De Nintendo DS XL stond al in de planning voor 2007

Terwijl een hoop mensen zich misschien afvragen waarom Nintendo zijn zoveelste versie van Nintendo DS (de Nintendo DSi XL) zonodig moet uitbrengen, blijft het toch een feit dat ze blijven verkopen als hete broodjes. Misschien leuk om weten is dat Satoru Iwata, de president van Nintendo, recentelijk heeft laten weten dat er eigelijk in 2007 al een Nintendo DS XL in de planning stond om uitgebracht te worden. Het plan was om samen met de release van Nintendo DS Lite een tweede nieuwe versie te introduceren met grotere schermen, oftewel dan hadden we toentertijd de keuze gehad tussen twee nieuwe Nintendo DS consoles. Bij Nintendo waren ze zelfs al zover dat er een model klaarstond dat aan de lopende band geproduceerd had kunnen worden.

Dit model was overigens anders dan de DSi XL die momenteel verkocht wordt. Het scherm was namelijk ongeveer 9.7 cm groot en de recente DSi XL heeft een scherm van 10.7 cm (ter vergelijking, de DS Lite heeft een scherm van ongeveer 7.6 cm). Door het immense succes van de Nintendo DS Lite kwam de toenmalige DS XL voorlopig in een afwachtende status terecht en is daar eigenlijk nooit meer uitgekomen.

In Japan doet de Nintendo DSi LL (zoals de DS XL heet in Japan) het overigens erg goed. Het totale verkoopaantal loopt ongeveer tegen de 280.000 stuks aan (in 3 weken tijd) en hij verkoopt sinds zijn release sowieso beter dan de gewone DSi. De eerste paar weken was het ook de bestverkochte spelcomputer in Japan, maar momenteel wordt hij ingehaald door zijn grotere broer (de Wii), wat vooral komt door het enorme succes van New Super Mario Bros. Wii.

Waarom de DSi LL overigens zo heet in Japan is omdat daar na de maat L(arge) de maat LL (Larger then Large?) volgt en niet XL zoals wij dat hier gewend zijn. Als het trouwens aan Shigeru Miyamoto had gelegen dan had de DSi XL de Nintendo DSi Deka geheten. Vertaald uit het Japans betekent ‘Deka’ zoiets als ‘groot’. Andere namen die men voor het ding had bedacht waren bijvoorbeeld ook: DSi Living, DSi Executive, DSi Premium en DSi Comfort. Maar goed dat het niet de DSi Comfort is geworden, want in hoerverre je de DSi XL als comfortabel kan beschrijven voor een portable spelcomputer is misschien een tikkeltje ironisch. Zeker als je weet hoe groot het ding is en hoeveel hij weegt. Toch kunnen wij DSi XL ook in deze regionen verwachten in het eerste kwartaal van 2010, een exacte releasedatum is nog onbekend.