Weer geweld op Chinese school

Opnieuw heeft zich op een Chinese school bloedig geweld voorgedaan. Vrijdag sloeg een boer op een kleuterschool in de oostelijke provincie Shandong vijf kinderen neer met een hamer. Na zijn daad pleegde de man zelfmoord door zich in brand te steken. Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft dit gemeld. De boer is afkomstig uit de omgeving. Over zijn motief is niets bekend.

De boer reed met een motorfiets dwars door het hek rond de school, sloeg een leerkracht neer die hem probeerde tegen te houden en stortte zich toen op de kinderen. Vijf werden met een hamer neergeslagen. Vervolgens greep hij twee kinderen, gooide benzine over zich heen en stak zichzelf aan. Leerkrachten wisten de twee kinderen uit zijn greep los te krijgen voordat ook zij vlam zouden vatten.

Eerder deze week deden zich bloedige steekpartijen voor op Chinese scholen. Zo stak donderdag een man op een kleuterschool in de centrale provincie Jiangsu 29 kinderen en drie volwassenen neer. Vijf kleuters zijn er zeer slecht aan toe. De dader was een werkloze man van 47.

Woensdag drong een man in de zuidelijke provincie Guangdong een basisschool binnen en stak daar vijftien leerlingen en een leerkracht neer. De dader bleek zelf een leerkracht te zijn. Hij was sinds februari 2006 echter met ziekteverlof wegens psychische problemen.

Eveneens woensdag werd in de provincie Fujian een man van 42 geëxecuteerd die op 23 maart acht kinderen op een school had doodgestoken. Hij zou tot zijn daad zijn gekomen uit woede over het feit dat hij door een vrouw was afgewezen.