FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 december 2009

Roberto Carlos tekent bij Corinthians

De kogel is door de kerk: Roberto Carlos vertrekt naar Corinthians. De Brazilianen maakten het nieuws dinsdagavond wereldkundig via haar officiële kanalen.

Roberto Carlos verdedigt nu nog de clubkleuren van Fenerbahçe, maar zal na de jaarwisseling naar zijn thuisland Brazilië vertrekken. Corinthians presenteert de 36-jarige oud-speler van Real Madrid op vier januari. Roberto Carlos zal in Brazilië rugnummer zes gaan dragen en zal in ieder geval één jaar aan de club verbonden blijven.

Derhalve zal de wedstrijd tussen zijn werkgever Fenerbahçe en opponent Altay op 23 december de laatste zijn voor de Turken. Roberto Carlos kwam liefst 125 keer uit voor het nationale team van Brazilië.

De linksback maakte eerder vandaag al bekend grote ambities te koesteren met Corinthians, waar ook spits Ronaldo onder contract staat. "Ik ga naar de beste club van Brazilië. Daar zal ik de Copa Libertadores, de Paulistao (de competitie van São Paulo, red.) en de Braziliaanse landstitel winnen", aldus Roberto Carlos tegenover TV Bandeirantes.

Henin krijgt wildcard voor Australian Open

Justine Henin heeft een wildcard voor de Australian Open ontvangen. Dit werd dinsdag door de directeur van het toernooi Craig Tiley bekendgemaakt. De Belgische tennisster maakte onlangs haar rentree in de tenniswereld na meer dan een jaar gestopt te zijn geweest.

"Justine is een competitiebeest en we kijken uit naar het weerzien met haar. Ik ben er zeker van dat ze haar comeback weloverwogen heeft en misschien zal ze Kim Clijsters wel ontmoeten. Ik kijk alvast uit naar die wedstrijd," zei Tiley die Henin in 2004 het toernooi zag winnen na een finale tegen Clijsters.

'Chloor moet verdwijnen uit zwembaden'

Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) wil het chloorgebruik van zwembaden aan banden leggen. Het ministerie wil een onderzoek starten naar alternatieve behandeltechnieken voor het water.

Momenteel gebruiken zwembaden vrijwel altijd chloor om het water te desinfecteren. Volgens het miniterie van VROM leidt dat tot gezondheidsklachten bij zwembadpersoneel en bezoekers. Zes onderzoeksinstellingen moeten in opdracht van het ministerie op zoek gaan naar andere manieren om het water schoon te houden.

EU maakt einde aan bananenoorlog

De EU en de Latijns-Amerikaanse landen hebben een akkoord gesloten over de invoerrechten van bananen. De Europese Commissie heeft dat vandaag bekendgemaakt. Hiermee komt een einde aan een al vele jaren slepend conflict.

Dat draaide om het feit dat de landen in Afrika en het Caribisch gebied door de EU bevoordeeld werden. Zij hoefden minder invoerrechten te betalen. Afsproken is nu dat de tarieven voor de Latijns-Amerikaanse landen geleidelijk worden teruggebracht van 176 euro per ton tot 114 euro per ton.

Het akkoord moet nog door de EU-lidstaten worden goedgekeurd. Als dat gebeurt zullen de Latijns-Amerikaanse landen de procedure die ze bij de Wereldhandelsorganisatie WTO tegen de EU hebben lopen, intrekken. Voor de consument zullen bananen door de afspraken waarschijnlijk goedkoper worden.

EU verlaagt invoerrechten bananen  (foto: ANP)

Het klimaat wordt al tien jaar kouder! Wildersjournaal (6)

De grote jongens zijn in Kopenhagen druk aan het onderhandelen over een klimaatakkoord. Maar ook de PVV heeft een eigen klimaatstandpunt en dat wordt vertolkt door een heuse klimaatwoordvoerder. Richard de Mos heet de nieuwste ster aan het PVV firmament. Alsof hij nooit anders gedaan heeft mengt hij zich parmantig in het Nederlandse klimaatdebat. Een raketgeleerde is hij niet, hij ziet er uit zoals ik me de voorzitter van de supportersvereniging van ADO Den Haag voorstel. En zo praat hij ook.

Sporters van het jaar bekendgemaakt

Epke Zonderland en Marianne Vos zijn gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar. Dit gebeurde tijdens het jaarlijkse NOC*NSF Sportgala in de Amsterdamse RAI. 

Zonderland werd dit jaar tweede op het WK turnen bij de rekstok. Op dat onderdeel won hij ook de wereldbeker. Hij versloeg Sven Kramer en Edward Gal.

Marianne Vos werd net als in 2008 gekozen tot sportvrouw van het jaar. Vos werd dit jaar wereldkampioen veldrijden en tweede bij het WK op de weg. Ze klopte met nipt verschil Marhinde Verkerk. Renate Groenewold was de derde genomineerde.

De dames zwemploeg werd gekozen tot sportploeg van het jaar. Marleen Veldhuis, Inge Dekker, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Hinkelien Schreuder (reserve) werden dit jaar wereldkampioen op de 4x100 meter vrije slag. Ze versloegen met ruim verschil de dressuurploeg en de dames volleybalsters.

Louis van Gaal werd gekozen tot coach van het jaar. De huidige voetbaltrainer van Bayern München werd kampioen met AZ. De andere genomineerden waren Vera Pauw en Avital Selinger.

Monique van der Vorst werd gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar. Ze won dit jaar het EK triatlon en de prestigieuze Iron Man. De andere genomineerden waren Esther Vergeer en Thierry Schmitter.

Meer sportnieuws lees je natuurlijk op FOK!sport 

Een grote open wereld in Red Dead Redemption beelden

In april zal de nieuwste game van Rockstar verschijnen. Red Dead Redemption is heel simpel samen te vatten als Grand Theft Auto in het wilde westen: een concept waar heel veel gamers warm van zullen worden.

Van de game is onderstaande video verschenen waarin we onder andere heel veel gameplay kunnen zien maar waar ons ook verteld wordt wat de game allemaal zal bevatten. Zo heeft de game een gigantische open wereld die is opgedeeld in drie verschillende zones met grote steden, open vlaktes, dorpjes en outposts. Door de game heen zul je veel verschillende missies uit moeten voeren die je krijgt van de vele kleurrijke en originele karakters uit de game.

Als je meer wilt weten over de game raden we je aan onderstaande video te bekijken. Ben je dan nog niet tevreden, dan is onze preview van de game, die vandaag is verschenen, zeker de moeite waard om te lezen.

Zonderland, Vos sporters van het jaar

Epke Zonderland en Marianne Vos zijn gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar. Dit gebeurde tijdens het jaarlijkse NOC*NSF Sportgala in de Amsterdamse RAI.

Zonderland werd dit jaar tweede op het WK turnen bij de rekstok. Op dat onderdeel won hij ook de wereldbeker. Hij versloeg Sven Kramer en Edward Gal.

Marianne Vos werd net als in 2008 gekozen tot sportvrouw van het jaar. Vos werd dit jaar wereldkampioen veldrijden en tweede bij het WK op de weg. Ze klopte met nipt verschil Marhinde Verkerk. Renate Groenewold was de derde genomineerde.

De dames zwemploeg werd gekozen tot sportploeg van het jaar. Marleen Veldhuis, Inge Dekker, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Hinkelien Schreuder (reserve) werden dit jaar wereldkampioen op de 4x100 meter vrije slag. Ze versloegen met ruim verschil de dressuurploeg en de dames volleybalsters.

Louis van Gaal werd gekozen tot coach van het jaar. De huidige voetbaltrainer van Bayern München werd kampioen met AZ. De andere genomineerden waren Vera Pauw en Avital Selinger. Monique van der Vorst werd gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar. Ze won dit jaar het EK triatlon en de prestigieuze Iron Man. De andere genomineerden waren Esther Vergeer en Thierry Schmitter.

Langeler nieuwe trainer FC Zwolle

Art Langeler is per 1 januari 2010 de hoofdtrainer van de eerste selectie van FC Zwolle. Hij vervult deze functie tot het einde van het seizoen 2009-2010.

Langeler zal samen met Claus Boekweg en Jaap Stam de positieve resultaten van de afgelopen weken trachten door te zetten. Het bestuur van FC Zwolle heeft hier alle vertrouwen in.

Langeler vervangt bij FC Zwolle Jan Everse. Eind oktober kwam het bericht naar buiten dat beide partijen niet meer met elkaar zouden samenwerken. Toch kon de oefenmeester enkele weken later niet leven met zijn ontslag en koos ervoor om het opnieuw aan te vechten. Dit deed hij eerder ook al naar aanleiding van het zogenaamde 'bitterbal-incident'.

Half november werd echter bekend gemaakt dat zowel FC Zwolle als Everse een schikkingsvoorstel hadden geaccepteerd, waardoor de arbitragezaak van de baan was.

Sauerbreij geplaatst voor Winterspelen

Nicolien Sauerbreij heeft zich vandaag voor de derde keer op rij geplaatst voor de Olympische Winterspelen. De snowboardster kwam de kwalificaties door van de parallelreuzenslalom in Telluride, wat voldoende was voor kwalificatie.

Vorig jaar behaalde Sauerbreij al een nominatie voor de Spelen, waardoor een plaats bij de top 20 voldoende was voor kwalificatie. Tijdens de kwalificatie eindigde ze als twaalfde, waarmee ze zich ook plaatste voor de volgende ronde. Sauerbreij deed ook mee aan de Spelen in Salt Lake City (2002) en Turijn (2006), waarbij ze niet in de prijzen wist te vallen.

Voedselgevecht in supermarkt

Een ruzie om een supermarktkarretje liep in Aken op een wel heel vreemde manier af. Twee Duitsers gingen elkaar namelijk met een een salamiworst en een stuk Parmezaanse kaas te lijf. 

Een 74-jarige man en een 35-jarige vrouw wilden allebei hetzelfde winkelwagentje hebben, waardoor een ruzie ontstond. Hierop volgde een worsteling, die abrupt werd beëindigd door de 24-jarige broer van de vrouw, die de man een vuistslag in zijn gezicht gaf. De man viel hierdoor op de grond. De broer en zus gingen er met het wagentje vandoor en liepen ermee de winkel binnen. 

De ouwe pikte dit echter niet en ging ook naar binnen. Toen hij broer en zus tegenkwam bij de kaasafdeling ging hij hen met een salamiworst te lijf. De moeder van de twee besloot zich er ook mee te bemoeien en probeerde de man neer te steken met een punt Parmezaanse kaas, wat uiteraard niet lukte. De bejaarde man duwde de vrouw tegen de kaasvitrine, waardoor zij haar hoofd stootte.

De politie moest er aan te pas te komen om de twee vechtersbazen uit elkaar te halen. Twee van de herrieschoppers moesten zich in het ziekenhuis aan lichte verwondingen laten behandelen. Het karretje bleef wel ongedeerd.

Benítez garandeert plek in topvier

Liverpool is bezig aan een matig seizoen. Bijna halverwege het seizoen staat de club op de zevende positie met dertien punten achterstand op de koploper Chelsea. Rafael Benítez belooft de fans echter beterschap.

"Ik kan garanderen dat Liverpool aan het einde van het seizoen in de topvier staat," verklaart Benítez. "Ik ben hier zo zeker van omdat ik weet dat Liverpool beter kan spelen dan het tot nu toe heeft"

Ook in de Champions League zijn The Reds al uitgeschakeld. Om volgend jaar wederom in het kampioenenbal uit te kunnen komen, moet Liverpool ten minste bij de eerste vier eindigen, vandaar de doelstelling.

De Spanjaard geeft in ieder het goede voorbeeld. "Ik ben iedere ochtend vroeg aanwezig en eenmaal thuis laat mijn werk me nog steeds niet los omdat ik me voorbereid op de volgende dag. Op deze manier geef ik mijn spelers het juiste voorbeeld voor de resterende 22 wedstrijden. Zij volgen dit voorbeeld ook."

'Heel wat banken gered met drugsgeld'

Volgens het hoofd van het VN-bureau voor de bestrijding van drugs en criminaliteit, Antonio Costa, zijn er heel wat banken gered door drugsgeld en geld uit andere criminele activiteiten. Volgens hem werd er 239 miljard euro drugsgeld opgenomen in de 'legale economie'. Costa zegt verder dat hij genoeg bewijzen gezien heeft, maar weigert om de namen van de betrokken banken te geven.

Doordat de kredietverlening van banken onderling zo goed als stil stond, hadden de banken andere manieren nodig om aan geld te komen. Geld uit de georganiseerde misdaad was het enige liquide investeringskapitaal dat de banken die op het punt stonden om om te vallen nog hadden. Op deze manier zouden meerdere banken volgens Costa van de ondergang gered zijn.

Volgens een woordvoerder van de Vereniging van Britse Banken was het echter niet drugsgeld, maar de bemoeienis van centrale banken die de financiële dientsverleners overeind hielden. Hij is in ieder geval niet op de hoogte van dergelijke praktijken. "Er was inderdaad een groot gebrek aan liquide middelen maar het geld dat nodig was, werd grotendeels geleverd via interventies van centrale banken," zegt hij.

Met dank aan Pjet voor de submit.

Laptop toeriste aan flarden geschoten door grenswachten

Een 21-jarige Amerikaanse toeriste heeft haar bezoek aan Israël moeten bekopen met het verlies van haar laptop. Deze werd namelijk doorzeefd met kogels toen zij het land binnen wilde gaan. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz vandaag.

De studente, die in Jeruzalem op bezoek wilde gaan bij vrienden, werd aan de grens eerst onderworpen aan een twee uur durend verhoor. Daarna werd haar laptop meegenomen en onder vuur genomen, voordat ze haar reis kon vervolgen. 

Onduidelijk is waarom de laptop aan flarden is geschoten. De vrouw krijgt de schade wel vergoed. Overigens is de harde schijf van haar computer gespaard gebleven.

Met dank aan bloodanimal voor de submit.

 

Wilders lijstduwer PVV in Den Haag

PVV-leider Geert Wilders doet als lijstduwer van zijn partij in Den Haag mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Hij liet dat vandaag weten.

Eerder werd al bekend dat Tweede Kamerlid Sietse Fritsma de PVV-lijst in de hofstad aanvoert. Ook de rest van de kandidatenlijst is inmiddels bekend. "We hebben een fantastisch team met nieuw talent waarmee we de Haagse politiek gaan bestormen", zegt Fritsma over de twintig kandidaten.

Op nummer twee staat Machiel de Graaf, gevolgd door Willie Dille. Op de zevende plaats staat PVV-Tweede Kamerlid Richard de Mos, die eerder onderwijzer en directeur van een basisschool in Den Haag was. Wilders sluit de rij. Van een lijstduwer wordt verwacht dat hij veel stemmen zal trekken. Door de vaak lage plaats op de kandidatenlijst wordt een lijstduwer meestal niet gekozen.

Volgens de jongste peiling van TNS Nipo in opdracht van de gemeente Den Haag zou de PVV met zes zetels als vierde partij uit de bus komen.

[NHL] Rangers uit vorm verliezen van Thrashers

De New York Rangers hebben zich nog steeds niet herpakt van een slechte reeks. Dit keer werd verloren van de Atlanta Thrashers met 3-2 na overtime. De Rangers wonnen slechts drie van hun laatste tien wedstrijden.

De enige Rangers-speler die zich aan de malaise kan onttrekken is Marian Gaborik. Hij scoorde zijn 23ste goal van het seizoen, waarmee hij topscorer in de NHL is. Het was echter niet genoeg voor de overwinning, want in de shootout wisten Ilya Kovalchuk en Vyacheslav Kozlov te scoren terwijl beide Rangers hun poging misten. De Rangers hadden overigens een 48-28 voordeel in schoten op doel deze wedstrijd. Thrashers-goalie Johan Hedberg was echter goed in vorm en maakte 46 reddingen.

Vooral tijdens de eerste periode moest Hedberg een aantal keren reddend optreden. Van zijn zestien reddingen deze periode waren de reddingen op uitbraken van Michael Del Zotto en Gaborik het belangrijkst. "Ik wist dat ze een wanhopig team zijn door hun slechte reeks en dat ze waarschijnlijk furieus zouden openen, dus ik was niet verrast. We verdedigden goed en vochten hard."

De openingsgoal was voor de Thrashers. Kozlov scoorde met een afstandsschot in de powerplay. De Rangers wisten ondanks een 16-6 voordeel in aantal schoten op doel deze periode niet te scoren. De goal kwam wel in de tweede periode. Ryan Callahan scoorde in de powerplay uit een knappe assist van verdediger Del Zotto, een rookie die zich ontwikkelt tot een sterke offensief ingestelde verdediger.

In de derde periode vielen twee goals. Eerst wist Colby Armstrong in een shorthanded situatie zijn ploeg weer op voorsprong te brengen. Zij konden de voorsprong niet lang volhouden, want nog in diezelfde powerplay maakten de Rangers weer gelijk via Marian Gaborik, wederom uit een pass van Del Zotto. Aan het einde van de periode leken de Rangers dan toch het onderspit te delven doordat ze in een vijf tegen drie-situatie terecht komen, maar goalie Henrik Lundqvist wist het punt te redden.

Daar bleef het deze avond ook bij na de shootout, want zowel Gaborik als Ales Kotalik misten hun poging. Coach John Tortorella was desondanks niet heel ontevreden: "Behalve een paar minuten in de tweede periode speelden we gewoon een hele goede wedstrijd. Het enige dat ik mijn ploeg kan verwijten is dat we niet genoeg scoorden, terwijl we daar wel genoeg kansen voor hadden." Verder was Tortorella erg te spreken over de weer teruggekeerde Brandon Dubinsky, die dertien wedstrijden miste door een gebroken hand. "Hij gaf ons wel wat extra energie, hè? Hij had geen problemen meer met zijn hand dus ik kon hem gelijk flink wat ijstijd geven."

Uitslagen NHL

ThuisUitUitslag
New York RangersAtlanta Thrashers2-3 (SO)
Boston BruinsPhiladelphia Flyers1-3
Toronto Maple LeafsOttawa Senators3-2
New York IslandersFlorida Panthers1-7
Columbus Blue JacketsNashville Predators3-5
Montreal CanadiensBuffalo Sabres3-4
Detroit Red WingsPhoenix Coyotes3-2
Vancouver CanucksLos Angeles Kings3-1

Abba in Rock and Roll Hall of Fame

De voormalige popformatie Abba krijgt als eerste Zweedse band een plek in de Rock and Roll Hall of Fame in het Amerikaanse Cleveland. Dat maakte het tijdschrift Rolling Stone vandaag bekend.

Abba is volgend jaar een van de vijf nieuwe namen, naast Genesis, The Hollies, Jimmy Cliff en The Stooges. Wie een plek krijgt in de rij van rockberoemdheden, treedt volgens de traditie op. Voormalig Abba-bandlid Benny Andersson sluit dat echter voor 99 procent uit.

Abba brak in 1974 tijdens het Eurovisiesongfestival internationaal door met het lied Waterloo. De formatie ging in 1983 uit elkaar. Benny Andersson en Björn Ulvaeus werkten ook daarna samen en maakten onder meer de Mamma Mia-musicals. Met Agnetha Fältskog en Anni-Frid 'Frida' Lyngstad hebben ze nauwelijks meer contact.

Rutten wil ook van CFR Cluj winnen

Er staat komende woensdag weinig op het spel voor PSV wanneer de ploeg van trainer Fred Rutten CFR Cluj treft. De Eindhovenaren zijn al geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League.

Rutten wil desalniettemin het duel met CFR Cluj winnend afsluiten. "Ik zie deze wedstrijd net zoals de spelers, we willen hier een resultaat halen." In het zeer winterse Cluj gaf Rutten aan dat hij geen risico gaat nemen met spelers die lichte klachten hebben, onder wie Balázs Dzsudzsák, die hinder ondervindt van een enkelkwetsuur.

"In de eerste wedstrijd tegen Cluj speelden we heel erg goed, we hadden drie of vier keer moeten scoren in de eerste helft", vervolgt Rutten op de website van PSV. "Hun voorhoede is nu echter versterkt met Traoré en ik denk dat ze op een hoger niveau kunnen spelen dan in Eindhoven."

De oefenmeester heeft echter vertrouwen in een goed eindresultaat in Roemenië. "Het zal niet gemakkelijk worden, maar we hebben vertrouwen om hier een goed resultaat te kunnen halen."

Up in the Air favoriet Golden Globes

De film Up in the Air met in de hoofdrol George Clooney heeft zes nominaties voor de Golden Globes in de wacht gesleept. Dat werd vandaag bekendgemaakt. De Golden Globes worden gezien als de belangrijkste graadmeter voor de toekenning van de Oscars.

De musical Nine kreeg vijf nominaties. De sciencefictionfilm Avatar en de film Inglourious Basterds moeten genoegen nemen met vier nominaties. In de categorie beste buitenlandse film komen vier van de vijf genomineerde films uit Europa. Daaronder is Das Weisse Band van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke, die onlangs nog werd uitgeroepen tot beste Europese film van 2009.

De Golden Globes worden op 17 januari in Beverly Hills voor de 67e keer uitgereikt.

  (foto: ANP)

Wenger: "Strijd om titel ontzettend spannend"

Arsenal deed afgelopen weekend uitstekende zaken in de Premier League. De ploeg van trainer Arsène Wenger profiteerde met een 1-2 overwinning op Liverpool optimaal van het puntenverlies van Chelsea en Manchester United.

Wenger voorziet derhalve een spannend gevecht om het Engelse landskampioenschap. "Het is absoluut de meest open strijd", zei Wenger, die al ruim dertien jaar in dienst is bij Arsenal. "Waarom? Omdat niemand er in slaagt om al vroeg in het seizoen een flink gat te slaan. In plaats van vier teams, heb je nu zes, zeven of acht teams die elk weekend kunnen verrassen."

"Daarnaast heb ik het gevoel dat er veel ploegen zijn die het in zich hebben om kampioen te worden", vervolgt de Franse oefenmeester tegenover Sky Sports. Wenger rekent logischerwijs ook Arsenal tot de titelfavorieten.

"Ik ben er al vanaf het begin van dit seizoen heilig van overtuigd dat dit ons seizoen kan worden. Ook na de wedstrijd tegen Chelsea (0-3 nederlaag, red) ben ik dat blijven zeggen. Het komt er nu op aan hoe we als groep reageren op bepaalde situaties. Hoeveel we kunnen verbeteren tussen september en mei."

Vluchtelingen kapen trein in Polen

Ruim tweehonderd vluchtelingen uit Georgië, Tsjetsjenië en de Russische deelrepubliek Ingoesjetië hebben een trein gekaapt nabij de Pools-Duitse grens. Dat melden Poolse media.

De kapers willen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg om daarmee te protesteren tegen de "erbarmelijke omstandigheden" in Poolse opvangcentra voor vluchtelingen. De trein vertrok uit de stad Legnica, maar werd kort daarna tegengehouden door agenten van de Poolse en Duitse grenspolitie.

De trein staat op het grensstation Zgorzelec waar met de vluchtelingen wordt onderhandeld, aldus de plaatselijk autoriteiten vandaag. Media meldden dat er geweld is gebruikt. Voor de ramen van de trein hangen teksten als "SOS'' en "Help ons''. De autoriteiten zouden willen voorkomen dat de vluchtelingen de grens overgaan. Polen hoort tot de paspoort-vrije Schengenzone, maar die is vooral bedoeld voor EU burgers.

Grieken woedend over bezuinigingen

Griekse vakbonden hebben woedend gereageerd op de maandag aangekondigde bezuinigingsplannen van de Griekse premier George Papandreou. Samen met linkse partijen organiseren de vakbonden donderdag een nationale staking die mogelijk massaal wordt opgevolgd.

Papandreou wil de overheidsfinanciën van Griekenland fors saneren. Als het land niet snel de tering naar de nering zet dreigt het land failliet te gaan. Het Zuid-Europese land kampt met enorme begrotingstekorten van ruim 12 procent van het bruto binnenlands product (BBP).

Ook de staatsschuld van de Grieken is dramatisch hoog, die naar verwachting klimt naar 124 procent van het BBP, de hoogste schuld van het gehele eurogebied. De Griekse premier wil het begrotingstekort vanaf 2013 omlaag brengen naar minder dan 3 procent van het BBP.

Papandreou kondigde aan dat de overheidsuitgaven met 10 procent omlaag moeten. De bonussen in de banksector worden belast tegen 90 procent en de banken die gedeeltelijk in overheidshanden zijn, mogen geen bonussen meer toekennen. Tevens komt er een plafond op ambtenaarsalarissen, een rem op de groei van het aantal ambtenaren en een belasting op hun premies.

Het aantal bestuurders in overheidsbedrijven wordt beperkt. De lonen van die bestuurders worden bovendien verminderd met de helft. Er komt ook een vermogensbelasting en een taks op successierechten. En er wordt opnieuw aangeknoopt met privatiseringen.

In januari worden de voorstellen van de premier verder uitgewerkt. Eind volgende maand moet Griekenland zijn nieuwe stabiliteitsprogramma immers voorstellen aan de Europese Commissie.

De Grieken zelf zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de bezuinigingen. Het land kampt al met hoge werkloosheid en er zijn dagelijks rellen en protesten.

"Het is pompen of verzuipen", aldus premier Papandreou in zijn crisisspeech (bron: RTL Z)

[Upd] Met FOK! naar De Hel van '63

17 december gaat de film in de Nederlandse bioscopen draaien, maar morgen is de IJskoude premiere van De Hel van '63 in Haarlem. En jij kan daar bij zijn!

Onder druk van de media besluit het bestuur van van het Friese Elfstedencomité, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Tocht der Tochten in 1963 doorgaat. Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek zijn vier van de duizenden mensen die een startbewijs weten te veroveren. Alle vier hebben ze hun eigen reden om deze Tocht der Tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

FOK! mag twee keer twee exclusieve kaarten voor de IJskoude premiere van De Hel van '63 morgen om 13:00 uur in Haarlem weggeven. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een mailtje, met vermelding van je username o.v.v. kaarten, te sturen naar prijsvragensport@fok.nl. Doe dit voor vanavond 20:00 uur.

Update 20:15 uur

De winnaars zijn inmiddels bekend. JJH en alexissi mogen morgen met een vriend/vriendin naar de IJskoude premiere van De Hel van '63 in Haarlem.

Gefeliciteerd! Jullie hebben inmiddels een mail ontvangen met daarin alle informatie.

Heropening luchthaven Twente stapje dichterbij

De Enschedese gemeenteraad heeft gisteravond het groene licht gegeven voor de heropening van de voormalige luchthaven Twente in de gemeente. Na een debat dat liefst vijf uur duurde ging een ruime meerderheid overstag: 31 van de 39 raadsleden gaven hun zegen aan het plan voor een compacte luchthaven in het groen.

Wel moeten er aan enkele voorwaarden worden voldaan. Zo moet het gebied dat te maken heeft met geluidsoverlast door het vliegverkeer kleiner worden gemaakt. Morgen is het aan Provinciale Staten in Overijssel om een besluit te nemen over het al of niet heropenen van de Twentse luchthaven.

Met dank aan Meddo voor de submit.

Hond belt alarmnummer

De meldkamer van het alarmnummer 112 kreeg vanochtend een nogal opmerkelijk telefoontje binnen: de medewerker die opnam hoorde enkel geblaf aan de andere kant van de lijn. De melding was dan ook afkomstig van een hond. Toen de politie poolshoogte kwam nemen bleek er van een noodsituatie gelukkig geen sprake.

De viervoeter, die bij een gezin in Brunssum woont, was alleen thuis en had het voorzien op de kerstboom in de woning. Toen de hond deze omtrok en meesleurde viel daarbij de telefoon op de grond en stond het beestje kennelijk even op de sneltoets voor 112. De politie kwam ter plaatse nadat de telefoon een bezettoon bleef geven bij pogingen om terug te bellen. Het enige wat de agenten uiteindelijk konden vaststellen was dat de bewoners hun boom opnieuw moeten optuigen.

Met dank aan bierspons voor de submit.

WO2 bom ontploft in IJmuiden

In IJmuiden heeft vandaag op een terrein aan de Kotterkade een explosie plaatsgevonden. De politie laat weten dat het vermoedelijk om een bom uit de Tweede Wereldoorlog gaat.

Er was niemand aanwezig op het terrein toen de explosie plaatsvond, maar ooggetuigen zagen het zand door de explosie ongeveer acht meter de lucht in vliegen. Op de plaats van de explosie is dan ook een grote krater ontstaan. Op het terrein worden momenteel grondwerkzaamheden uitgevoerd, maar al sinds afgelopen weekeinde werd daar niet meer gewerkt. Uit angst voor meer explosies heeft de politie het terrein nu afgezet.

(foto: Michel van Bergen: klik op de link voor meer foto's)

Met dank aan bierspons voor de submit.

Team Fortress 2 krijgt zwaarden en schilden

Terwijl er nog volop gestreden wordt tussen Demomen en Soldiers om het nog onbekende unieke wapen, heeft Valve ons al bericht gegeven over een deel van de nieuwe update, wel die van de Demoman. Demomen kunnen aan de slag met een zwaard en schild en zodoende de hoofden van hun vijanden eraf hakken. De demoman fans moeten wel flink door killen, ze staan namelijk ongeveer 100.000 kills achter op hun rivalen de soldiers.



Daarnaast krijgt de game crafting, zodat je niet meer alle speciale wapens hoeft te verzamelen, maar je kan ze nu dus ook kan maken. Het ziet er dus weer goed uit voor de Team Fortress 2 fans, die met deze goede support van Valve weer meer knalvermaak erbij hebben.

'Gaitán mogelijke opvolger Suárez'

Ajax is op zoek naar een opvolger voor Luis Suárez, die hoogstwaarschijnlijk in de zomer zal vertrekken bij de Amsterdammers. De Argentijnse Nicolas Gaitán is naar verluidt een optie.

Gaitán is volgens het Argentijnse Clarin de vermeende opvolger van Suárez. De jongeling speelt bij de Argentijnse topclub Boca Juniors. De club wil wel een transferbedrag voor de 21-jarige Gaitán. De speler staat te boek als middenvelder.

Hij maakte dit seizoen voorlopig vier doelpunten in achttien wedstrijden voor Boca Juniors. De jongeling kwam vooralsnog één keer uit voor het nationale elftal van Argentinië.

Actie tegen massale doding gezonde geiten

Het plan van het kabinet om preventief te ruimen in de strijd tegen de Q-koorts is niet bij iedereen goed gevallen. De Partij van de Dieren roept het kabinet op om gezonde, drachtige geiten niet te ruimen. Zij zijn daarom een petitie op hun website begonnen met de naam "Stop massale doding gezonde geiten en schapen".

In 2007 werd al bekend wat voor risico de intensieve geitenhouderij vormt voor de volksgezondheid. Door de uitbraak van Q-koorts zijn inmiddels als duizenden mensen ziek geworden en zijn ook al zeker elf mensen overleden aan de gevolgen van Q-koorts. De Partij voor de Dieren beschuldigt het kabinet van 'falend beleid', waardoor de bacterie zich door het hele land heeft kunnen verspreiden. Volgens de partij moeten nu duizenden dieren onnodig gedood worden: iets wat voorkomen had kunnen worden als het kabinet op tijd had ingegrepen, laten zij weten op hun website.

Het kabinet heeft in het verleden de belofte gemaakt nooit meer massaal gezonde dieren te ruimen, maar het lijkt er nu toch op dat er tot ruiming van gezonde, zwangere geiten overgegaan moet worden. Iets wat de dierenlievende partij erg aan het hart gaan. Volgens Marianne Thieme is het ook niet nodig voor de volksgezondheid om de gezonde dieren te ruimen en is dit 'ethisch onaanvaardbaar'. "Wanneer hiertoe wordt overgegaan zal dit ingegeven zijn door economische motieven: er hoeft dan immers niet onderzocht te worden welke dieren wel en niet besmet zijn", laat zij weten.

Met dank aan Mcbastard voor de submit.

Virgin haalt grote Nederlandse sponsor binnen

Virgin Racing heeft het Nederlands/Britse levensmiddelenconcern Unilever binnengehaald als sponsor. Door middel van de sponsoring wil het bedrijf haar shampoomerk Clear promoten.

"Unilever is een uitstekende partner. Net als Virgin willen zij de kwaliteit van ons leven verbeteren en wij zijn dan ook trots dat we met elkaar mogen samen werken", aldus teambaas Alex Tai.

Naast Unilever zullen ook IT-detacheerder CSC, sportwagenfabrikant Marussia, het kledingmerk Kappa en de minder bekende bedrijven FxPro, Nexa Autocolor, Carbon Green en Oxigen Investments het team sponsoren.

Het sportmoment van TJDoornbos (2)

FOK!sport presenteert "Het sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan TJDoornbos. Het vorige sportmoment was van nyny83.

Ook voor mij is dit het tweede sportmoment. Het eerste ging over voetbal en dus moest mijn tweede over mijn andere grote passie, racen, gaan. Daarover zijn vele momenten te kiezen. Ik kijk zelf sinds 1997, dus ik kan over België in 1998 vertellen, of de manier waarop Michelin de fans liet stikken in Amerika in 2005.

Uiteindelijk heb ik voor de race van 14 september 2008 gekozen, de Grand Prix van Italië. Dat was de dag waarop, in mijn ogen, toekomstig veelvoudig kampioen Sebastian Vettel zijn eerste race in de Formule 1 overtuigend won. Eigenlijk begon het op zaterdag al. Ik moest werken en kon daardoor niet kijken naar de kwalificatie. Gelukkig hielden twee vriendinnen me goed op de hoogte via sms. Al snel kreeg ik door dat er gekke dingen konden gebeuren. Aan het eind van de sessie bleek dat ook wel.

Ondanks dat ik een groot Button-fan ben (ja; ook in 2007 en 2008 ondanks de beroerde resultaten) hoopte ik die zondag dat Vettel in die Toro Rosso zou stunten. Vlak voor de start begon mijn hartslag te stijgen. Toen ze weg waren en Sébastien Bourdais bleef staan, steeg die nog hoger. Want ja als de ene bolidie van een team kapot kan, kan de andere dat ook.

Nadat Vettel een redelijke voorsprong had werd ik langzaam minder gespannen. Tot de jonge Duitser in ronde achttien als eerste naar binnen kwam. Toen was ik wel even bang dat er wat mis zou gaan. Want ja die mannen moeten ineens aan de winnende auto sleutelen en dat zijn ze niet echt gewend. Gelukkig kwam de bolide met nummer vijftien gewoon weer de pitstraat uit.

Lewis Hamilton stopte erg laat en leek dus even de race spannend te gaan maken. Maar na zijn stop (vanaf de tweede plek en flink sneller dan Vettel) was ook die bedreiging uit de lucht. Meter voor meter besefte ik dat Vettel zou winnen als zijn auto heel bleef. De regen leek hem niet te deren. De overige coureurs evenmin. Even leken extra obstakels in de vorm van brokstukken gevaar te kunnen opleveren. Mark Webber verloor onderdelen bij een inhaalactie op Hamilton, al waren het maar kleine stukjes. In de Parabolica lagen meer delen, afkomstig van de wagens van David Coulthard en Kazuki Nakajima die elkaar raakten.

Toen ook dat Vettel niet leek te stuiten begon ik langzaam rond te sms'en naar vrienden die ook keken dat we getuige waren van de eerste overwinning van een coureur die ooit de wereldtitel zal gaan pakken. Die overtuiging heb ik na meer dan een jaar alleen nog maar meer. Sterker nog, met een deugdelijke motor en iets meer rust in zijn lijf was Vettel dit jaar denk ik kampioen geworden.

Virgin Racing wil succes met kleinste budget

Richard Branson wil met Virgin Racing successen gaan behalen op basis van talent en niet zoals de andere teams met geld. Dit maakte de eigenaar van Virgin vandaag bekend.

Het team zal in 2010 dan ook het laagste budget van de startopstelling hebben. Volgens Branson kan zijn Virgin Group een grote bijdrage leveren aan het terugdringen van de kosten in de Formule 1. De doelstelling is zelfs zo ambitieus dat het team denkt onder de 40 miljoen pond te kunnen blijven die als grens gesteld is.

Petronas blijft Sauber trouw

Ondanks de komst van het Maleisische Lotus F1 Racing zal Petronas trouw blijven aan Sauber. In het verleden sponsorde de oliemaatschappij al Sauber en daarna BMW.

Turun Sanomat meldt dat deze samenwerking stand gehouden zal worden ondanks diverse geruchten dat het bedrijf Lotus zou gaan sponsoren. Ook gaf Sanomat te kennen dat het team mogelijk de eerste test in februari zal missen omdat men pas laat het startbewijs kreeg.

Gezamenlijke teams-presentatie in Valencia

Rita Barbera, burgermeester van Valencia, heeft tegenover persbureau EFE bevestigd dat de teams op 30 januari 2010 gezamelijk hun teampresentatie zullen houden in zijn stad.

De FIA wilde dit tot op heden niet bevestigen, maar Barbera wilde het verhaal wel bevestigen. De gezamelijke presentatie zal plaatsvinden in het moderne complex van Ciudad de las Artes y de las Ciencias (stad van kunst en wetenschappen).

Onderzoek naar mishandeling tijdens Koranles

De GGD in Den Haag wil een onderzoek laten instellen naar mogelijke kindermishandeling tijdens Koranlessen in enkele moskeeën in de stad. De gemeente Den Haag maakte vandaag bekend dat de GGD dit aan de politie en het Openbaar Ministerie gevraagd heeft. In april werd er al een motie ingediend door het Haagse college om onderzoek te doen naar kindermishandeling tijdens de betreffende lessen.

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) denkt vanwege het grote aantal aanwijzingen van kindermishandeling,dat er sprake is van een patroon. In de gezinssituaties werden 52 aanwijzingen van mishandeling aangetroffen, terwijl er in diezelfde periode 49 signalen van mishandeling in de moskeeën werden opgepikt. JGZ, dat deel uitmaakt van de GGD, heeft in totaal 4600 dossiers onderzocht.

De helft van de signalen komt van één moskee af, namelijk de El-Islam-moskee. Het bestuur van die moskee heeft gisteren een gesprek gehad met de gemeente. Hierin werd alle openheid toegezegd, omdat het moskeebestuur kindermishandeling onacceptabel vindt. Verder is beloofd dat er meer toezicht gehouden zal worden op de lessen. Er zal meteen ingegrepen worden bij aanwijzingen van geweld.

De moskee is niet de enige die zal moeten meehelpen om kindermishandeling te voorkomen, ook van de ouders van de kinderen wordt enige medewerking gevraagd. JGZ vraagt de ouders om aangifte te doen als er vermoedens zouden bestaan dat hun kinderen geslagen worden. Klaarblijkelijk vinden de ouders het niet zo heel erg dat hun kinderen geslagen worden, want er is nog geen één ouder geweest die aangifte gedaan heeft.

De SP in Den Haag wil een strafrechtelijk onderzoek laten instellen naar het handelen van het bestuur. "Ik kan me niet voorstellen dat mensen uit het bestuur niet wisten dat kinderen in deze moskee zo ernstig mishandeld werden", zegt SP-raadslid Hiek van Driel. Hij vindt de toezeggingen van de moskee nog niet genoeg.

Kaartenfestijn tijdens halve finale WK clubteams

Estudiantes is erin geslaagd de finale te bereiken van het Wereldkampioenschap voor clubteams. De Argentijnse club was in de halve finale met 2-1 te sterk voor het Zuid-Koreaanse Pohang Steelers, dat verrassend veel gele en rode kaarten pakte.

Estudiantes, de club van Juan Sebastian Veron, kwam net voor rust op voorsprong dankzij een doelpunt van Benítez. Gedurende de eerste helft kregen al vier spelers van Pohang Steelers een gele kaart. Ook Veron greep er eentje voor Estudiantes.

Na rust werd het alleen maar erger voor de Zuid-Koreaanse club. De tweede helft was nog geen tien minuten onderweg, of Benítez scoorde zijn tweede doelpunt van de wedstrijd en bracht zo Estudiantes op een riante 0-2 voorsprong.

Na een klein uur kreeg Jae-Won zijn tweede gele kaart en dat betekende dat Pohang Steelers met tien man verder mocht. Toch kwamen de Zuid-Koreanen dankzij een doelpunt van Denilson, niet de man van de duurste transfer ooit, terug in de wedstrijd. Nog geen minuut later stond Pohang Steelers met slechts negen man meer op het veld. Jae-Sung pakte net als zijn teamgenoot Jae-Won zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

Maar het was nog niet gedaan met rode kaarten. Ruim tien minuten voor tijd werd ook keeper Hwa-Yong van het veld gestuurd. Daardoor kwam Pohang Steelers met slechts acht spelers nog op het veld te staan en moest speler Denilson het doel verdedigen. Ook hierna waren de Koreanen het nog niet verleerd en pakten nog twee spelers een gele kaart.

Verrassend genoeg wist Estudiantes in de resterende tijd geen doelpunt meer te scoren tegen de acht spelers van Pohang Steelers en ging dankzij de 1-2 overwinning door naar de finale.

Estudiantes treft in de finale van het WK voor clubteams FC Barcelona of het Mexicaanse CF Atlante. Zij maken morgen uit wie de finale zal spelen tegen Estudiantes. Atlante wist zich eerder voor de halve finales te plaatsen door een 3-0 overwinning op het Australische Auckland City. FC Barcelone stroomt pas vanaf de halve finale in het toernooi.

Nepagenten nemen juwelentransport 'in beslag'

Nepagenten zijn er vandaag in Duitsland met een waardetransport vandoor gegaan. De buit bestaat uit juwelen en goud ter waarde van meer dan een half miljoen euro.

Dit heeft de politie van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg laten weten. Met een auto met het opschrift 'politie' hielden de vier nepagenten het waardetransport staande op de snelweg bij Stuttgart. Zij zeiden dat zij van de fiscale recherche waren en verklaarden dat zij beslag legden op het voertuig.

De bestuurder en de bijrijder van het waardetransport geloofden de nepagenten in eerste instantie. Zij werden pas wantrouwig toen zij op een secundaire weg geboeid buiten de auto werden gezet, terwijl de nepagenten met juwelen en goud verdwenen.

Vele emoties in Heavy Rain screenshots

In het eerste kwartaal van 2010 komt Heavy Rain ons land binnen, een game van de makers van Fahrenheit. In dit spel speel je als meerdere mensen die allemaal een aparte verhaallijn hebben maar ze hebben allemaal één doel, de Origami Killer vinden en stoppen.

Deze seriemoordenaar laat hints en aanwijzingen na als hij iemand heeft vermoord, en het is aan de speler de taak om hem te pakken. Dit verhaal draait om emoties, elke character heeft zo zijn karakter en het is aan de speler om hier goed mee om te gaan. Aangezien emoties zo belangrijk zijn, heeft ontwikkelaar Quantic Dreams screenshots uitgegeven waarin er vele emoties worden getoond.

Het is nog niet officieel aangekondigd, maar het lijkt erop dat de game 26 februari uitkomt.










Laat je computer strijden tegen malaria!

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat 3FM onder de noemer Serious Request geld gaat inzamelen voor het Rode Kruis in de strijd tegen malaria, een ziekte die anno 2009 nog altijd alleen al elke dertig seconden een kinderleven eist. Namens Tweakers.net vragen we je op te helpen in de strijd tegen deze slopende ziekte. Of eigenlijk: vragen we jouw computer om te helpen. Hoe? Lees verder!

Een grote groep users van Tweakers.net zet onder de noemer Dutch Power Cows al jaren de ongebruikte rekenkracht van hun pc's in voor wetenschappelijk onderzoek in allerlei gebieden. Zo doet het Zwitsers Tropisch Instituut onderzoek om de ideale preventiemiddelen en medicijnen tegen malaria te vinden. Het instituut gebruikt daarbij simulatiemodellen die veel rekenkracht vergen. Door de berekeningen op te splitsen in een heleboel kleintjes en deze te verdelen over een groot aantal computers die deze vervolgens uitvoeren en de resultaten terugsturen kan veel sneller resultaat worden bereikt. En dat is de gedachte waarmee het Zwitsers Tropisch Instituut Malariacontrol.net heeft opgericht. De Dutch Power Cows ondersteunen dit onderzoek van harte!

Maar hoe werkt het dan? Vrij simpel: je download een klein programma dat het rekenwerk uitvoert en daarbij alleen de rekenkracht gebruikt van de processor, het hart van je computer, die je zelf niet gebruikt. Je merkt er zelf dus niets van, maar het onderzoek is er wel bij gebaat. Meer info? Zie het artikel op Tweakers.net of natuurlijk het topic op het FOK! Forum.

'Nieuw puntensysteem F1 geschrapt'

Het pas ingevoerde nieuwe puntensysteem in de Formule 1 zou volgens het Duitse Auto Motor und Sport wel weer eens naar de prullenbak verwezen kunnen worden. Het systeem zou illegaal door de F1-commissie zijn aangenomen en daarna geratificeerd door de WMSC.

Volgens Auto Motor und Sport blijkt de F1-commissie alleen maar te kunnen stemmen over reglementswijzigingen als deze door de sportieve en technische werkgroepen unaniem worden ingediend. De commissie, die voor het eerst sinds enkele jaren weer bijeen was, heeft het voorstel in slechts enkele minuten besproken. Alleen Peter Windsor van USF1 was voor.

De FIA heeft het voorstel, waarbij de eerste tien coureurs punten krijgen, daarna toch aangenomen omdat de grid uitgebreid wordt naar dertien teams. Mochten er voor 2010 nog teams afhaken dan is er de situatie dat de halve grid punten krijgt.

Jan Smit doet geen realitysoaps meer

Het is over, finito, Schluss. Zanger Jan Smit laat geen camera's meer in zijn huis filmen voor een realitysoap. De palingzanger is geschrokken van de berichten over de breuk tussen hem en Yolanthe. Jan begrijpt dat het interessant is voor de media, maar wil toch zijn privéleven meer afschermen.

"Ik heb wel besloten om geen interviews over mijn privéleven meer te geven en realitysoaps doe ik ook niet meer. Je kunt niet verwachten dat ze alleen over je schrijven als alles precies zo gaat zoals jij dat wilt, en dat ze niets schrijven als het minder gaat," aldus de Volendammer in het blad Televizier.

De zanger kreeg in 2005 een Gouden Televizierring voor de soap Gewoon Jan Smit. Daarnaast was hij ook te zien in Jan Smit, De Zomer Voorbij en in De Palingsoap.

Mensen die hopen dat ze Jantje niet meer zullen zien op de televisie worden teleurgesteld. "In 2010 wil ik graag laten zien en horen waar Jan Smit staat. Ik wil gewoon muzikant zijn en een beetje presenteren, meer niet," aldus Jan in het interview.

Prinses Máxima op Eurosonic/Noorderslag

Prinses Máxima zal op 14 januari aanwezig zijn bij de EBBA (The European Border Breakers Awards) awards. Dat meldt de organisatie van het Groningse festival Eurosonic/Noorderslag vandaag. De uitreiking is voorafgaand aan het driedaagse festival Eurosonic/Noorderslag.

Met de EBBA awards worden artiesten beloond die met hun debuutalbum succesvol zijn geworden in Europa. De winnaars zijn onder andere Milow (België), Esmee Denters (Nederland) en Peter Fox (Duitsland). Vorig jaar was Kraak & Smaak de Nederlandse winnaar.

 

Ingelsten weg bij Heerenveen

Patrik Ingelsten zal sc Heerenveen deze winter hoogstwaarschijnlijk gaan verlaten. De Friese club heeft met Viking Stavanger een overeenkomst bereikt over een overgang van de spits. De Zweed en de Noorse club moeten het nog wel eens worden.

Ingelsten kwam begin dit jaar over van Kalmar FF. Hij kwam in achttien duels in actie en maakte daarin twee doelpunten. Omdat de 27-jarige aanvaller geen uitzicht heeft op een basisplaats mag hij nu vertrekken. Later deze week wordt verwacht dat de overeenkomst definitief zal worden.

Trailer toont inhoud Collector's Edition Splinter Cell: Convicton

We moeten nog even wachten tot eind februari, maar daarna kunnen we allemaal aan de slag met Splinter Cell: Conviction. Splinter Cell: Conviction is de eerste Splinter Cell-game die niet uit zal komen op de console van Sony maar enkel op de PC en Xbox 360. De game vertelt het verhaal van Sam Fisher die achter de personen aan zit die verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn dochter. Hij gooit hierbij alle remmen los en zal brute ondervragingsmethoden hanteren om antwoorden te krijgen.

Begin oktober konden jullie lezen over de Collector's Edition die de game zal krijgen. In deze Collector's Edition zullen we onder andere een figurine van Sam terug vinden. Vandaag heeft Ubisoft een trailer naar buiten gebracht die laat zien wat er precies in deze editie zit en hoe het er allemaal uit zal gaan zien. Het ziet er naar uit dat de CE niet alles zal bevatten wat ons begin oktober verteld werd. Of de prijs nog wel op 119 dollar ligt is niet bekend.

Run op replica's Dom van Milaan

Na de aanval op Silvio Berlusconi eergisteren is een run ontstaan op replica's van de Dom van Milaan, het soort voorwerp dat de premier van Italië in zijn gezicht kreeg gegooid.

"De verkopen zijn beslist omhooggegaan", zegt ene Mario die een souvenirkraam heeft op het plein voor de Dom van de hoofdstad van Lombardije. "De mensen kopen het absoluut als souvenir van de gebeurtenis; het lijkt een van de populairste kerstcadeaus te zijn." Ook niet-Italianen doen mee aan de hype. "Het zal een kerstcadeau zijn", aldus de Braziliaanse toerist Manuel Magalhaes.

Replica's van de gotische kerk zijn er in verschillende materialen. Marmeren versies kosten 10 euro; een plastic dom krijg je al voor 5. Het is nog onduidelijk welk merk Massimo Tartaglia naar Berlusconi gooide. Het zal een exemplaar met puntige randjes zijn geweest, gelet op de verwondingen die de premier opliep.

Stomme fout in veilgheidssysteem Thalys

Door een fout in het veiligheidssysteem van de hogesnelheidstrein Thalys hebben honderden reizigers gisteren urenlang vastgezeten in de trein.

Wanneer twee Thalys-treinen elkaar kruisen op het HSL-tracé wordt de beveiliging geactiveerd waardoor de trein uit de richting van Brussel stilvalt. Door een fout in het Nederlandse systeem wordt de stroom uitgeschakeld wanneer de treinen elkaar op de grens tussen Nederland en België passeren.

"We zaten bijna drie uur vast in die ijskoude trein", vertelt een Vlaamse reiziger, die gisteren in de stilgevallen Thalys zat. De stroom was uitgevallen waardoor de toiletten niet meer werkten en dus overstroomden. Monteurs kregen de trein weer aan de praat waarna deze met 40 km per uur door kon rijden richting Amsterdam.

Een woordvoerder van de Vlaamse spoornetbeheerder Infrabel verklaarde tegenover Het Laatste Nieuws dat ingenieurs het probleem op gaan lossen. Uiteindelijk had de Thalys bijna drie uur vertraging, de duur van een reis met de Thalys van Amsterdam naar Parijs.

Met dank aan RenRen- voor de submit. 

Tilburgers bekennen fatale vechtpartij

De twee Tilburgers die maandag werden aangehouden voor de vechtpartij die eergisteren het leven kostte van een 23-jarige man, hebben hun betrokkenheid bekend. De politie heeft dat vandaag bekendgemaakt. Over hun motief doet de politie nog geen mededelingen.

De 23-jarige Tilburger overleed eergisteren in het ziekenhuis nadat hij afgelopen zaterdag op het Textielplein klappen kreeg van de verdachten (26 en 29 jaar). De politie gaat ervan uit dat hij geen willekeurig slachtoffer was. Hun relatie is nog onderwerp van onderzoek.

De verdachten worden overmorgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Rotterdam bant ordeverstoorders

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft bekendgemaakt dat inwoners van de stad die bekend staan als ordeverstoorders tijdens de jaarwisseling een gebiedsontzegging krijgen. Ze zijn niet welkom bij de festiviteiten in het centrum van Rotterdam tijdens de jaarwisseling.

Personen die gewelddadig zijn en de orde verstoren worden dit jaar hard aangepakt. De politie zet meer dan duizend agenten in. Bovendien surveilleren tijdens de jaarwisseling ook nog 140 stadswachten in de stad.

Moeliker naar revalidatiecentrum

Kevin Moeliker heeft het ziekenhuis verlaten en zal de komende tijd doorbrengen in een revalidatiecentrum.

Bij het auto-ongeluk waarvan FC Twente-speler Theo Janssen de veroorzaker was, raakte de doelman van zondaghoofdklasser FC Lienden zwaar gewond. Moeliker zat bij Janssen in de auto.

RTV Rijmond meldt dat uit een mri-scan is gebleken dat Moeliker een hersenbeschadiging heeft opgelopen. Zijn familie zou hij inmiddels weer herkennen maar hij zou nog wel een verwarde indruk maken.

Lyon-voorzitter: "Geen ontslag Puel"

De Franse grootmacht Olympique Lyon stelt teleur dit seizoen. President Jean-Michel Aulas heeft echter alle vertrouwen in trainer Claude Puel.

De voorzitter meent dat het ontslaan van hoofdtrainer Puel de club niet helpt om te stijgen op de ranglijst. Hij heeft aangegeven dat zijn positie nog steeds veilig is.

Les Gones hebben het moeilijk dit seizoen. De club, die de afgelopen negen seizoenen zeven keer kampioen werd van de Ligue 1, staat momenteel negende in de competitie met een achterstand van acht punten op koploper Girondins de Bordeaux.

"We gaan niet van trainer veranderen en we gaan de spelers niet veranderen", aldus Aulas tegenover L'Equipe. "We hebben een schema waaruit blijkt dat 98 procent van de keren dat je een trainer wisselt tijdens een seizoen, het niets verandert."

Saint-Etienne stuurt trainer de laan uit

Alain Perrin is door Saint-Etienne de laan uitgestuurd. Zijn taken als coach van de Franse club zullen worden overgenomen door zijn assistent Christophe Galtier. Dit maakte de club vandaag bekend.

De 53-jarige Perrin, die in het seizoen 2007/2008 met Olympique Lyon de beker en het landskampioenschap won, kende met Saint-Etienne een slecht eerste gedeelte van het seizoen. De club staat vierde van onderen, slechts twee punten boven de degradatiezone.

CD: Birdman - Pricele$$

In deze tijden van economische crisis zou een conceptalbum over het begrip geld behoorlijk interessant kunnen zijn. Rapper Birdman waagt zich er aan, ware het niet dat hij op zijn Pricele$$ vooral pronkt met zijn verworven rijkdom. Of zoals zijn peetzoon Lil' Wayne het op 'Bring It Back' verwoordt: "Getting money never gets boring." U hoort het al: Birdman is er zo eentje die zijn rol als stereotype erg serieus neemt. Het blinkende horloge, de grote zwarte bontjas en de roodzwarte bolide op de albumhoes liegen er niet om.

'Van der Meyde wil terug naar Nederland'

Andy van der Meyde ziet een terugkeer naar Nederland maar al te graag zitten. De rechtsbuiten zit al een paar maanden zonder club, omdat zijn vorige club Everton het contract met de Nederlander ontbonden heeft.

Tot nu toe heeft nog geen enkele club zich gemeld bij Van der Meyde. "Blackburn Rovers was geïnteresseerd, maar een jonge jongen deed het goed in de voorbereiding. Dus was er toen geen ruimte meer voor mij", aldus de voormalig international van Oranje.

Van der Meyde wil het liefst terug naar zijn thuisland: "k wil terug naar Nederland. Ik kon naar Hull City, maar dat zag ik niet zitten. Ik mis Nederland, wil gewoon voetballen en echt niet voor een absurd salaris. Er was vier maanden terug contact met NEC, maar toen zat ik met een meniscusoperatie."

Er is één club die zeker niet moet aankloppen bij Van der Meyde: ""Elke club mag bellen. Ik ben bereikbaar. Maar niet voor Feyenoord. Daarvoor ben ik te veel Ajacied." Een terugkeer naar Ajax ziet hij wel zitten: "Tuurlijk. Suárez vertrekt toch? Maar er is nul contact hoor."

Twee militairen gewond door aanslag Uruzgan

Twee Nederlandse militairen zijn vandaag tijdens een patrouille in de Afghaanse provincie Uruzgan gewond geraakt door een aanslag met een geïmproviseerd explosief (IED). Een van hen raakte zwaargewond.

Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. De militairen zijn overgebracht naar het hospitaal op de Nederlandse militaire basis Kamp Holland. Hun familie is geïnformeerd. De aanslag op de patrouille van de Task Force Uruzgan vond plaats in het Deh Rashan-gebied ten noorden van Tarin Kowt.

Twee militairen gewond geraakt in Uruzgan  (foto: ANP)

'Spelmaker Lincoln op de radar bij Dortmund'

De media in Turkije melden dat Borussia Dortmund de mogelijkheden om middenvelder Lincoln vast te leggen onderzoekt.

Galatasaray ontbond eerder dit jaar het contract van de stijlvolle, maar niet altijd gedisciplineerde Lincoln. Sindsdien zit de dertigjarige middenvelder zonder club. Naar verluidt ziet Lincoln een terugkeer naar Duitsland wel zitten.

Bij Kaiserslautern en Schalke 04 beleefde Lincoln in het verleden sterke seizoenen. In 2007 maakte de Braziliaan de overstap naar Galatasaray. Naast Dortmund zou ook Eintracht Frankfurt geïnteresseerd zijn in de diensten van de verfijnde middenvelder.

Van der Horst: 'Veel kandidaten voor halve finale

Nederland treft op het WK in India in de groepsfase Duitsland, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland, Canada en Argentinië. International Robert van der Horst spreekt van een zware poule.

"Duitsland is misschien wel momenteel het beste hockeyteam ter wereld", zegt de speler van Rotterdam over de regerend wereldkampioen "En Korea zijn we natuurlijk twee keer tegengekomen op de Champions Trophy. Nieuw Zeeland is ook een goede ploeg en heeft het recent erg goed gedaan bij de Champions Challenge."

"Vorig jaar op de Champions Trophy in Rotterdam hebben we nog tegen Argentinië gespeeld. Toen hadden we het moeilijk." Argentinië versloeg Nederland in dat toernooi in de strijd om het brons. "Over Canada kan ik niet veel zeggen, van dat team weet ik niet veel", aldus de middenvelder.

"Al met al heel veel kandidaten voor de halve finales. Ik had geen voorkeur. De top van het internationale hockey wordt alleen maar breder. Dat we ploegen als Australië, Spanje en Engeland niet tegenkomen in de groepsfase maakt me niet zoveel uit. Als je ze niet linksom tegenkomt, dan gaat het wel via rechts."

Donderdag eerste wedstrijd op natuurijs

De eerste wedstrijd op natuurijs is dit jaar in Nijelamer, een Fries dorpje in de buurt van Wolvega. Overmorgen om half twee wordt er een kortebaanwedstrijd voor mannen gereden.

Volgens secretaris Klaas de Boer van IJsclub Nijelamer is het ijs op de baan nu circa drie centimeter dik. "Dat moet vier of vijf worden." Hij verwacht dat het ijs die dikte donderdag heeft. De KNSB is ingelicht en erkent de wedstrijd.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

'Knieproblemen verontrusten Van der Sar'

Doelman Edwin van der Sar blijft maar last houden van knieklachten. Onderzoeken wezen uit dat er niets kapot is, maar Van der Sar blijft hinder ondervinden aan het gewricht.

"Hij weet niet precies wat er aan de hand is", zei journalist Jaap Visser, schrijver van de biografie van Van der Sar, maandag in Sport1 United. "Elke keer als hij zich inspant, komt er vocht in zijn knie. Hij maakt zich daar zorgen over. Maar misschien is hij met zijn 39 jaar nog te druistig en begint hij te snel."

De gesprekken tussen Van der Sar en manager Sir Alex Ferguson over een nieuw contract bij United zijn voorlopig stopgezet. Visser: "Als hij bijtekent, denk ik dat de kans kleiner wordt dat hij erbij is op het WK. Ik kan me voorstellen dat hij dan uitgerust wil verschijnen voor het nieuwe seizoen en zo'n WK is een zwaar toernooi."

Renault maakt overname woensdag bekend

Renault zal woensdag bekendmaken welke partij een groot deel van de renstal zal nemen. Dan zal ook duidelijk worden wat topman Carlos Ghosn voor de rest van plan is met de renstal die in 2005 en 2006 wereldkampioen in de Formule 1 werd.

Volgens de Franse krant Le Parisien heeft Ghosn een keuze gemaakt tussen de twee partijen die in de race zijn om een groot aandeel in de renstal te nemen. Verwacht wordt dat of Gerard Lopez met Mangrove/Genii of Dave Richard met Prodrive vandaag al een contract tekent met het Franse bedrijf.

De naam Renault F1 blijft de komende twee jaar behouden en het Franse bedrijf blijft eigenaar van de fabriek in Viry-Chatillon waar de motoren vandaan komen. Tegenover het personeel meldde teambaas Bob Bell dat Robert Kubica aanblijft als eerste coureur. Voor het tweede stoeltje gaat het tussen Kamui Kobayashi en Nick Heidfeld. Laatstgenoemde hoopt echter ook nog steeds een plaats bij Mercedes Grand Prix te bemachtigen.

Hockeyheren tegen Duitsers, Koreanen op WK


Tijdens het wereldkampioenschap hockey, volgend jaar in India, zijn de Nederlandse hockeymannen in poule A ingedeeld met Duitsland, Zuid-Korea, Argentinië, Nieuw-Zeeland en Canada.

In poule B neemt gastland India het op tegen topfavoriet Australië, Engeland, Spanje, Pakistan en Zuid-Afrika. De beste twee landen van de poules plaatsen zich voor de kruisfinales.

Het toernooi vindt van 28 februari tot en met 13 maart plaats.

Donderdag eerste wedstrijd op natuurijs

Aankomende donderdag wordt in het Friese dorpje Nijelamer de wedstrijd op natuurijs van dit seizoen verreden. De KNSB erkent de wedstrijd.

Het dorpje in de buurt van Wolvega organiseert vanaf half twee 's middags een kortebaanwedstrijd voor mannen. Klaas de Boer, secretaris van de plaatselijke ijsclub, zegt dat het ijs inmiddels drie centimeter dik is. De verwachting is dat het ijs donderdag de vereiste vier of vijf centimeter heeft.

Goedemorgen Extra!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Nu een extra editie over het wanbeleid rond de beslissing tot aanleg van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn.

Vandaag werd de onthutsende uitkomst van het raadsonderzoek naar de besluitvorming rond de Noord/Zuidlijn in Amsterdam gepresenteerd. Kort samengevat: er was onvoldoende kennis in huis om zo’n besluit te nemen, er was onvoldoende externe deskundigheid ingewonnen, en de wens tot aanleg prevaleerde boven een serieuze beoordeling van de haalbaarheid en de risico’s van de bouw. Burgemeester en Wethouders hadden het plan nooit aan de gemeenteraad mogen voorleggen, en de gemeenteraad was zand in de ogen gestrooid met veel te optimistische verhalen. Hoe gaan we met die conclusies om?

D66 komt op voor bloggers Azerbeidzjan

D66 heeft aan de bel getrokken bij de Europese Unie, om steun te krijgen voor twee opgepakte bloggers in Azerbeidzjan. De twee bloggers zijn jongerenleiders die soms kritisch zijn over de regering.

Adnan Hajizada and Emin Milli zijn recentelijk in elkaar geslagen door onbekenden. Toen ze een klacht indienden bij de politie, zijn ze opgepakt en veroordeeld tot respectievelijk twee en 2,5 jaar celstraf.

"Zulke intimidatie past niet bij de vrijheid van meningsuiting, waar Azerbeidzjan zich ook toe verplicht heeft in Europese verdragen", zegt Europarlementslid Marietje Schaake vandaag.

Schaake heeft een resolutie voorbereid voor het Europees Parlement. Die resolutie roept de EU op om de zaak van de bloggers te veroordelen, omdat die volgens haar de Europese waarden en grondrechten ondermijnt.

Tony Martin beste Duitse wielrenner 2009

Tony Martin is in eigen land benoemd tot Duits Wielrenner van het Jaar. Tijdens de verkiezing hield de renner van Team Columbia zijn landgenoot André Greipel achter zich.

De verkiezing van beste wielrenner van 2009 was een initiatief van het bondsblad Radsport. Afgelopen seizoen brak de 24-jarige Martin definitief door. Tijdens de afgelopen Tour de France eindigde hij op de Mont Ventoux tweede achter Rabo-coureur Juan Manuel Garate.

Verder won hij afgelopen jaar het bergklassement van zowel Parijs-Nice als de Ronde van Zwitserland. Tijdens het WK tijdrijden veroverde de Duitser de bronzen medaille. Greipel kende ook een erg goed seizoen. Hij boekte maar liefst negentien overwinningen en won het puntenklassement van de afgelopen Ronde van Spanje.

Foutje: Friese kerstpakketten in Den Haag

Het gros van de duizend kerstpakketten van Friese provincieambtenaren is in Den Haag beland, omdat de chauffeur 'per ongeluk' naar het westen reed. De pakketten moesten in twee wagens vanuit Drachten naar het provinciehuis in Leeuwarden worden vervoerd.

Volgens directeur Marco Setz van Vos en Setz, het bedrijf dat de kerstpakken levert, was er verwarring over de leveringsdocumenten.

"Iedereen staat dezer dagen onder druk", aldus Setz. ,,De chauffeur had de 850 pakketten op tijd ingeladen, maar reed in plaats van een route van dertig kilometer naar Leeuwarden, tweehonderd kilometer naar Den Haag. Een andere vrachtwagen heeft de pakketten in Den Haag opgehaald en brengt ze alsnog naar Leeuwarden. De chauffeur krijgt ook een kerstpakket, zoals gepland, want overal waar mensen werken worden fouten gemaakt, vindt Setz.

  (foto: ANP)

Dit jaar een beetje meer vrede op aarde

De wereld is er volgens Duits onderzoek dit jaar een stukje vrediger op geworden. Het Heidelberg Instituut voor Internationaal Conflictonderzoek (HIIK) telde vandaag wereldwijd zeven oorlogen. Vorig jaar waren het er nog negen.

In totaal telden de wetenschappers in 2009 nog 31 zeer gewelddadige conflicten. Een jaar eerder waren dat er 39. Wel is het totale aantal conflicten gestegen van 353 vorig jaar tot 365 dit jaar, maar het overgrote deel daarvan is niet (meer) gewelddadig of heeft slechts sporadisch met geweld te maken (gehad), aldus het onderzoek.

De meeste conflicten (111) draaiden dit jaar om verandering van het politieke of economische systeem. Tachtig conflicten gingen over geld en middelen van bestaan en in de overige gevallen ging het om wie in een land de macht uitoefent. In Europa staat de teller in 2009 op 66 conflicten, die vooral over afscheidingen gaan.

  (foto: ANP)

'Lazio denkt aan terugkeer Veron'

De 1-0 overwinning van afgelopen weekend tegen Genoa zorgde weer voor wat vreugde in het kamp van het Italiaanse Lazio. Voorbij zijn de zorgen echter allerminst.

De club uit de Italiaanse hoofdstad zal in januari de selectie flink gaan doorlichten. Van de 'rebellen' Goran Pandev en Cristian Ledesma wordt verwacht dat ze hoe dan ook zullen vertrekken en ook Pasquale Foggia, Emilson Cribari, Eliseu en Stephen Makinwa worden gelinkt aan een transfer.

In La Gazzetta dello Sport wordt bericht dat Lazio twee spelers op het oog heeft om de selectie te versterken. Met het Braziliaanse Gremio zou reeds een akkoord zijn bereikt over de transfersom voor verdediger Humberto Rever, die rond de vijf miljoen euro zou liggen. Alleen over de manier van betalen zou nog onderhandeld worden.

De tweede versterking die Lazio op het oog zou hebben is een oude bekende. De naam van Juan Sebastian Veron, die tussen 1999 en 2001 al eens uitkwam voor de biancocelesti, wordt genoemd. De Argentijn was een jaar geleden al eens dichtbij een terugkeer naar Rome, maar toen eiste de middenvelder een te hoog salaris.

[Prijsvraag] Win kaarten voor NYE Ballroom Blitz!

Op 31 december 2009 wordt in de Cruise Terminal in Rotterdam een compleet nieuw en kakelvers concept gelanceerd uit de koker van de Cruise Terminal, bekend van de Frank010 borrel, Club Las Palmas, Discotheque en de Betty Ford Clinic; NYE Ballroom Blitz

De gouden combinatie van het mooiste uitzicht van Rotterdam, een monsterlijke line-up, top entertainment, 2 bruisende zalen, prachtige aankleding, cocktails, bubbels en luxe hapjes zorgen voor de ultieme oud en nieuw beleving!

De line up van de avond bestaat uit: Prok & Fitch, Lucien Foort, Groovenatics ft Yanto, Baggi Begovic b2b Rene Amesz (!), DJ Cuzco, Miss Bunty, Joshua Walter, Ronny Hammond en Deep Diggin'.

In samenwerking met Cruise Terminal Rotterdam mogen we 3 x 2 kaarten weggeven voor NYE Ballroom Blitz! Om kans te maken op kaarten hoef je enkel antwoord te geven op de prijsvraag!

Klik hier om naar de prijsvraag te gaan!  

Rosberg: "Mercedes moet titel vasthouden"

Nico Rosberg, de enige coureur wiens komst bevestigd is bij Mercedes GP, vindt dat het team het aan zichelf verschuldigd is om de wereldtitel die in 2009 behaald werd vast te houden. Het team heette bij het behalen van deze titel overigens nog Brawn GP.

Rosberg hoopt dat snel bekend gemaakt wordt wie zijn teamgenoot gaat worden. Op een Mercedes-evenement in Abu Dabhi grapte de Duitser dat hij op het moment nog kan kiezen uit twee auto's.

"Momenteel gaan er sterke geruchten dat Schumacher naar Mercedes komt.", aldus Rosberg. "Ik heb geen idee of die geruchten kloppen, maar ik zou het een fantastische zet vinden."

Rosberg benadrukt wel dat het winnen van de wereldtitel het belangrijkste doel van Mercedes moet zijn. "We zijn als team regerend kampioen, iets anders betekent een stap terug. Ons doel moet zijn: racen winnen en voor het kampioenschap gaan."

Gevangenen Guantánamo naar Illinois

De regering van de Verenigde Staten zal naar alle waarschijnlijkheid vandaag een besluit presenteren ten aanzien van de toekomstige behuizing van honderden gevangenen in het naar plan in januari sluitende gevangenkamp Guantánamo Bay. Dit meldden anonieme officials binnen de Obama-regering gisteren aan de New York Times.

In de namiddag (lokale tijd) worden naar verwachting de gouverneur, Patrick J. Quinn, en de senator van Illinois die in januari het stokje van Obama overnam, Richard J. Durbin, ingelicht over de keuze voor een gevangenis in een klein dorpje 250 kilometer westelijk van Chicago, het strengbewaakte Thomson Correctional Center.

Beide genoemde officials zijn Democraten en hebben zich eerder al positief uitgesproken over het geopperde plan. Ze hopen dat het banen zal creëren in de door hoge werkloosheid getroffen staat. De in 2001 gebouwde, 120 miljoen dollar gekost hebbende gevangenis staat nu namelijk leeg. De Republikeinen verwerpen dit argument en vrezen dat het terreuraanslagen naar Illinois zal brengen.

De gevangenis wordt door een federale organisatie, het Bureau of Prisons, opgekocht, gerenoveerd en in gebruik genomen. Een groot deel zal voor 'normale' gevangenen gebruikt worden, een apart deel wordt verhuurd aan het Ministerie van Defensie om terreurverdachten vast te houden.

In mei verklaarde president Barack Obama al, dat gevangenen waarbij het bijvoorbeeld door marteling of jarenlange wederrechtelijke vrijheidsberoving moeilijk zal zijn ze via het normale rechtssysteem te berechten, in lijn met de Bush-doctrine zullen worden blijven vastgehouden zonder aanklacht of rechtszaak.

De Amerikaanse Tweede Kamer, ofwel Congress, keurde begin dit jaar een wet goed die het overbrengen van Guantánamo-gevangenen naar de VS verbiedt, behalve voor een rechtszaak.  De Democraten hebben al toegezegd deze wet te wijzigen als Obama met een plan komt om de gevangenen veilig achter slot en grendel te houden.

Bouw nieuwe Virgin op schema

De bouw van de Formule 1-auto van Virgin Racing, het eerdere Manor Grand Prix, ligt goed op schema. De bolide zal in februari haar baandebuut maken.

Volgens technisch directeur Nick Wirth zal de auto voor die tijd niet in de windtunnel uitgetest gaan worden. Hij is er van overtuigd dat de Computational Fluid Dynamics technologie zo ver gevorderd is dat het testen in de windtunnel overbodig is geworden.

Dat Wirth dat niet zomaar roept blijkt uit het feit dat onder zijn leiding de Acura LMP1 and LMP2-auto's zijn gebouwd. Deze bolides hebben in de American Le Mans Series al overwinningen behaald zonder dat ze in de windtunnel getest zijn. "Wij blijven vasthouden aan onze filosofie van investeren in de nieuwste technologieën om te blijven innoveren," zei Wirth.

"Onze groep van bedrijven is vertegenwoordigd in vele gebieden in de autosport maar ook daarbuiten. Alle bestaande en nieuwe klanten zullen blijven profiteren van onze filosofie van het doorgeven van de technologie. Het feit dat het Formule 1-project volledig op schema loopt zegt veel over de motivatie en de kunde van al onze werknemers. We kijken er dan ook naar uit om de auto in februari voor het eerst op de baan te zien rijden."

Aanslag met autobom eist levens in Pakistan

Een aanslag met een autobom in de plaats Dera Ghazi Khan in Centraal-Pakistan heeft vandaag aan ten minste zestien mensen het leven gekost. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt. Tientallen mensen raakten gewond. Door de explosie werden zeker tien winkels verwoest.

Onlangs beëindigde het Pakistaanse leger een offensief tegen de Taliban in de westelijke regio Zuid-Waziristan, dat halverwege oktober begon, omdat de militanten in het gebied verslagen zouden zijn. Mogelijk begint het leger een nieuw offensief in de aangrenzende regio Orakzai, waar veel militanten naartoe zouden zijn gevlucht.

Weer verdachten HvH aangehouden

De politie heeft opnieuw vier verdachten aangehouden naar aanleiding van de strandrellen in Hoek van Holland in de nacht van 22 op 23 augustus. Er zijn in totaal 49 verdachten aangehouden. Dat meldde de politie vandaag.

Twee van de vier nieuwe verdachten hebben zich zelf bij de politie gemeld. De twee anderen zijn aangehouden. De mannen wordt openlijke geweldpleging ten laste gelegd.

Weer verdachten Hoek van Holland aangehouden  (foto: ANP)

Inspectie: Ziekenhuis Breda moet vaccineren

Het Amphia Ziekenhuis in Breda zaait verwarring door personeel niet op te roepen voor een tweede vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft dat het ziekenhuis laten weten, zo heeft ze bekendgemaakt. De inspectie heeft de leiding van het ziekenhuis opgeroepen het personeel toch op te roepen voor een tweede prik.

Het ziekenhuis zei enkele weken geleden het nut niet in te zien van een tweede prik voor het medisch personeel. Door de eerste prik die de medewerkers hadden gekregen, zouden ze volgens het ziekenhuis voldoende zijn beschermd tegen het griepvirus.

Volgens de inspectie brengt de directie van het ziekenhuis met dat standpunt patiënten in gevaar. Als het personeel immers niet voldoende is ingeënt, kan het anderen besmetten.

Inspectie: Ziekenhuis Breda moet vaccineren  (foto: ANP)

Extra bedden voor Amsterdamse daklozen

Amsterdam heeft vanwege de vrieskou op twaalf locaties verspreid door de stad honderd extra slaapplaatsen beschikbaar gesteld voor daklozen. De extra plekken blijven naar verwachting tot en met komend weekeinde toegankelijk, zei een woordvoerster van zorgwethouder Marijke Vos vandaag.

In Amsterdam slapen naar schatting nog rond de tachtig daklozen buiten. Tussen de dertig en veertig van hen brengen ook bij winterweer de nacht door op straat. Als het echt koukleumen wordt, grijpt de politie in. "Bij een gevoelstemperatuur van min 10 graden wordt de dakloze met dwang van straat gehaald", aldus de zegsvrouw. Een nachtje buiten slapen onder die weersomstandigheden kan nog wel. "Maar bij een paar nachten wordt de situatie precair."

Smolarek vertrekt naar Griekenland

Oud-Feyenoorder Ebi Smolarek zal zijn loopbaan voortzetten in Griekenland. Daar tekende hij dinsdag een contract bij de huidige nummer acht van de Griekse competitie, AO Kavala.

De Poolse aanvaller tekende bij Kavala een contract voor 2,5 jaar, dat per 1 januari 2010 in zal gaan. Afgelopen zomer werd het contract van Smolarek bij zijn vorige club Racing Club de Santander ontbonden en sindsdien zat hij zonder club.

De 28-jarige Smolarek kwam daarvoor nog een paar seizoenen uit voor het Duitse Borussia Dortmund. Tijdens die tijd werd hij nog enige tijd verhuurd aan het Engelse Bolton Wanderers.

Bij Kavala komt Smolarek nog een andere speler uit die eerder in de Eredivisie actief was. Oud-keeper van Roda JC, Zeljko Kalac, verdedigt het doel bij Kavala.

Di Grassi naar Virgin Racing

Lucas di Grassi zal volgend jaar het tweede stoeltje gaan bezetten bij Virgin Racing, het eerdere Manor Grand Prix. De Braziliaan wordt de teamgenoot van Timo Glock die al eerder een contract bij de renstal tekende.

In Notting Hill in Londen werd dinsdag bekend gemaakt dat Virgin de renstal definitief overgenomen heeft en werd het logo van het nieuwe team onthuld. Daarbij werden ook beide coureurs, Di Grassi en Glock, gepresenteerd. Luiz Razia en Alvaro Parente zullen de testcoureurs worden. Laatstgenoemde was in beeld voor een stoeltje bij Campos Meta, maar dat is afgeketst.

Di Grassi reed de afgelopen vier seizoenen in de GP2 Series en deed daarnaast als testcoureur bij het Formule 1-team van Renault de nodige ervaring op. Vorig seizoen leek hij naar Honda F1 te gaan, maar nadat dat team de stekker er uit trok besloot het nieuwe Brawn GP Jenson Button en Rubens Barrichello te behouden.

Boschker: "Stekelenburg moet keepen op WK"

Over de positie onder de lat bij het Nederlands elftal bestaat nog altijd onduidelijkheid.

Maarten Stekelenburg is al geruime tijd de eerste keus van bondscoach Bert van Marwijk, maar op de achtergrond speelt nog altijd de vraag of Edwin van der Sar zich beschikbaar zal stellen voor het WK of niet.

Voor Twente-goalie Sander Boschker is het een duidelijk verhaal: Stekelenburg moet keepen in Zuid-Afrika. "Van der Sar heeft toch bedankt voor Oranje? Hij is al een keer teruggekomen, daarna heeft hij bewust voor z’n gezin gekozen. Dan is het toch mooi geweest?", aldus de goalie van de Eredivisie-koploper tegen Sportweek.

"Begrijp me niet verkeerd, Van der Sar is een exceptionele keeper, maar Maarten heeft Oranje door de kwalificatie heen geholpen. Dan is het logisch dat hij ook op het WK keept. Het zou niet netjes zijn als dan opeens Van der Sar weer in het doel staat."

IATA: groter verlies voor luchtvaart in 2010

De wereldwijde luchtvaart komt volgend jaar uit op een groter verlies dan eerder gedacht. Dat stelde de internationale brancheorganisatie International Air Transport Association (IATA) vandaag.

De organisatie gaat uit van een verlies van 5,6 miljard dollar (3,9 miljard euro), grotendeels door stijgende brandstofkosten. Eerder ging IATA nog uit van 3,8 miljard dollar verlies. Het verwachte verlies is wel minder groot dan in het 'rampjaar' 2009. Dit jaar komt het verlies uit op 11 miljard dollar, zo verwacht de organisatie.

"Het ergste is daarmee waarschijnlijk achter de rug", stelt bestuursvoorzitter Giovanni Bisignani van IATA. "Voor 2010 zien we enkele cruciale statistieken de goede kant op bewegen. De vraag zal naar verwachting blijven toenemen en luchtvaartmaatschappijen dringen hun kosten terug." IATA verwacht dat de vraag naar tickets in 2010 4,5 procent zal stijgen. De vraag naar vrachtvervoer stijgt volgend jaar naar verwachting met 7 procent.

Verliezen luchtvaartsector groter in 2010  (foto: ANP)

Advocaat mist Feyenoord - AZ

Het zal voor Dick Advocaat de komende maanden schipperen worden tussen zijn taken bij AZ en het Belgische nationale team.

Gisteren, tijdens een persconferentie met Belgische journalisten, probeerde Advocaat de gemoederen, die vooral bij onze zuiderburen hoog zijn opgelopen, wat te sussen door te zeggen dat hij op 7 februari namens België de loting voor de kwalificaties van het EK voetbal zal bijwonen.

"Dat is blijkbaar een gevoelige kwestie geworden. Daarom woon ik op 7 februari de loting bij," aldus Advocaat. Hierdoor zal hij niet op de bank zitten bij Feyenoord - AZ, die dezelfde dag wordt gespeeld.

Lars Boom: "Ik moet gewoon mijn ding doen"

Lars Boom wil volgend seizoen weer op de voorgrond wil rijden. Komend jaar begint de coureur van Rabobank aan zijn eerste volledige seizoen als beroepsrenner.

Afgelopen mei begon Boom aan zijn carrière als profrenner. Het viel hem achteraf best mee: "Er wordt harder gekoerst. In de Ronde van Zwitserland merkte ik al dat ik niet zo makkelijk kon volgen. Aan het einde van het jaar had ik dat al redelijk onder de knie. Kon ik het niveau bijbenen."

Afgelopen seizoen boekte Boom al een paar knappe overwinningen. Zo schreef hij de Ronde van België op zijn naam en won hij op schitterende wijze een etappe in de Vuelta. Volgens Boom is dit nog maar het begin.

Doel van de Nederlander is om een grote koers te winnen: "Met een grote koers bedoel ik klassieker, een wedstrijd van 260 kilometer. Ik denk niet dat het volgend jaar al gaat lukken. Maar ik hoop wel op de voorgrond te rijden, aanwezig te zijn."

Komend jaar zullen de ogen van elke wielerliefhebber dus gericht zijn op Lars Boom: "k weet dat iedereen naar me zal kijken. Maar dat is geen probleem. Ik moet gewoon mijn ding doen."

'Vertonghen in beeld bij Real Madrid'

Het Spaanse medium Sport meldt dat Real Madrid overweegt Jan Vertonghen over te nemen van Ajax.

Door de zware blessure van Pepe moet de Koninklijke op zoek naar een versterking voor de defensie. Ricardo Carvalho (Chelsea) wordt in dat verband nadrukkelijk genoemd, maar ook Vertonghen zou kandidaat zou om de Madrileense gelederen te komen versterken.

Onder trainer Martin Jol is Vertonghen vaste keus centraal achterin bij Ajax. Er wordt gesproken over een transfersom van tien miljoen euro voor de international van België.

Via Germinal Beerschot kwam Vertonghen als jeugdig talent ooit bij Ajax terecht. In Nederland speelde hij ook een tijdje op huurbasis voor RKC Waalwijk.

Anderlecht ziet kansen tegen Ajax

Ajax is al gekwalificeerd, maar Anderlecht moet nog alles op alles zetten om uitschakeling te voorkomen. Twee weken terug werden de Belgen in eigen huis geklopt door Dinamo Zagreb en de Kroaten naderden Anderlecht tot op twee punten.

Enkele weken terug zag het er naar uit dat Anderlecht zonder moeite doorging naar de volgende ronde van de Europa League. Concurrent Dinamo Zagreb had namelijk een puntenstraf gekregen en daardoor waren de Belgen al doorgebekerd. Deze straf is teruggedraaid en Anderlecht kan nu alsnog uitgeschakeld worden.

Mocht Zagreb deze week winnen van het Roemeense Timisoara en Anderlecht verliest van Ajax, bekert de Kroatische ploeg door. Mocht Anderlecht winnen, dan gaat het als groepswinnaar door. Het verschil met koploper Ajax is slechts twee punten.

Doelman van Anderlecht, Silvio Proto, wil aan dat eerste scenario niet denken. Hij ziet voldoende kansen om door te bekeren, aangezien Ajax reeds geplaatst is. "Ajax is al geplaatst en zal met minder druk voetballen. Dat kan ons voordeel zijn", aldus Proto tegenover Gazzette des Sports.

Hij vervolgt: "Wij hebben het volste vertrouwen in een goede afloop. Concentratie wordt het sleutelwoord in de ArenA. In Europa mag je geen steek laten vallen of het is gebeurd. Het zou echt erg zijn om nu nog te stranden."

Nederland schenkt korans aan Afghaans leger

Nederland heeft ruim tweehonderd korans aan het Afghaanse leger gegeven. De Arabische exemplaren van het voor moslims heilige boek werden gisteren overgedragen op de Nederlandse militaire basis Kamp Holland in Uruzgan.

Dat meldde het ministerie van Defensie vandaag. De Afghaanse officier die de boeken in ontvangst nam, toonde zich volgens het departement dankbaar voor het Nederlandse gebaar. Hij beloofde dat een groot deel van de korans aan de Afghaanse militairen op de buitenposten wordt verstrekt.

De soldaten kunnen de korans voor zichzelf gebruiken of tijdens de wekelijkse godsdienstlessen in het Afghaanse legerkamp. Ook worden de boeken gebruikt bij taal- en leesonderwijs.

Nederland schenkt korans aan Afghaans leger  (foto: ANP)

Eerste Friezen al op het natuurijs

De eerste Friese natuurijsschaatsers hebben vandaag de ijzers al ondergebonden. Op de Ryptsjerksterpolder in Friesland ligt voldoende ijs om te kunnen schaatsen. De polder staat erom bekend dat er vroeg in het seizoen al veel schaatsplezier valt te beleven.

Het ijs in de Ryptsjerk is nog dun en kraakt op veel plaatsen. Lang stilstaan op dezelfde plaats is nog niet verantwoord. Het is nog niet druk op de polder, veel mensen durven het nog niet aan, omdat ze bang zijn door het ijs te zakken.

De echte fanatiekeling trekt zich echter niets van het gevaar aan en draait vrolijk rondjes op het ijs.

Eerste Friezen al op het natuurijs  (foto: ANP)
 
Zou de elfstedentocht binnenkort verreden kunnen worden? praat erover mee in ELF

'Bonnenmysterie' Dordrecht opgelost

Het 'bonnenmysterie' in de wijk Sterrenburg in Dordrecht is opgelost. De politie weet wie er achter de valse bekeuringen van 150 euro voor foutparkeren zit.

'Agent Glastra', zoals de ijverige bonnenschrijver zichzelf noemde, bleek een jeugdige hulpagent te zijn die een bonnenboekje als sinterklaascadeau had gekregen. De moeder van de diender in de dop meldde zich op het politiebureau, nadat agenten de buurt hadden gewaarschuwd voor de nepbekeuringen.

Volgens de politie ging agent Glastra niet zomaar te werk. "De auto’s stonden wel degelijk foutgeparkeerd. Het is voor de ontvangers een geluk bij een ongeluk dat er niet een ’echte’ agent had bekeurd," aldus een politiewoordvoerder. Buurtbewoners waardeerden deze stille hint niet, en meldden zich bij de politie.

De jonge wannabe-wout wordt zelf overigens niet bekeurd. Wel krijgt hij een preek van de politie om buurtbewoners niet meer de stuipen op het lijf te jagen met zijn prenten.

Met dank aan Nizno voor de submit.

Helft jongeren: wereld gaat eraan

Als we zo doorgaan, gaat de wereld binnen honderd jaar kapot. Dat denkt bijna de helft van de jongeren (45 procent). Terwijl de ene helft zich zorgen maakt over het klimaat, ligt de andere helft er niet zo wakker van. Dat blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EenVandaag, i.s.m NOS Headlines en MSN.nl.

Klimaattop

In het kader van de Klimaattop in Kopenhagen ondervroeg Top-X 1900 jongeren (12 t/m 24 jaar) over het klimaat. Volgens eenvijfde is de opwarming van de aarde een ‘mediahype’. Jongens zijn hierin sceptischer dan meisjes. Die maken zich over het algemeen meer zorgen over het klimaat en handelen vaker milieubewust dan jongens.

Oplader uit stopcontact
Zeventig procent van alle deelnemers geeft aan (redelijk) milieubewust te zijn. Een ruime meerderheid haalt de oplader uit het stopcontact en draait de verwarming uit als hij/ zij het huis verlaat. Toch zou slechts eenderde kiezen voor groene stroom. Maakt het wel verschil om dit soort milieubesparende maatregelen te nemen? Twee op de drie jongeren denkt dat alle beetjes helpen.

Geldbuidel
Wie moet het klimaatprobleem nu aanpakken? De deelnemers wijzen allereerst naar de wereldleiders, vervolgens de burgers en dan naar bedrijven/ instanties. De kosten voor het oplossen van het klimaatprobleem moeten betaald worden door alle geïndustrialiseerde landen, vindt ruim veertig procent. Daar horen opkomende vervuilers China en India ook bij. 
 

Damesvolleybalteam Longa uit de competitie

Tijdens een algemene ledenvergadering heeft Longa '59 besloten om het eerste damesvolleybalteam uit de competitie terug te trekken.

Vanwege tegenvallende sponsorinkomsten vroeg de club al eerder het faillissement voor het team aan. Men probeerde de afgelopen dagen nog wel de mogelijkheden te onderzoeken voor een doorstart maar mede vanwege tijdgebrek was dit onhaalbaar.

Het team zal volgend seizoen terugkeren in of de B-league of de regiodivisie.

Britse super haalt kerstkaart uit de schappen

De Britse supermarktketen Tesco heeft vandaag excuses aangeboden voor een kerstkaart na klachten over het ontwerp. Dat meldden Britse media. De kaart is inmiddels uit de schappen gehaald.

Op de kaart is een kind met rood haar te zien, dat op schoot bij de Kerstman zit. Daarbij staat in het Engels de tekst dat de Kerstman van alle kinderen houdt "zelfs van de roodharigen".

Een roodharige moeder van drie kinderen met dezelfde haarkleur werd woedend toen ze de kaart in de schappen zag liggen in de plaats York. Ze deed haar beklag bij een winkelmedewerkster. Volgens de vrouw is de kaart discriminerend voor roodharigen. "Als het om een zwart of dik kind was gegaan was de winkel al gesloten", aldus de boze vrouw. Haar schoonzus diende een klacht in bij een ander filiaal.

Werkloosheid stijgt minder snel dan gedacht

Nederland herstelt zich een stuk sneller van de economische crisis dan het Centraal Planbureau (CPB) tot nu toe had voorzien. Dat heeft vooral gevolgen voor de werkloosheid, die minder snel oploopt. Ook de economische groei valt mee.

Het CPB verwacht dat de werkloosheid volgend jaar stijgt tot 6,5 procent van de beroepsbevolking, ofwel gemiddeld 510.000 personen. In juni voorspelde het Planbureau nog dat de werkloosheid in 2010 zou oplopen tot 9,5 procent, bij Prinsjesdag was dat al eens verlaagd naar 8 procent (615.000).

CPB-directeur Coen Teulings toonde zich vandaag "enigszins verrast door de gematigde ontwikkeling van de werkloosheid". "Goed begrijpen hoe dat nou komt, doen we maar beperkt." Hij schrijft de meevaller onder meer toe aan de vergrijzing, de flexibele arbeidsmarkt, de inzet van deeltijd-WW en het snellere herstel van de economie.

De groei van de Nederlandse economie zal volgend jaar naar verwachting uitkomen op 1,5 procent. Ook dat is beter dan in de eerdere berekeningen van het CPB. Bij Prinsjesdag werd nog uitgegaan van nul-groei.

Het herstel komt vooral door een groei van de export, die profiteert van een aantrekkende wereldhandel. De consumptie en investeringen dragen nog weinig bij aan de Nederlandse economie. Teulings sprak daarom van "een bleek zonnetje." Dit jaar zal de economie nog wel met 4 procent krimpen.

Teulings waarschuwde dat de voorspellingen voor 2010 veel onzekerheden kennen. "Het herstel in 2010 is niet per se heel robuust. Het tempo van het herstel nu, dat kan niet lang aanhouden. Een deel van de ellende komt nog."

De klap van de crisis dreunt nog wel duidelijk na in de overheidsfinanciën. Het begrotingstekort komt volgend jaar uit op 5,8 procent van het bruto binnenlands product. Bij Prinsjesdag werd nog een tekort van 6,3 procent verwacht.

Werkloosheid stijgt minder snel dan gedacht  (foto: ANP)

Silvio Berlusconi morgen uit ziekenhuis

Silvio Berlusconi mag het ziekenhuis in Milaan morgen verlaten. De behandelende doktoren hebben de premier van Italië wel gezegd dat hij het de komende twee weken rustig aan moet doen. Dat meldde de persoonlijke arts van Berlusconi vandaag.

Eergisteren liep de politicus verwondingen op aan zijn gezicht toen hij in Milaan werd aangevallen door een man. De 73-jarige Berlusconi werd in het gezicht geraakt door een miniatuurbeeld van de Dom in Milaan. Dader was Massimo Tartaglia (42). Hij kampt al decennia met psychische problemen.

  (foto: ANP)

CD/DVD: R.E.M. - Live at the Olympia

Het is weer eens iets anders, een live-registratie van een aantal repetitieshows in Dublin. Al geeft zanger Michael Stipe aan het begin van de registratie woordelijk aan dat het eigenlijk geen shows zijn. De opnames gaan terug naar juli 2007. R.E.M. streek neer in Dublin en trad vijf maal op in het Olympia theater, in het bijzijn van fans, vrienden en familie. De sets die voorbij kwamen waren iets nieuws en iets spannends. Tracks die de band niet vaak live ten gehore bracht samen met oefenmateriaal voor de plaat Accelerate, dus een beetje op hun tenen lopen was het wel aldus gitarist Peter Buck.

SingStore krijgt feestmuziek, Jackson 5 en vele anderen

Sony pakt flink uit met de laatste contentupdate voor de SingStore van dit jaar, maar liefst 43 losse nummers en vier songpacks van in totaal twintig nummers is de keuze voor SingStar liefhebbers dit najaar erg groot. Bekende artiesten als de Jackson 5, Il Divo en Eddy Grant krijgen hun eigen songpack en in de losse nummers vinden we artiesten als Celine Dion, Earth and Fire, Meat Loaf en Peter Andre.

Wat de nummers precies kosten is wegens afwezigheid van een PlayStation 3 in het huis van de nieuwsposter helaas onbekend. Het is wel bekend dat de eerstvolgende update van de SingStore op 14 januari is.

De volledige lijst aan nieuwe nummers is als volgt:

Engelstalig
* Adele – Chasing Pavements
* Celine Dion – All By Myself
* Coheed and Cambria – A Favor House Atlantic
* Crowded House – Not The Girl You Think You Are
* Daddy Cool – Eagle Rock
* Delta Goodrem – Innocent Eyes
* Dizzee Rascal – Dream
* Dizzee Rascal – Fix Up, Look Sharp
* Dizzee Rascal – Flex
* Earth And Fire – Weekend
* Eels – Novocaine For The Soul
* Gary Numan – Cars
* Gin Blossoms – Hey Jealousy
* James Morrison feat. Nelly Furtado – Broken Strings
* JLS – Beat Again
* John Farnham – Burn For You
* Kaiser Chiefs – Oh My God
* Keane – Is It Any Wonder?
* Kim Herold – Social Butterfly
* Lady Gaga – Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)
* Lighthouse Family – Lifted
* Martha Reeves – Dancing in The Street
* Meat Loaf – I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That)
* Nik Kershaw – I Won’t Let The Sun Go Down On Me
* Peter Andre – Mysterious Girl
* Simple Minds – Alive And Kicking
* Smokey Robinson – Being With You
* Stereo MC’s – Connected
* Texas – Summer Son
* Texas – Halo
* The Beach Boys – Auld Lang Syne
* The Go-Betweens – Streets Of Your Town
* The Hives – Tick Tick Boom
* The Specials – Too Much Too Young
* The Supremes – Santa Claus Is Coming To Town
* will.i.am – I Got It From My Mama
* Wombles – Wombling Merry Christmas

Spaans
* Kiko Y Shara – Puede Ser
* Kiko Y Shara – Y yo quería
* Melocos con Natalia Jiménez – Cuando Me Vaya
* Tam Tam Go – Atrapados en la red

Zweeds
* Petter – Det Går Bra Nu

Portugees
* Sétima Legião – Sete Mares

Songpacks

Eddy Grant
* Eddy Grant – Electric Avenue
* Eddy Grant – I Don’t Wanna Dance
* Eddy Grant – Baby Come Back
* Eddy Grant – Gimme Hope Jo’anna
* Eddy Grant – Living On The Front Line

Il Divo
* Il Divo – Unbreak My Heart
* Il Divo – The Power Of Love
* Il Divo – Ave Maria
* Il Divo – All By Myself (Solo Otra Vez)
* Il Divo – Mama

SingStar Essentials: Party Picks
* Anastacia – I’m Outta Love
* Hot Chocolate – You Sexy Thing
* Frankie Goes To Hollywood – Relax
* OutKast – Hey Ya!
* P!nk – Get The Party Started

The Jackson 5
* The Jackson 5 – Mama’s Pearl
* The Jackson 5 – Never Can Say Goodbye
* The Jackson 5 – I’ll Be There
* The Jackson 5 – Dancing Machine
* The Jackson 5 – ABC


Hét SingStar nummer van de kerst!

Evans rijdt in 2010 Tour en Giro

Cadel Evans zal komend jaar zowel de Ronde van Italië als de Tour de France rijden. Dit heeft de Australische wereldkampioen op de weg gezegd.

"Eindelijk doe ik weer mee aan de Giro. De afgelopen jaren heb ik me op de Ronde van Frankrijk geconcentreerd, maar ik denk dat ik in staat ben om twee grote rondes te rijden en mee te doen met de besten," aldus Evans die in 2002 voor het laatst aan de start stond van de Giro. In 2010 start de Giro, net als de Tour overigens, in ons land.

De la Rosa nog in beeld bij Campos

Pedro de la Rosa is nog steeds in beeld bij het nieuwe Formule 1-team Campos Meta. De Spanjaard hoopt volgend jaar weer te kunnen gaan racen in de sport die hem zo dierbaar is. Nu is De la Rosa nog testcoureur bij McLaren.

"Er bestaat nog steeds een mogelijkheid dat het overgebleven stoeltje naar een Spaanse coureur gaat en het zou natuurlijk fantastisch zijn als De la Rosa voor ons gaat rijden," zei teampresident van Campos Jose Ramon Carabante tegen Onda Cero.

Eerder zei teambaas Adrian Campos nog dat De la Rosa niet in beeld was bij de Spaanse renstal. Naast de al vastgelegde Bruno Senna waren onder meer Vitaly Petrov en Pastor Maldonado in beeld, maar zij lijken het sponsorgeld niet rond te krijgen. Ook Alvaro Parente lijkt dit nu niet te lukken. Wie de tweede coureur zal worden bij de renstal blijft dus nog even onduidelijk.

Duitse partij wil Europees minarettenverbod

De rechtse Duitse partij Pro NRW gaat proberen een Europees minarettenverbod af te dwingen. Het nieuwe Verdrag van Lissabon, dat per 1 december in werking is getreden, biedt daartoe mogelijkheden.

Pro NRW wil andere rechtse partijen in Europa uitnodigen om komend voorjaar over haar plan te praten, zo meldden Duitse media vandaag.

Volgens het Verdrag van Lissabon kunnen burgers de Europese Commissie onder bepaalde voorwaarden dwingen met wetgeving te komen. Daartoe moet minstens een miljoen handtekeningen worden verzameld uit een 'significant aantal lidstaten'. De exacte procedure moet nog worden vastgesteld.

Enkele weken geleden sprak de Zwitsers bevolking zich in een referendum uit voor een minarettenverbod. Dat leidde tot veel kritiek in diverse EU-landen, waaronder Nederland.

Schakelaar voor ontstaan borstkanker gevonden

Een bepaald eiwit in cellen lijkt een hoofdschakelaar voor het ontstaan van borstkanker te zijn. Het eiwit maakt de cel minder gevoelig voor hormonen die kanker kunnen veroorzaken en stimuleert tegelijkertijd vitamines die de celgroei remmen en die kankercellen aanzetten tot 'zelfmoord'.

Wetenschappers zoeken nu naar stoffen die de aanmaak van dit eiwit, en daarmee bescherming tegen borstkanker, kunnen stimuleren. Een publicatie over de ontdekking van het eiwit door een groep wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen staat vandaag in de internetversie van het toonaangevende Journal of the National Cancer Institute.

De groep onder leiding van tumorimmunoloog Gosse Adema ontdekte het eiwit DC-SCRIPT al in 2006. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat patiënten met DC-SCRIPT in hun cellen beduidend meer kans maken te genezen van hormoongevoelige borstkanker en in elk geval veel langer ziektevrij bleven.

Kalveren omgekomen door brand in schuur

Een groot aantal kalveren is vanochtend om het leven gekomen door een brand in een schuur in Putten (Gelderland). Een woordvoerder van de brandweer zei dat hij niet precies wist hoeveel dieren zijn omgekomen, maar het gaat zeker om een groot deel van de in totaal 820 kalveren.

De brand in de schuur aan de Zuiderzeestraat brak rond half negen uit. Ongeveer drie kwartier later was de brand meester.

Door de brand zijn geen mensen gewond geraakt. Sommige omstanders die meehielpen de dieren te redden, moesten door ambulancepersoneel worden geholpen, omdat ze last hadden van rook die ze hadden ingeademd.

Hoe de brand is ontstaan, is nog onduidelijk.

Met dank aan Intrepidity voor de submit.

Filipijnen vluchten voor actieve vulkaan

Ruim 50.000 Filipijnen die rondom de vulkaan Mayon wonen, moeten hun huizen zo snel mogelijk verlaten. De vulkaan, een van de meest actieve in het Aziatische land, stoot lava en as uit. De mogelijkheid bestaat dat hij in de komende weken uitbarst.

Inmiddels zijn ruim tienduizend mensen in de centrale provincie Albay geëvacueerd, laten officiële bronnen vandaag weten. In totaal moeten inwoners van zes dorpen die in een straal van zes kilometer rondom de Mayon wonen, vertrekken.

De activiteit van de 2500 meter hoge vulkaan neemt toe, meldden wetenschappers. Het waarschuwingsniveau is vandaag opgevoerd van twee naar drie, op een schaal waarop vijf het gevaarlijkst is.

De Mayon is in de afgelopen vierhonderd jaar ongeveer vijftig keer uitgebarsten. In 1814 begroef hij een complete stad, waardoor twaalfhonderd mensen het leven verloren.

Filipijnen vluchten voor actieve vulkaan  (foto: ANP)
Meer over vulkanen vind je in een speciaal topic in DE

'Schumi test voor Mercedes GP'

Michael Schumacher kan voordat hij aankondigt definitief terug te keren in de Formule 1 testen met een auto van Mercedes Grand Prix. Volgens Bild en La Gazetto dello Sport zal hiervoor een twee jaar oude auto beschikbaar worden gesteld.

Hoogstwaarschijnlijk zal het gaan om de auto die Honda F1 in 2007 gebruikte. Vanwege het testverbod mogen nieuwere auto's niet gebruikt worden en door een 2007-bolide te pakken worden de regels omzeild. De zevenvoudig wereldkampioen testte zo eerder dit jaar al eens met een Ferrari F2007.

Daarnaast zou Schumacher halverwege deze week een ontmoeting hebben met Ferrari-president Luca di Montezemolo. Deze zei al dat hij de overeenkomst van Schumi met Mercedes GP niet tegen zou houden. Het contract van de Duitser bij straatautodivisie van Ferrari is niet bindend, waardoor hij vrij is om te gaan waar hij wil.

Dani Fernandez mee op trainingskamp Feyenoord

Het herstel van Dani Fernández gaat de goede kant op. Volgens het tv-programma Voetbal International gaat de verdediger met Feyenoord komende winterstop mee op trainingskamp naar Turkije.

Fernández raakte half september zeer zwaar geblesseerd aan zijn knie. Dit gebeurde in het duel dat Feyenoord succesvol uitvocht met Willem II (2-3). De oud-speler van NEC is momenteel buiten de Nederlandse landsgrenzen aan het revalideren. Begin januari zal hij weer voet aan wal zetten in Rotterdam.

Wanneer de Spaanse rechtsback weer precies speelklaar is, blijft echter nog een vraagteken voor de Stadionclub.

AZ wil Van Gaal en Adriaanse

AZ koestert plannen om Louis van Gaal na zijn periode bij Bayern München over te halen voorzitter te worden van de Alkmaarse clubs, aldus het Algemeen Dagblad. Met Van Gaal als trainer werd AZ het voorbije seizoen kampioen van Nederland.

AZ kreeg onlangs te horen dat Co Adriaanse een terugkeer als trainer bij de club wel ziet zitten. Een rentree van Adriaanse zou prima passen bij de wens van de Alkmaarders om Van Gaal te benoemen tot preses. Beide heren gaan zeer goed met elkaar om en hebben dezelfde voetbalvisie als Marcel Brands, directeur voetbalzaken bij AZ. Met Van Gaal en Adriaanse onderhoudt de kampioen nog altijd een goede relatie.

In Alkmaar is men dik tevreden dat de club er zo goed op staat. "Marcel Brands, onze technisch directeur, heeft de woorden van Co Adriaanse over AZ bij NOS gehoord", aldus algemeen directeur Toon Gerbrands. "Ik heb vandaag contact gehad met Marcel en we hebben het er even over gehad. Als iemand van het kaliber van Co zulke positieve dingen over AZ zegt, dan zegt dat op dit moment veel over de club."

"Marcel heeft Co de afgelopen periode op de hoogte gehouden van grote dingen die stonden te gebeuren. Co is erelid van AZ en met zo'n belangrijk iemand houden wij altijd overleg. We praten ook over andere dingen."

PSV met 21 man naar Roemenië

PSV zal met een selectie van 21 man afreizen naar Roemenië. Daar spelen de Eindhovenaren morgenavond het laatste groepsduel in de Europa League tegen CRF 1907 Cluj.

Trainer Fred Rutten heeft de pas 16-jarige middenvelder Zakarya Labyad en de 18-jarige doelman Jeroen Zoet in de selectie opgenomen. Orlando Engelaar en Stanislav Manolev reizen niet mee. PSV heeft zich overigens al voor de volgende ronde geplaatst.

Nederlandse export trekt aan

De Nederlandse export trekt weer aan. Na een lange periode waarin de omstandigheden verslechterden, is de situatie vanaf mei geleidelijk verbeterd, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

De laatste cijfers van het CBS wijzen op een daling van de uitvoer van goederen (in volume) in oktober met bijna 6 procent ten opzichte van een jaar geleden. In september was er nog sprake van een daling met van bijna 8 procent.

De waarde van de goederenuitvoer bedroeg 27,9 miljard euro, ruim 16 procent minder dan een jaar eerder. De waarde van alle ingevoerde goederen daalde met ruim 18 procent tot 24,1 miljard. Het handelsoverschot kwam daarmee uit op 3,8 miljard euro, nagenoeg evenveel als in oktober 2008.

GT5 Academy details

Twee weken terug berichtten we over een nieuwe GT5 Academy, waarmee aspirant racecoureurs het tegen elkaar op zullen kunnen nemen en er uiteindelijk eentje in een echte Nissan sportwagen plaats zal mogen nemen in echte competitie. Over twee dagen is het zover en kan iedereen aan de slag.

Dat de Academy zou bestaan uit twee types Nissan 370Z was al bekend. Een groot verschil zal zitten in de gebruikte banden. De getunede 370Z staat op R1 banden, die veel meer grip zullen bieden. De standaard Nissan is uitgevoerd met N3 banden, waarmee je veel voorzichtiger om zult moeten gaan met het gaspedaal en het stuur om niet teveel te gaan driften. Om kans te maken om door de eerste ronde van de Academy heen te komen zul je ervoor moeten zorgen dat je met beide auto's goed overweg kunt, de totaaltijd van beide auto's telt namelijk.



De Academy time trial is 219MB groot en bevat naast deze twee auto's een enkele baan, namelijk het Indianapolis Speedway GP circuit, een nieuwe baan in GT5 wat natuurlijk wel zo eerlijk is. Succes aan diegenen die een scherpe tijd neer willen gaan zetten!



Grote fraudezaak in België voor rechter

Justitie in Brussel wil tientallen personen voor de rechter brengen die verdacht worden van fraude met overheidsgeld. Het gaat om twaalf ambtenaren, 34 aannemers en hun 25 ondernemingen, aldus de Belgische zakenkrant De Tijd vandaag.

De aannemers zouden opdrachten voor onderhoudswerkzaamheden aan overheidsgebouwen hebben gekregen in ruil voor smeergeld, snoepreisjes en andere voordelen. De corruptie zou zich over ene periode van tien jaar hebben afgespeeld.

Het gerechtelijk onderzoek heeft vier jaar in beslag genomen. Een topambtenaar, die ook verdacht wordt, heeft enkele maanden in de cel gezeten.

Eerste DLC Left 4 Dead 2 brengt oude bekenden met zich mee

Valve heeft vandaag de eerste DLC voor Left 4 Dead 2 aangekondigd. De DLC, met de naam The Passing, brengt de originele vier Survivors uit Left 4 Dead naar het zuiden van de VS om de cast van Left 4 Dead 2 te ontmoeten.

The Passing speelt zich af in een klein dorpje in het platteland van Georgia, vlak na de Dead Center-campagne uit Left 4 Dead 2. Naast de campagne en de nieuwe dialogen die daarmee komen, komen er ook nieuwe arena's voor de Survival, Versus en Scavenge-gamemodi en wordt er een nieuwe co-operatieve spelmodus geïntroduceerd. Daarnaast is er ook een nieuwe "uncommon common"-zombieklasse (zoals de clowns in Dead Carnival), een nieuwe handwapen en een nieuw schietwapen.

Of we Zoey, Bill, Francis en Louis in levende lijve tegenkomen is nog niet bekend, in het persbericht vermijdt Valve heel nauwkeurig iedere hint naar het een of het ander. Het zou dus net zo goed kunnen dat de nieuwe "uncommon common" de Left 4 Dead 1 Survivors zijn.

The Passing wordt komende lente verwacht, er is nog geen prijs bekend gemaakt en nog onbekend of op de PC betaald zal moeten worden voor de DLC.


De Survivors uit Left 4 Dead 1

Doden door autobomaanslag Kabul

Zeker acht mensen in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn omgekomen door een autobomaanslag in een wijk waar veel buitenlanders en diplomaten wonen. Ongeveer veertig mensen raakten gewond, meldden functionarissen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De explosie deed zich voor in de wijk Wazir Akbar Khan vlakbij een hotel. Gebouwen in de buurt liepen veel schade op. Het huis van een voormalige vicepresident, Ahmed Zia Massoud, raakte eveneens zwaar beschadigd. Twee van zijn bodyguards kwamen om. "Een man in een zwarte auto met vierwielaandrijving reed langzaam naar de ingang van het Heetal Hotel en blies zichzelf toen op", verklaarde een ooggetuige.

De zelfmoordenaar sloeg toe kort voor de opening van een conferentie over corruptie, in een ander stadsdeel. President Hamid Karzai opent de driedaagse bijeenkomst.

Doden door aanslag Kabul  (foto: ANP)

'Discriminatie moslims in Europa alarmerend'

Anti-moslimsentimenten vormen een ernstig probleem in Europa. Te veel Europeanen geloven dat een religieuze identiteit integratie tegenwerkt, terwijl de meeste moslims zich juist sterk identificeren met de stad en het land waarin zij wonen.

Dat stelt de stichting Open Society Institute (OSI) in een vandaag gepubliceerd rapport. OSI zet zich onder meer in voor mensenrechten en democratische bestuur. Het rapport is onder meer gebaseerd op tweeduizend diepte-interviews met mensen in elf Europese steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam.

Hoewel de meeste moslims al jarenlang in Europese steden wonen, hebben velen te maken met discriminatie en argwaan van autochtone bevolkingsgroepen, aldus OSI. Volgens de stichting toont het rapport echter hoezeer uiteenlopende bevolkingsgroepen dezelfde behoeftes en bezorgdheden vertonen. "Het enige waarin zij verschillen, is de manier waarop zij door anderen worden behandeld en waargenomen."

De OSI pleit in zijn rapport voor maatregelen op regionaal, nationaal en Europees niveau om religieuze discriminatie tegen te gaan. "Europa moet haar beloften van een open en inclusieve samenleving waarmaken", stelde Nazia Hussain van OSI.

Boek: Karen van Ede en May-Britt Mobach - De Xpert

Het leven van een puber zit vol vragen. Hoe creëer ik van mijn kleedgeld een 'million dollar look'? Wat moet ik met mijn haar doen? Hoe sta ik goed op een foto? Hoe kom ik uit de kast? Hoe loop ik zelfverzekerd langs een vol terras en - misschien nog wel een van de meest lastige issues - hoe vertel ik mijn vriend of vriendin dat het uit is? In het boek De Xpert vind je het antwoord op deze en vele andere vragen. Het boekwerk bevat tips en tricks van zestig experts, onder wie Birgit Schuurman, Fiona Hering, Albert Verlinde, Nicolette van Dam en Caroline Tensen.


De Nintendo DS XL stond al in de planning voor 2007

Terwijl een hoop mensen zich misschien afvragen waarom Nintendo zijn zoveelste versie van Nintendo DS (de Nintendo DSi XL) zonodig moet uitbrengen, blijft het toch een feit dat ze blijven verkopen als hete broodjes. Misschien leuk om weten is dat Satoru Iwata, de president van Nintendo, recentelijk heeft laten weten dat er eigelijk in 2007 al een Nintendo DS XL in de planning stond om uitgebracht te worden. Het plan was om samen met de release van Nintendo DS Lite een tweede nieuwe versie te introduceren met grotere schermen, oftewel dan hadden we toentertijd de keuze gehad tussen twee nieuwe Nintendo DS consoles. Bij Nintendo waren ze zelfs al zover dat er een model klaarstond dat aan de lopende band geproduceerd had kunnen worden.

Dit model was overigens anders dan de DSi XL die momenteel verkocht wordt. Het scherm was namelijk ongeveer 9.7 cm groot en de recente DSi XL heeft een scherm van 10.7 cm (ter vergelijking, de DS Lite heeft een scherm van ongeveer 7.6 cm). Door het immense succes van de Nintendo DS Lite kwam de toenmalige DS XL voorlopig in een afwachtende status terecht en is daar eigenlijk nooit meer uitgekomen.

In Japan doet de Nintendo DSi LL (zoals de DS XL heet in Japan) het overigens erg goed. Het totale verkoopaantal loopt ongeveer tegen de 280.000 stuks aan (in 3 weken tijd) en hij verkoopt sinds zijn release sowieso beter dan de gewone DSi. De eerste paar weken was het ook de bestverkochte spelcomputer in Japan, maar momenteel wordt hij ingehaald door zijn grotere broer (de Wii), wat vooral komt door het enorme succes van New Super Mario Bros. Wii.

Waarom de DSi LL overigens zo heet in Japan is omdat daar na de maat L(arge) de maat LL (Larger then Large?) volgt en niet XL zoals wij dat hier gewend zijn. Als het trouwens aan Shigeru Miyamoto had gelegen dan had de DSi XL de Nintendo DSi Deka geheten. Vertaald uit het Japans betekent ‘Deka’ zoiets als ‘groot’. Andere namen die men voor het ding had bedacht waren bijvoorbeeld ook: DSi Living, DSi Executive, DSi Premium en DSi Comfort. Maar goed dat het niet de DSi Comfort is geworden, want in hoerverre je de DSi XL als comfortabel kan beschrijven voor een portable spelcomputer is misschien een tikkeltje ironisch. Zeker als je weet hoe groot het ding is en hoeveel hij weegt. Toch kunnen wij DSi XL ook in deze regionen verwachten in het eerste kwartaal van 2010, een exacte releasedatum is nog onbekend.

Gedwongen afscheid bobsleeër Hays

Vanwege een crash afgelopen week in het Duitse Winterberg, moet de Amerikaanse bobsleeër Todd Hays zijn topsportloopbaan beëindigen.

Vorige week woensdag ging piloot Hays met zijn viermansbob op de kant en liep hoofdletsel op. Artsen constateerden aanvankelijk alleen een hersenschudding. Bij een mri-scan werd echter ook bloed in zijn hersenen aangetroffen. Een volgend ongeluk met de bobslee zou dan voor de 40-jarige Amerikaan fataal kunnen aflopen.

Bij de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City veroverde Hays, een voormalig American footballspeler, kickbokser en freefighter, zilver. Ook won hij op WK's met de viermansbob zilver (2003) en brons (2002).

Voetballers Eritrea verdwenen

De selectie van het nationale voetbalelftal van Eritrea is flink uitgedund nu twaalf spelers er vandoor zijn gegaan.

Eritrea speelde onlangs een wedstrijd in de kwartfinale van het toernooi om de beker van Oost- en Centraal Afrika (Cecefa). Na het duel verdwenen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi maar liefst twaalf internationals, zo bevestigde Nicholas Musonyey, secretaris van de organisatie van het toernooi.

Musonyey zit met de situatie in zijn maag, aldus het ANP. "Het geeft de regio een slecht imago. Ik heb goede contacten met de voetbalfederatie van Eritrea. Het zou kunnen dat de regering nu geen spelers meer naar het buitenland laat gaan voor wedstrijden."

Het was de bedoeling dat de selectie zaterdagavond zou terugvliegen naar Asmar, maar op het vliegveld bleek dat de ploeg flink wat spelers miste. In 2006 vluchtten al eens vier spelers van de club Red Sea. De overheid van Eritrea laat sinds twee jaar alle sporters die de grens over willen een borgsom van 100.000 nakfa (4500 euro) betalen om een vlucht te voorkomen. Ook moeten ze altijd onder toezicht van meegereisde officials blijven.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de steeds weer de kop opstekende bagagediefstallen op Schiphol.

Niet voor het eerst. Op Schiphol zijn gisteren vijf bagagemedewerkers opgepakt. Ze hadden op grote schaal spullen uit koffers van passagiers gestolen, en werden betrapt met behulp van camerabeelden.

Diefstal is erg. Diefstal van spullen die aan jouw professionele zorg zijn toevertrouwd is nog veel erger. Valt dat te voorkomen? Passagiers zelf hun koffers van en naar het vliegtuig laten dragen is immers geen optie. Maar:

'Douglas begeerd door Wolfsburg'

Het Duitse VfL Wolfsburg heeft belangstelling voor FC Twente-verdediger Douglas, zo weet De Telegraaf te berichten.

Wolfsburg, regerend kampioen van Duitsland, wil de 21-jarige centrumverdediger al in de winterstop overnemen van Twente. Om dit te bewerkstelligen zouden de Duitsers flink wat geld op tafel willen leggen.

Douglas debuteerde in het seizoen 2007/2008 in het eerste elftal van FC Twente en is sindsdien nauwelijks nog weg te denken uit de defensie van de club uit Enschede. Bij de huidige koploper van de Eredivisie heeft de Braziliaan nog een contract tot medio 2012.

Van Dijk: "Eigenlijk niet mogelijk wat we flikken

Promovendus VVV-Venlo werd voorafgaand aan de competitie getipt als één van de degradatiekandidaten, maar voorlopig staat de ploeg van Jan van Dijk ruim boven de fatale streep.

Met twintig punten en een negende plaats doet VVV het prima. "Fantastisch natuurlijk", geniet trainer Jan van Dijk van het succes. "Zo vaak komt het niet voor dat een gepromoveerde ploeg na een halfjaar zo hoog staat."

"Gezien onze begroting is het eigenlijk niet mogelijk wat we flikken, maar ons geheim is dat we een hechte eenheid vormen. Het groepsgevoel is enorm, iedereen gaat voor elkaar door het vuur. Dat is heel bijzonder."

Ondanks de goede klassering wil Van Dijk niet naast zijn schoenen gaan lopen. "Ik kijk wel uit. Maandagavond was ik nog bij een diner met sponsoren, van wie er een aantal al over Europees voetbal begonnen. En ook onze supporters hoorde ik daar al over zingen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar wij weten wel beter."

"Wij blijven met beide beentjes op de grond en weten dat een goede competitiehelft geen garanties biedt. Het enige dat telt is dat we in de Eredivisie blijven."

VVV speelt vrijdag de lastige uitwedstrijd tegen Heracles Almelo, dat nog een paar plaatsjes hoger staat dan de formatie uit Venlo. Van Dijk kent geen angst voor de Heraclieden. "Ook in Almelo gaan we voor de winst. Aanvallen dus, want wij hebben toch geen ploeg die de poort negentig minuten op slot kan houden."

Einde 80-kilometerzone A12 Den Haag

De zogenoemde 80-kilometerzone bij Den Haag verdwijnt gedeeltelijk. Op de A12 de stad uit mogen automobilisten vanaf vandaag wisselend maximaal 80 en 100 kilometer rijden, zo heeft een woordvoerder van verkeersminister Camiel Eurlings aangekondigd.

Verkeer en Waterstaat wil zo proberen de luchtkwaliteit op peil le houden en tegelijk het verkeer beter te laten doorrijden. De 80-kilometerzone heeft op dit traject maar deels gewerkt, onder andere door de vele op- en afritten en doordat automobilisten er veel van rijstrook moeten wisselen. "80 kilometer is nodig voor de luchtkwaliteit maar die verslechtert als er een file staat", aldus de woordvoerder.

De maximaal toegestane snelheid gaat daarom naar 100 kilometer, bij het begin van de spits als het drukker wordt. Zo kan het verkeer doorijden en kan een file worden voorkomen of uitgesteld.

Dreigingsniveau Nederland naar 'beperkt'

Het niveau van de algemene terroristische dreiging in Nederland gaat van 'substantieel' naar 'beperkt'. Daartoe is besloten na de nieuwste dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) die is afgerond. Dat blijkt uit een brief van de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) die vandaag aan de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Het dreigingsniveau 'beperkt' is niet het laagste en betekent volgens de bewindslieden zeker niet dat een aanslag geheel is uit te sluiten. Het geeft aan dat de kans op een terroristische aanslag op dit moment relatief gering is.

"Het is niet bekend hoe lang dit niveau gehandhaafd kan worden. Ontwikkelingen kunnen razendsnel gaan en waakzaamheid blijft geboden", benadrukken de ministers. Ook heeft de verlaging van het niveau volgens hen geen gevolgen voor concrete veiligheidsmaatregelen.

'FC Oss onderzocht in verband met gokschandaal'

In navolging van FC Eindhoven wordt nu ook FC Oss genoemd in het grootschalige gokschandaal, dat Europa in de greep houdt. Dat meldde Johan Derksen in het programma Voetbal International.

Ook werd er bericht dat goksyndicaten studenten inhuren om statistische informatie van wedstrijden door te bellen, daar deze duels niet live op televisie worden uitgezonden. Als beloning krijgen de studenten 70 euro.

Op basis van die informatie zou vervolgens gewed kunnen worden. De rol van FC Oss wordt onderzocht, maar dat houdt niet direct in dat er spelers van de club zijn omgekocht.

Tijdens de wedstrijd tussen FC Oss en RBC Roosendaal (0-1) van afgelopen vrijdag werd er een zogenaamde 'belchinees' gespot op de tribunes. De man werd aangesproken door stewards, maar mocht gewoon doorgaan met bellen.

Concertverslag: Arch Enemy

Dit verslag is mede door Waterman2012 geschreven.

Het is vrijdag 11 december en het ziet zwart bij de Melkweg. Arch Enemy staat op het programma, met een voorprogramma van maar liefst drie bands . Door honger en late werktijden missen we de eerste twee, maar gelukkig maakt een kwartiertje Destruction genoeg sfeer los om meteen in de stemming te zijn. Brute Duitse thrash is het, gemaakt door slechts drie mannen die overigens nog samen met de inmiddels voor FOK! bekende Obeah hebben getoerd. Leuk als het moge zijn, iedereen komt natuurlijk voor Arch Enemy.

Kesler niet bang voor dagvaarding Arsenal

Arsenal is boos vanwege de zware blessure die aanvaller Robin van Persie recentelijk opliep in de oefeninterland tussen Italië en Nederland.

Als compensatie voor de ernstige kwetsuur eisen de Londenaren een geldbedrag van de KNVB. De bond vreest de dagvaarding van Arsenal niet.

"Voordat ze van alles gingen roepen, hadden ze beter eerst de FIFA-reglementen kunnen bekijken", tekende Voetbal International op uit de mond van directeur betaald voetbal Henk Kesler. "Spelers zijn altijd verzekerd door hun club, ook als ze met het nationale elftal op pad zijn."

Manager Arsène Wenger betoogde onlangs dat de blessure van Van Persie Arsenal het kampioenschap kan kosten. Met advocaten wordt er aan een dossier gewerkt om naar de rechter te stappen. "Laat Arsenal maar komen met die dagvaarding, dan vechten we het wel op die manier uit", aldus Kesler.

CD: Lisa Lois - Smoke

Zelf ben ik absoluut geen fan van programma's als Idols, X-factor en Popstars en ik ben dan ook niet op de hoogte van de talenten die deze shows voortbrengen. Misschien komt het ook een beetje omdat veel van de zogenoemde talenten vaak eendagsvliegen blijken te zijn en met één cd op hun palmares weer in de vergetelheid raken. De naam Lisa Lois zei me dan ook in eerste instantie niets. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet opensta om eens kennis te maken met de winnares van X-factor. Eens kijken of zij het vooroordeel van eendagsvlieg bij mij weg kan nemen. Hoe moet ze dat gaan doen? Met haar nieuwe cd Smoke. Tijd om de play-knop in te drukken en met laten verrassen.

Recordverkopen op Miljonair Fair

De Miljonair Fair heeft de Nederlandse economie een flinke boost gegeven. Ondernemers op de beurs voor mensen met goedgevulde portemonnees boekten recordomzetten. De achtste editie van de beurs trok 49.000 koopgrage bezoekers, evenveel als vorig jaar.

Dit zei organisator Yves Gijrath van de Miljonair Fair rond sluitingstijd van het vijfdaagse evenement in de RAI in Amsterdam. "Het is ongelooflijk wat hier is gebeurd . Er zijn onwerkelijke zaken gedaan. VVD-voorman Mark Rutte zei vanavond nog dat het ondernemerschap hier op de beurs een voorbeeld is voor de Nederlandse politiek. Vastgoedhandelaar Cor van Zadelhoff, vanavond uitgeroepen tot netwerker van het jaar, prees de energie en ondernemingszin die op de beurs hangt."

Gijrath beschouwt de grootste exposant Gassan Diamonds als beursthermometer. Topman Benno Leeser van Gassan Diamonds meldde recordverkopen te hebben gerealiseerd die zijn stoutste dromen overtroffen.

Mercedes maakte een grote klapper met de verkoop van de Mercedes SLR Stirling Moss voor 1,3 miljoen euro. Van dit type rijden volgens Gijrath slechts 75 rond op de wereld, waarvan twee in Nederland.

Lengers Yachts verkocht een Riva Duchessa, een jacht met een waarde van 7 miljoen euro. Verkoopdirecteur Bas Lengers merkte positivisme bij de beursbezoekers, die in zijn ogen de crisis snel achter zich willen laten.

Recordverkopen op Miljonair Fair  (foto: ANP)

Amerikanen krijgen cel voor steun terrorisme

Twee Amerikanen van Pakistaanse afkomst zijn gisteren door een rechtbank in Atlanta in de staat Georgia veroordeeld tot lange celstraffen voor het steunen van terreurgroepen. De twee zijn schuldig bevonden aan het sturen van videobeelden van Amerikaanse overheidsgebouwen naar islamitische terreurgroepen en het voorbereiden van een jihad (heilige oorlog) in Europa.

De 23-jarige Ehsanul Islam Sadequee kreeg zeventien jaar cel. Volgens aanklagers stuurde Sadequee videobeelden van regeringsgebouwen naar onder meer een leider van de militante Pakistaanse groep Lashkar-e-Taiba. Ook zou Sadequee via internet contacten hebben opgebouwd met militanten in onder meer de VS, Pakistan, Canada en Bosnië.

Zijn kompaan, de 24-jarige Syed Haris Ahmed, is veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf. Ahmed is schuldig bevonden aan het filmen van circa zestig overheidsgebouwen die doelwitten van aanslagen zouden kunnen worden.

.

Uitgaven verpleging en verzorging stijgen

De uitgaven aan verpleging en verzorging stijgen tot 2030 jaarlijks met 3,4 procent. Oorzaak van die stijging is onder meer het gevolg van stijgende prijzen en meer behoefte aan zorg.

Dat is de verwachting van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), zo staat in de publicatie 'Vergrijzing, verpleging en verzorging' die vandaag verschijnt. "Het gebruik van zorg stijgt minder snel dan op basis van de vergrijzing kon worden verwacht, omdat de ouderen van de toekomst gezonder en hoger opgeleid zijn dan de ouderen van nu", stellen de onderzoekers.

Bijna 10 miljard euro werd in 2005 betaald aan de collectieve uitgaven aan verpleging en verzorging. Dat is exclusief uitgaven voor persoonsgebonden budgetten en kapitaallasten. De sector verpleging en verzorging is een van de belangrijkste onderdelen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Bijna 600.000 mensen maakten in 2005 gebruik van zogenoemde collectieve verpleging en verzorging. Twee derde daarvan krijgt een vorm van thuiszorg en een derde woont in een verpleeg- of verzorgingshuis. Het aantal mensen dat gebruik maakt van deze zorg stijgt naar verwachting met 1,2 procent per jaar. Dat komt door de bevolkingsgroei van 4 procent en de toename van het aantal ouderen (1,2 procent per jaar).

Oeuvreprijs voor Mies Bouwman

Voormalig presentatrice Mies Bouwman heeft gisterenavond als eerste televisiepersoonlijkheid de Gouden Televisier Oeuvre-Ring gekregen.

Ze ontving de nieuwe prijs uit handen van Joop van den Ende tijdens de opnames van een televisieprogramma ter ere van haar tachtigste verjaardag. Dat heeft omroepblad Televizier gisterenavond gemeld op zijn website.

De AVRO zendt het programma 'Mies 80!' uit op 30 december. Een dag later wordt Bouwman 80.

CD: In the Christmas groove - Various Artists

Elk jaar weer komen er legio kerstcd's uit, allemaal volgestouwd met de overbekende kerstnummers. Nieuw materiaal zie je haast niet, kerstmuziek loont blijkbaar niet. Wel kom je veel artiesten tegen die de 'gouwe ouwe' van een eigentijds en persoonlijk jasje voorzien. Een lekker nieuw geluid in de overload aan sfeervolle, misschien wel oubollige kerstalbums is toch zeker In the Christmas groove, Het laat een geheel andere kerstsfeer horen dan we gewend zijn van de Bing Crosby's en Frank Sinatra's van de muziekwereld.

'Besluit bouw Noord-Zuidlijn was fout'

Een enquêtecommissie van de gemeente Amsterdam die onderzoek deed naar het besluit om de Noord-Zuidlijn te bouwen, brengt vandaag een rapport naar buiten. De conclusie luidt dat het besluit nooit had mogen worden genomen.

De commissie heeft veel kritiek op het besluit dat aan alle kanten rammelt. Een aantal conclusies: De politieke wens om de metrolijn te bouwen was belangrijker dan de technische en financiële risico's. De gemeente heeft de risico's niet goed in kaart kunnen brengen, omdat de kennis daarvoor niet in huis was. Ook is het uiteindelijke plan niet door deskundigen beoordeeld. Er is te weinig rekening gehouden met de mogelijke overlast voor omwonenden.

De Noord-Zuidlijn kampt al jaren met tegenslagen, zowel financieel als technisch. Zo kwam een automobilist om het leven nadat een damwandplaat op zijn wagen viel, moesten panden aan de Vijzelgracht een aantal keer ontruimd worden en vallen de kosten keer op keer hoger uit.

In juni van dit jaar adviseerde de commissie-Veerman om door te gaan met de bouw, omdat stoppen 1,7 miljard euro zou kosten.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.