Vrijmarkten in Amsterdam klaar voor verkoop

Terwijl het Amsterdamse publiek vrijdag uitsliep, waren de amateurs en de professionele verkopers op de vrijmarkten al vroeg in de ochtend in de weer met het opbouwen van hun standjes en het uitstallen van hun verkoopwaar.

Rondom het Vondelpark stonden de vroege vogels al om zeven uur 's ochtends klaar om de eerste kopers te ontvangen om ze onder meer oude boeken en tweedehands schoenen te verkopen. Bij het Leidseplein werd alvast grote hoeveelheden tropisch fruit gesneden voor de grote schare oranjebezoekers die daar naar verwachting voorbij zal trekken.

Door de hele stad zijn op Koninginnedag vrijmarkten. Amsterdam roept de bezoekers op de stad schoon te houden en geen afval op straat te gooien, omdat de reinigingsdienst een etmaal lang staakt. Onverkochte spullen op de vrijmarkten moeten aan het einde van de dag terug naar huis.

Jaarlijks trekt Koninginnedag in Amsterdam rond de 750.000 bezoekers. Alleen al in het centrum heeft de gemeente 151 vergunningen voor evenementen verstrekt. In de binnenstad zijn vijf grote EHBO-posten en acht extra mobiele politieposten opgericht. In het centrum staan ruim 120 plaskruizen opgesteld. Om het verkeer in goede banen te leiden zet de gemeente op Koninginnedag 180 verkeersregelaars in, verdeeld over twee ploegen.