Alles in het werk om olielek VS te bestrijden

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag aangekondigd alles in het werk te stellen om de gevolgen van een groot olielek in de Golf van Mexico tot een minimum te beperken. Verwacht wordt dat de gelekte olie de Amerikaanse Golfkust binnen een dag bereikt.

Obama heeft zijn ministers van binnenlandse veiligheid, binnenlandse zaken en milieubescherming naar het gebied gestuurd om de aanpak van de potentiële milieuramp te coördineren.

"We zijn erg strijdlustig en op alles voorbereid", zei admiraal Sally Brice O'Hare van de kustwacht op het Witte Huis. De prioriteit van de regering ligt bij het leveren van materiaal aan olieconcern BP om de gelekte olie zoveel mogelijk op te ruimen of gecontroleerd te verbranden.

De regering verwierp de suggestie dat zij te traag zou hebben gereageerd en uitte haar teleurstelling dat BP het onderzeese lek nog niet heeft gedicht. Daarnaast liet zij weten dat alle kosten voor bescherming en schoonmaken op rekening van de olieindustrie komen en niet van de belastingbetaler.

Verwacht wordt dat de olie vrijdag de delta van de Mississippi bereikt. Van diverse kanten werden speciale drijvers aangevoerd om de verspreiding van de olie te voorkomen en daarmee zeeleven en wetlands te beschermen.

Als het lek niet tijdig wordt gedicht kan tot zestien miljoen liter olie in zee lekken voordat een tweede bron is geboord om de olie om te leiden. Bij het grootste olielek in de Amerikaanse geschiedenis, in 1989 in Alaska, liep 42 miljoen liter olie de zee in.

Submitter:  Bron: Novum/AP