Griekenland akkoord over begrotingsmaatregelen

Griekenland is een pakket aan extra besparingsmaatregelen overeengekomen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie, meldt een Griekse overheidsfunctionaris die bekend is met de gesprekken. De maatregelen zijn een voorwaarde om financiële steun te krijgen en moeten ongeveer EUR23 miljard aan besparingen opleveren.

"We zijn in principe akkoord en zoals het er nu naar uitziet zullen er dit weekend verdere mededelingen gedaan worden", aldus de functionaris, die toevoegt dat de details van het pakket aan maatregelen vrijdag worden uitgewerkt.

De overeenstemming volgt op twee weken van gesprekken tussen de Griekse overheid, het IMF, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie (EC). "Er was niet veel ruimte voor onderhandeling," aldus de functionaris. "Dit is de manier waarop het IMF werkt - als je geld wilt, moet het volgens hun voorwaarden."

Het IMF en de EU hebben eerder gezegd dat ze dit weekend tot een akkoord hopen te komen met Griekenland over het begrotingsbeleid, waardoor het mogelijk zou moeten worden om Griekenland begin mei van financiële steun te voorzien.