anti-regeringsdemonstranten hebben in de Thaise hoofdstad Bangkok een ziekenhuis bestormd omdat zij dachten dat daar veiligheidstroepen verschanst zaten. De roodhemden hebben vlakbij het ziekenhuis hun kamp, waar zij al weken bivakkeren. De betogers drongen donderdagavond naar binnen ondanks smeekbeden van de directeur. Zij troffen in het complex geen soldaten of politiemensen aan en vertrokken vervolgens weer.

De directeur van het Chulalongkorn-ziekenhuis had toen al veel patiënten laten evacueren. Vrijdag voerde het ziekenhuis alleen noodoperaties uit. De overige werkzaamheden waren stilgelegd. Later vrijdag braken de roodhemden een deel van hun barricade bij het ziekenhuis af, zodat voertuigen tot vlakbij een van de entreehallen konden komen.

Premier Abbhisit Vejjajiva sprak op de nationale televisie zijn veroordeling uit over de acties van de roodhemden. De roodhemden leggen Bangkok al weken lam met hun demonstraties om Abbhisit tot aftreden te dwingen en hebben aangegeven hun protesten uit te breiden. De roodhemden zijn aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 door een coup ten val kwam.

De angst neemt toe dat er meer geweld gebruikt zal worden. Tot dusverre zijn bij ongeregeldheden zeker 27 doden en meer dan duizend gewonden gevallen. De regering heeft verschillende malen gezegd dat haar geduld begint op te raken na de al zeven weken durende impasse en dat ze protestmarsen buiten de roodhemdenclave in het centrum van Bangkok niet zal accepteren.

De bevolking van Bangkok begint ook het geduld te verliezen met de roodhemden. De bestorming van het ziekenhuis schoot velen in het verkeerde keelgat. Een van de leiders van de roodhemden, zelf arts, haastte zich zijn verontschuldigingen voor het gebeurde aan te bieden. Volgens hem was de bestorming het werk van hooguit honderd activisten en was het een 'ongepaste, onredelijke' actie.