Grieken woedend over bezuinigingen

Griekse vakbonden hebben woedend gereageerd op de maandag aangekondigde bezuinigingsplannen van de Griekse premier George Papandreou. Samen met linkse partijen organiseren de vakbonden donderdag een nationale staking die mogelijk massaal wordt opgevolgd.

Papandreou wil de overheidsfinanciën van Griekenland fors saneren. Als het land niet snel de tering naar de nering zet dreigt het land failliet te gaan. Het Zuid-Europese land kampt met enorme begrotingstekorten van ruim 12 procent van het bruto binnenlands product (BBP).

Ook de staatsschuld van de Grieken is dramatisch hoog, die naar verwachting klimt naar 124 procent van het BBP, de hoogste schuld van het gehele eurogebied. De Griekse premier wil het begrotingstekort vanaf 2013 omlaag brengen naar minder dan 3 procent van het BBP.

Papandreou kondigde aan dat de overheidsuitgaven met 10 procent omlaag moeten. De bonussen in de banksector worden belast tegen 90 procent en de banken die gedeeltelijk in overheidshanden zijn, mogen geen bonussen meer toekennen. Tevens komt er een plafond op ambtenaarsalarissen, een rem op de groei van het aantal ambtenaren en een belasting op hun premies.

Het aantal bestuurders in overheidsbedrijven wordt beperkt. De lonen van die bestuurders worden bovendien verminderd met de helft. Er komt ook een vermogensbelasting en een taks op successierechten. En er wordt opnieuw aangeknoopt met privatiseringen.

In januari worden de voorstellen van de premier verder uitgewerkt. Eind volgende maand moet Griekenland zijn nieuwe stabiliteitsprogramma immers voorstellen aan de Europese Commissie.

De Grieken zelf zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de bezuinigingen. Het land kampt al met hoge werkloosheid en er zijn dagelijks rellen en protesten.

"Het is pompen of verzuipen", aldus premier Papandreou in zijn crisisspeech (bron: RTL Z)